tisdag 12 juni 2012

Risonisallad med röd pesto

Nu är första sommarlovsveckan igång för barnen och de njuter. Själv har jag min första semestervecka men sen ska jag in och jobba två kort-veckor (4 da'r/vecka) innan jag får flera långa sköna veckor semester.

På förskolans knytkalas i förra veckan hade jag med mig kycklingspett som barn älskar, så fort jag bjuder på dem så går de åt fort. De är så enkla att göra och perfekta att förbereda. Dessutom hade jag med mig en risonisallad.
Risonisallad med röd pesto
risoni
röd pesto
ruccola
gurka
körsbärstomater
färsk basilika

Koka risonin enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och blanda med peston.
Låt svalna något eller helt tills du tillsätter de grönsaker du vill ha i salladen.

Eftersom jag hade med risonisalladen på förskolefesten använde jag "barnvänliga" grönsaker, hade jag gjort en mer vuxenvariant hade jag nog använt oliver, soltorkade tomater, fetaost eller mozzarella och rödlök.

De flesta pesto-varianter innehåller nötter men Icas röda pesto är nötfri viket jag uppskattar enormt mycket. Men kom ihåg att läsa innehållsförteckningen om du ska bjuda en allergiker.

söndag 10 juni 2012

Fudgekaka

Ida skadade ju handleden på torsdagmorgon, när hon fortfarande hade ont på fredagmorgon tyckte vårdcentralen att vi skulle komma så de fick kolla på handen. Väl där skickades hon på röntgen på Sunderby sjukhus. Eftersom det var Leif som följde henne blev det en orolig väntan för mig innan han ringde och sa att röntgenplåtarna inte visade på någon spricka eller brott i något av alla småben som finns vid handen. Nu ytterligare någon dag senare verkar handen mycket bättre, tack o lov.

Ska ni baka en chokladig kaka kan jag tipsa om den här Fudgekakan som även brukar kallas Skärtorsdagskaka för man ska baka den på onsdag och skära den på torsdag.
Fudgekaka
Kaka:
300 g smör
4 dl strösocker
3 ägg
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk sirap
100 g mörk choklad
100 g smör


Kaka:
Smält smöret i en ganska stor kastrull för allt ska ner där i eftersom.
Rör i socker och ägg.
Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner i kastrullen och rör om.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna.
Grädda i 175° i 15-20 min. Låt svalna.
Glasyr:
Koka allt, utom smör i 15 min.
Rör inte så mycket, så stelnar det bättre sen.
Blanda i smöret.
Bred den varma, ev. lite avsvalnade, glasyren över den kalla kakan.
Låt gärna stå till dagen efter innan ni skär den i rutor.

Choklad, choklad, choklad, tycker ni om choklad måste ni prova den här kakan, som dessutom är enkel att göra. Eftersom man tillsätter alla ingredienser i kastrullen som man smälter smöret i så blir det inte speciellt mycket disk.

lördag 9 juni 2012

Melon- och gurksallad

Oj vad trött jag har varit idag, man kan nästan tro att det var jag som tog studenten igår. Vår studentdag började med att vi firade Irma på skolgården när de "sprang ut". Medan hon sen åkte lastbilsflak åkte min familj och mormor o morfar på restaurang för sommarlovslunch, sen bar det av på studentfika med de godaste biskvier. Saknar dem redan. Det fanns så klart mycket gott, men biskvier är ändå biskvier. Efter att vi hade firat dagens student med en skumpa-skål så längtade vi hem och avvek innan middagen dukades fram. Det har varit en stressig vecka med många aktiviteter så det känns skönt att "bara" vara hemma med familjen.
Melon- och gurksallad
0,5 honungsmelon
1 gurka
20 rädisor
0,5 citron
3 msk olivolja
150 g fetaost
1 kruka gräslök

Skär av skalet från melonen. Dela den i halvor och gröp ur kärnorna.
Skala och kärna ur gurkan.
Skölj och ansa rädisorna.
Skär melon, gurka och rädisor i tunna skivor.
Pressa ur citronjuicen och blanda med olivolja.
Häll marinaden över melonen och grönsakerna.
Skär fetaosten i bitar, hacka gräslöken. Strö över melon- och gurksalladen.

En fräsch och god sallad att bjuda på en varm sommardag. Perfekt tillbehör till grillat. För nu har väl grillsäsongen kommit igång hos er alla?

fredag 8 juni 2012

Marängtårta med blåbär

Nu är Ida och Leif på väg till vårdcentralen för igår morse hoppade Ida studsmatta och landade på handen och har ganska ont fortfarande. De tyckte att vi skulle kolla upp för säkerhets skull. Jag hoppas och tror att det inte är någon spricka.

Redan igår eftermiddag hade barnen skolavslutning och självklart var vi tvungna att fira det med en tårta. I år blev det en blåbärsmarängtårta. Så nu har skolbarnen sommarlov i 10 härliga veckor och de hoppas på mycket sol och bad.
Marängtårta med blåbär
1 paket marängtårtbottnar
3 dl vispgrädde
240 g blåbär

Vispa grädden.
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat.
Täck med hälften av grädden och strö på hälften av bären.
Lägg på nästa botten.
Täck med resten av grädden och blåbären.

