tisdag 15 februari 2022

Så mycket kärlek

Vilka härliga dagar jag har haft men vi börjar med helgen. Än en gång var vi hundvakt åt mysigaste lilla Rufus. Som den valp han är så är han inte mysig hela tiden, ska jag väl ärligt erkänna 🙂 Ibland blir han lite väl busig och bitig för min smak. Men oftast är han så fin och go.

Det var inte bara Rufus som var här i helgen, utan även hans husse Isak. Så mysigt när han sover över här och jag får rå om honom några extra timmar. Tyvärr jobbade han på dagarna 🙂

  

När jag nu äntligen börjar känna mig återställd efter den sega Covid-sjukperioden så passade jag på att fira första veckan på nya jobbet med riktiga godsaker, tillsammans med familjen.

Så till hockeyn på lördagkväll dukade jag fram smörgåstårta och Cava. Inte mycket som är godare än det. Och jag nöjde mig inte med det. Till efterrätt åt vi hembakade nygjorda semlor och vemlor. Säsongens godaste efterrätt.

torsdag 10 februari 2022

Asiatisk kräfttacos

Oj så fort den här veckan har gått, min första arbetsvecka på nya jobbet. Imorgon är det redan fredag och helg igen. Det har varit en riktigt rolig jobbvecka, men oj så trött man blir i huvudet av allt nytt. En massa namn, förkortningar, system, script, funktioner och annat att hålla koll på och förstå. Men det blir bra det här…

Jag ligger lite (läs: mycket) efter med att ge er recept. Nu inför helgen får ni ett riktigt smarrigt tips på det vi åt som förrätt på nyårsafton. Originalet är Miss Voons hummertacos. Har ni smakat? Det är bland det godaste jag har ätit.

Så till nyår gjorde jag en variant med med kräftstjärtar istället för hummer och det blev nästan lika gott. Men jag är ju inte samma mästerkock som de som jobbar på restaurang 🙂 Kräftröran blev så himla god, starksyrlig i en perfekt kombination. Stark av Sriracha och syrlig av Yuzu-juicen.

Kräfttaco till vänster och Bao bun med pulled pork och tillbehör till höger

Asiatiska kräfttacos

Kräftröra

1 burk kräftstjärtar
1 dl majonnäs
2 msk yuzujuice
1 msk sriracha
salt
peppar

Låt kräftstjärtarna rinna av och dela dem i lite mindre bitar (jag brukar ta en sax och klippa direkt i skålen)
Blanda ihop alla ingredienser till kräftröran

Avokadokräm

1 avokado
0,5-3 msk wasabi paste
1 tsk honung

Gröpa ur avokadon och mixa med wasabi och honung.
Börja med lite wasabi och smaka av allt eftersom till rätt styrka.

Tacoskal

gyozablad (eller wontonplattor)
olja, till fritering

Värm olja till 180 C.
Fritera en och en genom att hålla i ena sidan med en tång och fritera ena halvan först (andra halvan hålls över ytan).
Fritera några sekunder tills den blivit frasig och bubblig och börjat få lite färg.
Vänd och doppa andra sidan så den blir tacoformad.
Lägg dem att rinna av och svalna på hushållspapper.

Tillbehör

1 ananas
färsk koriander eller persilja.
1 cosmopolitansallad eller liknande

Tärna ananasen och blanda med finhackad persilja eller koriander.
Skär salladen i lagom stora bitar för tacoskalen.
Fyll tacoskalen med salladsblad, kräftröra och avokadokräm, toppa med ananas.

Yuzujuicen hittade jag på Kvantum, medan jag var tvungen till en thai-butik för att hitta gyozabladen.

måndag 7 februari 2022

Jag försökte i alla fall

Efter en evighet med sjukstuga försökte jag få till lite fredagskänsla i fredags. Ja, jag vet att jag överdriver, det är inte alls en evighet med sjukstuga. Men när man är mitt i det känns det nästan som det. Kommer knappt ihåg hur det känns att vara pigg, frisk och ha fullt upp. Men det lär jag få känna snart igen 🙂

Bästa fredagskänsla är att äta småplock, så jag gjorde en minivariant av en småplocksmiddag. Den innehöll lite smått o gott av både nygjorda saker och rester. Ni vet ju att jag älskar att använda allt i matväg och slänger knappt någonting.



Fredagsmys

friterad gyouza med kräftröra
(gyouza kvar från nyår, nygjord kräftröra)

(nygjord)

chicken nuggets
(ett paket i frysen som jag ville bli av med)

pesto- och västerbottensostfylld smördeg
(rester från julens pestogran som legat i frysen sedan dess)

vitlöksbröd
(rostbröd som behövde ätas upp)

sallad
(nygjord)


torsdag 3 februari 2022

Paltlimpa med havre och råg

Helgen för snart 2 veckor sedan då alla barnen sov här kokade jag palt. Otroligt att det inte ens har gått två veckor sedan den mysiga helgen. Det känns som en evighet sedan. Den söndagen kokade jag palt som vi njöt av innan alla åkte hem till sitt (och innan vi blev sjuka).


När man kokar palt (pitepalt, potatispalt) så blir det perfekt att använda kokspadet till att baka matbröd. Jag brukar låta paltgrytan stå ett tag att kallna och låta allt gott sjunka ner till botten. Sedan häller jag bort översta vattnet och använder det geggiga och goda som sjunkit till botten.

Sedan använder man de mjölsorter man vill. Jag älskar rågsmak, så den här gången använde jag rågmjöl tillsammans med annat som jag hittade i skafferiet. Smarrigt deluxe!

Tanken var att göra frallor, men orken tröt och det fick bli limpor istället. Gott det med och lite extra gott att rosta. Jag älskar rostat bröd.


