Sverigekakan, eller Vaniljsockerkakan som jag ofta kallar den, är en favorit här hemma och jag gör ofta varianter på den. Den med saffran och den med mandelmassa gör jag alltid till jul respektive i semmeltider. Nu var det dags att testa en sommarvariant med jordgubbsfyllning.
Jordgubbstårta med dubbelfyllning
Vaniljsockerkaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det
Blanda ner vattnet och rör till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader ca 30 min.
Låt den svalna i formen.
Vaniljfyllning
100 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
Smält smöret.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna.
(Lägg inte ihop kakan än, som man gör i vanliga fall)
Jordgubbsfyllning
2 dl vispgrädde
100 g färskost (typ Philadelphia)
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 5 dl färska jordgubbar
Dekorera med ca 5 dl jordgubbar
Finhacka jordgubbarna ganska så smått.
Vispa grädde, florsocker, vaniljsocker till det börjar tjockna.
Vispa ner färskosten till en fluffig kräm.
Vänd i jordgubbarna.
Lägg ungefär hälften av jordgubbsfyllningen på bottenkakan.
Lägg på locket och lägg resten av fyllningen på den.
Toppa med mer jordgubbar.
Jordgubbsfyllningen är från Baka med Fridas himmelska jordgubbstårta och idén med att använda vaniljsockerkakan som tårta kom från Niinis.
Kvantum hade riktigt billiga jordgubbar igår så jag köpte några liter. Men jag vet inte vad jag ska göra med dem 😀 Med tanke på all rabarber vi har kanske jag gör något med både jordgubbar och rabarber eftersom det är sån perfekt smak-kombo. Det ryktas om att det ska bli lite regn kring lunch imorgon så då kanske jag passar på att baka något smarrigt också.
Ikväll har vi haft ännu en magisk kväll, som jag njuter av de varma soliga kvällarna på altanen. Ikväll åt vi smashed burgers och det är stor familjefavorit så det brukar vi äta riktigt många gånger under somrarna (och även övriga året). Det är otroligt smidigt att grilla på sommaren då man kan göra flera burgare samtidigt.
Än har jag inte semester, men nu är det helg och ledigt💖