torsdag 9 juli 2020

Idas biskvier

Nu ska ni får receptet på de goda biskvierna som Ida bakade helt själv till sin födelsedag. Är så otroligt imponerad att hon hade tålamod, med alla moment, med all väntan mellan momenten och med att doppa i choklad som är bland det tråkigaste jag vet.

Men så underbart för mig att nån annan gör allt det tråkiga och jag får bara njuta av dessa små godbitar. Älskar att hon inte gjorde dem så stora heller, utan precis rätt storlek.


Idas biskvier

Kakbotten
300 g mandelmassa
1-2 äggvitor

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker
1 msk kakao

Glasyr
100 g mörk choklad

Riv mandelmassan till bottnarna på ett rivjärn. Blanda med äggvita till en smidig smet.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. 
Platta till dem med handen så att det blir runda bottnar, ca 2 cm i diameter.
Grädda i 175 grader i 12-15 minuter. 
Låt bottnarna kallna. 
Vänd dem sedan med släta sidan upp (Det gjorde inte Ida som ville ha den fina sidan ner eftersom det är den sidan man ser, den andra täcks med smörkräm)

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. 
Lägg en klick i mitten på varje botten.
Dra ut och ner fyllningen med hjälp av en slickepott så att fyllningen blir lite toppig och når ända ut i kanterna. 
Ställ i kyl att stelna i minst 1 timme. (Ida lät dem stå till nästa dag)

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad.
Doppa varje kaka i den smälta chokladen så att fyllningen blir helt täckt. 
Förvara kakorna kallt. Kakorna går att frysa men chokladen kan ändra färg.


Det var det här receptet hon använde och jag tror att det kommer från ica.se.


Nu ska jag gå ut i solen innan den försvinner, den här sommaren gäller det att passa på att vara ute de få solstunder man får. Kanske dags att ta en kopp te och en god biskvi. Vi har faktiskt kvar några i frysen och de är som godast direkt därifrån.

Nej, jag tror faktiskt att jag istället ska försöka få med mig Leif på att städa och röja någon av våra förrådsbodar som står på tomten. Ett perfekt jobb när det inte regnar och inte solen gassar. Tråkigt men välbehövligt och så skönt när det väl är gjort.

onsdag 8 juli 2020

Ida tonåringen

Igår firade vi familjens minsting som inte är så lite nå mer, för igår fyllde Ida hela 13 år och blev alltså tonåring. Hon fick ett bra kalas utomhus med mat, bad och släkt, precis som hon önskade💕


Vi började på eftermiddagen med bubbel x2, bubbel i spa-bad och/eller bubbel i glasen. Jag valde bara det ena. Gissa vilket?  Lite presentöppning hann vi också med innan det var dags att duka fram taco-middagen. Det fanns både köttfärs- och lax-tacos och en massa tillbehör. Det var sååå gott och precis vad jag var sugen på och fler verkade tycka att det var ett bra mat-val.

När vi hade ätit upp och dukat bort alla tallrikar och skålar var det dags för efterrätten, som dagen till ära var marängtårta med chokladkräm o jordgubbar, rabarberpaj med grädde och biskvier. Så himla mycket gott och Ida hade bakat allt själv. Duktiga tjejen! T.o.m biskviernas alla moment hade hon gjort helt själv och det bästa av allt var att hon gjorde dem små, precis som jag vill ha dem💖

Det var en nöjd 13-åring som gick och la sig på kvällen (läs: natten), hon var vaken till efter midnatt för hon ville maxa födelsedagen. Vem vill gå o lägga sig när man fyller år?


Jag hade en sömnlös natt inför födelsedagen för prognosen sa regn och jag låg o funderade på hur vi skulle lösa firandet av Ida på bästa sätt om vi inte kunde vara ute som planerat. Men regnet uteblev och det var t.o.m solglimtar några få korta stunder. Tack vare vår paviljong kunde vi sitta rätt skyddat mot kylan och fick en mysig middag ute på altanen med säkert avstånd till min mamma som vi vill hålla två meters avstånd till. Håll i och håll ut!

