måndag 2 juli 2018

Italiensk pastasallad

Än skiner solen, men gårdagens väderprognos med sol hela veckan har bytts till regn från onsdag och över helgen. Hmmm inte kul vi som ska ha kalas på lördag och vi vill ju så gärna sitta ute.

Nu när solen skiner och det är fint kan man passa på att äta sallader och då kan jag tipsa om den här goda pastasalladen som passar perfekt till grillat eller kallskuret. Det bästa av allt - Den går att förbereda!


Italiensk pastasallad

5 hg pasta
0,5 burk pesto (à 185 g)
0,5 burk soltorkade tomater (à 240 g)
2 bollar mozzarella
50 g ruccola, babyspenat eller blandsallad
gröna och svarta oliver
salt o peppar

Koka pastan. Häll bort vattnet och blanda sedan ner peston i pastan.
Skär tomaterna och mozzarellan i mindre bitar. 
Blanda ner i pastan tillsammans med sallad och oliver.
Krydda med salt och svartpeppar.

Den här pastasalladen gör jag året om för den är så god och passar lika perfekt som fredagsmys en kall vinterdag som till grillat på sommaren. Den här gången gjorde jag den utan ruccola o babyspenat eftersom barnen tycker det blir godare så. Jag håller inte riktigt med men jag kan ju tillsätta sallad på min tallrik istället.

**************

Klockan är snart nio på kvällen och vi sitter ute i härlig kvällssol och njuter. Det är så himla varmt o skönt, sån perfekt första semesterdag. Mys deluxe.

Älskar all VM-fotboll som är på tv nu, men såna här kvällar vill man inte gå in utan dröjer sig kvar ute så länge som möjligt. Om inte Sverige spelar förstås. Som de gör i morgon, jag är så taggad och hoppas o tror så klart på vinst.

söndag 1 juli 2018

Kall örtsås

På vårt student- och midsommarfirande serverade jag denna örtsås till det kalla marinerade köttet och kycklingen.


Kall örtsås

0,5 dl packade basilikablad
0,5 dl packade blad av bladpersilja
0,5 dl packade blad av oregano
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja eller kallpressad rapsolja
1,5 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl turkisk yoghurt

Lägg basilika, persilja och skalad vitlöksklyfta i en matberedare.
Tillsätt olja, salt och peppar. 
Mixa till en grön sås.
Blanda örtoljan med yoghurt.

Ett litet annorlunda sätt att göra kalla såser på eftersom man här gör gör en örtolja först. Men det är inte speciellt krångligt och olivoljan blir en extra krydda till såsen.

***********

Vilka härliga sommardagar vi har nu och jag verkar börja min semester helt i rätt tid. Kommande vecka visar bara stora solar varje dag. Precis som jag vill ha det! Ingen högsommarvärme men det gör inget för när solen är framme blir det ändå tillräckligt varmt. Jag har inte så höga krav 😀

Olivia mår så himla mycket bättre nu, hon kan t.o.m äta utan problem. Så himla skönt! Nu gäller det bara att orken ska komma tillbaka till henne så hon slipper känna sig så matt. Jag håller henne sällskap med att ta det lugnt 😀 Perfekt början på semestern för förra veckan tog verkligen på krafterna för mig. Men snart måste jag ladda om för nytt kalas, på lördag är det dags för Ida att bli 11 år.

lördag 30 juni 2018

Krämig broccolisoppa

Vi åt sån himla god broccolisoppa igår. Den fick full pott av alla oss tjejer som åt den och vi kan konstatera att broccoli och basilika passar perfekt ihop. Den var så himla krämig o god så jag kunde knappt sluta äta av den och längtar tills jag ska få äta den igen.


Krämig broccolisoppa

500 g broccoli, färsk eller fryst
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
0,5 dl basilikablad
0,5 tsk torkad basilika
örtsalt
ev. lite vanligt salt också
svartpeppar

Om du använder färsk broccoli: Dela den i buketter och skala stammen och skär den i tunna skivor.
Lägg ner broccolin i en kastrull och häll på vatten. 
Koka broccolin mjuk.
Tillsätt vispgrädde och basilika och mixa slätt.
Krydda med torkad basilika, örtsalt och svartpeppar.
Broccoli kräver mycket salt så eventuellt kan du använda lite vanligt salt också. Smaka av och känn efter.

Tycker ni om soppor och broccoli måste ni prova göra den här snart. Som vanligt när det gäller mixade soppor kan man tillsätta matiga tillbehör till soppan om man vill t.ex. pasta, bacon eller ägghalvor. Men jag åt soppan bara som den var och njöt av varje tugga.

Hemma till slut

Äntligen är Olivia hemma!

I går efter en frukost där det gick hyfsat bra att äta och efter en läkarundersökning fick hon klartecken att åka hem. Hon är trött, har en massa svullna körtlar och har halva apoteket med sig hem. Så hon är långt ifrån frisk, men med tanke hur hon har mått så har det blivit stora framsteg. Det bästa är att den hemska värken, som krävde morfin, är borta.

Nu blir det soppa för oss i några dagar så att Olivia hyfsat lätt ska få i sig mat trots den svullna halsen. Har ni några tips på riktigt goda mixade soppor? Här hittar ni mina tidigare sopp-recept. En kategori som lär fyllas på nu ett tag framöver.


