måndag 19 augusti 2019

3 rätter för 11 år

Vilken middag vi åt igår!

Det var vår bröllopsdag och som varje år så firas det med lite extra god mat. Dessutom drack jag ett litet glas bubbel till förrätten, men i övrigt var det bubbelvatten som gällde. Som jag har berättat tidigare vill jag inte dricka alkohol nu när Ida med brutet ben behöver min hjälp med det mesta.

Olivia och Ida var med o firade och fick smaka vår supergoda trerättersmiddag. Isak var i Stockholm och förmodligen hade han hur kul som helst på sitt håll och lär inte ha saknat vår festmåltid.


Som så ofta när vi ska äta en riktigt god förrätt så blir det Toast Skagen som vi alla älskar. Den här gången smaksatte jag skagenröran med bland annat pepparrot och serverade den i glas tillsammans med en smörstekt brödbit. Att servera i glas gör det lite finare och festligare.


Varmrätten blev hur god som helst och jag åt alldeles för mycket. Helt ärligt hade vi inte kunnat äta godare även om vi gick ut på restaurang. Vi var alla så nöjda. Vi hade förberett det mesta redan tidigare under dagen, så efter vi hade ätit förrätten stekte vi oxfilén och värmde på det övriga.

Jag tycker det är skönt att få några minuter mellan förrätt och varmrätt så varmrätten behöver inte vara helt klar så att det bara är att slänga fram den när förrätten är uppäten. Dessutom är det rätt mysigt att man hjälps åt att slutföra maten. Tips!


Ingen festmåltid utan efterrätt och inte helt oväntat blev det choklad. Jag gjorde min gamla goda klassiker - chokladmousse - som man enkelt slänger ihop med bara två ingredienser. Sedan garnerade jag med smultron och röda vinbär från vår egna trädgård. Och temuggen valde jag med omsorg dagen till ära.


11-årig bröllopsdag 

I fjol var vi på restaurang men i år fixade vi en minst lika god festmåltid hemma. Så nöjd med hela vår middag men framför allt varmrätten var sååå god. Den kommer jag göra fler gånger och ni kommer få receptet om nån dag.

Förrätt - Toast Skagen i glas



Varmrätt - Oxfilé med rotsakspytt, palsternackspuré och kantarellsås



Efterrätt - Chokladmousse

Grå måndag

Dagar som denna, när regnet öser ner känns det faktiskt ganska skönt att vara hemma och slippa fundera på hur man ska ta sig till jobbet utan att bli dyngsur. Istället tänder vi ljus och myser inne medan regnet smattrar (slår) mot fönstren.

Men imorgon när Ida ska till ortopeden och på röntgen igen får det inte regna. Vi är ju inte speciellt snabba in och ut ur bilen och vi vill inte att gipset blir blött. Ja, vi vill inte själv bli så blöta heller. Men enligt prognosen ska det vara uppehåll imorgon.


Hoppas du har en bra måndag!

söndag 18 augusti 2019

5 godaste kycklingrätterna

Dagen har gått i ett och jag har inte hunnit sitta ner vid datorn nånting sedan i morse då jag bara scrollade igenom nyheterna. Men nu har lugnet lagt sig i huset och jag har satt mig vid köksbordet med datorn och kom på att det är söndag och dags för en ny "5 godaste...".

I dag tipsar jag om kycklingrecept. Jag har försökt välja ut mina fem topp-recept, inte det lättaste eftersom jag älskar kyckling och tycker att jag har hur många goda recept som helst.

5 godaste kycklingrätterna


Kycklingtortilla

Jag börjar med hela familjens storfavorit. Nästan alltid när jag frågar barnen vad vi ska äta så svarar de kycklingtortilla. Och jag håller med dem, det är supergott. Nu har jag modifierat receptet lite och har ännu mer grönsaker i röran, jag använder bl.a. zucchini och morötter också.



Parmesan- och kycklinggratäng

Det här är en ganska ny favorit, men den kommer nog stå på vårt bord rätt ofta i vinter. Parmesan i såsen är to die for. Broccoli är ett perfekt tillbehör, lägg det gärna tillsammans med kycklingen i formen.



Röd pestokyckling

En enkel kycklingrätt som smakar supergott och som blir lite roligare om man som här garnerar formen innan servering med ruccola, tomater, mozzarella och oliver.



Kyckling- och baconsallad

En av mina äldsta salladsrecept, men den är fortfarande lika god. Passar perfekt att bjuda många på. Variera sallad och grönsaker efter säsong och smak.



Krämig kycklingpaj

En paj full med en smakrik kycklingröra. Hur gott? Jag har även gjort en gratäng av själva röran en gång för den är så god och jag ville inte ha paj just då. Det funkade också jättebra.

lördag 17 augusti 2019

Tusen gånger starkare

Vilken lugn och härlig lördag jag har haft!

Jag började dagen med att skicka i väg Isak till Stockholm och är lite avis på honom. Jag vill också ha några dagar i huvudstaden. Förhoppningsvis dröjer det inte så länge tills jag också får vara där.


Till lunch blev det grillad surdegstoast med halloumi och paprika på stan tillsammans med två kompisar. Så välbehövligt att få komma hemifrån i ett par timmar och prata med andra vuxna. Trots att jag älskar att vara hemma och umgås med Ida så är det skönt att komma ut ibland också.

Vi har verkligen så mysigt jag och Ida på dagarna. Jag försöker verkligen se positivt på detta elände med hennes brutna ben och något väldigt positivt är all tid vi två får tillsammans. Ja, egentligen får vi extra mycket tid tillsammans hela familjen, för både Olivia och Isak är också mycket med oss nu.

