söndag 22 april 2018

Matsedel v.17 sista veckan i april 2018

I dag blev det en alldeles för tidig morgon för mig. Förstår inte varför jag vaknade före sju och inte kunde somna om. Ja, ja, inget att fundera o deppa över, jag får ju fler timmar på mig att njuta av denna lediga söndag nu.

Tack vare att jag steg upp så tidigt så får ni veckans matsedel extra tidigt. Hoppas ni hittar nå gott som gör er nyfikna att prova eller att jag ger er lite inspiration till nya rätter.


Matsedel v.17 sista veckan i april 2018

Köttfri måndag
Som vanligt börjar vi veckan med en meatfree monday och väljer något annat än kött. Broccolisoppa av alla de slag är Idas favorit sedan förskoletiden då hon bjöds på en variant som var så god så hon frågade efter receptet. Sedan dess är broccolisoppa hennes "grej".



Tisdag
Den här smarriga laxen är min nya laxfavorit. Har ni provat att krydda lax med curry? Om inte, så är det dags att prova nu.



Onsdag
Mitt i veckan passar det att äta, och framför allt att laga, en enkel gratäng. Har ni kvar både pasta och kyckling i kylen så går det supersnabbt att slänga ihop den här gratängen.



Torsdag
Lamm äter vi inte speciellt ofta, men ibland händer det. Här serveras lammsteken med en fräsch potatis.



Mysfredag
På fredagar vill jag sitta länge vid middagsbordet och då passar det med "plock-mat". Fixa i ordning alla tillbehör till club sandwich, men sedan får var o en plocka ihop sin egen favoritmacka.



Veckans godsak
Glass är ingen storfavorit hos mig. Men den här glassen är bland det godaste jag vet och man kan inte tro att den är så himla enkel att göra.

lördag 21 april 2018

Bästa tjejen

Ida älskar basket och i dag var det dags för hennes klubbs stora avslutning med prisutdelning, fika och stafetter. För Ida var det absolut roligaste att hon fick årets träningspris. Stolt tjej! Ida spelar i Vråken och extra roligt var det att priset delades ut av två gamla Vråkare som numera är ligaspelare, Jonatan Arvidsson i BC Luleå och Felicia Camara-Ponturo i Visby Ladies.


När man tycker något är riktigt roligt då är det lätt att vara flitig!

Luleå är en riktig basketstad med många basketspelande ungdomar och två elitlag, Damerna spelar final o vi hoppas på det femte raka guldet och herrarna är i semifinal o vi hoppas de går vidare till final och kan försvara sitt guld.


Dagens planer för mig var att städa, röja och rensa i ett av våra sovrum som vi använt som förråd men som nu ska storrenoveras innan det ska användas som sovrum igen. Och jag lyckades riktigt bra! Jag var lite seg att komma igång men se'n flöt det på bra och jag är så nöjd med allt jag har hunnit i dag men det blir till att fortsätta imorgon.

Efter gårdagens tråkmiddag då jag bara åt te och ägg fick jag idag njuta av en god fläskfilégryta med smarriga tillbehör och se'n lyxade jag till det med efterrätt också. Den som väntar på nå gott...

Nu ska jag fortsätta njuta av denna lugna härliga lördag!

fredag 20 april 2018

Lchf-tagliatelle

Till söndagens smarriga räkgryta gjorde jag lchf-tagliatelle utan mjöl, som blev mycket godare än vad jag trodde det skulle bli. Kul att bli positivt överraskad. Har ni provat göra pasta utan mjöl nångång?


Lchf-tagliatelle

4 ägg
1,25 dl (125 g) färskost t.ex philadelphiaost
2,5 msk fiberhusk

Vispa äggen poröst.
Vispa ner färskost och fiberhusk.
Låt smeten svälla någon minut.  
Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut till papperskanterna. 
Låt papprena vara kvar under gräddningen. 
Grädda i 150 grader i ca 10 minuter. 
Låt svalna och ta sedan bort översta pappret och skär tunna strimlor av degen.
Den är sedan klar att användas.

Jag tyckte att tagliatellen blev snäppet för tjock så jag funderar på att prova göra om receptet efter 3 ägg nästa gång. Eller så kan man fördela smeten på två plåtar. Den färdiga tagliatellen kan förvaras i kylskåp i några dagar eller frysas ned och sedan bara värma nästa gång man ska äta den.

Det här kommer jag verkligen att göra fler gånger. Ser inte så speciellt ut, men det var bättre och godare än vad det ser ut. Provar kanske att göra ett av mina favoritrecept med tagliatelle, det här.

Pasta-smet redo att kavlas ut.
Kavlad och färdiggräddad mellan två bakplåtspapper.
Skuren och redo att serveras. Ser inte så kul ut så här....
...men tillsammans med en gryta blir det riktigt smarrigt.

Fredag brukar innebära mysig matlagning med ett glas vin i handen. Men i dag då det bara är jag, Isak och Ida hemma ändrade vi rutinen och skippade matlagningen och vinet. Det blev Subway-macka och sushi till barnen medan jag som inte var så hungrig nöjde mig med en kopp te, ett ägg och en chokladbit. Helt ok det också för fredagskänslan och vetskapen om två dagar ledigt med sovmorgon är ju oförändrad.

Nu ska jag städa köket innan jag slänger mig i soffan för när jag väl har hamnat där lär jag bli kvar.

Ha en härlig fredagkväll!

torsdag 19 april 2018

Zucchini- och kycklingfärsgratäng

Igår gjorde jag en god lchf-gratäng med zucchini och kycklingfärs och det gick superfort att fixa midda'n eftersom jag hade stekt färsen dagen före. Bästa vardagstipset!


