lördag 30 juni 2018

Hemma till slut

Äntligen är Olivia hemma!

I går efter en frukost där det gick hyfsat bra att äta och efter en läkarundersökning fick hon klartecken att åka hem. Hon är trött, har en massa svullna körtlar och har halva apoteket med sig hem. Så hon är långt ifrån frisk, men med tanke hur hon har mått så har det blivit stora framsteg. Det bästa är att den hemska värken, som krävde morfin, är borta.

Nu blir det soppa för oss i några dagar så att Olivia hyfsat lätt ska få i sig mat trots den svullna halsen. Har ni några tips på riktigt goda mixade soppor? Här hittar ni mina tidigare sopp-recept. En kategori som lär fyllas på nu ett tag framöver.


Nu gäller det att ladda om fokus från denna sjukstuga till nya festligheter. Vi har ju faktiskt en blivande 11-åring i huset, om en vecka är det Idas födelsedag och den måste firas stort. Det är vår spralliga, tjuriga, dansande tjej värd.

Så kommande vecka ska frysen fyllas med en massa gott fika och nästan två veckor efter Idas födelsedag är det dags för min födelsedag så det blir en hel del fikatillfällen en tid framöver. Så nu ska jag söka inspiration på gott fika. Har ni något tips?

fredag 29 juni 2018

Vattenmelon, feta och oliver

Enkelt, somrigt och gott är detta tillbehör som passar perfekt till grillat. Den söta vattenmelon blir extra god med den salta fetaosten och de salta oliverna. Dessutom tycker jag att det är en vacker färgkombination på matbordet. Passa på nu när vattenmelonerna är goda och billiga.


Vattenmelon, feta och oliver

vattenmelon i bitar
fetaost i bitar
svarta oliver (gärna urkärnade)

Blanda alla ingredienser. 
Servera!

Så här, i en skål, kan man servera det till maten, men vill man ha det som drinktilltugg då varvar man ingredienserna på en pinne istället. Även det supergott, men lite mer pyssel.

*****************

Vilka dygn jag har haft. Lite sömn och mycket oro. 

Olivias körtelfeber blev värre och hon fick knappt i sig något, varken vätska, mat eller medicin, och till slut blev det så tungt för henne att andas då både halsmandlarna och körtlarna i näsan var så svullna och täppte till andningsvägarna. Så på onsdagkväll åkte vi till akuten där hon fick näring, paracetamol, antibiotika, kortison och morfin i droppform och sedan blev hon inlagd och är kvar än.

Jag ska snart åka till henne för hon ska träffa läkare på Öron-näsa-hals-mottagningen som ska kolla hur det ser ut nu och om hon är redo att åka hem. De vill inte skicka hem henne förrän hon kan äta och tyvärr går det inte jättebra. Igår fick hon i sig lite lite nyponsoppa och några tuggor kräm, men helst skulle hon nog vilja slippa äta och få dropp länge till.

Vilken helvetes-sjukdom detta är, men nu verkar det gå åt rätt håll. Sakta, men ändå har vi lite hopp nu. Nu förstår ni varför det har varit så tyst här inne i några dagar...

I dag är det fredag och min sista arbetsdag innan semestern men jag har svårt att glädjas.

onsdag 27 juni 2018

Vet ni vad Grillo är?

Jag visste inte vad Grillo var, men nu vet jag lite mer. Grillo är en vindruva som ingår i detta Pasqua-vin tillsammans med Chardonnay. Har ni hört talas om den? I detta vin är det 30% Grillo och 70% Chardonnay och Chardonnay har jag koll på.


Pasqua Chardonnay Grillo är ett ekologiskt prisvärt vin från Sicilien till sommarens fester som är gott att dricka som det är och funkar med fördel till rätter med fisk och skaldjur. Vi drack det till smörgåstårta på Olivias studentdag.

Pasqua Chardonnay Grillo har en medelstor och fint fruktig doft med inslag av melon, persika, päron, lagerblad och kryddpeppar och toner av mandel samt citrus. Vinet är torrt, friskt och fräscht med bra fruktighet och fin balans.

Student-smörgåstårtan

Oj nu börjar ju Sveriges sista gruppspelsmatch mot Mexico som de måste vinna. Heja, heja. Sitter/satt ni också bänkade? Nu hoppas jag på en riktigt rolig match som slutar med vinst för Sverige.

tisdag 26 juni 2018

Rödbetor och feta

Dessa enkla pinnar med goda röda betor och vit salt fetaost brukar vara uppskattat då jag bjuder på dem. Oftast brukar det vara kring jul tack vare den röda färgen, men jag kan lova att de passade lika bra på midsommar- och studentfirandet. Ett gott tilltugg i väntan på maten.


Rödbetor och fetaost

kokta rödbetor
fetaost

Dela både rödbetor och fetaost i bitar.
Trä upp på pinnar.
Servera och njut!

Jag är lite slö och använder oftast de färdigkokta rödbetorna som finns nu. Det är ju så himla smidigt. Se'n använder jag engångs-plasthandskar när jag skär rödbetorna för att slippa bli så himla röd om fingrarna. Lägg det tipset på minnet!

