tisdag 24 juli 2018

Glutenfri tårtbotten

Jag hinner ju inte dela med mig av alla recept som jag har testat i sommar, risken är stor att jag hinner glömma något också. Den glutenfria tårtan som jag gjorde till min födelsedag har blivit efterfrågad - och här är den.

Glutenfri tårtbotten är väldigt enkelt att göra utan att köpa glutenfria mjölmixer, som se'n kanske bara blir stående i skafferiet. Det blir perfekt att göra en rulltårtsbotten med potatismjöl som man sedan delar och använder som bottnar.


Glutenfri tårtbotten

3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. 
Blanda ihop potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. 
Bred ut smeten i en långpanna täckt med bakplåtspapper. 
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 5 minuter. 
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. 
Dra bort papperet som kakan gräddats på.

Dela botten och lägg nån god tårtfyllning mellan bottnarna t.ex. grädde och jordgubbar.
Garnera sedan efter eget önskemål, jag hade grädde och jordgubbar.

Det blev tunna bottnar, jag hade kanske för stor form, men det gjorde inget för då satte jag bara ihop två bitar av botten innan jag fyllde tårtan och sedan toppade jag med ytterligare två bitar bottnar innan jag garnerade.

Kolla bubblan som var på tårtbotten när jag tog ut den ur ugnen.
Då trodde jag att jag hade misslyckats ordentligt, men det gick till sig och blev en perfekt botten.

Dag 2 på jobbet gick också bra. Det var inga problem att stiga upp och cykla i väg men det har varit lite segare på jobbet men det beror nog på att jag har gjort tråkigare arbetsuppgifter i dag. Men nu är det gjort - så skönt!

När jag satt och hade det som tråkigast dök en middagsinbjudan till helgen upp på Messenger. Precis vad jag behövde då. Då fick jag nå roligt att se fram emot.

måndag 23 juli 2018

Asiatisk biffsallad

Jag har ju glömt ge er receptet på den goda asiatiska biffsalladen med en massa godsaker. Men det fixar jag nu.

Vi använde en bit flankstek som vi strimlade och sedan wokade i muurrikan men det funkar lika bra med t.ex. lövbiff och har du ingen muurikka eller wok till grillen kan du steka köttet inne på spisen.


Asiatisk biffsallad

Köttet

5 hg lövbiff, flankstek eller annat kött
chili
vitlök
salt 
peppar
1 påse babyspenat
sesamfrön

Strimla köttet.
Värm olja i en wok på spisen eller grillen.
Fräs vitlök och chili ett kort tag så oljan tar smak.
Stek/Grilla köttet, salta o peppra.
Tillsätt bladspenaten när köttet börjar bli klart, stek bort vätskan.
Tillsätt sesamfrön, vänd runt några gånger.

Dressing

1 dl thaichillisås
0,5 dl rapsolja
0,5 pressad citron
0,5 dl persilja, finhackad
salt o peppar

Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.

Sallad

salladsmix
tomater, i bitar
rödlök, strimlad
1 paket fryst mango
2 avokado, i bitar

Lägg salladen i botten på ett serveringsfat.
Lägg tomater och rödlök ovanpå.
Lägg därefter på köttet och sedan mango och avokado.
Avsluta med att hälla dressingen över alltihop.

Det här har blivit en ny favorit för det blev så himla himla gott och jag måste verkligen hinna med att göra den en gång till i sommar. Då kanske jag kompletterar med lite andra grönsaker också och lite mer bladspenat tror jag.


I morse ringde alarmet klockan sex för då var det dags att stiga upp för att åka i väg till jobbet för att jobba första dagen av fem efter tre veckors semester. Känns skönt att veta att jag har 1,5 vecka semester kvar. Det gick riktigt bra att stiga upp och cykla i väg, hoppas jag känner mig lika pigg hela veckan och hoppas det är lika soligt och varmt varje morgon.

Trots att jag den här veckan ska jobba med arbetsuppgifter som jag inte har jobbat med på ett halvår- år så gick det faktiskt riktigt bra. Skönt att inte göra bort sig första dagen 😀

söndag 22 juli 2018

Rulltårtsbotten till tårta

När jag fyllde år i torsdags hade jag först tänkt att bara baka kladdkakor - gott att äta och superenkelt att baka i värmen. Men jag ångrade mig eftersom jag blev så tårtsugen, jag ville verkligen ha en jordgubbstårta på min födelsedag. Men för att slippa göra en vanlig tårta som ska vara ganska länge i ugnen och blir godast om man monterar den dagen innan och måste då ha plats i kylskåpet, så gjorde jag en tårta av rulltårtebottnar.

Det blev riktigt gott och mitt tårtsug blev mättat för ett tag 😀


Rulltårtsbotten till tårta

3 ägg 
2 dl strösocker 
2 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
0,5 dl mjölk 

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. 
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten. 
Rör försiktigt till en jämn smet. 
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna (eller plåt). 
Bred ut smeten jämnt med hjälp av en slickepott. 
Grädda mitt i ugnen i 250 grader cirka 5 minuter. 
Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper. 
Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan.

