Bakom dagens lucka döljer sig portionspajer som är perfekt att bjuda på till glöggminglet, på julbordet eller för att använda upp rester av julskinkan efter jul.
Små julpajer med skinka och västerbottensost
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 tsk salt
Fyllning
2 st ägg
2,5 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
200 g julskinka i strimlor
salt
nymalen svartpeppar
Pajdeg
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand.
Tumma ut den i små folieformar. Ställ i kyl.
Fyllning
Vispa upp ägg tillsammans med grädde.
Krydda med salt och peppar
Fyll pajformarna med skinka och ost.
Häll i äggbladningen.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajerna stannat.
Lingonmousse
1 dl lingon
1 tsk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
2,5 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
några lingon
Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull.
Koka upp.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen.
Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna.
Garnera med några lingon.