***************

Är sommaren här på riktigt nu? Vilken härlig dag vi har haft och fortfarande har. Mitt på dagen var det mulet men ändå kanonvarmt - då är det sommar. Vi har en underbar kvällssol på altanen just nu, men jag har gått in för idag börjar Allsång på Skansen och Morden i Midsomer. Tisdagar är bästa/enda tv-dagen på sommaren och en tradition jag inte vill bryta, inte premiäravsnitten i alla fall.

Olivia, stackarn med körtelfeber, har mått ännu sämre i dag. Jag trodde inte det var möjligt. Igårkväll mådde hon lite bättre så då fick vi ju lite hopp som dock försvann väldigt snabbt i morse. Nu hoppas vi på en bättre dag i morgon och att hon får sova i natt.

måndag 25 juni 2018

Nektarin- och tomatsalsa

Här kommer ett riktig sommartillbehör som passar perfekt till grillat. Och visst är det vackert? Nu när det är nektarintider brukar vi frossa i nektariner och använda dem till lite allt möjligt. Trots alla våra allergier så verkar nektariner gå bra för de flesta av oss, tvärtemot persikor.


Nektarin- och tomatsalsa

3 nektariner
3 tomater
0,5 rödlök
1 tsk hackad röd chili
3 msk hackad persilja
2 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt

Dela nektarinerna i mindre bitar.
Dela tomaterna i mindre bitar, ta bort en hel del av kärnorna för att det inte ska bli för blött.
Finhacka rödlök och chili.
Blanda tomater, nektariner, rödlök och chili i en skål.
Rör ihop olja, vinäger och salt.
Häll blandningen över nektarinerna, tomaterna, rödlöken och persiljan.

Ett extratips är att det blir supergott att först ta lite sallad och sen lägga denna salsa på salladen för då får du lite vinägrett på salladen också och det blir en perfekt kombo.

*****************

Stackars Olivia som har fått Körtelfeber. Hon har så ont, så ont i halsen och ingen medicin finns det som hjälper förutom smärtstillande (som knappt hjälper minsta lilla förutom att hålla ner febern) och nån spray som lindrar lite litegrann. Det är ingen munter läsning när man googlar körtelfeber 😢

Jag skulle kunna göra vad som helst för att ta bort smärtan från henne. Tänk att ha ondare än halsfluss men penicillin hjälper inte eftersom det är virus, så det finns inget hopp om snabb lindring. Usch jag vill knappt tänka tanken för halsfluss är verkligen det vidrigaste och ondaste jag har haft. Att föda barn kommer inte i närheten när det gäller smärta....

söndag 24 juni 2018

Salladspecial - Matsedel v.26 sista juniveckan 2018

Nu har vi haft fest i flera veckor känns det som, så nu sista veckan innan semester känner jag för att äta lite lättare. Perfekt att slänga ihop en sallad och sitta ute i solen och äta, eller hur?


Salladspecial - Matsedel v.26 sista juniveckan 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

Tunnbröd med äggkräm och matjessill

På fredagens midsommar- och studentfirande ville jag ha in lite midsommarkänsla och sill, så till fördrinkens snittar gjorde jag en variant med matjessill. Har ni kvar matjessill (eller inlagd sill går också bra) från midsommar tycker jag absolut att ni ska göra detta i dag - till lunch eller som en liten aptitretare innan middagen.


Tunnbröd med äggkräm och matjessill

tunnbröd
matjessill
Äggkräm
3 löskokta ägg
ev. crème fraiche
gräslök
salt o peppar

Mixa äggen, krydda med mycket gräslök och salt o peppar. 
Om du vill ha det krämigare/smidigare t.ex. om äggen blev för hårdkokta tillsätter du lite crème fraîche.
Fördela äggkrämen på brutna brödbitar och lägg på en liten bit matjessill.

Det blev en supergod smakkombination men tyvärr hann brödet blötas upp en aning innan det var dags att äta, trots att jag väntade in i det längsta med att fixa dem. Men det blir alltid lite snack och en välkomstskål innan man börjar äta. Det är kanske bättre att servera allt var för sig så att man får fixa sin egna lilla brödbit med äggkräm och sill.

********************

Har ni hunnit smälta gårdagens grymma förlust? Idrott kan vara så underbart och så brutalt hemskt. Det såg ju så bra ut för Sverige mot Tyskland, men med 15 sekunder kvar av övertiden så gör tyskarna ett segermål på frispark. Oj så jag skrek! Så deppigt! Men än är det inte kört, nu gäller det att ladda om mot Mexico på onsdag. Bättre lycka då!

Jag tycker synd om de som inte är sportintresserade, speciellt vid stora mästerskap. Så många underbara och hemska upplevelser de går miste om och så mycket känslor.

Äntligen får vi se solen igen så jag tror jag ska ta mitt frukost-te och gå ut o sätta mig och njuta av sol o värme efter alla moln och allt regn.

Hoppas ni får en solig och skön söndag!