måndag 12 januari 2009

Pasta med ärt- och skinksås

Nu har julskinkan gjort sitt som pålägg. Eftersom vi inte var hemma över jul, fixade vi den till Trettonhelgen, men nu har vi skurit ner det som var kvar i småstrimlor. Det var även kvar lite soyaost så jag gjorde en pastasås idag.

Pasta med ärt- och skinksås
150 g rökt- eller kokt skinka, t.ex. rester av julskinka
2 dl gröna ärtor
2 msk olja
100 g mild färskost, t. ex philadelphiaost
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk basilika
Salt
Peppar

Skär skinkan i strimlor.
Värm ärtorna i oljan, tillsätt skinkan och fräs i någon minut.
Tillsätt färskosten. Värm tills osten har smält och häll över grädden.
Blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta.

Till detta serverade jag pastapennor, grönsaker och nyriven parmesanost. Detta var ingen hit. Inget barn åt speciellt mycket, men jag tyckte att det var gott.

söndag 11 januari 2009

Kantarellsoppa

Idag var jag sugen på soppa och vi har en del kantareller i frysen, alltså fick det bli en kantarellsoppa.

Kantarellsoppa
1 gul finhackad lök
5 dl trattkantareller (eller annan färsk svamp)
Smör
4 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
ev. persilja

Fräs löken och svampen i smöret. Svampen skall fräsas i 5 minuter.
Tillsätt buljongen och låt den koka in i 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll i grädden och låt koka i 5 minuter.
Smaksätt soppan med salt och peppar.
Toppa gärna med lite finhackad persilja.

Vill du ha svampbitar i soppan så är det bara att strunta i att mixa den. Eller så sparar du lite smörstekta kantareller och lägger i dem i slutet.

lördag 10 januari 2009

Tortillatårta

Våra fikagäster stannade över middagen också - trevligt. Jag gjorde en tortillatårta. Eftersom den innehåller mjölkprodukter gjorde jag tacos till Isak och då valde alla barnen att äta det istället.

Tortillatårta
8 tortillabröd
230 g tacosås
Köttfärsröra
400 g köttfärs
1 röd paprika
0,5 chilipeppar
1 pkt tacomix
Spenatröra
200 g hackad spenat
1-2 vitlöksklyftor
0,5-1 rödlök
2 dl keso
150 g philadelphiaost
salt o peppar
1 dl riven ost

Köttfärsröra:
Tärna paprikan och finfördela chilipepparn.
Stek köttfärsen, krydda med tacokrydda, vänd ner paprika och chilipeppar.
Spenatröra:
Låt spenaten rinna av väl. Finhacka vitlök och rödlök.
Fräs spenat, vitlök och lök. Smaka av med salt och peppar.
Ta röran från värmen. Tillsätt keso och philadelphiaost och blanda samman.

Lägg ett tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut lite av köttfärsröran på brödet och ringla lite tacosås över.
Lägg på nästa bröd, tryck till lätt. Bred ut spenatröran.
Varva sedan bröd och röror. Avsluta med spenatröra på toppen av tårtan och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
Servera rikligt med sallad och grönsaker till.

Det här var jättegott och roligt alternativ till tacos som jag börjar bli lite less. Vi äter det rätt ofta eftersom det är Isaks favorit. Men på det här sättet blir alla nöjda och glada - vi får lite variation och Isak får sin favoritmat. Vi som åt tortillatårta fick blanda vår egna sallad av alla grönsaker som fanns finhackade till tacos. På så sätt slapp jag extraarbetet och alla fick välja sina grönsaksfavoriter.

Om ni förbereder tortilla-tårtan genom att steka köttfärsen i förväg måste ni värma på den innan ni bygger ihop tårtan annars kommer den inte hinna bli varm på 10 minuter i ugnen. Det går inte att öka på tiden för då riskerar ni att brödet bränns.

Saffranskaka

Vi ska få fika-gäster i dag och eftersom jag har kvar några paket saffran passade jag på att baka en saffranskaka, dvs en sockerkaka med saffransmak.

Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (á 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering

1. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält matfettet, låt svalna.
3. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
4. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

fredag 9 januari 2009

Ägg- och mjölkfri kladdkaka

Idag lagade jag ingen "ny" mat. Vi hade så mycket rester i kylen som jag bara värmde. Däremot bakade jag en ägg- och mjölkfri kladdkaka tidigare idag. Det roligaste av allt var att Isak tyckte det var jättegod. Jag kämpar ofta med att hitta goda recept som även han kan äta, men eftersom han inte är van vid mjuka kakor så är det sällan något som faller honom i smaken.

Ägg- och mjölkfri kladdkaka
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
1 1/2 dl havremjölk
2 msk smält smör el margarin (mjölkfritt)
Att strö över smeten:
2 msk kakao
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl kokande vatten (till sist)

Blanda samman de torra ingredienserna till smeten.
Häll över mjölk och margarin och rör om ordentligt.
Häll smeten i en smord men ej bröad form. Använd inte en form med löstagbara kanter, ta istället en pajform eller liknande med hög kant.
Blanda samman i en skål kakao, strösocker och farinsocker. Strö detta över smeten i formen.
Häll försiktigt över det kokande vattnet så det täcker överallt.
Grädda 175 grader i ca 45 min.
Servera med glass eller grädde!

torsdag 8 januari 2009

Köttbullar och brunsås

Jag åt inte en enda köttbulle under hela julen, men idag var det dags. Jag ugnsstekte köttbullarna enligt samma recept som förra gången. Jag använde 1 kg älgfärs, så jag frös ner några också. Perfekt att ha i frysen till Idas lunch t.ex. Till köttbullarna åt vi kokt potatis, brunsås, lingonsylt och blandningen med rårivna äpplen och morötter. Idag lyckades jag t.o.m. få Isak att erkänna att det smakade nästan bara äpple om det. Vem vet snart kanske han tycker det är gott också.

Brunsås
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl kallt vatten
0,5 buljongtärning
1-2 tsk soja
2 msk grädde

Smält margarinet. Ta kastrullen från plattan och rör ner mjölet.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Koka upp och låt koka i 3-5 minuter.
Tillsätt soja och grädde.
Smaka av. Krydda mer om det behövs.

onsdag 7 januari 2009

Kyckling med grönpeppar

Idag hade jag tänkt göra en kycklinggryta med bl.a. oliver och zucchini, men det var så mycket av ingredienserna jag inte hade hemma så jag får göra den någon annan dag. Istället gjorde jag en gryta med färre ingredienser och där allt fanns hemma. Hela familjen åt och verkade uppskatta det.

Kyckling med grönpeppar
3 kycklingfiléer
1 röd paprika
2 msk fransk senap
2 msk soja
2,5 dl grädde
1 dl vatten
1,5 tsk grönpeppar, malen

Stek kycklingfiléerna i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den koka ihop något.
Tillsätt kyckling och paprika.
Koka upp och smaka av.
Servera till ris och en grönsallad.