fredag 16 oktober 2015

Dubbelform med kanelbullesockerkaka

Senast jag var i Stockholm hittade jag en sån himla snygg och rolig bakform - en dubbelform. Jag behövde inte fundera många sekunder innan den åkte ner i handlingskorgen. Och nu när jag har provat den älskar jag den ännu mer.

Receptet jag använde på kanelbullesockerkaka blev perfekt. En sats räckte till båda formarna. Jag hoppas alla recept blir lika bra. Perfekt att få två lite mindre kakor än en stor. Det är inte ofta en hel kaka går åt och då är det finare att ha en hel kaka kvar istället för en halv.

Åh vad jag blir sugen att baka när jag ser formen och den goda kakan. Men det får vänta några dagar för nu är det annat som ska hinnas med.


Det blev så fina kakor med två helt olika former!

 

Det var det här underbart goda receptet jag använde. En saftig kaka med mycket kanelsmak - en riktig kanelbullesockerkaka. Det här receptet räcker till en "vanlig" sockerkaksform eller till denna dubbelform.

Kanelbullesockerkaka
175 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
1 dl strösocker
3 msk kanel
2 msk smör

Blanda samman socker och kanel till fyllningen.
Rör smör och socker mjukt och luftigt.
Blanda ner äggen ett och ett, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Häll i hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
Strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
Dutta till sist över 2 msk smör.
Grädda kakan i 175 grader i 45-60 min
.
 
 
Formen är köpt på TGR på Drottninggatan i Stockholm. Har ni varit in i någon TGR-butik? De har allt och lite till, jag älskar såna affärer med en massa småtjafs till bra priser.

onsdag 14 oktober 2015

Brazin vin

I lördags när Isak hade sina kill-klasskompisar här på "kalas" blev vi andra utkörda hemifrån så att de skulle slippa alla föräldrar och syskon :) Vilken tur att vi har trevliga grannar där man alltid känner sig välkommen...och som även bjöd på middag. Så där tillbringade vi hela lördagkvällen med god mat, gott vin och trevlig sällskap.

Vi bjöds på bakad potatis med goda röror och sallad - en underbar middag. Det fanns även kyckling och entrecôte, men jag som älskar röror struntade i köttet. Medan Ida som älskar kött valde entrecôte till potatisen.



Jag hade med mig en flaska vin som vi drack till maten och vi blev båda glatt överraskade för det var ett riktigt gott vin. Jag blir inte förvånad om vi båda kommer köpa hem fler flaskor av detta Zinfandel-vin från Kalifornien. Vinet är alltså inte från Brasilien som många tror vid en snabb blick på etiketten (där det står Brazin och inte Brazil).


Var tvungen att leta efter nörd-info på nätet för jag älskar att läsa mer om vinerna jag dricker:

Karaktär: Klar, mörk, rödblå färg. Generöst fruktig doft med rostad fatkaraktär,inslag av mörka bär så som björnbär och blåbär samt toner av kryddor och kaffe. En fyllig, fruktig och koncentrerad smak med inslag av mörka plommon, choklad och rostad fatkaraktär. Brazin har ett långt, koncentrerat avslut.

Lagringspotential: God att dricka nu men kan med fördel lagras 2-3 år. 

Druvorna till Brazin 2011 plockades under den korta tid som de visade sin mest gynnsamma och balanserade karaktär och togs så fort som möjligt till vineriet i Lodi, Kalifornien. Lodi, beläget ca 10 mil öster om San Francisco längs med Sacramento River Delta i de nedre delarna av bergskedjan Sierra Nevada, har ett medelhavsklimat med heta, torra sommardagar och kalla nätter som får druvorna att mogna på ett optimalt sätt. Vingården bevattnas bara två gånger om året med översvämningsbevattning,”flood technique”, vilket innebär att marken svämmas över med vatten som får infiltrera marken. På detta sätt stressas vinstockarna, vilket leder till att druvorna blir mindre, men ger mer koncentrerad frukt.

Eriks vinsåser

Snart är det dags för dagens lunchlåda som idag består av fredagens lyxmiddag - närproducerad hängmörad entrecôte, ugnsrotsaker och rödvinssås. Längtar!

På fredagar då tiden är knapp men man ändå vill äta lite godare tar jag gärna lite genvägar. I fredags var genvägen såsen, då jag provade Erik Lallerstedts rödvinssås och jag blev glatt överraskad. Jag har tidigare provat en köpes-rödvinssås men den åkte i slasken efter första tuggan. Men den här var riktigt god.


Skaka flaskan, häll upp i kastrull, låt sjuda någon minut, tillsätt ev. en klick smör. Färdig att servera! Perfekt en fredagkväll istället för att koka egen sås :)

Ska bli spännande att prova de andra sorterna också, vitvinssås och framför allt rosévinssås som jag aldrig har sett tidigare i nån affär. Rosévinssåsen ska jag prova till någon smarrig pastarätt, kanske med kyckling också. Eller vad tror ni en rosévinsås passar till?