Nu gäller det att ladda om fokus från denna sjukstuga till nya festligheter. Vi har ju faktiskt en blivande 11-åring i huset, om en vecka är det Idas födelsedag och den måste firas stort. Det är vår spralliga, tjuriga, dansande tjej värd.

Så kommande vecka ska frysen fyllas med en massa gott fika och nästan två veckor efter Idas födelsedag är det dags för min födelsedag så det blir en hel del fikatillfällen en tid framöver. Så nu ska jag söka inspiration på gott fika. Har ni något tips?

fredag 29 juni 2018

Vattenmelon, feta och oliver

Enkelt, somrigt och gott är detta tillbehör som passar perfekt till grillat. Den söta vattenmelon blir extra god med den salta fetaosten och de salta oliverna. Dessutom tycker jag att det är en vacker färgkombination på matbordet. Passa på nu när vattenmelonerna är goda och billiga.


Vattenmelon, feta och oliver

vattenmelon i bitar
fetaost i bitar
svarta oliver (gärna urkärnade)

Blanda alla ingredienser. 
Servera!

Så här, i en skål, kan man servera det till maten, men vill man ha det som drinktilltugg då varvar man ingredienserna på en pinne istället. Även det supergott, men lite mer pyssel.

*****************

Vilka dygn jag har haft. Lite sömn och mycket oro. 

Olivias körtelfeber blev värre och hon fick knappt i sig något, varken vätska, mat eller medicin, och till slut blev det så tungt för henne att andas då både halsmandlarna och körtlarna i näsan var så svullna och täppte till andningsvägarna. Så på onsdagkväll åkte vi till akuten där hon fick näring, paracetamol, antibiotika, kortison och morfin i droppform och sedan blev hon inlagd och är kvar än.

Jag ska snart åka till henne för hon ska träffa läkare på Öron-näsa-hals-mottagningen som ska kolla hur det ser ut nu och om hon är redo att åka hem. De vill inte skicka hem henne förrän hon kan äta och tyvärr går det inte jättebra. Igår fick hon i sig lite lite nyponsoppa och några tuggor kräm, men helst skulle hon nog vilja slippa äta och få dropp länge till.

Vilken helvetes-sjukdom detta är, men nu verkar det gå åt rätt håll. Sakta, men ändå har vi lite hopp nu. Nu förstår ni varför det har varit så tyst här inne i några dagar...

I dag är det fredag och min sista arbetsdag innan semestern men jag har svårt att glädjas.

onsdag 27 juni 2018

Vet ni vad Grillo är?

Jag visste inte vad Grillo var, men nu vet jag lite mer. Grillo är en vindruva som ingår i detta Pasqua-vin tillsammans med Chardonnay. Har ni hört talas om den? I detta vin är det 30% Grillo och 70% Chardonnay och Chardonnay har jag koll på.


Pasqua Chardonnay Grillo är ett ekologiskt prisvärt vin från Sicilien till sommarens fester som är gott att dricka som det är och funkar med fördel till rätter med fisk och skaldjur. Vi drack det till smörgåstårta på Olivias studentdag.

Pasqua Chardonnay Grillo har en medelstor och fint fruktig doft med inslag av melon, persika, päron, lagerblad och kryddpeppar och toner av mandel samt citrus. Vinet är torrt, friskt och fräscht med bra fruktighet och fin balans.

Student-smörgåstårtan

Oj nu börjar ju Sveriges sista gruppspelsmatch mot Mexico som de måste vinna. Heja, heja. Sitter/satt ni också bänkade? Nu hoppas jag på en riktigt rolig match som slutar med vinst för Sverige.

tisdag 26 juni 2018

Rödbetor och feta

Dessa enkla pinnar med goda röda betor och vit salt fetaost brukar vara uppskattat då jag bjuder på dem. Oftast brukar det vara kring jul tack vare den röda färgen, men jag kan lova att de passade lika bra på midsommar- och studentfirandet. Ett gott tilltugg i väntan på maten.


Rödbetor och fetaost

kokta rödbetor
fetaost

Dela både rödbetor och fetaost i bitar.
Trä upp på pinnar.
Servera och njut!

Jag är lite slö och använder oftast de färdigkokta rödbetorna som finns nu. Det är ju så himla smidigt. Se'n använder jag engångs-plasthandskar när jag skär rödbetorna för att slippa bli så himla röd om fingrarna. Lägg det tipset på minnet!

***************

Är sommaren här på riktigt nu? Vilken härlig dag vi har haft och fortfarande har. Mitt på dagen var det mulet men ändå kanonvarmt - då är det sommar. Vi har en underbar kvällssol på altanen just nu, men jag har gått in för idag börjar Allsång på Skansen och Morden i Midsomer. Tisdagar är bästa/enda tv-dagen på sommaren och en tradition jag inte vill bryta, inte premiäravsnitten i alla fall.

Olivia, stackarn med körtelfeber, har mått ännu sämre i dag. Jag trodde inte det var möjligt. Igårkväll mådde hon lite bättre så då fick vi ju lite hopp som dock försvann väldigt snabbt i morse. Nu hoppas vi på en bättre dag i morgon och att hon får sova i natt.