fredag 31 augusti 2012

Äntligen fredag

Då var det äntligen fredag och lite ledigt. Vi har inga stora planer för helgen och det känns så skönt. Vad ska ni göra i helgen?

Dagens middag blev en gammal fredagsfavorit. Vi gör den ofta på fredagar då man vill äta lite godare men inte har så mycket tid. Det är en storfavorit hos hela familjen. Vi steker lövbiff (oftast av älg) och sen gör jag en sås med grädde och smaksatt ost, i dag blev det crème bonjour med soltorkade tomater. Till det äter vi pommes frites, fast jag åt stekt zucchini istället.


Vad tycker ni om att vi firar helgen med en tävling? Är ni sugen på nå gott får ni inte missa morgondagens första inlägg för då blir det en tävling med många vinnare.

Nu blir det soffmys med tända ljus resten av kvällen och det gör ingenting att vädret utanför inte är det bästa.

torsdag 30 augusti 2012

Fiskgratäng med kräftstjärtar

Tror ni att jag har glömt bort er? Det har jag inte, men det har varit lite mycket bara den sista tiden. Men nu sitter jag och väntar på att en kaka ska bli klar i ugnen så då passar jag på att sitta vid datorn ett litet tag. Jag fick en beställning på en kanelhavrekaka som jag inte har hunnit baka förrän nu.

Jag har precis kommit hem från världens roligaste möte med astma- och allergiföreningen i Luleå och det är mycket på gång så se nu till att bli medlem. Som ni vet så klappar mitt hjärta lite extra för allergiska barn. För en gång skull kände jag mig okunnig kring allergier och mina barn känns knappt allergiska efter i kväll. Det var en ovanlig känsla.

Innan mötet hann jag göra en fiskgratäng på torsk, för tack o lov är inget av mina barn allergisk mot fisk (fast Isak har ofta önskat att han var allergisk mot fisk)
Fiskgratäng med kräftstjärtar
800 g (2 paket) torskfilé 
2 dl frysta gröna ärtor
2 dl kräftstjärtar
2 dl grädde
0,5 fiskbuljong
salt o vitpeppar
2 msk dill
2 dl riven ost

Lägg de tinade fiskblocken i en smord ugnsform.
Strö ärtor och kräftstjärtar över fisken.
Koka upp grädden och buljongtärningen. Rör ner dillen och smaka av med salt och vitpeppar.
Häll såsen över fisken i formen. Strö över osten.
Tillaga i 200 grader i 30-40 minuter.

Oftast när vi äter fisk så blir det lax, men i dag var jag "duktig" och gjorde en torskgratäng. Den var väldigt enkel att göra och receptet enkelt att komma ihåg eftersom det var 2 av det mesta. Ida som älskar fisk och potatis tyckte även om den här varianten. Isak åt en portion utan gnäll och då är jag nöjd när det gäller fisk.

I morgon är det fredag igen med en lång (?) härlig helg framför oss. Har ni fredagsmyset och helgen färdigplanerad? Isak har match på lördag och på söndag börjar äntligen Idas dans igen. Gissa om hon har längtat!

tisdag 28 augusti 2012

Ny mixer

Nu när vi gör smoothies var och varannan dag behöver vi en bra stavmixer som är lätt att rengöra. Vilken tur då att det i dag dök upp ett paket från Whiteaway.se med en ny stavmixer från Philips. För mig som älskar köksprylar blev det som bästa julaftonen i dag.

Smoothie-dags!

Brukar ni handla på internet eller vill ni handla av en försäljare på en butik. Har ni hört talas om Whiteaway.se? Det hade inte jag tidigare men nu vet jag att de har lite allt möjligt t.ex. dammsugare, spisar, brödrostar, hårfönar osv. Jag brukar åka till en affär för att kolla på sakerna (om det är en sån produkt som man behöver klämma och känna på) men innan jag köper så kollar jag alltid runt på nätet för att se om jag kan hitta varan billigare nån annanstans. Det bästa av två världar!

Isak tyckte att den var enkel att använda
och jag tyckte att den var enkel att rengöra :)

Jag har haft en stavmixer sen lång tid tillbaka men den hade en stor nackdel. Den gick inte att ta isär. Så den var jättesvår att diska för man kan ju inte sätta ner motor och sladd i diskvattnet. Men nu har jag äntligen en stavmixer som kan diskas hur enkelt som helst. Att den är snygg gör ju inget heller.

Inte bara en stavmixer i paketet,
utan även en större mixer och en kanna.

Använder ni stavmixer ofta? Det gör jag! Förutom till smoothies använder jag den till att mixa t.ex. soppor. När barnen var små och skulle äta puréer så använde jag stavmixern dagligen. Jag hoppas den klarar att krossa is, det klarade inte min gamla. Test kommer i helgen.

måndag 27 augusti 2012

Levererad tortillapizza

Efter att ha varit hemma och haft lite småtråkigt i flera dagar var det ett roligt och överraskande avbrott när det ringde på dörren och jag fick ett paket. Det var Santa Marias nyhet - pizza tortilla med såser levererade i en pizzakartong.

En stor och tung kartong fick vi hemlevererad.

Nu finns ett nytt sätt att njuta av Tex Mex-smaker. Santa Maria lanserar en tjockare tortilla, perfekt att använda som pizzabotten, tillsammans med två nya såser. Vi gör rätt ofta tortillapizza som går fort att fixa i ordning. Men jag kan tänka mig att det blir ännu godare nu när de har gjort en lite tjockare tortilla som ska passa bättre till pizza. Det blir nog att testa detta till lunch nån dag i helgen eftersom veckans middagar redan är planerade och till viss del förberedda.


