torsdag 18 december 2008

Chokladtryffel med turkisk peppar

Eftersom vi inte ska fira jul hemma hade jag inte tänkt göra nå julgodis i år. Men det är så svårt att låta bli när man ser alla smarriga recept.

Chokladtryffel med turkisk peppar
200 gr mörk choklad
1 dl vispgrädde
0,5 dl krossad Fazer Turkisk Peber
flingsalt av god kvalitet eller tukisk peppar

Hacka chokladen i småbitar.
Krossa turkiska pepparn i en mortel till småsmulor.
Koka upp grädden.
Tillsätt chokladen och turkiska pepparn. Rör tills allt är väl blandat.
Slå upp allt i en form klädd med bakplåtspapper eller plastfilm. Det blir ca 20 tryfflar så formen skall inte vara så jättestor.
Låt stå kallt och stelna under natten.
Skär tryffeln i bitar och garnera varje bit med en saltkristall vid servering. Eller rulla tryffeln till bollar och rulla sedan i krossad turkisk peppar.

söndag 14 december 2008

Het kyckling

Dagens middag bestod av en ganska stark kycklinggryta, bandspagetti och sallad.

Het kyckling
500 g kycklingfilé
1 gul lök
1 gul paprika
4 soltorkade tomater
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk sambal oelek
0,5 tsk timjan
0,5 buljongtärning

Skär kyckling, lök, paprika och tomater i bitar.
Vispa ihop grädde, sambal, timjan och buljong i en gryta.
Stek kycklingen och grönsakerna var för sig. Lägg sedan ner i såsen.
Koka upp och låt koka några minuter.

Jag tillsatte dessutom lite vatten, för jag tyckte det blev för "gräddig" smak. Variera genom att använda olika grönsaker. Nästa gång tillsätter jag nog champinjoner och oliver.

Chokladtårta med glögglasyr

Till efterrätt på en glöggmiddag passar en chokladtåra med glögg-glasyr.

Chokladtårta med glögglasyr
4 st ägg
3 dl socker
125 g smör
1,5 dl kaffe, starkt
1 dl kakaopulver
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glögglasyr:
2,5 dl florsocker
75 g smör
1 st ägg
1 dl kakao
3 msk starkvinsglögg
Garnering:färska fikon, kumquat

1. Smörj och bröa en form med löstagbar botten (24 cm).
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Smält smöret och blanda det med kaffe och kakao.
4. Blanda ner den kalla smälta smörblandningen och mjölet blandat med bakpulver.
5. Rör till jämn smet. Häll det i formen och grädda ca 40 minuter i 175° på nedersta falsen.
6. Blanda samman samtliga ingredienser till glasyren. Vispa den smidig med en elvisp.
6. När kakan är färdiggräddad och kall, lägg den på ett tårtfat. Bred glasyren på hela kakan.
7. Garnera med fikon i klyftor och skivad kumquat.

Tårtan kan förberedas i god tid, den är hållbar i kylen. Man kan frysa in hela tårtan med glasyr eller frysa in bottnarna och glasera efter upptining.

Jag måste ha gjort nå stort fel med kakan för den blev kompakt och marmorerad. Jag vet, visst låter det konstigt. Glasyren med glöggsmak var god däremot. Nästa gång gör jag en vanlig chokladkaka och använder bara glögg-glasyren.

Glöggryta

Efter dagens luciakonsert med bl.a. Norrbottens lucia och ett soloframträdande av Olivia åt vi en älgköttgryta kokad i vinglögg.

Glöggryta
600 g grytbitar
0,5 + 1,5 dl vinglögg
2 rödlökar
vatten
2 msk mörk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1/2 – 1 tsk sambal oelek
2 morötter
1/2 dl grovhackad persilja
2 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar

Lägg köttet i en plastpåse. Slå på 1/2 dl vinglögg och låt marinera 1 tim.
Skala och klyfta löken.
Ta upp och torka av köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i fond, 1,5 dl vinglögg, soja, sambal oelek. Tillsätt vatten så att köttet täcks.
Koka ca 45 min, lite beroende på vilket kött du använder.
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i dem i grytan. Koka ca 15 min.
Häll i grädden. Koka upp.
Rör ev. ut maizena i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka 2 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och sallad.

Mycket uppskattad gryta som alla åt mycket av. Det var en spännande blandning av sött och starkt. Jag tillsatte lite mer glögg på slutet för att få lite mer smak.

lördag 13 december 2008

Glöggmiddag

Idag ska Olivia ha luciakonsert på Kulturens hus. Det ska bli så kul och mysigt att höra alla julsånger de ha tränat in. Efter konserten ska vi få middagsgäster som ska bjudas på glögg i alla möjliga former.

Vi börjar med glögg tillsammans med pepparkakor och ädelost. Varmrätten blir en glöggryta av älgkött. Till efterrätt ska vi äta chokladtårta med glögg-glasyr.

Recept kommer senare för nu ska vi på gen-rep.

fredag 12 december 2008

Lunchsallad med bulgur

Nu har jag precis avslutat en underbart god lunch. Övriga i min familj tycker inte om bulgur och jag kan inte förstå dem. För att slippa höra deras gnäll passar jag på att göra en god sallad med bulgur när jag är ensam hemma.

Lunchsallad med bulgur
bulgur
avocado
körsbärstomater
gurka
färsk basilika
rucolasallad
fetaost

Funderar på om jag ska avsluta den goda lunchen med en chai-latte och en choklad- och ingefärakaka. Jag har nästan blivit beroende av dem, de är såå goda.

onsdag 10 december 2008

Korvstroganoff

Idag blir det korv till middag för ovanlighetens skull. Jag tänkte göra korvstroganoff och ris. Eftersom det blev över bulgur igår, äter jag det istället för ris. Vilken tur jag har!

Det finns nog hur många varianter som helst på korvstroganoff - med eller utan krossade tomater, tomatpuré, senap, grädde osv. Men så här gör jag min variant.

Korvstroganoff
falukorv
lök
tomatpuré
vatten
grädde
salt
peppar

Skär korv och lök i mindre bitar och stek.
Blanda i tomatpuré och grädde. Dryga ut såsen med lite vatten.
Krydda med salt och peppar. Smaka av.
Servera till ris.