Paltlimpa med havre och råg


50 g jäst
1 liter paltspad
2 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 tsk salt (lite beroende på hur salt paltspadet är)
4 dl rågmjöl
12-15 dl vetemjöl

Värm paltspadet till 37 grader. 
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt havregrynen och kruskakli och låt blandningen stå och dra i 5 min.
Tillsätt salt, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. 
Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen lite till.
Dela i 4 delar och forma till limpor.
Lägg i en långpanna, pensla lite olja mellan limporna så är de enkla att lossa efter gräddning. 
Låt jäsa ytterligare 30 min. 
Grädda längst ner i 35 – 40 min i 200 grader. 
Ta ut och låt svalna på galler. 

Om du inte hinner baka samma dag som du kokat palten så kan du förvara palt-spadet i kylskåpet några dagar för att spara det till någon dag då du har mer tid och/eller lust.


Jag blev så sugen att baka när jag skriver om bakning. Dessutom ligger jag i soffan och dricker så mycket lenande te om dagarna så jag blev sugen på nån riktig godsak till teet. Så i dag gjorde jag en liten omgång kanelbullar. Finns inte mycket som är godare än nybakade kanelbullar. Eller hur?

Planen var ju dock att fylla frysen med mer matbröd inte sötsaker. Men det blir ju inte alltid som man tänkt sig 🙂

tisdag 1 februari 2022

Upskjutet

1 februari – som jag har längtat efter den här dagen. Det var ju idag jag skulle få börja mitt nya jobb. Så himla spännande och kul. Men vad händer. Jo detta eländiga Corona-virus vill inte lämna min kropp. Jag är feberfri men hostan har blivit värre. Så för säkerhets skull kom vi överens om, redan igår, att jag stannar hemma den här veckan. Nytt försök på måndag.

Det är jag och (vissa) OS-idrottare 🙂 Vi har längtat och väntat till februari och sen kommer detta virus och ställer till det. Jag behöver dock bara vänta några dagar på en ny chans medan idrottarna måste vänta 4 år.

Det känns inte så kul att börja en ny anställning med att vara sjuk. Men det är bara att acceptera hur världen ser ut just nu och jag tror alla förstår det, men det känns ändå inte speciellt kul. Men det hade varit ännu värre att gå till nya jobbet och smitta ner alla nya kolleger. Och vad hade de tänkt om mig om jag kom dit och sitter o hostar mest hela tiden.

Nej, det här blir nog bra trots allt.

Igår, som var min sista anställningsdag på gamla jobbet fick jag ett blombud med en fin bukett från jobbet. Älskar att få blommor. Och det här var en riktigt fin bukett med många favoritblommor och favoritfärger.

lördag 29 januari 2022

Så här skulle det ju inte bli

Ja den här sista veckan i januari blev definitivt inte som jag hade tänkt. Min sista vecka på nuvarande jobb. På onsdag skulle jag bara jobba till lunch och sedan skulle jag äntligen få bli fin i håret, både klippning och färg var inbokad. Så efterlängtat.

Torsdag var ju tänkt att vara sista arbetsdagen så min plan var att jobba några få timmar och sedan packa ihop mina grejer som jag har hemma bl.a. dator och mobil och promenera in med det till jobbet. 


Sedan skulle jag ha en lång och mysig långhelg innan jag börjar det nya jobbet på tisdag. Jag skulle storstäda och köpa fredagsblommor, baka och fylla upp frysen, se serier och gå ut på promenader. Men vad tror ni händer?

Jo, jag blir sjuk och testas positivt för Covid. Så istället för allt kul jag planerat blev jag sängliggande 🙁 Många pratar om att det ofta blir som en lättare förkylning numera framför allt om man dessutom är vaccinerad. Glöm det!

Första dygnet var jag riktigt risig. Då var jag ynklig och tyckte såå synd om mig själv. Det positiva är väl kanske att tillfrisknandet gick hyfsat snabbt. Det som återstår nu är hosta och täppt näsa, men jag hoppas att det också ger med sig rätt snart. Gärna redan idag.

En annan positiv sak är att jag inte har tappat vare sig lukt eller smak. Det hade varit såå jobbigt, jag som älskar att äta 🙂

måndag 24 januari 2022

Vilken helg

I helgen har mamma-hjärtat mått bra. Alla mina barn har sovit hemma och huset har varit fullt igen. Så mysigt att ha alla barnen här i flera dagar, även de två utflyttade. Den ena valde att sova här för att sambon var borta och den andra för att sambon hade en kompis som sov över. Undra hur länge det dröjer tills vi är så här många igen 🙂

Isak hade även med sin hundvalp Rufus och var därför tvungen att vakna och gå ut med honom redan vid 7-8-tiden och var den som steg upp först. Att Isak vaknar och stiger upp först är inget vi är vana med, inte sedan han var riktigt liten i alla fall 🙂

Redo att gå ut o leka i snön
Efter en massa bus och lek så blir man såå trött

Efter denna mysiga och lugna helg var jag redo att ta mig an sista arbetsveckan på nuvarande jobb. Idag har jag rensat en massa dokument både digitalt och i pappersform. Jag tror inte att jag kommer samla på mig lika många pappers-dokument någonsin mer. För nu är det ju mer digitalt, tack o lov. Digitala dokument tar mindre plats, är lättare att dela med andra och är enklare att uppdatera.

Missa inte att följa mig på instagram där jag heter @Matro_Sara


Jag hade tänkt ge er ett recept nu ikväll, men tiden rusade i väg så jag hann inte med det. Men då har ni kvar nå gott att se fram emot. Kanske kommer det imorgon. Men jag lovar inget 🙂