söndag 24 oktober 2021

Panelens pepparsås – enklaste och godaste

På Isaks födelsedagsmiddag hade vi en av hans favoritsåser – den superenkla och jättegoda pepparsåsen som vi ofta har till kött både på sommaren och vintern. Receptet sägs komma från restaurang Panelen som funnits i Boden i evigheter. Vet inte om det stämmer, men….


Panelens pepparsås – enklaste och godaste

1 dl Caj Ps grillolja/marinad
2,5 dl grädde
0,5-1 msk nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt stå o småputtra ihop ganska länge.
Smaka ev. av med mer svartpeppar. Det ska vara en stark pepparsmak.

Sån användbar och enkel sås som kan stå och puttra för sig själv på spisen medan man fixar med det andra. Den funkar bra till kött men även till köttfärsbiffar är den supergod. Testa!


Ännu en natt med för lite sömn, jag börjar nog bli gammal för jag kan inte sova på morgonen. Jag förstår inte varför jag måste vakna så tidigt. Men vad gör det när man får en sån mysig morgon, med tända ljus, god frukost och en magiskt vacker utsikt. Snö, frost och rosa himmel.

Om man inte får sova får man tanka energi på annat sätt.

Bild tagen från köksbordet där jag sitter med min tekopp 🙂

lördag 23 oktober 2021

Bulgogi med sötstark sesam- och chilisås

I somras när jag var på 50-årsfest blev vi bjudna på koreansk Bulgogi och en supergod sås, så den middagen var jag ju tvungen att göra om hemma. Så himla gott. Jag skippar gärna riset och äter kött, sås och grönsaker i ett salladsblad istället. Lite taco-style.

Bulgogi

800 g lövbiff, entrecôte eller liknande
1 dl japansk soja
3 msk strösocker

2 msk sesamolja
1 päron, rivet
3 msk vitt vin
3 klyftor vitlök, rivna
rapsolja, att steka i

Blanda alla ingredienser till marinaden.
Skiva köttet så tunt det går och lägg det i marinaden.
Låt stå i minst 30 minuter, gärna över natten.
Stek sedan köttet, lite i taget, på en riktigt het panna i lite rapsolja. 

Sötstark sesam- och chilisås

2 msk ssamjang
2 msk gochujang
1 msk vatten
2 tsk sesamolja
1 fint skivad salladslök
2 tsk rostade sesamfrön

Blanda ihop alla ingredienser.
Ät Bulgogi och sås med ris och/eller i salladsblad tillsammans med goda grönsaker och kimchi.

tisdag 19 oktober 2021

20 år värda att fira

I onsdags fyllde Isak 20 år, men vi firade honom i söndags med presenter och go’middag med många av Isaks favoriter. Tänk att min lilla kaxiga virvelvind nu är en stor och lugn kille. Vem hade kunnat tro det 😀

Försnacks

tacochips och salsa
popcorn
parmaskinka

rågkex
ostar
vindruvor

Varmrätt

älgfilé, perfekt stekt i skivor
krämig potatisgratäng
sallad med bla sojabönor, paprika, tomater och mango
enklaste och godaste pepparsåsen
rödvinssås

Efterrätt

delicatobollscheesecake

lördag 16 oktober 2021

Philadelphiabullar med saffran

Här har vi vaknat upp till vinter och det är inget litet täcke med snö vi fått. Det började snöa igår eftermiddag och verkar ha snöat hela natten och än har det inte slutat. Det är så vitt och fint ute nu. Men snön lär inte ligga kvar, det är lite väl tidigt för det. Men vilken julkänsla jag får helt plötsligt. Oj, vad jag längtar till alla julsmaker, dofter och pynt. Bästa tiden!

Och ännu mer julkänsla fick jag i torsdags då jag bakade med saffran. Det luktade helt underbart i köket av saffrans- och bulldoften. Isak som nyss fyllt år skulle komma på middag och han älskar philadelphiabullar och jag älskar saffran så då gjorde jag en kombination av dessa två.

Snö och saffran. Nu börjar jag längta till jul.


Philadelphiabullar med saffran

Bulldeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
2 påsar saffran
0,5 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl

Philadelphiafyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
100 g färskost, t ex Philadelphia

Pensling o garnering
1 ägg
pärlsocker

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan.
Tillsätt socker, saffran och salt.
Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta in det i degen som ska vara ganska lös.
Strö lite vetemjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.
Platta ut degen med mjölade händer i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm.
Låt den jäsa under bakduk i ca 20 min.
Blanda ingredienserna till fyllningen under tiden.
Gör gropar i degen och fördela fyllningen i dem.
Låt den jäsa i ytterligare ca 15 min.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 220 grader 15–20 min.
Låt svalna innan du skär dem i bitar.

fredag 1 oktober 2021

Löjrom och chips

Fredag och helg igen. Som jag ska njuta av några timmars ledighet. Det har varit en hektisk vecka och jag gjorde misstaget att kolla nästa veckas kalender och det lugnar inte ner sig. Till veckan ska jag även tillbaka till kontoret, kommer kännas så konstigt och ovanligt. Men kul att få träffa kollegerna igen.

