torsdag 12 mars 2015

Hallonmousse

Torsdagkväll - då börjar det bli dags att planera helgens godsaker. Det blir en riktig festhelg för mig! Imorgon ska jag och Leif gå ut o äta och dricka på tu man hand (det händer inte ofta, typ aldrig) och på lördag blir det glitter o glamour hemma i tv-soffan när det är melodifestival-finalen. Den tänker ni väl inte missa?! 

Kommer ni ihåg på alla hjärtans dag då jag gjorde smarriga chokladmuffins med hallonmousse-fyllning? Om inte, så hittar ni det kanon-receptet här. Av all hallonmousse som blev kvar gjorde jag en jättegod efterrätt som jag garnerade med små hjärtan som blev över när jag stansade ut hjärtan från muffinsarna (eller vad muffins nu heter i bestämd form plural) 


Hallonmousse
200 gram hallon
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. 
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). 
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden och rör ned hallonblandningen i grädden. 
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Det här är min favoritmousse just nu, så fräsch och god. Dessutom tycker jag mycket bättre om att använda gelésocker istället för gelatin. Choklad och hallon är en perfekt smak-kombo, så även om man inte har bakat chokladmuffins tycker jag man ska garnera med nån sorts choklad. Men det räcker att sticka ner en chokladbit.

tisdag 10 mars 2015

Ida och jag

I dag var jag och världens bästa Ida på restaurang, bara hon och jag. Efter att ha jobbat alltför mycket och haft alltför lite tid för familjen har jag nu bestämt att gå ut och äta med dem en och en. De får välja vilken restaurang de vill för vår middagsdejt, först ut var Ida som valde kinarestaurangen Waldorf.

Så härligt att sitta ner och prata bara vi två. Den senaste tiden har det mest bara handlat om tråkiga akut-grejer som måste fixas. Vem hämtar, vem fixar mat, vem handlar, var är gympapåsen, är läxan gjord osv. Jag saknar att ha tid till att prata och lyssna på "riktigt". Det ska det bli ändring på nu.

Mitt trevliga sällskap för kvällen. 
Vi började med deras goda vitlöksbröd med aioli.
Så gott….och varmt.
Ida valde favoriten friterad kyckling, pommes och sötsur sås.
Jag valde kyckling med ananas och ris.

Den här gången slapp jag, tack o lov, få ett helt vattenglas utspillt längs ryggen. Det iskalla restauragbesöket kan ni läsa om här

Nu får vi se vem jag går med nästa gång och vilken restaurang som väljs då. Olivia lär välja Pastabacken och deras Carbonara, Isak är jag mer osäker på vad han väljer. Men han har lite tid på sig att fundera för nästa gång lär bli nästa vecka.

Alla kort togs med min mobilkamera, så de blev lite gryniga men ändå hyfsat bra :)

måndag 9 mars 2015

Den som spar han har….

Yes, där satt den!
Luleå hockey vann mot Djurgården med 2-0 i matcher i play in, så nu är Lule klara för kvartsfinal och slutspelet kan börja på allvar. Yes, yes, yes!


Dagens middag var köttfärsbiffar kryddad med dill och basilika som jag stekte en stor sats av för några veckor sedan och sen frös jag ner resterna. Köttfärsrätter (och även andra maträtter) är enkelt att göra stor sats av och sen frysa ner för att ta upp någon annan gång då tiden är knapp. Som i dag! Här hittar du receptet på dessa köttfärsbiffar med annorlunda men god smak.

söndag 8 mars 2015

Ost- och tomatkycklinggryta

Tjejerna säger att de har längtat efter min mat när de har varit borta. Så för att göra dem riktigt nöjda gjorde jag en kycklinggryta för det brukar alltid fungera här hemma. Dagens variant blev en mild krämig gryta med krossade tomater, philadelphiaost och grädde.