Jag bakade två rulltårtsbottnar så det blev en riktigt stor tårta, vill man ha en mindre så bakar man en botten som man delar och lägger ena halvan på den andra. Jag fyllde med vispad grädde och jordgubbsbitar och gjorde likadant uppepå tårtan. Enkelt och supergott speciellt när man har goda jordgubbar.

Rulltårta är enkelt att göra antingen glutenfritt eller äggfritt så det är perfekt att bjuda allergiker på också. Ett äggfritt recept hittar du här och ett glutenfritt kommer snart på bloggen.

Den bakre lite mindre tårtan är en glutenfri variant.

Jag hade förväntat mig regn och åska hela dagen i dag men så har det inte varit, i natt däremot har det både regnat och åskat. I morse var det mulet men ändå skönt så vi satt ute och åt frukost. Lovely! Mitt på da'n var det till o med riktigt soligt och kanonvarmt men nu verkar det vara lite regn på väg. Vi får väl se om det kommer hit eller om det drar förbi på sidan om oss.

I morgon tar semestern slut tillfälligt och jag ska jobba en vecka. Känns inte helt ok, hade gärna varit ledig flera veckor i sträck. Men eftersom vi alltid måste ha bemanning på min avdelning blir det oftast att jag avbryter semestern tillfälligt för att slippa ha antingen riktigt tidig eller riktigt sen semester. Vet faktiskt inte vad som är bäst.

fredag 20 juli 2018

Min födelsedag

Igår var det en av sommarens varmaste dagar (det är många såna numera) och då passade jag även på att fylla år. Så på fjärde kalaset/festen den här sommaren kunde vi äntligen sitta ute hela da'n och kvällen. Vi har en stor altan med många olika sittgrupper, men det det blev trångt i skugghörnet då alla försökte fly från solens strålar.

Det gällde att fylla på vätska hela tiden så jag såg till att det alltid fanns vatten lätt till hands, förutom all annan dryck vi bjöd på i olika omgångar. Även vattenmelon är perfekt för att få i sig vätska dessa heta sommardagar, så det var det första jag bjöd på.


Efter lite vattenmelonsätande och inväntande av alla gäster var det dags för födelsedagsfika och allt fika dukade jag upp inne i vår stora hall där det stod hyfsat skyddat från solen.

Men eftersom vi hade både glass och tårtor med grädde var vi ändå oroliga för värmen så vi använde stora kylklampar som underlägg så att de skulle kyla lite underifrån i alla fall. Tips!


Födelsedagsfika

Kokoskakor
Chokladsnittar med chokladbitar
Drottningkakor Gille
Bullar Findus

Kladdkakor, en enkel och en äggfri
Jordgubbstårtor av rulltårtsbotten, en "vanlig" och en glutenfri
Sommarfruktsallad med olika meloner, nektariner, vindruvor och jordgubbar
Grädde
Glass
Popcorn

kaffe, te, rabarbersaft, bål


Mest succé på fikabordet gjorde popcornen. De flesta uppskattade att få äta nå salt i värmen. Tips värt att komma ihåg till ert nästa kalas. 

Ät nå salt och drick nå sött så får ni i er både salt, sött och vätska och behöver kanske inte dricka vätskeersättning.


Efter en hel del bad, lite kubbspel och nått glas rosévin dukade vi fram en hamburgerbuffé med grillade hamburgare och tillbehör. Snabbt att grilla, gott enligt det flesta och enkelt att tillaga o förbereda och passade faktiskt perfekt på mitt sommarkalas.

Tycker ni att det ser lite snålt ut?
Alla hade redan hunnit ta varsin hamburgare innan jag kom på att jag skulle fotografera.

Hamburgerbuffé

grillade hamburgare
bröd
grillad halloumi
sallad, tomat, gurka
gul lök
picklad rödlök
äppelskivor
ost

ketchup
dressing
majonnäs

rosevin, vitt vin, pepsi max, zingo, rabarbersaft, vatten


Det är några allergier/överkänslighet att ta hänsyn till på våra släktträffar. För att underlätta vid fikabordet hade jag gjort lappar så att alla skulle veta vad som var ok att äta och vad som inte var det. Då slapp de fråga hela tiden och kunde känna sig trygga med det de tog.

Eftersom alla förväntar sig hembakat hos mig så ville jag "varna" för att det även fanns köpebröd på fikafaten. Smart, va?

Flaggor för köpt, Äggfritt och Glutenfritt

Jag älskar när vår altan är full med folk och det var den igår så jag är så nöjd med dagen och känner mig så firad. Dessutom fick jag så fina presenter och de känner mig väldigt väl för jag fick bubbel, te, godsaker och köksprylar. Bara favoritgrejer!

Chokladsnittar med chokladbitar

I går var det min födelsedag och självklart fanns det chokladkakor på mitt fikabord. Älskar man choklad så gör man 😀 Tänkte försöka skriva ihop ett inlägg vad jag bjöd på som jag hoppas publicera senare i dag, så kika in lite senare.

