fredag 24 januari 2014

Vinprovning

I måndags var det alltså dags för mig att prova Systembolagets "Lär dig prova röda viner". De hade dukat bord mitt i butiken bland alla hyllor. Kändes lite lustigt att vara på ett tomt systembolag. De började med att gå igenom lite allmänt om röda viner, tillverkning, historia osv.

Sen fortsatte de att berätta om deras smaktyper, dvs hur de brukar dela in viner. Jag trodde det var något allmänt vedertaget, men det är Systembolagets sätt att kategorisera viner, t.ex. vintidningar har andra grupper.


Mjuka och bäriga: Är oftast lätta, mjuka och friska och passar till lättare maträtter som t.ex. kyckling och stek fisk.

Kryddiga och röda: Oftast fatlagrade och passar till mustiga grytor gärna med mycket örter och/eller svamp.

Fruktiga och smakrika: Fruktdrivna viner från länder i nya vinvärlden, så som Sydafrika, Australien och Chile hamnar oftast i denna smaktyp. Passar till grillat.

Strama och nyanserade: Smakrika viner som i regel är både sträva och friska. Här hittar du ofta viner från klassiska vindistrikt som Bordeaux, Toscana och moderna klassiker från exempelvis Priorat. Passar till kötträtter av lamm, nöt och vilt, gärna med feta såser.


Sen började själva provningen då vi skulle titta på färgen, lukta o känna dofter och till sist smaka o känna smaker. Vi hade ett protokoll framför oss för att kunna fylla i allt eftersom vi provade oss fram. Mellan varje vintyp åt vi lite vitt bröd och drack lite vatten för att rensa munnen från smaker. Annars är det risk att alla viner smakar lika.

Tidig fredag

God morgon! Efter en vab-dag hemma är jag nu på väg till jobbet för en kort arbetsdag och sen är det HELG. En helg som börjar med en lugn lördag utan planer och fortsätter sedan med en kalas-söndag där två kalas står på agendan.


Jag och Ida hann med en del bakande i går när vi fick en extradag hemma och inomhus. Isak (och vi andra) har längtat länge nog efter semlor och det kändes alldeles för länge kvar till fettisdag så vi började med att baka semlor.


Sen var jag lite sugen att testa baka snurrkakor som jag har sett på bild några gånger. En enkel kaka som säkert uppskattas på barnkalas. En av kakorna blev till ett hjärta istället för en rund kaka.


Ida var inte nöjd med det utan ville baka mer så då tog jag fram smaksatt färgad marsipan som hon fick använda till att göra olika figurer. Bättre än Play-Doo!


Ha en bra fredag, nu ska jag sätta igång morgonruschen här hemma så att vi alla kommer i väg till jobb och skola i tid.

torsdag 23 januari 2014

Snabb leverans

Kommer ni ihåg att jag beställde "sommardryck" i fredags från Vinvarhuset.se? I dag kom leveransen! Det kallar jag service och snabba ryck. På mindre än en vecka har min beställning av öl och vin tagit sig från Tyskland till norra Sverige och billigt var det.

Jag hade även beställt öl, men den hann jag inte ta kort på innan Leif hade ställt den på kylning.
Först var jag lite orolig att det är olagligt att beställa från Tyskland eller att det tillkommer en massa avgifter mm men det som tillkommer är frakt för det måste man fixa själv för att det ska vara lagligt. Så här säger lagen: 
Det är lagligt som privatperson att köpa vin och annan alkohol på nätet från andra EU länder och låta ett fraktbolag utföra transporten.


Det är inget krångligt att beställa frakt utan det gör man samtidigt som man beställer drycken. När man har gjort sin dryck-beställning och betalat för den skickas man vidare till att beställa frakten och man blir guidad hela tiden vad man ska göra.

Jag hade extra tur i dag när leveransen kom att jag var hemma annars hade jag fått hämta paketet på "posten" men nu slapp jag även det och fick det levererat in i hallen. Kan det bli smidigare!

onsdag 22 januari 2014

Chokladhavrerutor utan gluten, mjölk, ägg eller nötter

Choklad och havre är favorit-ingredienser vid bakning för det blir så god smak av det, så dessa kakor har alltid varit en storfavorit och det bästa sämsta är att de är godaste direkt från frysen, dvs det är alldeles för enkelt att var onyttig. Jag har nästan alltid gjort dem mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin och havregrädde. Nu har jag även provat att göra dem glutenfria och det blev riktigt bra.