Jag hade även Corona-anpassat maten så mamma fick ett eget bord med egna skålar av alla taco-tillbehör. Så det är ordentligt med disk idag då jag hade dubbel uppsättning av allt, men jag har ju diskmaskin så det är en enkel anpassning för att vara på den säkra sidan.

Mammas bord med alla taco-tillbehör.

måndag 6 juli 2020

Jordgubbsmuffins

Jag tycker om små fikabitar, så ofta gör jag minimuffins när det är dags att baka muffins. Perfekt storlek och är man riktigt fikasugen kan man ta två med gott samvete. Jag köpte flera liter billiga jordgubbar för ett tag sedan och efter att vi hade ätit en massa och jag hade fryst ner det jag ville hade jag fortfarande kvar några jordgubbar så då passade det perfekt att baka dessa små munsbitar.

Jag tycker de är godast att äta som de är, men prova gärna att spritsa lite grädde uppepå så har du en fin bakelse.


Jordgubbsmuffins

125 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
jordgubbar

Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt till smeten växelvis med mjölken.
Rör om.
Klicka ut i muffinsformar (sätter du pappersformar i en muffinsplåt så behåller de fin form). 
Fyll formarna till tre fjärdedelar.
Skär jordgubbar i mindre bitar.
Tryck ner ordentligt i smeten för de trycks upp under gräddning.
Grädda i 225 grader ca 12-15 min för minimuffins. Gör du vanliga muffins så gräddar du dem i 200 grader i 15-20 minuter.

************

Efter att det har varit grått, regnigt och blåsigt i flera dagar fick vi en helt underbar kväll igår och jag fick hopp om att den riktiga sommaren med värme o sol var på väg tillbaka. Med tanke på att Ida fyller år i morgon och att vi vill ha utomhuskalas så var besvikelsen stor när jag vaknade och grå-vädret var tillbaka och prognosen var inte speciellt positiv heller.

Inte ska vi väl ha en sån här tråkig regnsommar i år? Ja, jag vet att vi hade en kanonjuni. Men det räcker inte med en bra sommarmånad på ett helt år.

Trots väderprognosen kommer dagen gå åt till att planera och fixa inför morgondagens tonårings-kalas. För hoppet om fin-väder är det sista som överger mig.

fredag 3 juli 2020

Fredagskänsla

Fredag hela veckan, typisk semesterkänsla!

Jag har haft fredagskänsla i flera dagar men idag är det fredag på riktigt och vi slog till med lite förrätt dagen till ära. Jag hade tänkt göra en 3-rätters-middag men blev så mätt efter varmrätten så jag struntade i efterrätten, vi får ta den nån annan dag.

Eftersom regnet har öst ner nästan hela da'n struntade vi i att grilla och istället gjorde jag en kycklingpasta. En riktigt god pasta toppad med parmesan är bland det godaste jag vet.


Men vi började middagen med vår standard-förrätt som alla älskar och nu hade vi så mycket räkor i frysen så då passade det perfekt med en Toast Skagen. Så himla enkelt och så himla gott. Inte mycket som slår det.


Dagen har gått i ett rasande tempo och det känns som jag inte har gjort nånting förutom vilat och myst medan regnet har slagit mot rutorna. Men lite mer har jag nog hunnit med när jag tänker efter. Nu när jag bakar och förbereder en massa till våra kalas börjar det bli lite trångt i frysarna så jag började morgonen med att rensa och städa till i en av frysarna och fick då en massa ledig plats. Så skönt!

Sedan gjorde jag en omgång mini-jordgubbsmuffins med överblivna jordgubbar. Perfekta små somriga munsbitar att ha i frysen och ta upp när man får gäster.

torsdag 2 juli 2020

Kokoskolasnittar

Nu ska jag snart sätta igång med dagens bakverkstad men först tänkte jag ge er ett av recepten från tisdagens småkaksbak då jag gjorde fyra olika sorters småkakssnittar. Först ut blir receptet på dessa kokoskolasnittar som egentligen är vanliga kolasnittar men där jag även har tillsatt kokos. Jag tycker att det blev ett lyckat experiment, men för den som älskar kolakakor men inte gillar kokos kan det bli en besvikelse eftersom det är svårt att se skillnad på de två sorterna.