Eftersom vi har haft så otroligt varmt den senaste tiden har det inte riktigt varit läge att baka så mycket och länge. Så då var dessa snittar perfekta att göra eftersom de går så fort att baka.


Chokladsnittar med chokladbitar

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 100 g grovhackad choklad

Vispa smör, socker och sirap smidigt.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke. 
Rör ner i smörblandningen. Arbeta ihop till en ganska lös deg.
Dela degen i 3 bitar på ett mjölat bakbord.
Forma bitarna till tunna rullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. 
Platta till rullarna lätt och strö över chokladen.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen 7–8 minuter. 
Kakorna kan fortfarande vara lite mjuka när man tar ut dem ur ugnen, de stelnar till när de svalnat.
Låt längderna svalna några minuter, men inte helt, innan du skär dem på snedden.

Det blev god chokladsmak på dessa kakor tack vare kakao i kakan och chokladbitarna uppepå. Det kan aldrig bli för mycket choklad. Enda nackdelen med dessa goda kakor är att chokladen på kakorna smälter fort i 30 graders värme. Så låt kakorna ligga i frysen fram till servering.


Det härliga sommarvädret verkar fortsätta så nu ska jag fixa i ordning lite frukost och gå ut o sätta mig i skuggan. Det bästa med sommaren är när det är så varmt så man väljer skuggan och när värmen håller i sig långt in på kvällen/natten. Varje kväll sitter vi ute i vår lounge riktigt riktigt sent, så himla mysigt att sitta där mitt i natten och prata. Sommarmys deluxe!

I dag har jag ingen härlig fredagskänsla i kroppen för i dag är sista semesterdagen för den här omgången. Nästa vecka ska jag jobba (känns si så där) men se'n ska jag vara ledig i en o halv vecka till innan jobbet drar igång på allvar.

onsdag 18 juli 2018

Grillad laxsallad med nektarinsalsa

Nu har jag äntligen skrivit ner receptet på den goda salladen med grillad lax som vi åt för någon dag sedan. En riktig sommarmiddag, fräsch med goda smaker. Jag tror att jag måste göra den snart igen för den var så otroligt god och det blev inte över minsta lilla bit till matlåda. Så se nu till att äta det här snart!



Grillad laxsallad med nektarinsalsa

Sallad

isbergssallad
ruccolasallad
tomater
paprika
gurka

Skär sallad och grönsaker i mindre bitar.
Lägg upp på ett fat.

Nektarinsalsa

2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med thaichilisås.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken. 
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.
Låt stå kallt tills laxen är grillad och det är dags att servera.

Grillad lax

5 hg lax i hel bit eller portionsbitar
salt
citronpeppar

Krydda laxen.
Grilla några minuter.

Bryt den varma laxen i bitar och lägg den ovanpå salladen. 
Toppa med det mesta av salsan och servera resten till.

Servevera den goda salladen på ett stort fat.
Lägg dina favoritgrönsaker i botten på ett salladsfat, toppa sedan med grillad lax och nektarinsalsa.

I dag är det kalasförberedelser som gäller...igen, för nu är det dags för sommarens fjärde och sista (?) kalas och äntligen verkar vi få ett riktigt sommarkalas. Ett sommarkalas där vi kan sitta ute hela da'n och där vi måste försöka få till mycket skugga på altanen. Härligt!

Det bästa med att vi kan sitta ute är att jag slipper städa inne 😀 Det är så mycket annat som ska fixas när det är kalas och som är så mycket roligare så det är skönt att slippa städandet. Det kan vi göra nån annan (regnig) dag istället.

måndag 16 juli 2018

Balsamvinägermarinerad kyckling

Värmen fortsätter och man vill ha något lätt att äta. För äta måste man trots att det är så varmt och man inte alls blir lika hungrig som svalare dagar. Kyckling som man steker färdigt och sedan låter ligga och dra sig i en god marinad är perfekt middagsmat varma sommarkvällar.


Balsamvinägermarinerad kyckling

1 kg kycklingfilé
2 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
Marinad
0,75 dl olivolja 
0,75 dl balsamvinäger 
0,5-1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
0,5 kruka färska örtkryddor t.ex timjan och/eller oregano 

Bryn kycklingfiléerna i stekpanna och stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. 
Krydda med salt och peppar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden. 
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. 
Häll över marinaden och låt de marinera någon timme eller över natten. 
Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. 
Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. 
Skeda ev. marinaden över köttet och dekorera med färska örtkryddor.
Servera kycklingen kall tillsammans med sallad eller potatissallad.

Vi älskar kött och kyckling som legat i god marinad och som man sedan serverar kallt. Sån användbar mat. Perfekt till varma sommardagar som i dag men även på bufféer vintertid. Som buffémat är det perfekt eftersom man förbereder allt och bara behöver lägga upp kycklingskivorna på ett fat när det är dags att äta.

I dag skulle jag servera kycklingen till en god sallad, eventuellt med kall potatis eller pasta i, medan jag på vintern kanske väljer en varm potatisgratäng.