lördag 8 september 2018

Konstig känsla

En lugn, solig och mysig lördag börjar lida mot sitt slut. 

Konstig känsla i dag - Jag känner mig fortfarande lite trött o hängig men samtidigt känner jag mig så mycket piggare så jag blir rastlös av att inte göra något. Så jag har inte bara legat hela da'n utan jag har tvättat en massa maskiner (har ju inte orkat tvätta på hela veckan - och det märks), jag har torkat och städat lite ute (passat på i kanonvädret), jag har dammtorkat och dammsugit hela övervåningen (så nödvändigt) och jag har lagat en supergod kycklinggryta till middag.


Vi har en mysig tjejhelg hemma hos oss. Leif är älgjakt och Isak är hos tjejen så det är endast jag, Olivia och Ida hemma. Så mysigt! Och snart ska vi äta lite lördagsgodis i form av nougathavrerutor. Efter en förkylnings-vecka utan smak- och luktsinne ska jag fuska ikväll med en liten o god men söt kaka. Den måste bara stelna, för den är precis nybakad. Recept kommer...


Kom ihåg att rösta i morgon! 
Nu är det sista chansen att vara med att påverka Sveriges framtid. Hur vill du ha den?

Italienskt fredagsmys

God morgon!
Så skönt med en ledig dag, tyvärr blev det dock ingen sovmorgon för mig. Jag som hade planerat att sova länge och mycket. Fast det är ganska mysigt att stiga upp tidigt i ett tyst hus och sätta sig med en kopp te. Men det blir nog en sväng förbi sängen lite senare, känner jag.

Orkade inte laga mycket middag i går. Ida och Isak hjälptes åt att göra pizza som de åt innan Isaks träning. Senare på kvällen plockade jag fram goda ostar, prosciutto och sallad som fick bli min middag. Mysigt och gott med lite fredagsmys trots sjukstuga.

Ostarna hittade jag i Luleås mysiga butik med italienska delikatesser Emporio Barattini. En lite undangömd guldgruva, men mer om det kommer...

Gårdagens fredagsmys. Känner ni igen nån av dessa italienska ostar?

I dag ska jag försöka mig på att orka laga middag, känns som att det var länge sedan nu. Jag har plockat upp kyckling från frysen för att göra nån god kycklinggryta. Har ni något tips? 

Kycklinggrytor är så tacksamma att göra, enkelt och det mesta blir gott. Såg ett recept där de hade blandat apelsin och curry. Tror ni det kan vara gott? Är lite skeptisk, men tror jag måste prova för det är ju dessa oväntade kombinationer som kan bli så himla bra.

Favoritkombo.
Tror att detta även blir dagens lunch, kanske med en pestoomelett.

Nu börjar Nyhetsmorgon så nu ska jag bädda ner mig i soffan!

Njut lördagen!

fredag 7 september 2018

Jag klarade det!

Helt otroligt att jag klarade av att jobba hela veckan. En dag kvar i och för sig men jag har tagit mig upp och ska snart i väg till jobbet så jag jublar redan nu. Blir kanske inte full dag, men några/många timmar blir det i alla fall.

Jag vet inte hur smart det är att jobba sjuk, men ibland finns inga alternativ. Jag har haft feber, halsont, snorat, hostat och huvudet har varit sååå tungt så egentligen borde jag nog ha legat nerbäddad hemma.

Men det fanns inte riktigt tid till det i veckan. Bara att hoppas att jag inte har smittat alltför många. Fast om nån på jobbet har blivit smittad så är vi tre sjuklingar som har jobbat i veckan så jag är inte ensam ansvarig till att ha smittat dem i så fall.

Jag skippar åtminstone att cykla till jobbet och tar bilen istället och snart, snart är det helg då ska jag sova o ta det lugnt hela helgen. Så underbart!


Det verkar bli soligt och fint i helgen, men för mig hade det gärna fått spöregna och vara riktigt rusk-väder eftersom jag ändå ska ligga inne i sängen. Tur att jag har så stora barn som klarar sig själv eftersom jag inte kommer orka laga mat med mera och Leif är i väg på älgjakt.

Inte mycket till fredagspepp från min sida men jag hoppas att ni har en
underbar fredag 💖

torsdag 6 september 2018

Lingonsylt

Har ni plockat nya färska lingon eller har ni kvar i frysen från tidigare år? Det spelar ingen roll vad, för den här lingonsylten blir lika god med vilket som. Jag använder alltid det här receptet för jag tycker det är bäst.


Lingonsylt

1 kg lingon
3 dl vatten
7 dl socker

Koka lingon och vatten i en kastrull under lock i 5-10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret lite i taget. Rör tills allt socker löst sig.
Låt stå över natten för att stelna till något.
Häll upp i burkar och frys ner lite för bättre hållbarhet.


Vad använder ni lingonsylt till? Här kommer lite goda tips!

Blanda lingonsylt lite slarvigt med vispad grädde och servera till den supergoda saffranskladdkakan (nu börjar jag längta till jul och allt gott med saffran)



Den äggfria(om man vill) och goda lingonkakan var det himla länge sedan jag gjorde. 
Kanske dags igen?!