Kokoskolasnittar

100 gr smör 
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2-2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokos

Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap.
Blanda 2 dl mjöl med bakpulver och kokos. Blanda ner i smörblandningen.
Blanda snabbt ihop till en deg, tillsätt mer vetemjöl om degen känns kletig.
Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder, lägg på plåt med bakplåtspapper. 
Platta till längderna lite.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min i 175 grader.
Skär kakorna på snedden innan de kallnar.

onsdag 1 juli 2020

Recept juni 2020

Tänk att det nu är juli, min och Idas favoritmånad. Vi älskar juli för att det är den riktiga sommarmånaden men även för att det är vår kalasmånad då vi båda fyller år. Ida först och se'n jag ett tag senare.

Juni bjöd på strålande sol och sommarvärme och på bloggen var det mest godsaker ser jag nu. Det beror nog på att vi helst grillade i värmen och inte provade så mycket nyheter. Finns en chans/risk att det blir mycket godsaker även i juli med tanke på alla kalas. Men jag ska försöka skärpa till mig och laga lite ny och god mat också för jag vill ju ha blandningen här på bloggen precis som i riktiga livet.

Recept juni 2020

Juni började på bästa sätt med den goda Chocolate-chip-cookie-pajen som jag bakade och tog med på grillmiddag hos grannarna.


På nationaldagen bjöd jag på en grillad-kyckling-sallad. En sallad som innehöll många godsaker förutom kyckling t.ex. sparris, nektariner och halloumi.


Till efterrätt åt vi en mjölk- och äggfri kladdkaka med chokladkräm, som då självklart även är vegansk. Ett gammalt bortglömt recept som jag är så glad att jag har hittat igen för nu är det min favorit-kladdkaka.


På jobbet blev jag bjuden på en sjukt god smörgåstårta à la club sandwich så självklart tiggde jag till mig receptet och bjöd på den hemma också. Åh så sugen jag blir på smörgåstårta nu, måste nog göra en snart igen.


En solig kväll hade vi sån tur så Ida bjöd oss på cheesecake i glas med nektariner och jordgubbar. En fräsch o god efterrätt som hon snabbt blandade ihop i köket medan vi satt ute i solen.


Ida fortsätter att glänsa i köket och bakade en drömtårta som gjorde succé.


Banankaka är bland det bästa jag vet, men nu har jag nog hittat en godare grej. Jag fyller muffinsformar med den goda banankaksmeten och fyller på med en lite chokladhavregömma. Två godsaker i en är dessa bananmuffins med chokladhavregömma.


Den goda äggfria (bortglömda) kladdkakan använde jag som botten till midsommar-glasstårtan också. Till fyllning gjorde jag enklaste glassen med bara tre ingredienser, där en är jordgubbar.

tisdag 30 juni 2020

Kakor på löpande band och sirapstipset

Då var det äntligen min tur att gå på semester. 
Redan till lunch idag stämplade jag ut för nästan fyra veckors semester. Trots att jag har haft ett riktigt bra halvår så är det ändå så himla skönt med sommar, sol och semester. 

Fast just nu är det inte sol utan det började faktiskt regna precis. Och eftersom jag tänker baka i några dagar får det gärna bli lite svalare och även regna en del. Så kan det sen klarna upp till veckan och bli soligt och varmt igen.

Bakandet till kommande kalas började redan idag då jag gjorde fyra olika sorters snittar. Kändes lite som att jag stod vid ett löpande band, grunddegen var samma till alla snittar men sedan smaksatta jag dem på olika sätt.

Snabbt, smidigt och gott!

4 olika sorters snittar. Gissa smakerna?

Visst kommer ni ihåg sirapstipset vid småkakebak?
Istället för att använda ett msk-mått där hälften av sirapen stannar kvar är det bättre att använda måttet för att göra en grop i mjölet. Sedan fyller man gropen med sirap och då har man 1 msk sirap utan kletiga mått.

Först gör jag en grop i mjölet med ett msk-mått.
Sedan fyller jag gropen med sirap.
Nu ska jag se Morden i Midsomer och njuta av att jag inte behöver sätta något alarm imorgon eller på flera flera dagar. Bästa känslan!