I lördags hade vi finbesök av Leifs syster och hennes man som hade vägarna förbi och stannade över en natt. Så trevligt! Innan middagen bjöd vi på lite ost och en lyxtallrik tillsammans med min höstfavorit-drink, nämligen Applepie Martini. Jättegod drink men den passade inte så bra till osten märkte jag 

Till löjrom funkade dock drinken bra. Men vad passar inte till löjrom?

Löjrom och chips

Chips
Löjrom
Crème fraiche
Rödlök
Dill

Strö ut chips på ett fint fat.
Klicka ut löjrom och crème fraiche över chipsen.
Strö över finhackad rödlök och dill.
Servera och njut.

Jag använde de lite krispigare lantchipsen så att de inte skulle bli så blöta och tråkiga för snabbt. Men det hade jag nog inte behövt oroa mig för eftersom det gick fort innan tallriken var rensad. De som inte gillar löjrom såg till att ta chips underifrån utan löjrom.

Jag valde vanliga saltade chips, men nästa gång väljer jag kanske en med smak. Gräddfil och dill borde ju funka kanon till detta.

 

onsdag 29 september 2021

Chokladtårta

När vi skulle fira Olivia hade hon inga speciella önskningar på tårta eller efterrätt, bara det var choklad. Så då blev det en chokladbomb – chokladbottnar med chokladfrosting. Det kan aldrig bli för mycket choklad.

Bottnarna ser nästan ut att vara kladdkakor, men det är det inte. Lika bra att jag skriver det så att ni inte blir besvikna för jag vet ju hur populärt det är med kladdkakor. Men de här bottnarna är mer likt sockerkaka än kladdkaka, dvs som vanliga tårtbottnar brukar vara.

Chokladtårta

2,5 dl vaniljyoghurt
1,25 dl rapsolja
3 ägg
5 dl vetemjöl
3,75 dl strösocker
2 dl kakao
4 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
2 tsk salt

Vispa ihop yoghurt, olja och ägg lite lätt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål, rör sedan ner dem till en jämn smet.
Fördela smeten i två smorda formar, 24 cm i diameter. Jag tog en stor slev smet i taget i varje form tills smeten var slut. Då vet jag att det blir lika mycket i båda formarna.
Grädda längst ner i ugnen i 180 grader ca 30 minuter. Kontrollera att de är klara med en provsticka mot slutet av gräddningstiden, stickan ska vara torr när du tar upp den.
Låt bottnarna svalna lite och ta sedan ut dem ur formarna.

Chokladfrosting

300 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
300 g smör, mjukt och rumstempererat smör
600 g färskost
2 dl florsocker

Grovhacka den mörka chokladen och smält över vattenbad.
Låt sedan chokladen svalna helt.

Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en annan bunke.
Tillsätt den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med hjälp av en slickepott.

Bred ut över tårtan. Garnera eventuellt.

måndag 2 augusti 2021

Pasta al limone – Citronpasta

Jag älskar pasta! Den här citronpastan är min senaste favorit, så fräsch och god. Den passar dessutom till lite allt möjligt. Jag har provat den både till kyckling och räkor och båda rätterna blev kanongoda.

Bilderna är från när jag blandade ner räkor i pastan och sedan serverade tomat, mozzarella och basilika på sidan om så var o en fick toppa sin egna tallrik med det. Tycker det oftast är godare att servera det kallt istället för att blanda ner i pastan och värma tomater och mozzarella. Men det är en smaksak.

Pasta al limone – Citronpasta

lite smör
1 vitlöksklyfta, riven
1,5 dl vispgrädde
2 msk finrivet citronskal (+ ev extra till servering)
1 msk färskpressad citronjuice

1 dl pastavatten

salt
400 g pasta (gärna nån spagetti-typ)
1 dl riven parmesanost (+ mer till servering)
svartpeppar 

Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut.
Häll ner grädden, citronskal och juice och låt koka upp.
Smaka av med salt.
Koka pastan al dente.
Häll av vattnet men spara ca 1 dl av pastavattnet.
Vänd ner pastan, pastavattnet och parmesanen i såsen och rör till en krämig pasta på medelvärme.
Lägg upp och toppa med mer parmesan, svartpeppar och gärna extra citronskal.
 Jag blandade även ner räkor (kom ihåg att räkor inte ska koka för då blir det sega och tråkiga)