tisdag 22 oktober 2013

Lugn kväll

Inga träningar, inga möten, inga tider att passa. 
Vilken lugn och skön kväll vi ska ha!

Efter jobbet åkte jag raka vägen till Olivias skola för utvecklingssamtal. Inga problem...som vanligt, så på 10 minuter var vi klara. Fort var det gjort. Olivia hade önskat Spagetti Carbonara till middag som jag snabbt slängde ihop, själv åt jag fil och en hårdbrödmacka (färre propoints än carbonara som innehåller alldeles för mycket propoints enligt min smak).


Nu ska jag göra en insats i tvättstugan innan tröttheten tar överhand. Just nu ser det mer ut som en lagerlokal än en ren och fin tvättstuga. Ha en skön kväll!

måndag 21 oktober 2013

Köttgryta med ingefära och kanel

Då var vi förkylda igen! Det känns som vi har varit sjuka hela hösten. Jag är såå less. Himla skönt att jag gjorde en köttgryta redan igår som jag bara behövde värma på idag samtidigt som jag kokade ris. För jag tror inte jag hade orkat laga nån mat idag. 

Köttgryta med ingefära och kanel
1 gul lök
3 morötter
600 g grytbitar av nöt, älg eller lamm
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
2 kanelstänger
2 lagerblad
2 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 burk körsbärstomater (à 400 g)

Skala och skär löken i bitar. Skala och skär morötterna i bitar.
Bryn köttet i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.
Stek lök och ingefära tillsammans med spiskummin i olja i pannan 2–3 minuter. Flytta över till grytan.
Tillsätt kanelstänger, lagerblad, vatten, fond och tomater.
Låt grytan småkoka under lock ca 1 timme. 
Tillsätt morötterna och låt koka ytterligare en halvtimme.
Servera med bulgur eller ris.

Det äts alltid bra av köttgrytor här hemma, så även idag trots att jag inte hade några smaklökar att smaka av med. Det viktiga är att koka köttet tills det är riktigt mört. Stirra er inte blinda på tiden i receptet, för det beror ju på hur stora bitar man har och vilken typ av kött som används. Smaka och känn!

Nu ska jag ta en kopp värmande te och sjunka ner under en filt i väntan på att jag ska byta soffan mot sängen. Tyvärr orkar jag nog inte se Homeland idag. Men allvarligt...inte har den här säsongen börjat speciellt bra. Eller vad tycker ni?

söndag 20 oktober 2013

En dag i köket

Idag har jag haft en heldag i köket allt för att underlätta kommande vecka. 


Jag började med att göra en stor sats chili sin carne, den vegetariska grytan som vi hade på Olivia och Isaks kalas och som var så god. Perfekt att äta som den är till lunch eller som ett nyttigare tillbehör till middag. Visst passar ni på att äta rotsaker nu när de är billiga? Jag gjorde en sats råkostsallad och ställde i kylen (inte många kronor jag la på den salladen). Så bekvämt att bara ta fram salladen från kylskåpet istället för att ställa sig och göra ny varje dag.

På senaste tiden har vi, framför allt jag, ätit en hel del havregrynsgröt med lingonsylt därför kokade jag en ny omgång lingonsylt. Hälften hamnar i kylskåpet och hälften i frysboxen. Vi har otroligt mycket lingon i frysen. Har ni nå bra tips vad man kan göra med dem? Mat, kakor eller nå annat gott? Jag måste börja göra av med lite lingon nu.

Morgondagens köttgryta kokade jag redan i dag så behöver vi bara värma på den imorgon när vi kommer hem trötta från jobbet. Efter att ha förberett en massa till kommande vecka så var det dags att fixa dagens middag som blev röding i ugn.

Nu blir det soffa, tv och te resten av kvällen!

Matsedel v.43 oktober 2013

Förra veckan gjorde jag ingen matsedel och då blev middagarna verkligen inget att blogga om. Vi åt korv, köttbullar och gröt, sånt man tar till när inte tiden räcker till. Kommande vecka har jag planerat lite bättre, t.ex. så gör jag en köttgryta redan i dag som vi bara behöver värma imorgon när tiden är knapp från det vi har kommit hem till Isak ska på träning.


Matsedel v.43 oktober 2013
Må: Köttgryta och ris
On: Ugnspannkaka
To: Korv
Fr: Fläskytterfilé
Sö: Röding

Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost

Godmorgon! Här myser vi framför morgon-tv och jag funderar på om jag ska koka morgonens andra kopp te redan eller om jag ska vänta ett tag. Stora problem :) På dagens agenda står de vanliga söndags-bestyren, planera kommande veckas middagar och aktiviteter, tvätta, småplocka/städa och ta en långpromenad i solskenet.

Gårdagens gooooda middag var älgfilé med tillbehör. Såå gott! Vilken tur att jag har kvar en matlåda till lunch i veckan.


Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost
ca 1 kg älgfilé i bit
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlök-, ört- eller kantarellsmak
Salt
Peppar

Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas.
Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Blanda ost och bacon.
Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ihop filén med steksnöre.
Lägg köttet i en ugnsform och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 65 grader.
Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén.


Vi serverade köttet till potatisgratäng, sallad, stekta kantareller och extra-bacon. Köttet blir så mört och gott när det tillagas på låg temperatur. Ni måste prova nästa gång ni har en hel köttbit. När jag steker rostbiff har jag bara 90 grader i ugnen och det blir en underbar rostbiff av det. Prova, prova, prova!

Nu ska jag planera veckans middagar, återkommer med veckomatsedeln lite senare. Ha det så bra till dess och njut av det vackra vädret. Har ni lika underbart väder som vi? Här skiner solen på ett tunt snölager. Så vackert!

lördag 19 oktober 2013

Älgfilémiddag

Det blev en sen middag idag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge. Vi helstekte en stor älgfilé på låg värme och det tog sin lilla tid, men det var så värt all väntan. Kött blir så otroligt gott när man ugnsteker det i låg ugnstemperatur. Rostbiff tillagar vi alltid på riktigt låg värme, men i dag var det alltså älgfiléns tur fast den fick några grader varmare ugn.


Köttet fyllde vi med vitlöksost och knaperstekt bacon innan vi satte in det i ugnen. Olivia beskrev köttet så bra när vi åt "Det var perfekt, det smälter i munnen fast det är även lite tuggmotsånd". Till köttet åt vi potatisgratäng, smörstekta kantareller, knaperstekt bacon och sallad. Vilken kanonmiddag!


Nu ska jag fortsätta mysa med hela familjen men jag tror det blir en tidig kväll idag när jag inte behöver vänta uppe på att Olivia nå barn ska komma hem. Så skönt att ha alla barnen hemma och inte ute på vift.

Löööördag

Härliga lördag är här med lugn o ro och hela familjen hemma. Det är inte ofta alla barnen är hemma samtidigt på helgerna nu för tiden så jag njuter de gånger det händer. 

Rödvinet är upphällt, älgfilén är i ugnen så snart är det dags för en god lördagsmiddag och jag ska sitta länge, äta o dricka mycket och bara njuta. 


Trevlig lördag på er alla!