Dagens middag blev pulled beef av en högrev som har tillagats på låg temperatur i min Crock pot hela da'n. Köttet blir så mört så man delar det till trådiga bitar med hjälp av två gafflar. Vi åt köttet med lite olika tillbehör så som grönsaker och dressing men för de som ville fanns det även tortillabröd (det vanliga tunna) och pommes frites. Har ni inte provat det ännu så är det hög tid att testa det nu. Varför inte äta det här istället för tacos nån dag? Man kan ha samma tillbehör som till tacos.

Dagens pulled beef-middag med grönsaker och dressing.

Blomkålsmos

Ännu en dag hemma i myskläder o raggsockar och eftersom regnet öser ner ute känns det ganska ok. Jag och Ida tog en extra dag hemma för att bli ordentligt friska och orka resten av veckan för det kan vara ganska högt tempo på förskolan (och som mamma). Vi ska bädda ner oss i soffan och se film, nu först Sunes sommar. Maten tillagas i min Crock Pot så jag behöver inte ens anstränga mig med att laga mat :)

I går till middag testade jag äntligen att göra blomkålsmos. Förstår inte varför jag dröjt så länge.
Blomkålsmos
1 blomkålshuvud
1-2 dl grädde
salt o peppar

Dela blomkålshuvudet i buketter.
Koka i vatten tills de blir mjuka. Häll sedan bort vattnet.
Mixa blomkålen med stavmixer.
Blanda i grädde till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Så gott! Jag använde ett litet blomkålshuvud och ca 1 dl grädde. Moset blev väldigt mjukt och lent och godare än jag hade hoppats trots att jag hade höga förväntningar eftersom alla säger att det är så gott. Förstår inte varför jag inte har provat det här tidigare. Nu lär det inte dröja innan jag gör broccolimos för broccoli tycker jag i vanliga fall är godare än blomkål.

söndag 26 augusti 2012

Matsedel v.35 aug 2012

Nu börjar nästa veckas matsedel ta form. Jag ska i väg på möten både tisdag- och torsdagkväll och som vanligt har Isak träning stup i kvarten.

Matsedel v.35 aug 2012
Må: Pulled beef med diverse tillbehör
Ti: Korv och makaroner
On: Raggmunk och bacon
To: Fiskgratäng och potatis
Fr: Lövbiff i ostsås och pommes
Lö: Grillat, både lamm och fläsk
Sö: 
Barnen äter fruktsallad innan sängdags. 
Ida ska i alla fall snart lägga sig, 
det lär ju dröja innan de stora barnen lägger sig.

Jag hade tänkt att jag och Leif skulle se film i kväll - Liza Marklunds Livstid. Men när jag såg att det var hockey på tv, Luleås ET-match i Tjeckien, förstod jag att det skulle bli ändrade planer. Men eftersom Marklunds filmer bara är 1,5 timme kanske vi hinner se den efter hockeymatchen. Söndag är min favorit-film-dag.

Chorizofylld lammstek

Redan sista dagen på en helg som gick alldeles för fort. Snart är det dags för både Olivia och Isak att fylla år men vi började fira dem redan i dag då de fick sina första (och enda?) presenter från oss. De fick var sin ny mobiltelefon som de har önskat sig ett bra tag. Så nu ligger vi på plus som föräldrar ett tag :) Gäller att passa på att njuta så länge det varar.

Till middag i går åt vi en lammstek från vårt lamm, som vi köpte av en lokal bonde. Lammsteken fyllde vi med bl.a. chorizo innan vi stekte den i ugn.
Chorizofylld lammstek
1 kg urbenad lammstek
100 g färsk chorizo eller annan kryddad färsk korv t.ex. salsiccia
1 kruka salvia
2 skivor formbröd
rivet skal av 1 citron
2 msk färkspressad citron
salt o peppar

Dela korven på längden. Avlägsna fjälstret och hacka korven grovt.
Grovhacka salvian.
Fräs korvhacket med hälften av salvian i smör i ca 2 minuter.
Kantskär brödet och skär i bitar. Mixa brödet till fina smulor.
Lägg korv- och salviafräset i brödsmulorna.
Tillsätt citronskal och saft, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Mixa alltihop hastigt till en färsliknande konsistens.
Vik ut lammköttet, krydda insidan med salt och peppar.
Forma fyllningen till en korv och lägg den längs med stekens insida. Tryck till lite så att den fastnar.
Vik ihop och bind med steksnöre.
Salta och peppra runt om.
Bryn lammsteken i en stekpanna. Tillsätt resten av salvian och låt fräsa med.
Lägg över steken i en ugnsform och skeda på salvian.
Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet (inte fyllningen).
Tillaga mitt i ugnen i 150 grader till innertermperaturen är 65-70 grader (rosa-genomstekt). Det tar drygt 1 timme.
Ta ut och linda in köttet i smörpapper. Låt vila ca 15 minuter.
Skär bort snöret och skär steken i cm-tjocka skivor.

Utvikt lammstek med korvfyllningen. 
Nu ska steken vikas ihop och bindas med snöre.

Fylld, ihopvikt, bunden och kryddad lammstek redo för ugnen.

Steken blev perfekt stekt i ugnen, vilket var imponerande eftersom vi använde en gammal stektermometer som inte är digital. Det blev god smak av framför allt chorizon och citronen, jag som älskar citron i mat.

Kom precis in från en kort promenad som jag gick i lugnt tempo och det gick riktigt bra så jag är nog redo för jobb i morgon. Är dock inte lika säker på att Ida är redo för förskolan än. Ibland kan man tjäna på att vara hemma en dag extra för att det inte ska bli nå bakslag. Hennes astma gör ju att hon är extra infektionskänslig och hostan sitter ofta i lite längre för henne.