torsdag 15 juni 2017

Fylld potatis

I morgon har vi fest hela dagen och jag längtar! 
Vi börjar med Idas skolavslutning, sen blir det en snabblunch innan det är dags för Isaks skolavslutning och hans absolut sista dag i grundskolan. Det är stort att gå ut nian så självklart har vi planerat en examensfest på kvällen.

I morgon tänker vi bjuda på grillat och något enkelt potatistillbehör. De blir inte dessa supergoda fyllda potatisar utan vi väljer något mindre pyssligt.


Fylld bakpotatis

stora potatisar eller bakpotatisar 1-2 st/person (beroende på storlek)
grädde
basilika
persilja
salt
svartpeppar
riven smakrik ost

Baka potatisarna i 225 grader i 40-60 minuter beroende på storlek.
Låt svalna något.
Skär av toppen och gröp ur innehållet och lägg det i en skål.
Blanda i grädde, kryddor och ost med potatisen och mosa ihop lite.
Fyll skalen med potatisröran.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter tills osten fått färg.

Dessa potatisar är verkligen supergoda och festliga. Jag tycker det är vackrare att ställa fram dessa potatisar på ett vackert fat istället för den mer vanliga potatisgratängformen.

Det bästa av allt - de går att förbereda. Det är ju ingen större hemlighet att jag älskar att förbereda saker eftersom jag skriver om det jämt. Potatisarna kan man baka på morgonen och sen går det fort att göra resten. Men det kan hända att man behöver värma på potatisfyllningen lite innan man fyller skalen annars riskerar man att de inte hinner bli varma innan osten har blivit för mörk.


Kommer ni ihåg sommarlovskänslan?
Skolavslutningsdagen var en underbar dag, man fick sommarlov och hade en lång härlig sommar framför sig. Mitt minne sviker nog en aning för som jag kommer ihåg det så sken solen varenda skolavslutning. Och jag kommer knappt ihåg en enda regnig sommarlovsdag överhuvudtaget, det var sol och bad hela dagarna.

onsdag 14 juni 2017

Kanelrabarberpaj till många

Årets första rabarberpaj är lite godare än övriga pajer, eller hur? Och i helgen var det dags för årets första paj med våra rabarber som växer som ogräs. Jag gjorde en gammal favorit smaksatt med kanel och med kokos i smultäcket. Jag gjorde en stor sats eftersom vi var bortbjudna på kvällen och jag räknade med att de var sugna på lite efterrätt.


Kanelrabarberpaj till många

1 kg rabarber
ev. jordgubbar
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 msk kanel
Smuldeg
300 gram smör
1,75 dl socker
3 dl kokos
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn

Skär rabarber och ev. jordgubbar och lägg i en ugnsform.
Blanda socker, potatismjöl och kanel. Strö över rabarbern.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Jag hade jordgubbar hemma som behövde ätas upp så jag slängde ner dem i pajen också eftersom rabarber och jordgubbar är en perfekt smakkombination. Har ni inte provat att tillsätta jordgubbar i en rabarberpaj så tycker jag definitivt det är dags nu.

Om du halverar receptet blir det perfekt till en vanlig rund pajform. Men varför göra så lite? 😁

Rabarber och lite jordgubbar i en ugnsform
Kanel, socker och potatismjöl strös över
Smula över degen och grädda.
Ta ut, låt svalna lite och njut!
Servera med en klick grädde, glass eller vaniljsås.

Vilken härlig kväll vi hade i går med Idas klass. 
Vi grillade, spelade brännboll och tackade av fröken eftersom de nu börjar fyran och byter skola, klasser och pedagoger. Solen sken o vi hade kanonväder, alla barn (och vuxna) var glada och vi hade en riktigt bra kväll. På fredag blir det traditionell avslutning i kyrkan innan sommarlovet börjar. Nu är mitt två-åriga uppdrag som klassmamma slut och det känns ganska skönt. Trots att jag älskar att planera, fixa och dona och vi har fått jättemycket hjälp av övriga föräldrar så blev det lite väl intensivt med allt tänkande och fixande här på slutet. Men när det väl blir dags att välja nya klassföräldrar till hösten har jag nog glömt det och sitter där på föräldramötet och säger "Nog kan jag ställa upp!".

tisdag 13 juni 2017

Ädelostkrustader med hjortronsylt

Jag har ett krustad-recept från drinkkvällen kvar att ge er och det är denna klassiker med ädelost som värmts i ugnen och sen klickar man dit lite hjortronsylt innan servering. Supergott...som vanligt med krustader. Jag älskar verkligen krustader, de är så lättanvända, går att variera, känns lite lyxigt och smakar supergott.