Den här tårtan brukar jag göra på somrarna men då använder jag jordgubbar. Den blev minst lika god med blåbär. Jag har sagt det förut men jag säger det igen: De flesta köpta maränger är äggfria. Konstigt men sant! Så det här är en jättebra tårta att bjuda ägg-allergiker på. Jag använder helt osötade bär eftersom köpta marängbottnar är så söta i sig.

Skolavslutningsfina!
Olivia gick ut 6:an och Isak 4:an.
Ida har ett år kvar på förskolan innan hon blir en skoltjej.

Idag ska vi på studentfirande då mitt kusinbarn tar studenten. Ska bli mysigt o nostalgiskt att se glada studenter. Det var många år sedan jag tog studenten men glädjen jag kände den da'n glömmer jag nog aldrig.

Självklart ville barnen att jag skulle ta en "Duckface"-bild också.

torsdag 7 juni 2012

Present till världens bästa pedagoger

Trots att Ida var ledig idag var vi en sväng till förskolan med sommarpresenter till pedagogerna, som vi är så nöjda med.


Med tanke på mitt mat- och bakningsintresse så tycker jag om att ge presenter med anknytning till det. Ifjol sommar fick de rabarbersaft och i julas fick de fikonmarmelad, havrekex och en bit brieost. Nu fick de "Smulpaj på burk" och rabarber.


De får själv göra smulpajen genom att skära rabarbern i bitar och sätta i en form, sen smälter de margarin och blandar med burkens innehåll som de sen smular över rabarbern och gräddar i ugn.


Burken med innehåll blir så fin då man sätter de olika ingredienserna i lager. Pedagogerna Ida hade på sin första avdelning fick "limpa i burk" i julpresent det året. 

Havreformar med citron och blåbär

I dag är det skolavslutningsdag för mina barn. Jag kommer inte ihåg senast det var dåligt väder på en skolavslutning, vi brukar alltid ha strålande sol och varmt. Men så verkar det inte bli idag. Fast det regnar inte och det är inte helt igenmulet så solen kanske orkar sig fram. De har skoldag fram till lunch och sen är avslutningen i kyrkan kl.15.30. Olivias skoldag består endast av restaurangbesök med klassen så hon sover fortfarande. Jag, Leif och Ida är lediga så det var bara Isak som var tvungen att gå upp i tid och ta sig i väg på morgonen. När jag kom upp strax före sju för att väcka honom hade han redan stigit upp och klätt på sig och var redo för frukost. Tack väckarklockan!

Igår gjorde jag en snabbvariant på nationaldagsbakelse efter middagen.
Havreformar med citron och blåbär
Havreformar
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl socker
Fyllning
250 g Kesella citrus
125 g blåbär

Smält smöret.
Ta från värmen och rör ner mjöl, havregryn och socker.
Låt ev. svalna något. Tryck ut degen i 8 mazarinformar.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8 minuter.
Låt kallna.
Klicka i kesella och toppa med blåbär.
Det gick jättesnabbt att blanda ihop degen till havreformarna och platta ut dem i formarna. Sen var det enkelt att bara klicka i kesella och blåbär. Kesella är så smidigt att använda till efterrätter och finns ju i många olika smaker nu, hallon är nog favoriten men eftersom det var nationaldag var det passande med gult och blått (citron och blåbär). Havrekakor är en småfavorit hos mig så jag älskar dessa havreformar som man lika gärna kan fylla med vispad grädde och bär. Alla åt och tyckte det var gott, även Isak som inte brukar vara så mycket för efterrätter med mjölkprodukter. Jag förstod att han skulle tycka om havreformen eftersom han tycker om havrekakor men jag blev förvånad att han även tyckte om kesellan. Ida tyckte bäst om fyllningen och lämnade halva havreformen.

tisdag 5 juni 2012

Banankaka med mörk choklad i långpanna

Känns nästan som fredag eftersom vi är lediga för Nationaldagen imorgon. Ska ni fira den? Jag har dessutom tagit ledigt tordag och fredag för skolavslutningarna. Så nu är det minisemester för mig. Hoppas solen och värmen hittar hit nu. Vårt utebord är slipat och inoljat och såå fint, jag hoppas jag får åter-inviga det i helgen.

Nu har vi precis kommit hem från Olivias klassträff. Först fick vi se 6:ornas konsert, sen var det brännboll och sen var det go'fika. Det fanns en massa sorters kakor, som några av föräldrarna hade bakat, så man kunde äta sig mätt och lite till. Självklart hjälpte jag till att baka och mitt bidrag var Banankaka med mörk choklad.
Banankaka med mörk choklad i långpanna
200 g smör - rumsvarmt
4 dl socker
4 ägg
1,5 dl gräddfil
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
4 bananer - så bruna som möjligt
150 gr mörk choklad

Vispa ihop smör och socker. Vispa ner ett ägg i taget i äggsmeten.
Rör ner gräddfilen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt. Rör ner i smeten.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna, grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter. 

Resterna som var kvar när vi kom hem.
Det tråkiga med florsocker är att det inte blir så fint när det smälter.

Jag dubblade mitt favoritrecept på banankaka och gjorde den i långpanna så att det skulle bli många bitar. Dessutom satte jag i mörk choklad för då blir det en riktigt god banankaka, för banan och choklad passar så bra ihop. Jag pudrade lite florsocker över inför servering för att det ska bli lite finare.