Innan jag ska gå o lägga mig igen och försöka få nån timme mer sömn tänkte jag ge er ett riktigt smarrigt recept som jag helt har glömt att ge er. Då har ni något gott att läsa om till er söndagsfrukost. Den här äppelkakan åt vi i november, så det börjar verkligen bli dags att dela med mig 🙂
Det var på fars dag när vi firade Leif som jag blandade två av hans favoritkakor – äppelkaka och toscakaka så det blev en äppelkaka med toscatäcke. Riktigt smarrigt och gott.
Äppeltoscakaka
Äppelkaka
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen
ca 2 tsk malen kanel
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda äggvispet med mjöl och vaniljsocker och till sist med det smälta smöret till en jämn smet.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform och smöra och bröa sedan formen. Häll i smeten.
Skala och skär äpplena i klyftor. Stick ner äppelbitarna i smeten.
Pudra kanel över kakan.
Grädda i 200 grader i cirka 25 minuter.
Toscasmet
50 g smör
0,5 dl strösocker
50 g mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Toscasmet
Smält smöret och sockret till toscasmeten i en kastrull.
Rör ner mandelspån, mjöl och mjölk.
Ta ut formen och höj värmen till 225 grader.
Häll toscasmeten över kakan och bred ut den jämnt.
Grädda i 8–10 minuter tills toscan har fått lite färg.
Servera kakan kall eller ljummen, gärna med vispgrädde, vaniljsås eller glass.
Jag ska inte ta åt mig äran för detta smarriga recept för det är Tareq Taylors recept som jag hittade.