måndag 9 mars 2020

Broccoligratäng med stekt vitkål och paprika

Av någon konstig anledning verkar jag aldrig ta mig från köket på måndagar. Jag har suttit kvar vid köksbordet efter middan och det var likadant förra måndagen också. I och för sig blev det en ganska sen middag både i dag och förra veckan och när det dessutom inte är något bra på tv:n som lockar så är det lika skönt att sitta kvar.

Jag läser nyheter o lite bloggar, scrollar igenom instagram o facebook och funderar på vad dagens blogginlägg ska handla om.

Tanken var att vi skulle äta kycklingtacos idag men eftersom Isak hade ätit på stan med kompisar efter skolan ändrade jag snabbt och spontant middagsplanerna. Istället gjorde jag en krämig och supergod broccoligratäng och dessutom stekte jag lite vitkål och paprika som behövde användas upp.

Tillsammans blev det en supergod och snabblagad middag till mig och Ida. Ida berömde maten flera gånger och jag njöt av berömmet och att hon också älskar broccoli lika mycket som jag gör.


Broccoligratäng

1 bukett färsk broccoli
4 ägg
2 dl grädde
50 g färskost
salt o peppar
grillkrydda

Dela broccolin i mindre bitar. Lägg i en smord ugnsform, salta o peppra.
Ställ in i ugnen i 200 grader i  ca 10 minuter för att broccolin ska mjukna.
Blanda ihop ägg, grädde och färskost, Krydda med grillkrydda och lite salt o peppar.
Häll äggblandningen över broccolin.
Tillaga i 200 grader ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat något, men inte för mycket för den är godaste om den fortfarande är lite krämig.

Stekt vitkål o paprika 

vitkål
paprika
salt o peppar
grillkrydda

Strimla vitkålen och skär paprikan i mindre bitar.
Stek i olja, krydda med grillkrydda och lite salt o peppar.


Något annat som är typiskt för måndagar det är att jag försöker komma i säng lite extra tidigt för oftast är jag så himla trött just på måndagar. Och i dag är det inget undantag. Snarare är jag nog lite tröttare än vanligt för jag har varit vaken en hel del i natt pga en hemsk huvudvärk, som nu äntligen verkar ge med sig.

Så jag ska faktiskt packa bort datorn och gå o lägga mig nu så att jag är pigg o kry imorgon.
God Natt!

söndag 8 mars 2020

Matsedel v.11 mars 2020

Efter en veckas semester och gårdagens magiska dag då man inte ville vara inomhus, så blir det en jobbdag hemma idag. Vi har resväskor att packa upp och en massa tvätt att ta hand om förutom de vanliga söndagssysslorna som att förbereda kommande vecka med mat och logistikplanering.

Men först tänkte jag ge er en ny veckomatsedel som innehåller lite smått o gott, hoppas ni hittar något som faller er i smaken.


Matsedel v.11 mars 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 7 mars 2020

Soliga Luleå

Vilken underbar dag☀️
Luleå visade sig från sin absolut bästa sida idag, klarblå himmel och strålande sol.


Men det underbara började redan i natt då jag fick sova i min egna säng med mina egna kuddar. I morse duschade jag riktigt varmt o länge i bästa duschen och sedan åt jag frukost länge o drack flera koppar te ur bästa kopparna.

Borta bra men hemma bäst stämmer så bra in på mig. Jag tycker om att vara på semester men jag älskar verkligen att vara hemma. Och dagar som denna måste man ju älska Luleå och vårvintern, bästa årstiden.

Vid lunchtid tog vi en promenad på isvägen medan Ida åkte skidor bredvid oss på ett skoterspår. Sedan gick vi hem och grillade varma mackor som vi satt ute på altan o njöt av. Det var sååå varmt där vi satt i solen och fikade o lyssnade på takdroppet. Så mysigt!

Till middag bjöd Olivia på Spaghetti al Pomodoro som vi åt framför hockeyn❤️ Vilken lyx att bli bjuden på go'middag av stora dottern. Men disken fick jag ta hand om 😂

fredag 6 mars 2020

Varm smörgåstårta med grillad kyckling

Borta bra men hemma bäst!
Nu är vi hemma i Luleå igen och det känns så skönt att jag ska få sova i min egna säng igen och framför allt med mina egna kuddar. Tror faktiskt att jag ska gå o lägga mig extra tidigt och få njuta extra länge 😀 Bilresan gick bra men det är så otroligt segt och så otroligt mycket skog.

En av dagarna i Åre gjorde jag varm smörgåstårta i portionsform till lunch. Perfekt lunchmat tillsammans med lite sallad. Den här gången var det kyckling som var fyllningen och jag använde en färdiggrillad kyckling för enkelhetens skull.


Varm smörgåstårta med grillad kyckling

1 grillad kyckling, bröstfilérna
1 bit purjolök
1 stor morot
100 g färskost
1 dl crème fraiche
1 msk röd pesto
ev. lite mjölk
6-8 polarpärlan, jag använde fullkorn
1-2 tomater
1 röd paprika
ost, gärna riven

Dela kycklingen, lägg låren åt sidan (och ät någon annan gång) och skär filéerna i mindre bitar.
Strimla purjolöken, stek lite lätt.
Skala och riv moroten, stek den mjuk.
Blanda ihop kyckling, purjo, morot, ost, crème fraiche och pesto till en bra röra.
Fyll på med mer ost, crème fraiche eller mjölk för att få en ganska fast men ändå bredbar röra.
Lägg ut 3-4 brödskivor på en bakpappersklädd plåt.
Lägg kycklingröran på alla brödskivor, lägg på ytterligare en brödskiva på varje och sedan ytterligare röra.
Skiva tomat o paprika och lägg överst, toppa med ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter tills allt är varmt och osten fått lite färg.
Servera med sallad.


Min röra med fullfet crème fraiche och färskost blev för hård så jag hällde i lite mjölk för att få den smidigare och mer lätthanterad. 


onsdag 4 mars 2020

Pestofilé

Gårdagens middag och dagens lunch var denna krämiga fläskfilégryta som vi åt med tagliatelle. Tagliatelle är min och Idas favorit, men inte Isaks så nu när vi är på semester utan Isak passar vi på att äta denna supergoda pasta. Vilken är er favoritpasta? Eller är ni så tråkig som inte känner skillnad på pasta o pasta?


Pestofilé

1 kg fläskfilé
1 bit pujolök
ca 6 medelstora champinjoner
salt, peppar
2 msk röd pesto
2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
1 tsk torkad basilika

Putsa och skiva fläskfilén, stek, salta o peppra. 
Strimla purjolöken, stek lite lätt.
Rensa och dela champinjonerna i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg åt sidan.
Lägg kött och purjo i en kastrull tillsammans med tomatpuré, pesto, crème fraiche och grädde. 
Koka upp och låt koka ihop 5-10 minuter.
Lägg i basilika och champinjoner, koka upp.
Servera med tagliatelle och caprese (tomat- och mozzarellasallad).


Idag har det snöat mest hela da'n så jag har varit inne och passat på att förbereda några samarbeten och blogginlägg. Skönt att ha ordentligt med tid för bloggen för ovanlighetens skull.

Imorgon ska vädret bli något bättre så då ska jag försöka ta mig ut på en långpromenad. Dessutom hoppas jag att jag får tid för massage trots att jag är ute i sista sekunden. Håll tummarna för mig så att jag får lyxa till det lite mitt i veckan.

tisdag 3 mars 2020

Målet är nått

Efter 3 dygn hos Leifs föräldrar åkte vi igår vidare mot Åre och efter en blåsig och snöig bilresa på drygt 10 mil kom vi fram till Åre/Tegefjäll senare än planerat. Men vi var effektiva med att packa in grejer och mat, bädda i sängar och komma i ordning så vi hann även med en skön o varm bastu innan det blev för sent💖 Mys deluxe!


Idag har det varit bättre väder, inget snöande och mindre blåst så Leif och Ida har åkt slalom nästan hela da'n. Det bästa av allt är att Idas ben, knä och höft verkar ha klarat det riktigt bra. Är så himla glad, för hennes mål efter benbrottet har hela tiden varit att kunna åka slalom på sportlovet och nu är vi där 🙏

Jag har varit inne större delen av dagen för att försöka kurera min envisa förkylning och har då både fixat lunch och middag. Till lunch gjorde jag en ny variant av varm smörgåstårta och även den här varianten blev supergod och jag fick beröm av alla vid bordet. I dag blev det en smörgåstårtor i portionsformat med en fyllning av grillad kyckling, purjolök och morötter. Mums!


Till middag blev det fläskytterfilé och champinjoner i pestosås, som vi åt till tagliatelle och caprese. Även det blev riktigt gott. Men med de smakerna går det ju inte att misslyckas 😍 Nu är middagen bortplockad och vi har slagit oss ner i soffan för att se hockey. En bättre tisdag helt enkelt!


Imorgon ska det blåsa och snöa igen så vi får se hur mycket slalom det blir då och om jag kommer i väg på nån längre promenad eller om det blir en mysdag inomhus. Inte helt fel det heller 💕

måndag 2 mars 2020

En dag på slottet

På fredag efter sportlovet ska vi ha en planeringsdag på jobbet. Så efterlängtat! Jag älskar att planera och styra upp jobbet så att alla jobbar mot samma mål, verksamhetens uppsatta mål. Blir så konstigt annars 😀

Vi ska hålla till på Kulturens hus i Luleå, men vilken dröm det vore att få ha nästa planeringsdag eller konferens på ett vackert slott. Uppe i norr har vi inte så många slott. Undra om vi ens har något? I södra Sverige verkar det ju krylla av dem. 


Jag såg att Johannesbergs Slott ligger bara 20 minuter från Arlanda. Det vore ju perfekt för oss med en konferens nära Arlanda, vi som kommer med flyget till just Arlanda om vi flyger söderut.

Åh där skulle jag trivas! Jobba med verksamhetsplanering på dagarna, äta gott på kvällarna och sova kungligt på nätterna. Se'n skulle det ju inte vara helt fel med en vinprovning också, eller kanske en champagneprovning till o med.


Men det viktigaste när man är i väg på konferenser med övernattning är att det inte är för fullbokat program så man även hinner se sig om i de vackra omgivningarna, ta ett pass på gym eller några vändor i bassängen.