Ädelostkrustader med hjortronsylt

krustader
ädelost, i tub eller bit
hjortronsylt

Fyll krustaderna till två tredjedelar med ädelost.
Tillaga i 200 grader ca 7 minuter.
Klicka i lite hjortronsylt i varje krustad.
Servera.

Det är snäppet enklare att använda tubost, men om man använder ädelost i bit blir det något starkare ädelsost-smak. Välj själv vilket du föredrar. Jag föredrar oftast enkelheten.

På fredag ska vi ha examensfest för Isak och då funderar jag på att ha lite krustader till fördrinken. Kanske provar jag då lite nya varianter. Har ni någon krustad-favorit som ni kan tipsa om?


Jag har så mycket att göra den här veckan som avslutas på fredag med barnens skolavslutningar och Isaks examensfest så det känns nästan som att jag räknar ner mot semester. Kom på mig själv med att tänka tanken "Nästa vecka får jag sova", men riktigt så bra är det inte. Min semester börjar först 5 juli med en kalasvecka och sedan ska jag jobba några strödagar innan jag har tre veckors semester på raken.

måndag 12 juni 2017

Grilltallrik

Vi grillar mycket, nästan varje dag, på sommaren och i lördags åt jag den här härliga grilltallriken i solen på vår altan. Älskar att ha en massa gott att välja på, nu blev det två olika varianter på kyckling och tre grönsaksvarianter. Till det grillade hade jag gjort en sallad med fetaost och drack ett glas rödvin och en massa bubbelvatten.


Grilltallrik

Grillad marinerad kycklingfilé

olja
soja
thaichilisås
kycklingfilé

Dela kycklingfiléerna i två bitar (tre om det är stora filéer)
Blanda ihop marinaden i en påse och lägg ner kycklingen.
Låt marinera ett tag.
Ta upp filéerna och grilla tills kycklingen är helt klar.

Grillade kycklingben

grillkrydda
thaichilisås
kycklingben

Krydda kycklingbenen runt om med grillkrydda.
Grilla tills kycklingen är helt klar.
Pensla thaichilisås runt om kycklingbenen och grilla nån minut för extra färg.

Grillade majskolvar

majskolvar (vakuumförpackade är enklast tycker jag)
olja
grillkrydda

Häll lite olja och grillkrydda i en plastpåse.
Dela majskolvarna och lägg ner i påsen.
Rör runt så att hela majskolven blir täckt med olja och krydda.
Grilla försiktigt så att saftigheten behålls.

Grillad grön sparris

grön färsk sparris
olja
örtsalt

Ta bort biten längst ner på sparrisen, lägg på ett fat.
Ringla olja över sparrisen och krydda med örtsalt.
Grilla försiktigt tills sparrisen blir lite mjuk men behåller tuggmotstånd.

Grillad zucchini

zucchini
olja
örtsalt

Dela zucchinin på längden i cm-tjocka skivor.
Pensla olja på båda sidorna och krydda med örtsalt.
Grilla försiktigt tills zucchinin blir lite mjuk men behåller tuggmotstånd.

Vad är era grillfavoriter? Jag har svårt att bestämma mig för det finns så himla mycket gott. Men den här thaichilimarinerade kycklingfiléen ligger i alla fall på topp 5 och vi äter den många många gånger på en sommar.

I dag har det regnat på förmiddan (halleluja för det brukar innebära mindre pollen ett tag) men nu håller det på att klarna upp och de har lovat sol till ikväll. Men även om det blir sol så lär vi inte grilla i dag för vi har alla en massa olika uppdrag vid middagstid så alla lär få ta sig något i farten. De har lovat fint väder hela veckan och det hoppas vi på eftersom det är skolavslutningsvecka med en massa ute-aktiviteter för barnen på kvällstid och på fredag är det Grand Finale med själva avslutningen.

söndag 11 juni 2017

Smakbox Firande

Nu har ytterligare en Smakbox dykt upp och det är lika spännande varje gång. Och än en gång blev vi supernöjda när vi plockade upp produkterna och vi hittade alla några favoriter som vi paxade.

Den här gången har jag till och med fått mejl från en blogg-läsare som tackade mig för min rabattkod som gjorde att hon började prenumerera och hon tyckte att den här boxen var den bästa någonsin. Det är så himla kul när ni bloggläsare hör av sig, antingen via mejl eller via kommentarer.

Vad finns det för roligt i Smakboxen?
Ida med allt som rymdes i den senaste boxen.

