fredag 4 maj 2018

Fredagsdrömmar

Även fast det har varit en kortvecka så är det skönt med fredag och helg, eller hur? Och hur härligt är det inte med ännu en kortvecka nästa vecka. Se'n är det inte länge kvar till juni, skolavslutning och sommar....hoppas jag.


Inför helgen drömmer jag om altanhäng och goda drinkar men verkligheten ser helt annorlunda ut.

Dröm
Verklighet

Helgens planer är att fortsätta med renoveringen och all städning som tillkommer dessutom måste vi bestämma vad vi ska ha för golv och det är nog lika bra att bestämma tapet/färg i helgen också när vi ändå håller på. Usch jag som inte alls tycker om att ta såna beslut, jag är så rädd att jag ska ångra mig när det väl är på plats.

Vad har ni för helgplaner?
Hoppas ni i alla fall har bättre väder än regnrusket som vi har just nu. Enligt väderprognosen finns det hopp om sol i helgen. Hoppas det stämmer.

torsdag 3 maj 2018

Grillad högrev

Ska ni grilla i helgen? Då tycker jag absolut att ni ska testa att grilla högrev för det är bland det godaste jag har ätit. Det gäller att vara lite förutseende eftersom köttbiten ska koka i två timmar först, men se'n går det snabbt att grilla och vill man så kan man koka köttet dagen före och förvara i kylskåpet tills det är dags att grilla och äta.


Grillad högrev

1 kg högrev

Koka i vatten med
1 gul lök
1 morot
6 svartpepparkorn
2 lagerblad
salt

Grilla med
glaze eller grillolja

Koka högreven med grönsakerna och kryddorna i 2 timmar.
(Prova att sticka en köttgaffel igenom köttet och att den släpper.)
Låt köttet bli kallt.
Skiva köttet i skivor och grilla det på grillen några minuter så att det får färg på båda sidor.
Pensla med lite grillolja eller glaze i slutet av grillningen.

Så himla gott och mört det här var. Se till att använda en riktigt god grillolja/glaze så har ni en riktig smarrig middag att se fram emot. Jag åt sallad och zucchiniröra till den grillade högreven medan de övriga även åt klyftpotatis till.

Grillmiddag deluxe
Möra och underbart goda skivor grillad högrev.

I kväll har vi varit o helghandlat så nu är kylskåpen påfyllda med en massa godsaker till helgen, lufttorkad skinka, korvar, ostar, ishavsröra, grönsaker, jordgubbar, choklad och en massa annat gott. Jag tänkte slippa handla i helgen, men skulle bli förvånad om jag lyckas för trots att man storhandlar så är det alltid något som saknas. Eller hur?

Fredag imorgon. Så underbart och eftersom det ska spöregna skippar jag och Ida att cykla, istället tar vi bilen och då ser vi till att vara tidiga på skola o jobb så att jag kan smita hem lite tidigare från jobbet. Bästa fredagstraditionen. Nu ska jag fixa lunchlåda och även ta fram kläder så vi kan vara riktigt snabba i morgonbitti och slipper stiga upp så tidigt. Typiskt mig som älskar att förbereda och planera, eller hur? 😀

onsdag 2 maj 2018

Kokos- och blåbärskaka mjölk- och äggfri

Nu ska ni få tips om en riktigt smarrig kaka som ni kan bjuda de flesta på, dock inte glutenintoleranta. Men veganer och de som är allergiska mot ägg och mjölk kan få njuta av denna godsak.

Efter att ha fått över några av Oatlys vanilj- och blåbärshavregurt gick jag o klurade på att man borde kunna baka med den eftersom den har så goda smaker. Vanilj och blåbär är ju typiska "baksmaker". Resultatet blev riktigt bra, är sååå nöjd.


Kokos- och blåbärskaka mjölk- och äggfri

3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
1 burk (125 g) Oatlys mjölkfria havregurt vanilj/blåbär
0,75 dl vatten
2,5 dl (ca 150 g) blåbär 
0,5 msk mjöl (används vid frysta blåbär)

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarinet.
Tillsätt margarin, havregurt och vatten till de torra ingredienserna.
Blanda till en jämn smet.
Blanda 0,5 msk mjöl med blåbären (för att de inte ska sjunka till botten)
Rör ner blåbären i smeten.
Smörj och bröa en rund form (eller liknande) med kokos (eller ströbröd).
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 50 min.