Ost- och tomatkycklinggryta
1 kg kycklingfiléer
salt och peppar
500 g krossade tomater
1,5 dl vatten
1.5 tsk torkad oregano och basilika 
(jag tog 1 tsk basilika och 0,5 tsk oregano)
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk kycklingfond
1,5 dl grädde
100 g philadelphiaost

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den. Salta och peppra. Lägg i en gryta.
Häll på tomater, vatten, kryddor, vitlök och fond.
Koka några minuter. 
Tillsätt grädde och philadelphiaost.
Koka ihop.
Servera med ris och en sallad.

God och enkel kycklinggryta som jag serverade till ris idag men det passar nog lika bra med pasta. Men vi har planerat pasta till middag i morgon så då fick det bli ris idag. Philadelphiaost hjälper till att göra såsen krämigare, så det blir en krämig och god sås även om man använder ett lättare grädd-alternativ.

Nu ska jag krypa ner i Idas säng och mysa ett tag med henne innan det är dags att sova. Jag har ju en hel veckas mys att ta igen. I morgon sätter vardagen igång igen men jag hoppas verkligen att det nu lugnar ner sig på jobbet nu. Jag behöver mer tid på hemmaplan och jag har faktiskt flaggat för att jag kommer ta en dag föräldraledigt per vecka. Livet är inte bara jobb, jobb o jobb.

lördag 7 mars 2015

De är hemma!

Ja, nu har jag äntligen fått hem min familj!

Och eftersom vi har gått miste om en massa härliga långa helgfrukostar så dukade jag upp ett fikabord likt ett frukostbord när de kom hem i eftermiddags. Isak älskar tacochips och salsa så självklart fanns det  också med på bordet tillsammans med mackor, pålägg, te, Proviva, frukt och grönsaker.


På jobbet har en efter en insjuknat och jag börjar nu också känna mig hängig - jag fryser, halsen värker och ibland spränger det till i ena örat. Med tanke på hur mycket jag har jobbat den senaste tiden och hur lite tid jag har haft till sömn och återhämtning så skulle det inte vara konstigt om kroppen sa ifrån. Men jag har stora planer för i morgon - Jag ska vila och ta det lugnt hemma i mina älskade pyjamasbyxor. Jag hoppas det räcker för att vara frisk på måndag.

Me, myself and I

…och en sötsliskig frukost. Jag blev så otroligt sugen på en rostad macka med ost och fikonmarmelad, så då fick det bli det till frukost i min ensamhet. För att det inte skulle bli alltför tyst och ensamt intogs frukosten tillsammans med datorn, tidningen och tv:n.


I början av veckan var det ganska skönt att komma hem till ett tyst hus och bara slänga sig i soffan utan "måsten". Nu en vecka senare är det bara tyst och tråkigt. Men i dag kommer familjen äntligen hem och jag får krama om dem igen.

Men innan de kommer ska jag hinna fylla på skafferiet och kylskåpet för där ekar det tomt. Så nu ska jag stänga ner datorn och skriva en handlingslista som lär innehålla en massa av barnens favoritsaker.

fredag 6 mars 2015

Rena fat

Äntligen fredag och äntligen en ledig helg framför mig. 
Det ska vi fira med en After Work ikväll så bilen har lämnats hemma och jag sitter på bussen på väg till jobbet. Dags för jobb-dag nummer 12 på raken. Gissa om jag längtar efter lite ledigt?! 

Det är kanske nån som tänker fira helgen med en kräftbakelse, så som jag gjorde förra helgen. Eller ni slår kanske till med en hel smörgåstårta. Det här tipset passa både smått o stort.

När man sätter "geggan" runt om bakelsen eller tårtan så är det ju lätt att man grisar ner fatet och det blir inte så snyggt och trevligt att servera så sen. För att undvika smutsiga serveringsfat kan man sticka in bakplåtspapper under brödet medan man garnerar. Sen när man är klar drar man försiktigt bort pappret och man har ett rent och fint fat.