fredag 28 september 2018

The Best

Vilken efterlängtad fredag!
Och jag njuter lika mycket som jag har längtat. Min fredag har varit precis som jag vill ha fredagar. Dricka lite vin, äta gott snacks, laga god mat som vi se'n äter i lugn och ro och se'n avsluta kvällen i soffan med te och lite efterrätt.

Vi började med rödvin och goda ostar (pecorino, stravecchio) från Emporio Barattini. Under tiden jag njöt av dessa godsaker började jag så smått med middagen.


Jag hade fått tag i superbillig svensk oxfilé som vi frossade av. Så mört och så gott, riktig fredagslyx. Till det perfekt stekta köttet åt vi kålrotsgratäng. En lite bortglömd gratäng som jag måste bli bättre på att komma ihåg att göra. Har ni smakat?

Jag älskar verkligen att äta så här gott hemma, mycket mysigare och godare än på restaurang. Jag är ingen restaurangmänniska, utan njuter så mycket mer av såna här kvällar hemma med familjen.


Kvällen avslutas på bästa sätt - i soffan med en kopp chai-te och en hallonmuffins, hallon och grädde. Klockan är inte ens nio och jag har redan börjat gäspa, en typisk fredag alltså. Få se hur länge jag orkar hålla mig vaken, gårdagens tidiga morgon pga blåsten har satt sina spår.

torsdag 27 september 2018

HallonRazzDrink

Tänkte att vi kör lite drinktorsdag på bloggen igen så ni hinner förbereda er inför morgondagens fredagsdrink. Den här veckan tipsar jag om en superenkel drink med få ingredienser. Jag använder Fun light så att den blir sockerfri nu när jag undviker socker.


HallonRazzDrink sockerfri

hallonsaft sockerfri t.ex. Fun ligt
Bacardi Razz (rom med hallonsmak)
kolsyrat vatten

Häll isbitar i ett glas tillsammans med lite saft.
Häll i Bacardi Razz (4-6 cl).
Fyll upp med kolsyrat vatten


Jag brukar ofta ha hallonpuré nedfryst i iskuber så det passar perfekt att ha en eller flera såna frysta hallonbitar i den här drinken.


Som det blåste i natt och i morse. Jag vaknade klockan fyra av stormen och kunde inte somna om, så strax efter fem gick jag ut och knöt fast lite grejer innan jag gick in och duschade o tog en frukost i riktigt lugn o ro. Jag som knappt brukar äta frukost hemma utan sparar det till 10-fikat på jobbet, men det kändes som det kunde bli för lång väntan med tanke på att jag hade varit vaken sedan 4.

Men efter några timmar lugnade det ner sig och solen kom fram till och med. Tyvärr hann jag inte ut på nån promenad i solen. Det är mycket nu! Men snart är det helg, en extra efterlängtad helg.

Nu ska jag städa bort det sista för kvällen och sen blir den en tidig kväll, har några timmar att sova i kapp.

onsdag 26 september 2018

Lugn o ro

Jag älskar att vara hemma på kvällarna, att ta det lugnt och bara vara. Men så har inte den här veckan börjat, varken måndag eller tisdag fick jag lugn o ro hemma förrän efter nio. Men ikväll, äntligen, har jag inte behövt gå utanför dörren efter att jag kom hem från jobbet vid fem-tiden. Så himla skönt att bara skrota på hemma. För mig är det bästa sättet att samla energi på vardagar.


Den här veckan har gått såå fort, jag hinner inte med. Imorgon är det redan torsdag, snart helg alltså. Men det blir nog några stressiga, men roliga dagar, för jag har två deadlines på måndag. I värsta fall blir det helgjobb, men jag ska försöka hinna klart allt redan på fredag så jag slipper tänka på jobb i helgen.

Helgen hoppas jag att vi kan använda till att göra klart det sista ute i trädgården inför vintern. Riva bort rabarbern, tömma spabadet och ställa undan möblerna står på to-do-listan.