Om ni också vill ha en proppfull Smakbox varannan månad så kan ni starta en prenumeration här. Kom ihåg att ange rabattkoden MATRO så får ni 15% rabatt på er första Smakbox. Du kan säga upp din prenumeration när du vill, helt utan köpkrav.

Här kan du läsa mer om Smakbox, deras vinster, de tidigare boxarna, om hur du börjar prenumerera och hur du kan ge bort Smakbox som gåva till någon.

Mums!

Om ni vill ha chansen att vinna en Smakbox så har jag just nu en tävling på Instagram (@matro_sara) där jag tävlar ut en Smakbox Firande. Men skynda er för i dag, söndag 11 juni, är sista tävlingsdagen och i morgon presenterar jag vinnaren. Men än finns chansen....

fredag 9 juni 2017

Mini-pavlova med rice krispies och goda tillbehör

F.R.E.D.A.G
Men ingen fredagskänsla, tyvärr. Känner mig riktigt krasslig och jag tror att det är en kombination av allergi och förkylning som har sänkt mig. Så den här helgen lär jag vila en massa för att vara piggare nästa vecka som är skolavslutningsveckan med aktiviteter varje kväll.

Känner jag mig bättre i morgon kommer jag nog baka årets första rabarberpaj. Men till er andra tänkte jag tipsa om denna smarriga skapelse som jag tycker att ni ska njuta av i helgen. Seg maräng, len vaniljsmakande smörkräm, grädde och bär är verkligen en perfekt kombination och ett perfekt avslut på middagen.


Mini-pavlova med rice krispies och goda tillbehör

Mini-pavlova med rice krispies

2 ägg
1 dl strösocker
2 dl rice crisps

Vispa äggvitorna. Tillsätt sockret och fortsätt vipsa till ett hårt skum.
Vänd ner flingorna i marängen. 
Spritsa eller klicka ut marängen till 6 runda kakor på ett bakplåtspapper. 
Grädda i 125 grader i 60 minuter.

Smörkräm

2 äggulor
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör

Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, mjöl och grädde i en kastrull. 
Låt sjuda, under omrörning, på svag värme till den tjocknar. 
Tillsätt smöret och fortsätt röra tills smöret smält.
Låt krämen svalna i kylen.

Garnering

smörkräm (se ovan)
3 dl vispgrädde
hallon och blåbär

Bred smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden. 
Garnera med färska bär.

Det här är så himla gott - trots att det inte innehåller minsta lilla choklad. Jag serverar ofta allt för sig istället för att montera ihop marängbakelserna och sen får gästerna montera ihop sin egen favorittårta med så mycket de vill av de olika ingredienserna. En del vill knappt ha nå grädde medan andra vill dränka bakelsen i grädde. Här är det fritt fram för eget val.

Smörkräm låter verkligen inte gott men den här krämen är såå god, skulle vilja hitta ett bättre namn. Har ni några förslag?


Minipavlovor på rad
Smarrig smörkräm

torsdag 8 juni 2017

Minttryffel

Mint och choklad kan vara bästa kombinationen - ever. Jag verkligen älskar choklad smaksatt med mint och dessa lena minttryfflar med krispigt yttre är sååå goda och jag skulle mer än gärna äta minst en varje dag till mitt efter-middag-te.


Minttryffel

200 g mörk choklad med mintsmak
1 dl grädde
ev. pepparmyntsolja
garnering: råsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält.
Smaksätt ev. med någon extra droppe pepparmyntsolja.
Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.
Forma till kulor och rulla i råsocker. 

Jag använder ofta råsocker att rulla tryfflar och chokladbollar i, det blir så guldglittrigt och fint. Till dessa tryfflar som har så len konsistens blir det bra med lite knaster också. Som proffsen brukar säga "Bra med olika textur".


Nu har vi Bieber-fever igen. Kan ni tänka er att Justin Bieber är i lilla Norrbotten på semester inför sin spelning i helgen på Summerburst. Ganska otroligt, va? Han landade i Luleå igårkväll och i dag är han i skogarna utanför Boden och "campar". Hade inte Olivia jobbat hade hon nog velat åka dit o spana.

Själv har jag efter jobbet suttit inne på Leos lekland i över tre timmar trots kanonväder ute. Men som klassmamma för Idas klass var jag tvungen vara med i dag då det var dags att göra av med en massa pengar som de har sparat ihop under deras 4 år på Munkebergsskolan. Lek, bus, middag och glass hann de med under dessa timmar och alla verkade så himla nöjda, glada och trötta när det var dags att åka hem. Glada barn är så underbart!