Ingen som har smakat tror mig när jag säger att det är en äggfri mjuk kaka. Bästa betyget! Många tror att det blir kladdigt, kompakt och tråkigt när man måste utesluta ägg och ibland blir det så men det går även att lyckas. Det är den här kakan ett bevis på.

Kokos och blåbär passar perfekt ihop och det blev extra gott att bröa formen med kokos också.

En sån här burk använde jag i kakan.
Hög o fin kaka.
Mums!

Är det fler än jag som har haft måndag i dag fast det är onsdag? Så härligt när man kommer på att det redan är onsdag och snart helg. Vädret är dock inte lika härligt, trots grådis och spöregn så cyklade jag i morse. Jag är så himla stolt över mig själv. I morgon ska det inte regna (hoppas det stämmer) så då kommer det kännas riktigt enkelt att cykla intalar jag mig själv 😀

Nu ska jag alldeles strax bänka mig framför tv:n för nu är det dags för basketherrarna att försvara sitt guld. Ikväll börjar finalserien med match hemma. Vi börjar väl med en vinst?! Damerna tog sitt femte raka sm-guld för nån vecka sedan och nu kan herrarna ta sitt andra raka guld. Vilken basketstad Luleå är! Hoppas att vi snart också kan kalla oss för en riktig hockeystad med dubbla guld, damerna fixar guld lite nu och då men det går lite trögare för herrarna. Men nästa år.....

tisdag 1 maj 2018

Grillad flankstek

Flankstek var fjolårets stora grillfavorit och favoritskapet kvarstår även i år. Om ni inte har provat så måste ni göra det i sommar för det är så himla gott och snabbt går det att grilla också.


Grillad flankstek

flankstek
rub eller grillkrydda

Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur 20-30 min.
Klappa in kryddorna i köttet.
Grilla några minuter på varje sida.
Låt köttet vila några minuter.
Skär upp och servera till goda tillbehör.

Eftersom det är en ganska tunn köttbit man grillar så går det fort trots att man grillar den i hel bit. Se'n när den är färdiggrillad skivar men upp den och serverar.

Grillad flankstek tillsammans med grillade grönsaker, sallad och sötpotatis är en riktig drömtallrik
Så här hoppas jag att många tallrikar kommer se ut i sommar

Valborgsmässoafton brukar ofta innebära grillmiddag  men vi åt på restaurang i går och det var så himla skönt. Efter en heldag på jobbet då jag dessutom började före 7 så var det skönt att slippa fixa med maten. Vi var tre familjer som var i väg, barnen fick bowla lite innan vi åt och sedan tog vi efterrätten hemma. Lugnt o skönt och alla verkade nöjda.

Jag är väldigt nöjd att valborg är över och att det är ett helt år till nästa gång. Med två tonåringar och en orolig hönsmamma i familjen är såna här "festar-helger" jobbiga. Trots att barnen inte har gett mig skäl till oro så kan jag inte sova när jag vet att de är ute med kompisar halva natten. Jag kan med hjälp av mobilen se var de är och jag hör av dem hela kvällen via sms eller telefonsamtal men ändå kan jag inte somna förrän hela familjen är hemma.

Så det blev inte många timmars sömn för mig i natt och nu när jag slappnar av i soffan känner jag av sömnbristen. Synd att det inte är ledig dag i morgon, men tur att det bara är tre arbetsdagar kvar till helgen.

måndag 30 april 2018

Zucchiniröra

Glad Valborg, på er. Är ni lediga idag? Det är inte jag! Har jag tur kan jag åka hem lite tidigare eftersom jag tänker börja tidigt och cykla hemifrån redan före sju. Men det är sånt som man sällan vet, rätt vad det är så händer det något på jobbet som gör att det blir fullt upp på eftermidda'n.

Ska ni grilla ikväll? Här kommer ett tips på tillbehör till grillat som ni kan blanda ihop till kvällens middag (eller nån annan dag). Vi åt det i lördags till den grillade högreven och det passade perfekt till grillat.


Zucchiniröra

1 liten zucchini
1 bit purjo
örtsalt
1 dl crème fraiche tomat o basilika

Dela zucchinin i bitar, strimla purjon och stek men behåll tuggmotstånd.
Krydda med lite örtsalt och låt kallna.
Blanda ner den smaksatta crème fraichen.