Sparrisstuvning lchf

Ugnsomelett med sparrisstuvning är så himla gott och det var en av rätterna på vår småplocksmiddag i lördags. Perfekt buffémat och perfekt lunchmat tillsammans med en god sallad. Många har det kanske på sitt julbord, men det är lika gott året om.


Sparrisstuvning lchf

1 burk vit sparris + spad
2 dl grädde
60 g philadelphiaost
salt o peppar

Häll av spadet från sparrisen men spara det.
Koka ihop grädde och ost tills det tjocknar lite.
Tillsätt sparris och lite sparris-spad för mer smak. Ta inte för mycket så det blir för lös stuvning.
Koka upp, smaka av med salt och peppar.


Stuvning brukar innebära att man reder med vetemjöl, men eftersom jag undviker mjöl just nu så gjorde jag en liten fastare sås tack vare osten. Och det blev superbra och gott, är redan sugen på det igen.

Tänk att det här kan vara så gott.
Tillsammans med en ugnsomelett blir det en kanonmåltid.

måndag 24 september 2018

Olivia 19 år

Olivia brukar firas med stora höstfester men i år höll vi det lite mindre, endast mormor o morfar var bjudna. Men vi fick en riktigt mysig och varm kväll trots regnrusket utanför. Som vanligt när det är fest börjar vi med bubbel och till det lite goda snacks. Perfekt början!


Drinktilltugg

prosciutto
ölkorv
solrosfrön
morötter
sugar snaps
chili-taralli (liknande grissini men roligare form)



Jag gjorde det lätt för mig genom att bjuda på kycklinggryta - lättlagat och blir nästan alltid gott. Till det serverade jag tillbehör för alla smaker. Jag glömde dock att ta bild på vår varmrätt och vårt dukade bord, men jag lägger in en gammal bild så ni får se hur gott det ser ut i alla fall.


Varmrätt

pasta
broccoli
sallad


Till efterrätt dukade jag fram en massa godsaker och se'n fick var och en bygga ihop sin egna efterrätt. Moussen med chokladbitar är min favorit och glass är Idas och våra självklara val. Kokosflakes var otroligt gott till yoghurtmoussen och lär bli en stående favorit.


Efterrätt

Yoghurtmousse med choklad
glass
hallon
kokosflakes
strössel
mini-marshamallows
vaniljfudge


Om mindre än tre veckor är det dags för nästa kalas då Isak fyller år. Han fyller år på en lördag så få se vad vi fixar för firande då. Kanske lite lördagsfika för släkten eller en lugn middag med familjen. Ser precis att det är dubbla hockeymatcher hemma, både damerna och herrarna, den da'n och det lär varken Olivia eller Leif vilja missa. Det kanske slutar med ett lunchkalas 😀

Fem dagar kvar

God morgon! Då har vi vaknat upp till en ny vecka, en vecka med fem arbetsdagar igen. Det var så himla skönt och välbehövligt med en tre-dagars-helg. Så mycket mer man hinner, trots att jag egentligen inte var hel-ledig på fredag. Känner mig så nöjd med helgen och allt jag har hunnit, så nu är jag redo för jobb och vardag(stress)en.

Det kan nog bli en bra måndag för tack vare att det blev tidiga kvällar hela helgen så känner jag mig faktiskt riktigt utvilad trots att jag har legat vaken i natt. Är det fullmånen som spökar lite i förtid?


Ha en bra måndag, det är bara 5 dagar kvar till helg 😂

söndag 23 september 2018

Matsedel v.39 sista veckan i september 2018

Är ni redo för en ny arbetsvecka? Tänk imorgon börjar septembers sista vecka. Det var ju alldeles nyss det var tokvarmt och vi hade semester. Tiden går fort när man har roligt 😀

Som vanligt när jag gör dessa veckomatsedlar så hittar jag gamla favoriter som jag blir sugen på. Den här veckan måste jag tipsa lite extra om veckans godsak, den är såå otroligt god och är en riktig höstkaka med lingon och kanel. Jag får alltid en massa wow-kommentarer när jag bjuder på den. Och vem vill inte ha det?


Matsedel v.39 sista veckan i september 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak