fredag 11 maj 2018

Vaniljsockerkaka

Kärt barn har många namn! Precis så är det med den här kakan, men jag kallar den för vaniljsockerkaka för det är precis det som det är. En sockerkaka med mycket vaniljsmak. Så enkel att göra men blir nästan alltid wow-kommentarer när jag bjuder på den.

Jag hade tänkt ta ett kort och visa hur krämig och god den är invändigt, men vi har visst råttor i huset för det sa bara swish så var hela kakan uppäten. Det räckte inte ens att jag tog undan en bit och skrev en "Rör ej"-lapp, kakan var ändå slut när jag väl hade tid att fotografera.

Ni får baka en egen kaka så ni får chansen att se hur den ser ut invändigt.


Vaniljsockerkaka

Kaka
3 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl kokande vatten

Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Kaka
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i äggsmeten.
Häll över det kokande vattnet och rör till en slät smet.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.
Fyllning
Smält smöret.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra lite florsocker över så blir den lite piffigare.

Så himla god kaka och tydligen tyckte resten av familjen det också. När man har hällt fyllningen på de två halvorna och sedan sätter ihop delarna igen så klibbar de ihop och blir en kaka igen. Vet man inte hur det är gjort är nästan svårt att förstå hur man har fått det geggiga goda mitt in i kakan.


****************

Höll ju på att missa att det är fredag i dag, inte lätt att hålla rätt på vilken dag det är när man är ledig. Lördag hela veckan! Jag älskar verkligen den här veckan mitt i maj där jag har några dagar extra ledigt och kan samla energi efter en lång och mörk vinter och inför nedräkningen till skolavslutningar och semester.

Leif har åkt i väg och ska fixa med bildäcken som inte är helt ok och barnen sover så jag sitter här vid datorn med Nyhetsmorgon på Tv:n. Lugn start på dagen - precis som jag älskar. Jag ska alldeles strax duka fram frukost och fortsätta min lugna morgon med en massa te.

Ha en härlig fredag, jag tittar in med en fredagsdrink lite senare!

torsdag 10 maj 2018

Grillad lax

Vilken härlig dag jag har haft. 
Ni som följer mig på Instagram (@matro_sara heter jag där) har redan sett att jag hade lunchdejt med en av mina bästa vänner och att vi var lite "busiga" och drack rosévin till räksalladen. Så mysigt och helt klart en bättre torsdag. Även i dag blåser det dock lite för mycket för att vara riktigt varmt o skönt, men det var ändå så pass så vi kunde sitta ute o mysa.

Räksallad till lunch och grillad lax till middag. En riktigt bra matdag i dag!


Grillad lax

laxfilé med skinn
salt 
citronpeppar

Krydda laxen med salt och citronpeppar.
Grilla laxen med skinnsidan uppåt någon minut för att få fina grillränder på laxen.
Vänd laxen och grilla tills laxen är färdig och skinnet släpper lätt.

Grillad lax är så himla gott och grillning är nog absolut godaste sättet att tillaga lax på. När Leif har grillat klart laxen och innan servering brukar han ta bort skinnet för att slippa tråkiga fula skinnrester kvar på serveringsfatet.

Oftast blir det att vi äter fetaostkräm till lax, eftersom den både är god och enkel att göra. Lax och fetaost en verkligen en perfekt kombination.

I dag blev det lax och halloumi på grillen
Två fina filébitar av lax.
En riktigt mumsig portion.
Favorittillbehör till lax är blomkål och broccoli

Efter att ha slöat och ätit o druckit gott nästan hela da'n i dag tänkte jag försöka göra lite nytta i morgon. Altanen och utemöblerna behöver skuras och fönstren ska tvättas. Perfekta utomhusaktiviteter när det är finväder så det blir nog morgondagen "to do". Så härligt att få göra i ordning altanen och se'n håller vi tummarna att det blir många lata dagar som vi hänger där.

Nu ska jag stänga ner datorn och se hur det går för Benjamin Ingrosso i Eurovision. Nog måste han väl ta sig till final åtminstone?!

onsdag 9 maj 2018

Sol och långhelg

Så underbart med helg och en långhelg dessutom.

Lite avundsjuk är jag ju på er i södra Sverige som har högsommarvärme. Vi har sol men inga sommar-temperaturer och i dag har det blåst jättemycket och tyvärr har det blåst rakt in på vårt fina altanhörn.