Eriks rödvinssås är gjord på vin med Tempranillo-­druvor från norra Spanien. Vin av Tempranillo karaktäriseras oftast av en kryddig och mustig smak. Det som blev över från fredagens middag och dagens lunch tänker jag använda i en höstgryta med älgkött, kantareller och rotsaker - mums!

tisdag 13 oktober 2015

Isak 14 år


Hipp hipp hurra i dag är det Isaks födelseda'


Trots dålig planering och ont om tid lyckades jag få till en riktigt god 3-rättersmiddag i Isaks smak.


Till förrätt blev det Isaks favorit tacochips och salsa
men även min favorit rågkrustader, skagenröra och en paprikabit
Till varmrätt hade Isak önskat Djungelkyckling med....
...goda tillbehör.
Den snabb-fixade efterrätten var köpta munkar med vaniljfyllning, till Isaks stora glädje.

måndag 12 oktober 2015

Fläskfilégratäng med ris

Jag har ju helt glömt bort att ge er receptet på denna allt-i-ett-rätt. Vilken tur att en bloggläsare mejlade mig i dag och bad om receptet. Förlåt att det har dröjt. Men nu när ni får det så måste ni provlaga detta för det var riktigt, riktigt gott....och så himla smidigt då allt tillagas i samma form.


Fläskfilégratäng med ris
3 dl okokt ris
ca 700 g fläskfilé
1 bit purjolök
0,5 zucchini
3 morötter
3 dl crème fraiche med chilismak
2 dl grädde
1 msk kalvfond
3 dl riven ost
kantareller
persilja

Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
Skiva och stek fläskfilén, salta o peppra.
Strimla purjolöken och zucchinin, skala och riv morötterna. Stek grönsakerna mjuka.
Tillsätt crème fraîche, grädde och fond till grönsakerna. Koka ihop några minuter.
Fördela det kokta riset i en smord ugnsform.
Lägg köttskivorna uppepå.
Häll såsen med grönsakerna överst.
Peta med en gaffel så lite sås rinner ner i riset.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i 20 minuter.
Smörstek kantarellerna.
Garnera med kantarellerna och persilja.

Jag älskar mat som blir färdig i ugnen för då hinner man i lugn o ro duka och göra sallad. Att maten dessutom blir så god som den här då är det ju perfekt. Jag kunde knappt sluta äta av grönsakerna och såsen som fick en otroligt god smak.

Mums vilken god middagstallrik
Stekta fläskfiléskivor på en risbädd.
Under osten gömmer sig mycket gott.
Middagen är klar!

söndag 11 oktober 2015

Matsedel v.42 oktober 2015

God morgon! 
Här har vi tagit lite sovmorgon och har nu precis dukat bort frukosten. Men jag ska nog ta en till kopp te och krypa upp i soffan och se Nyhetsmorgon. Vi har haft en lugn o mysig söndagmorgon, hoppas hela da'n fortsätter på samma sätt. Det är så otroligt vackert ute så i dag står en höstpromenad längs vattnet högst upp på dagens att-göra-lista.

Tänk att det redan är söndag och dags för en ny matsedel för kommande arbetsvecka.


Matsedel v.42 oktober 2015

Köttfri Måndag
Västerbottensost och kantareller är alltid en perfekt kombination

Tisdag
Höstgryta med svenska äpplen

Onsdag
Cf-torsk och pressad potatis
Enkel och god torsk med få ingredienser

Torsdag
Kycklinggrytor är aldrig fel

Mysfredag
Som en stor varm macka

Veckans godsak
Choklad och mint är den bästa kombon

lördag 10 oktober 2015

Kokos- och ananaskaka mjölk- och äggfri

Förra helgen bakade jag en ananaskaka och efter det fick jag en förfrågan om att göra en äggfri variant eftersom den såg så god ut (men pga allergi kan de inte äta ägg). 

En sån utmaning måste jag ju anta!

Eftersom jag tyckte att själva kakan var lite tråkig (vanlig sockerkaka) så ville jag göra om den något, inte bara utesluta äggen. Och vad passar perfekt till ananas?! Kokos, så klart. Så jag använde mitt kanonrecept på äggfri kokoskaka, Isaks favoritkaka.


Kokos- och ananaskaka mjölk- och äggfri
ca 500 gr ananasringar, 1 stor eller 2 små burkar
3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl juice från ananasburken

Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.
Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i det smälta margarinet och ananasjuicen. 
Blanda allt till en smet.
Häll smeten i en liten långpanna (smord o bröad eller med bakplåtspapper).
Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 min.

Det här blev kanongott och mycket godare än äggvarianten utan kokos. Så här kommer jag definitivt göra ananaskaka i framtiden. Isak gav den också högsta betyg. Behöver den inte vara mjölkfri kan man så klart använda smör istället.

Jag som inte tycker om ljud älskar att baka utan elvisp så äggfria recept är underbart då man oftast bara blandar ihop alla ingredienser.