torsdag 18 juli 2013

Ugnen är invigd

Nu är ugnen invigd! Efter mycket velande valde vi till slut en Electrolux. Jag hoppas vi inte behöver ångra oss. I kväll bakade jag mitt favorit-kalas-bröd som jag ofta bjuder på när vi har middagsgäster. Det är enkelt att baka och passar perfekt till mat, det enda som tar lite tid är att det ska jäsa länge.


Det märks att det är skillnad på olika ugnar men jag ska nog lära mig den här också snart. Övning ger färdighet File:Symb Glad.jpg

Ostfyllda baconlindade korvbröd

Nu har vi äntligen fått vår ugn och häll installerad. Kanske inte den bästa tajmingen eftersom jag bakar för fullt inför morgondagens kalas. Men bättre nu än efter helgen :) När elektrikern kom hade jag en tårtbotten i ugnen så han fick vänta i en kvart innan han fick bryta strömmen. Tur att vi har en snäll elektriker som mest skrattade åt "eländet". Men nu känns det lite nervöst att fortsätta med bakningen och matlagningen och använda de nya grejerna som jag inte känner till...och inte vill smutsa ner.

Igår till lunch åt vi ostfyllda baconlindade korvbröd. (Smart av mig att tillaga bacon i den gamla ugnen och inte den nya) Visst låter det knäppt? Och inte speciellt gott? Men så förvånade vi blev när vi smakade!
Ostfyllda baconlindade korvbröd

8 korvbröd
0,5-1 pkt mjukost med smak (400 g)
2 pkt bacon 

Smöra korvbröden rikligt med mjukost. 
Linda två bacon runt ett korvbröd och placera på en plåt med bakplåtspapper. 
Lägg dem med lite mellanrum. 
Grädda i 225 gr i ca 20 min. 
Servera med en god sallad. 

Som sagt var så var jag (och Olivia) väldigt skeptisk till detta, men vi gav det en chans i alla fall eftersom vi hade korvbröd över och både mjukost o bacon är ju gott. Till vår stora förvåning var det väldigt gott, en roligare variant på varma mackor så det här kommer vi nog göra fler gånger. Nästa gång kanske det blir till en fredagsmysmiddag i höst, då man vill ha nå gott som går fort att fixa. Smaken är lätt att variera genom att använda olika smak på mjukosten, t.ex. räk-, kräft- eller skinkost.

Nu måste jag gå och läsa lite instruktionsböcker så jag lär mig mina nya "leksaker" för jag har mer saker att förbereda inför imorgon.

onsdag 17 juli 2013

Friterad pommes frites

Ida har redan växt ur sin cykel som hon lärde sig cykla på i våras. Vilken tur att vi då hade en större att hämta fram från förrådet. Hon blev så nöjd och glad över den. Och den passar perfekt till henne.

Fotograf: Olivia

Vi har ofta pratat om att köpa en fritös men det har aldrig blivit av. Förrän idag! När vi for till Storheden (shoppingområde utanför Luleå) för att köpa lite cykeltillbehör till Idas nya cykel gick vi även in på Elgiganten och Media Markt och slog till slut till på en fritös. Så det blev goda pommes frites till dagens grillade svartvinbärsmarinerade älg-entrecôte. För vilken skillnad det blir om man tillagar dem i en fritös eller i ugnen. Har ni provat?



Det urusla vädret i morse har bytts mot solsken och en underbar kväll. Hoppas det här finvädret fortsätter för det är vi värda efter den senaste tidens dåliga väder. Nu vill vi ha sommar med sol och bad igen!

Konstig lunch

Nu är lunchen precis bortplockad och i dag åt vi en konstig lunch. När jag såg detta första gången tyckte jag det lät för konstigt för att ens testa. Sen har jag sett det några fler gånger och till slut tänkte jag att det nog var värt ett försök i alla fall. Barnen var väldigt skeptiska under tillagningen och det var nog jag också. Men tänka sig det smakade riktigt bra. En rolig variant på varma mackor var dessa ostfyllda och baconlindade korvbröd.


Nu ska jag passa på att göra två matpajer till mitt kalas på fredag, för Ida cyklade precis i väg till en kompis. En efterlängtad kompis som har varit på semester i flera veckor men nu äntligen har kommit hem.

tisdag 16 juli 2013

Stekta/grillade grönsaker - gott grilltillbehör

Trots det dåliga vädret - regn och alldeles för få grader på termometern för att få kallas sommar - grillade vi en köttbit till middag. Till det stekte jag (hade tänkt grilla) lite grönsaker. Det är så gott tillbehör till kött.
Stekta/grillade grönsaker - gott grilltillbehör
1 röd paprika
1 zucchini
1 röd lök
olivolja
örtsalt

Dela grönsakerna i mindre bitar.
Stek dem var för sig i lite olivolja, krydda med örtsalt. Stek dem inte för länge för det blir godaste om de behåller lite tuggmotstånd.
Blanda ihop och servera varma.

Anledningen till att man steker dem var för sig är att grönsaker har olika stektid och man vill ha alla lite krispiga för bästa resultat. Broccoli passar också bra till detta men eftersom det är några killar i familjen som inte tycker om broccoli serverar jag den på sidan om. Det finns många grönsaker som blir gott till detta så det är bara att variera hur mycket du vill med dina favoriter.


Usch jag kollade precis väderprognosen och det ser inte ut som det kommer bli nå sommar-väder på ett bra tag. Jag som ska ha kalas på fredag och som ni vet (efter allt tjat inför Idas kalas) vill jag duka för sommarkalas utomhus. Ser dock ut som att det blir ett inne-kalas och det hör faktiskt inte till vanligheterna när jag fyller år.

Att slippa sneda muffins

Att baka fina muffins kan vara svårt. Vem har inte varit med om att muffinsen har runnit ut och blivit platt eller sned. Inte speciellt snyggt, eller hur?

Såna här vill man inte bjuda på, eller hur?

Använder man en muffinsplåt är det inga problem men jag vill ofta ha några fler i mindre storlek. Tycker att de blir alldeles för stora (och få) när man använder en muffinsplåt. För att få lite stadga för pappersformen ställer jag dem därför i lösa muffinsformar av silikon. Då blir de runda och fina i bra storlek och antal.

Med en silikonform utanför pappersformen är det inga problem.

Runda och fina (fast i lite för stora formar)

De här bilderna tog jag när jag bakade de goda chokladmuffins med havregömma. Har ni provat dem än? Kanske dags i dag? I alla fall här i Luleå är det bakväder med helt igenmulen himmel.

måndag 15 juli 2013

Ugn och häll avklarat

Äntligen har vi bestämt oss för vilken häll och ugn vi vill ha. Det tog sin lilla tid men nu har vi äntligen köpt och får det hemlevererat på torsdag. Så nu är det bara att kasta sig över nästa beslut och det är att välja kakel och bänkskiva. Puuh! Det tar på krafterna för mig med min beslutsångest.


Men till middag var det inte så många beslut att ta. Inget regn så då grillas det! Till det grillade köttet åt vi fransk potatissallad med rödlök, dill och vinägrett med lätt senapssmak. Jag tycker ju inte om senap så jag har bara en liten uns för att ge lite extra touch till salladen.