Men jag vill ändå låtsas att det är sommar så jag tog ett glas rosé i solen innan maten. För att fira in helgen och att sommaren snart är här och det var ju sol i alla fall så man kunde lätt drömma sig bort till alla varmare dagar som vi har framför oss.


Självklart blev det grillat till middag och så lär det bli resten av helgen också. I dag grillade vi fläskfilé och planen är att det blir lax i morgon, helstekt älg-ytterlår på fredag och kyckling på lördag, söndag har vi inte bestämt än. 

Som jag redan har skrivit hade jag en riktig bakdag igår då jag bakade tre olika kakor på kvällen. Jag började med ett nytt försök på Subway-kakor och den här gången blev de bättre. Sedan gjorde jag en vaniljsockerkaka och daimrutor när jag ändå var i farten och hade "stökat" ner i köket.

Inte bra att ha så mycket gott hemma, alldeles för lockande och enkelt att ta nå gott till teet.


Jag har sovit så himla dåligt en massa nätter så nu känner jag mig rätt trött och ser fram emot en lugn kväll i soffan innan jag förflyttar mig till sängen och slipper ställa nån klocka för i morgon ska jag sova och ta det lugnt hela morgonen. Innan jag ska i väg på lunchdejt som jag hoppas vi får tillbringa i solen på en uteservering.

Njut kvällen!

tisdag 8 maj 2018

Svartvinbärskaka

Det har varit fullt upp se'n jag kom hem och nu har jag äntligen satt mig i soffan. Jag har haft en riktig bakdag och hunnit med tre olika sorter, så kul. Men den här svartvinbärskakan som ni nu ska få receptet på bakade jag i söndags och inte i dag.


Svartvinbärskaka

4 ägg
3 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4 dl svarta vinbär
flagad mandel
75 g smör

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. 
Riv mandelmassan. 
Blanda samman de torra ingredienserna och rör i dom tillsammans med mandelmassan till äggsmeten. 
Blanda till en jämn smet. 
Häll smeten i en smord och bröad springform.
Fördela vinbären på kakan. 
Strö över ett jämnt lager flagad mandel. 
Hyvla smöret och lägg ut över kakan.
Grädda i 175 °C i cirka 45 minuter eller tills kakan är helt klar i nedre delen av ugnen. 

Så god och saftig kaka. Mandelmassan gör kakan saftig och lite extra söt och då passar det perfekt med lite sura vinbär. Vi har en massa svarta vinbär i frysen som jag inte riktigt vet vad jag ska använda till, men nu lär jag definitivt göra den här kakan fler gånger.

Har ni några andra recepttips för svarta vinbär? Jag tar gärna emot alla tips ni har.

God och vacker.
Hade nog varit gott med en klick grädde också.

Puuh vad trött jag känner mig i kroppen efter att ha stått i köket i flera timmar och se'n blev det ett städrace då jag både plockade undan en massa och dammsög. Men nu har vi både nybakat och nystädat. Kan det bli bättre inför en långhelg?

I morgon blir det en halvdag på jobbet och sen är jag ledig i hela fyra dagar. Så härligt och precis vad jag behöver just nu. Vi verkar tyvärr inte få någon sommarvärme som i södra Sverige, men sol i alla fall och det är ju bättre än inget. Och i vårt fina skyddade hörn lär det kunna bli riktigt riktigt varmt.

söndag 6 maj 2018

Matsedel v.19 maj 2018

God morgon på er!

Nu är sista dagen på helgen här och det innebär att förberedelserna för nästa vecka börjar och för att underlätta era middagar kommer här en veckomatsedel som jag hoppas ni kan hitta lite gott från. Jag blev i alla fall inspirerad och tror att räkwok kommer stå på vår egna matsedel också. Och tårtan.....mums!


Matsedel v.19 maj 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


*************

Mina förberedelser inför kommande vecka består i att röja och städa efter helgens renovering. Det är så mycket roligare att börja veckan i ett välstädat hem än i ett med byggdamm och grejer överallt. Det verkar bli en små-mulen dag i dag också så jag behöver inte känna nån längtan att gå ut, så skönt för då kan jag pyssla på inne i lugn o ro.