Så enkelt och så gott. Jag använde crème fraiche smaksatt med tomat o basilika för att det är en av mina favoriter men det passar så klart med nästan vilken som helst av de smaksatta varianterna. Eller använd den naturella och smaksätt själv t.ex. som den här goda falska potatissalladen som också innehåller zucchini.


Vad har ni för planer för ikväll, ska ni se nån majbrasa? Vi är ett gäng vuxna o barn som ska bowla och käka, men det lär bli ont om majbrasor. När Olivia och Isak var små gick vi alltid ner till strandkanten en bit från oss där det var en stor majbrasa, fikaförsäljning, lite sång och man fick köpa en korvbit som man sen kunde grilla på nån av småbrasorna som också fanns där. Det var rätt lagom, man var där nån timme och fick lite valborgskänsla samtidigt som man träffade en massa folk för "alla" var där så vi vuxna kunde stå o surra ett tag och barnen lekte med sina kompisar. Men sedan några år tillbaka har de slutat med den majbrasan och nu finns det ingen bra i närheten, tyvärr.

söndag 29 april 2018

Matsedel v.18 april/maj 2018

Som ofta på söndagar har jag smugit mig upp för att skriva till dig, medan övriga familjen fortfarande sover. En kopp te och Nyhetsmorgon håller mig sällskap i detta lugn.

Veckans matsedel innehåller många gratänger, nästan varje bild visar en gratängform. Men det är ju så himla smidigt att tillaga mat i ugnen där den klarar sig själv. Hoppas ni hittar nå gott i veckans matsedel!

Matsedel v.18 april/maj 2018

Köttfri måndag
Som vanligt börjar vi veckan med en köttfri maträtt och den här veckan blir det den smarriga och mättande broccoligratängen. Ät den tillsammans med en sallad, såå gott.



Tisdag
Den här veckans kycklingrätt är en smakrik och god kycklinggratäng där du slipper steka kycklingen först. Så himla skönt att slippa stekos.



Onsdag
Ingen vecka utan fisk, oftast är det lax men det finns några riktigt goda torskrätter i arkivet också.



Torsdag
God och smakrik mat med minimal ansträngning, det säger väl ingen nej till. Det här receptet kom till av en slump. Ibland lyckas man extra bra trots ändrade planer.



Mysfredag
Arbetsveckan avslutas med min favoritsallad men den super-duper-goda dressingen. Blanda ihop allt på ett fat och ringla dressingen över eller servera allt i skålar och var o en får blanda ihop sin egna sallad.



Veckans godsak
Första gången jag bakade dessa kakor var det jul, men de här smarriga kakorna passar året runt.

lördag 28 april 2018

Mycket nytt o gott

Nu när grillsäsongen är igång så gör vi som vanligt - grillar mest varje dag. 

Självklart blev det grillat till middag i dag också och i dag blev det grillad högrev. Har ni provat det? Det var första men absolut inte sista gången vi grillade högrev. Så himla gott och så himla mört. Innan vi grillade högreven i skivor fick högrevsbiten koka ett par timmar först.

Tillsammans med sallad (alltid sallad) och en god kall zucchiniröra med smaksatt crème fraîche blev det en perfekt lördagsmiddag.


Nu var det äntligen dags att börja renovera ett av sovrummen. Jag har i veckan lyckats tömma hela rummet så Leif kunde börja riva idag, jag är lite småstolt att jag lyckades få bort alla grejer därifrån. Tyvärr har inte alla grejer hittat nya bra platser utan de har fortfarande tillfälliga platser...i vardagsrum, kök och hall. Men snart.....då ska jag ha ordning på alla grejer.

Jag var tvungen att göra lite roligt i dag också 😀 så i morse bakade jag en mjölk- och äggfri blåbärs- och kokoskaka som jag har gått och klurat på ett tag. Nu fick jag äntligen testa om receptet blev lika bra som jag trodde när jag funderade ut det. Och vet ni! Det blev supergott. Ingen kan sakna varken ägg eller mjölk, i alla fall inte i den här kakan. Recept kommer....


Nu har jag satt mig i soffan med en kopp te helt för mig själv och njuter av lugnet. Isak är nere i sitt rum, Olivia jobbar och Leif o Ida är ute o ränner med kompisar så jag har tv:n och soffan helt för mig själv. Ganska skönt faktiskt 😎

Hoppas att ni också har haft en härlig lördag!