Och det godaste av allt. Palt med stekt fläsk, smör och lingonsylt.

tisdag 4 september 2018

Kyckling Teriyaki med minimajs

Vi fortsätter att ha matkasse tre gånger i veckan och det fungerar riktigt bra. Vissa maträtter är så klart godare än andra och vissa skippar vi helt o hållet och använder ingredienserna till annat istället.

Den här kycklingen med teriyakisås modifierade jag en aning bl.a. att den får gå klart i ugnen istället för i stekpanna på spisen.


Kyckling Teriyaki med minimajs

1 kg kycklingfilé
salt, peppar
1 burk minimajs (à 425 g)
150 ml teriyakisås
sesamfrön

Skär kycklingen i 3 bitar på längden.
Stek kycklingen runt om i oljan i en stekpanna. Salta och peppra.
Lägg i en ugnsform.
Stek klart i ugnen 175 grader ca 8 minuter. Skär och kolla att kycklingen är genomstekt.
Låt majsen rinna av.
Häll minimajs och teriyakisås över kycklingen i formen.
Ställ in i ugnen tills allt blir varmt och det bubblar lite i teriyakisåsen.
Häll sesamfrön över och servera till t.ex. nudlar och broccoli.

Jag serverade broccoli och nudlar till kycklingen och båda tillbehören passade riktigt bra. Hade fler i min familj tyckt om broccoli hade jag lagt den i ugnsformen och låtit den bli varm i ugnen.

Om man har tinat kycklingen så går det jättefort och enkelt att fixa den här maträtten direkt efter jobbet. Och medan kycklingen är i ugnen så hinner man duka och fixa tillbehör. Me like! Man kan aldrig få för många goda vardagsrecept, eller hur?


Mycket på jobbet, mycket hemma och en förkylning på det var ingen rolig början på veckan. Men nu kan det bara bli bättre hoppas jag. Ska försöka komma i säng tidigt ikväll för "sova är bästa medicinen" enligt mig och något som jag tjatar om till mina barn. De blir en aning less mig ibland.

Våra nya rutiner som vi har börjat med i höst för att få en fungerande vardag har faktiskt fungerat över för väntan. Att ha matkasse är en sådan sak. Vi har justerat vissa grejer och lär göra fler justeringar framöver för vi lever ju i en föränderlig värld och inget kan ristas i sten.

söndag 2 september 2018

Idas kalasfrukost

Sitter kvar vid frukostbordet med morgonens andra kopp te och tänker tillbaka på gårdagens frukost då Idas kompiskalas fortsatte med frukost för alla övernattande gäster.


Idas kalasfrukost

mjölk/o'boy (lättmjölk, havremjölk, laktosfri)
te
festis
hallon- och blåbärssmoothie
små-yoghurt
apelsinklyftor

finn crisp
hönökaka
rostbröd
smör
ost
skinka
kokt medvurst
ägg
gurkskivor


Vilket härligt tjejgäng - de satt länge o åt, drack, surrade och skrattade högt. När de väl var klara så var det dags för musik och spabad igen. Fredagskvällens succé fortsatte men nu var det sol och sommarvärme istället för en mörk och mysig kväll.

Därefter blev det matmarknad i sta'n och Max-lunch för några av tjejerna medan jag och Oliva åkte på ostprovning. Så många goda ostar vi fick smaka och så många härliga historier om ostarna, men allt det kommer i ett eget inlägg. Måste gå igenom kameran först.

Ha en underbar söndag!

lördag 1 september 2018

Idas enkla och populära kalasmiddag

Igår var det då äntligen dags för Idas kompiskalas, nästan två månader efter hennes födelsedag. Men den som väntar på nå gott.....

Vi började med middag och tjejerna fick göra sin egen tortillapizza med olika topping som vi hade dukat fram. Det är så perfekt med tortillapizza eftersom de bara behöver gräddas i 5 minuter, dvs ingen lång väntan.


Tortillapizza

mjuka tortillas
tomatsås
skinka
ananas
champinjoner
banan
paprika
riven ost

Till pizzorna serverade vi

gurkstavar

Enklaste efterrätt, men såå uppskattad

Vi gjorde det enkelt för oss och bjöd bara på glass med tillbehör till efterrätt. Superenkelt och alla verkade nöjda. Och eftersom Ida förmodligen är Sveriges största glassälskare känns det som en klockren efterrätt på hennes kalas.

Efterrätt

glass
strössel
chokladsås
kolasås


Vi hade värmt upp spabadet så se'n var det dags för bad för alla tjejerna och de hade så himla kul när de badade, lyssnade på musik och dansade på altanen. Det var ljust när de började bada men de hann bli mörkt innan de var klara. Jag tror faktisk att de badade i närmare två timmar. Underbart!

Det blev så mysigt när det blev mörkt. Två tjejer hade gett upp och gått in, medan fyra badade vidare.

Efter att de duschat av sig tog de på sig nattkläder och vi dukade fram lite snacks och slog på en film i källaren där vi hade fixat en massa sovplatser till de som vill sova över. Är ganska imponerad att vi lyckades fixa fem riktigt bra sovplatser så jag tror och hoppas att alla har sovit gott.

Filmsnacks

chips
morotsstavar
gurkstavar
dipp



Nu sitter fem tjejer och äter frukost i köket och de verkar nöjda med kvällen, natten och morgonen och gladast av dem alla tror jag att Ida är 💖 Mer från frukosten kommer i ett eget inlägg.