Hur härligt är det inte att det är ytterligare en kortvecka vi har framför oss! För mig innebär det att jag endast jobbar 2,5 dag, så underbart och precis vad jag behöver just nu. 

Nej nu har jag suttit tillräckligt länge här vi datorn. Dags att ta tag i dagen!
Ha en helt underbar söndag!

lördag 5 maj 2018

Dagens

Jag bakar nästan aldrig numera så det blir sällan riktig bra när jag väl bakar. I dag tänkte jag baka sega och goda subway-kakor. De blev jättegoda för det går ju knappt att misslyckas med choklad, men de blev inte det minsta sega. Lite småirriterande. Nytt försök om nån dag!

Chokladkakor, tyvärr blev det inte Subwaykakor

Jag hann inte med nån mer bakning för vi har varit på jakt efter ett golv och vi fick åka på måååånga affärer innan vi hittade ett som vi tyckte om. Se'n var vi även och kollade efter en ny spishäll eftersom vår gick sönder igår, men då visade det sig att vi har 5 års garanti på hällen och det har inte gått fem år än. Så det blir nog till att laga den så den kan hänga med lite längre. Vet egentligen inte om det är positivt eller inte för nu är jag så irriterad på den och hade gärna skaffat en ny. Men det är nog smartare att lägga pengarna på renoveringen vi håller på med 😀

Gårdagens prognos för i dag visade sol, sol, sol men verkligheten blev lite småmulet väder fast det gjorde ju inte så mycket när vi ändå for omkring på en massa affärer. För när vi väl kom hem då skingrade sig alla moln och vi fick njuta av den efterlängtade solen. Nu hoppas vi på sol i morgon också innan helgen tar slut.

Röd grapefruktjuice och prosecco i solen. Lovely!
Grillmiddag så klart!

Gott att baka

I dag tänkte jag ha en bakdag - trots att spishällen gick sönder igår, men jag får försöka klara mig med ugnen. Wish me luck!

När jag sitter och bläddrar igenom mina recept hittar jag så himla mycket jag vill baka. Det är ju så sällan jag bakar numera så jag vill ju baka allt 😀 Förutom gamla godingar vill jag ju baka nya spännande recept jag har sett. Oj, oj, oj hur ska jag kunna välja. Men innan jag börjar baka tänkte jag tipsa er om några godsaker jag hittade i mitt arkiv.

Kardemummakryddad rabarberpaj med kokos

Jag som drömmer mer än vanligt om sol, värme och altanhäng längtar tills jag kan baka rabarberpajer med all vår rabarber. Vi brukar ha värsta rabarber-djungeln på tomten och den har faktiskt börja växa trots att det ligger snö kvar i landet. Jag förmodar att ni i södra Sverige redan kan plocka rabarber från ert land och baka en smarrig rabarberpaj till fikat.



Prinsessbakelser

Lite mer avancerat bak än paj och muffins men ändå enklare än man tror är att göra små prinsessbakelser att bjuda på. Visst är det gulligare att bjuda gästerna på varsin bakelse istället för att ställa fram en stor tårta?



Mintmockarutor

Mockarutor eller Kärleksmums är en riktig klassiker. De flesta barn (och vuxna gillar dessa rutor) och här har jag gjort dem lite godare genom att använda mintströssel istället för kokos. 



Silviakaka

En annan klassiker som alla älskar är Silviakaka och det här är bästa receptet, tycker jag. I många recept får man över äggvitor, men inte här. Här använder man upp hela äggen. Dessutom är det godaste receptet också.



Sega mjölkchokladsnitt

Småkakor har blivit en favorit för mig på äldre da'r, när jag var yngre ville jag mest bara äta mjuka kakor. I dessa kakor använder man Marabou mjölkchoklad med eller utan smak, i just dessa använde jag den med jordgubbssmak och det blev supergott. Kan tänka mig att det blir gott med t.ex. daimvarianten också.



Chipskakor med chokladkräm

Salta krispiga kakor med en len chokladkräm blev så mycket godare än vad jag hoppades på. Kul att använda chips som en bakingrediens. Det är det inte många som kan tro.



Kladdkaka med krispigt täcke

Kladdkakor är aldrig fel så självklart måste jag tipsa om en kladdkaka också. Det kan nog vara det godaste som finns. Dessutom kan man variera dem i det oändliga. Här tipsar jag om en god kladdkaka med krispigt täcke av Rice Cripies.