Ser ni bilden här nedanför? Det är lycka på ett fat. Mamma kom hit med nybakad blåbärskaka så vi fick lyxefterrätt idag. Lovely! Ni skulle ha sett Ida efter första tuggan. Hon älskade blåbärskakan och visade det tydligt.


Kvällen avslutade vi med en kanonfilm som jag hade glömt bort. Jag såg den med Olivia när hon var i Idas ålder och nu var det Idas tur. Så glad att jag fick upp den som förslag när jag googlade så jag blev påmind om den. Alla med tonårsbarn (eller nästan tonåringar) borde se denna film med sina barn. Eller egentligen borde nog alla se den. Filmen jag pratar om är Tusen gånger starkare. Se den nu!

fredag 16 augusti 2019

Mintchokladkladdkaka

Helgen är här och man kan unna sig lite godsaker, eller hur? Då kan jag tipsa om den här goda kladdkakan med smak av mint. Finns det någon godare smakkombination än mint och choklad? Jag tror inte det!


Mintchokladkladdkaka

150 g smör
150 g Marabou mintkrokant
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj en springform med ca 24 cm i diameter. Häll i smeten. 
Grädda i 200 grader i ca 15 min.


Jag hade tyvärr inne kakan nån minut för länge. Jag var så rädd att den skulle bli för kladdig så istället blev den torr och det är ju nästan värre. Så gör inte samma misstag som jag gjorde! Kakans stelnar ju något också när man väl har tagit ut den så den kan vara rätt kladdig i ugnen.

En god kaka med bästa kombinationen - choklad och mint!
Servera med en klick glass eller grädde!

Nu när jag är hemma med Ida och hennes brutna ben blir det lite väl många fikastunder för mig. Eftersom vi mest är hemma och inne så blir det många koppar te och eftersom vi fortfarande har kvar massa fika i frysen sedan våra kalas i somras så är det alldeles för enkelt att ta en godbit till teet. Men snart ska jag bli sockerfri igen, ska bara.....

Känns konstig att det är fredag, inte mycket till fredagskänsla för mig. Men känns skönt att både jag och Leif är hemma med Ida nu i två dagar och att jag då inte behöver göra allt själv. Jag ska faktiskt passa på att ta en fika på stan med några kompisar. Känner att jag behöver komma ut lite och prata med vuxna 😀

torsdag 15 augusti 2019

Taco-gratäng med ostkräm

Igår var det dags för tacomiddag igen, men istället för vanliga tacos gjorde jag en tacopaj och en krämig tacogratäng. Så himla gott och roligt att variera våra taco-middagar. Tack o lov blev det inte ens nå protester från familjen 😀


Taco-gratäng med ostkräm

Köttfärs
800 g köttfärs
2 påsar tacomix
250 g krossade tomater
Topping
purjolök
körsbärstomater
Ostkräm
200 g philadelphiaost, naturell
1 dl crème fraiche
riven ost

Bryn köttfärsen.
Tillsätt kryddmix och krossade tomater. Låt koka några minuter.
Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form.
Strimla purjolöken och strö över köttfärsen tillsammans med halverade tomater.
Blanda ihop philadelphiaost och crème fraiche. 
Bred/klicka ut det och avsluta med riven ost på toppen.
Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader.
Servera tillsammans med sallad och eventuellt tacochips.


Eftersom vi åt tacos igår blir det inte någon tacofredag i morgon. Undra vad vi då ska hitta på? Trots att det inte är nån större skillnad på dagarna numera så vill jag ändå få lite fredagskänsla. Så lite godare och "roligare" vill jag äta.

Fast den riktiga go'middan sparar jag till söndag för då är det vår bröllopsdag. Tror t.o.m att jag ska ta ett glas bubbel då. Annars dricker jag inget vin nu när Ida behöver så mycket hjälp, inte för att jag någonsin blir full utan nöjer mig med 1 eller 2 glas. Men jag vill vara helt skärpt och med kanonbalans när jag ska hjälpa henne. Ingen större uppoffring 💕

tisdag 13 augusti 2019

En bättre kväll

Igår var två barndomskompisar här på middag, så det blev en kväll med en massa mat och en massa surr. Tanken var att vi skulle ha träffats ute på stan redan förra veckan, men med Idas brutna ben blev det ändrade planer. Förra veckan var det mest kaos och jag ville vara hemma med Ida för att få lite ordning på vardagen. Nu kände jag mig redo att träffa dem men jag ville vara hemma i närheten av Ida, så istället för en kväll på stan blev det en mysig kväll hemma i mitt älskade kök💖

De var så himla gulliga för de kom med en present till Ida. Gissa hur glad hon blev💝 I paketet gömde det sig ett spel. De hade sett min efterlysning på roliga spel och hade gett sig ut på stan för att hitta ett förhoppningsvis bra spel. Det är inte lätt att veta om ett spel är roligt eller inte. Men de lyckades! Det var ett roligt spel som gick fort att spela. Precis som vi vill ha det.


Första tanken var att de skulle köpa med sig Take-away-mat, men Ida hade en ovanligt bra dag i går så jag kunde vara i köket och fixa lite middag och efterrätt. Kul att vara tillbaka i köket och att livet mer o mer blir som vanligt🙏 

Jag gjorde en av mina favoritkycklingrätter i en gratängvariant - Kyckling Alfredo med en massa parmesanost. En smakrik och supergod kyckling. Till den serverade jag flera goda tillbehör,
pasta, stekt vitkål, broccoli, stekta champinjoner, stekta baconbitar, romanticatomater, ruccola och paprikabitar. Så fick var och en göra sin egen favoritportion.


De flesta av vår middagar avslutas med chai-te och choklad, så även igår. Jag bakade en kladdkaka med Marabous mintkrokant som blir en god kladdkaka med perfekt mintsmak. Älskar kombinationen av mint och choklad.