Eftersom det skulle vara sån liten mängd vetemjöl var jag sugen att prova med en glutenfri mjölmix.  Jag är så ovan att använda dessa glutenfria mjölmixer så jag vågar mig inte på några större bakverk, men i en sån här kaka med endast 4 msk känns det som att det nästan skulle gå lika bra utan, så risken för ett misslyckande minimerades :)


Chokladhavrerutor utan gluten, mjölk, ägg eller nötter
3 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk glutenfritt mjöl, jag använde Lailas gula mjölmix
8 dl rent havregryn
250 g smält mjölkfritt margarin
1 dl ovispad rice dream (risgrädde)

Blanda alla ingredienserna i en bunke. 
Häll smeten i långpanna (ungefär 35*30 cm) och bred ut den till ett ca 1 cm tjockt lager i pannan.
Sätt in i ugnen i 200 grader i ca 10 min.
Skär den varma kakan i fyrkanter. Låt svalna.

Om ni inte behöver ta hänsyn till allergier så använder ni vetemjöl, vanlig havregryn, smör/margarin och vispgrädde. Jag tror att jag var tvungen att ha inne den här glutenfria varianten något längre än vad jag brukar ha inne den "vanliga" för att den skulle stelna (det var så länge sedan jag bakade den så det kan vara minnet som sviker). Den här varianten blev lika bra som den jag brukar göra, men jag hävdar fortfarande att den är godast direkt från frysen.

tisdag 21 januari 2014

Ledig kväll

Vad hände! Helt plötsligt fick jag några extra timmar ledigt en kväll. Det hör inte till vanligheterna, men desto skönare de gånger det händer. Nu hann jag förbereda morgondagens middag som ska bli en thaivariant av köttfärssås. Spännande att se hur mycket protester jag får när det är en massa grönsaker i köttfärsen och inte kommer den smaka som vanligt heller :)


Nu går det fort att fixa middag i morgon och det behövs för Isak ska i väg på träning och direkt efter den ska han ta hand om Power Break på Asplövens match mot Djurgården som spelas här i Luleå (istället för i Haparanda).

Ruby Zin - gott vin i snygg box

Oj vad jag har druckit vin de senaste dagarna. Jag som knappt drack en droppe på hela hösten. I helgen har jag druckit Ruby Zin, vinet med mindre tanniner och histamin och där Laila Bagge Wahlgren har designat den snygga boxen. Det har ni inte missat, va? Och i går var jag på vinprovning där vi provade 5 olika sorters vin (och vi fick dricka upp och behövde inte spotta ut).
Så här beskrivs Ruby Zin: ett karaktärsfullt rött vin på Ruby Cabernet och Zinfandel från Kalifornien med fruktig generös doft och med inslag av mörka bär, plommon, körsbär och vanilj. Smaken är varm och fruktig med mjuka tanniner och inslag av mörka bär, plommon och fat. Ruby Zin är ett fylligt vin samtidigt som det innehåller lägre halter av histamin och garvämnen. 


Vinet passar väldigt bra till lättare rätter som kyckling, grillad fisk och sallader. Efter gårdagens vinprovning är jag ganska säker på att Systembolaget skulle  klassa det som mjukt och bärigt. (Eftersom det ingår i systembolagets beställningssortiment har de inte bedömt det än). Jag älskar att ta ett glas vin samtidigt som jag lagar mat och det här var ett perfekt vin till det, ett riktigt "mingel-vin".

Jag som brinner för att även allergiker ska få äta och dricka gott älskar att någon medvetet har gjort ett vin med mindre tanniner och histamin. Nu kan (hoppas jag) även de som lätt får huvudvärk, röda fläckar på halsen eller blir täppt i näsan av rödvin, dricka ett gott vin. Tack o lov tillhör jag inte dem som är allergisk mot rödvin, så jag kan inte säga om det här vinet går bättre än något annat. Men hör gärna av er när ni har provat så att jag vet om det hjälper.

Snygg box som gärna får stå framme på bänken
Ida tycker det är så kul att servera ur boxen så hon går hela dagarna och frågar om jag inte ska dricka lite vin. Jag försöker förklara att det inte är så bra att dricka vin varje dag eller hela dagarna heller för den delen, så hon får lugna sig lite. Hon håller inte riktigt med :)

måndag 20 januari 2014

På språng

Middagen är bortplockad och jag sitter med min kopp te och skriver till dig innan jag ska i väg igen. Jag ska nämligen på vinprovning, så himla kul och jag hoppas lära mig riktigt mycket. Papper, penna och kameran är nedpackad så att jag kan dokumentera allt.

Snabb, gott och enkelt som alla tycker om. Perfekt vardagsmat!

Hoppas veckan har börjat på bästa sätt för dig. 
Nu ska jag i väg men jag återkommer senare med lite vintips!