Zucchini- och kycklingfärsgratäng

500 g kycklingfärs
3 msk tomatpuré
4 msk röd pesto
salt och peppar
1 d grädde
1 mozzarella
1 zucchini
riven ost

Skär zucchini och mozzarella i ganska tunna skivor. 
Fräs kycklingfärsen, krydda med salt o peppar. Tillsätt tomatpuré, pesto och grädde. 
Koka ihop några minuter.
Varva färs, zucchini och mozzarella i en ugnsfast form. Strö över riven ost.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.


En riktigt god gratäng med smaker som jag gillar, men det hade gått minst lika bra med vanlig köttfärs. Känslan när jag åt var att det var vanlig köttfärs och inte kycklingfärs och tomatkryddningen gjorde ju också att det var köttfärs-känsla över rätten.

När jag varvade gratängen såg den jättetorr ut och jag var i valet o kvalet om jag skulle tillsätta mer grädde. Men det var tur att jag inte gjorde det för zucchinin vätskar av sig jättemycket så det behövdes definitivt inte mer vätska i gratängen.

Brukar ni äta kycklingfärs? Vad tycker ni om det?


Torsdag, solen skiner och imorgon är det fredag - Kan knappt bli bättre!
I dag har vi inte varit lika förutseende som igår och förberett nån middag så tyvärr blir det middag lite senare idag, men jag tar en kopp te i väntan på mat och njuter av lugnet....och skriver till er.

Se'n ska jag ta o planera lite goda middagar och efterrätter till helgen. Vad ska ni äta?

onsdag 18 april 2018

Räkgryta

I söndags hade Olivia namnsdag så självklart ville vi äta lite godare då och vad passar bättre än räkor när det ska firas. Den här räkgrytan med lite styrka passade riktigt bra som festmåltid tillsammans med tagliatelle, ruccola och romanticatomater.


Räkgryta

1 kg räkor med skal
1 bit purjolök
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili
1 paprika
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 msk soja
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
0,5 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
salt, peppar

Skala räkorna.
Strimla purjolök, finhacka chili och skär paprika i bitar.
Stek i lite smör.
Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en liten stund.
Tillsätt sambal, soja, crème fraiche, grädde och vin, låt sjuda en liten stund. 
Ta bort från plattan och rör ner räkor och parmesan.
Servera till tagliatelle (vanlig eller lchf)

Mums, mums, mums. Jag älskar räkgrytor men det är väldigt viktigt att inte låta räkorna ligga i för länge för då blir de tråkiga och sega. De får absolut inte koka.

Jag hade gjort egen tagliatelle utan mjöl, dvs en lchf-variant som passade riktigt bra till grytan. Det blev godare än jag trodde så recept kommer....


Nu ska jag alldeles strax stänga ner datorn och ta en kvällspromenad i det härliga vädret tillsammans med en granne. Det var superlänge sedan vi träffades så det lär bli en hel del surr och uppdateringar.

Förstår ni att det redan är onsdagkväll och bara två arbetsdagar kvar innan det är helg igen. Lovely! Hela helgen lär gå åt till att tömma ett av våra sovrum som nu ska renoveras. Platsbyggda garderober ska rivas, ny vägg ska sättas upp, golvet ska rivas för att sätta ner golvvärme och sedan ska nytt golv läggas och väggar målas eller tapetseras innan det är dags att möblera det. Kul när det väl är färdigt men det är en bit dit....

tisdag 17 april 2018

Ikea ToR

Go'kväll!

Hoppas ni har haft en bra tisdag. Min har varit väldigt annorlunda. Jag och Olivia spontanåkte till Ikea efter jobbet, eller jag var tvungen att sluta lite tidigare till och med för att hinna dit innan de stängde för vi har ju trots allt 1,5 timmes bilväg enkel väg.

Isak ville till Kalix som ligger drygt halvvägs till Ikea Haparanda, så då passade vi på att både vara snäll med Isak och få handla på Ikea. Vi släppte av Isak på vägen upp och plockade sedan upp honom igen på hemvägen. Väldigt fiffigt och det lär vi nog göra fler gånger! Synd bara att det är så dyrt med bränsle.


Egentligen behövde vi inget speciellt utan vi bara gick runt där i drygt en timme och plockade lite smågrejer. Men inga ljus och inga servetter! Men nu är jag riktigt trött och kommer snart stupa i säng. Jag sov dåligt i natt och det var riktigt jobbigt att köra hem då solen låg så lågt och rakt i ögonen. Tur att vägbanan var torr åtminstone annars hade jag nog blivit rejält bländad.

Nu ska jag packa ihop och gå o lägga mig. Ska bli så skönt.
God natt, hörs i morgon!

måndag 16 april 2018

Tomatcurrykyckling

Nu ska ni få receptet på en riktigt god kycklinggratäng som barnen älskar och den är superenkel att göra eftersom man inte behöver steka kycklingen först. Den finns sedan tidigare på bloggen men den har hamnat jättelångt bak bland alla mina recept så då passar jag på att publicera det igen för ett sånt här kanonrecept får inte glömmas bort.


Tomatcurrykyckling

1 kg kycklingfilé
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
1,5 msk kycklingfond
1,5 msk curry

Dela kycklingfiléerna i bitar och lägg i en ugnsfast form och salta lite lätt.
Vispa ihop alla övriga ingredienser.
Häll det över kycklingen i formen.
Tillaga i 200 grader i ca 30 minuter, beroende på hur stora kycklingbitar du gjorde. 
Rör om 1-2 gånger under tiden i ugnen.
Kontroll-skär en kycklingbit för att se att den är genomstekt.


Det sämsta med den här gratängen är att det är så god och hela familjen älskar den så det blir aldrig nån matlåda över.

Det tråkigaste jag vet när det gäller matlagning det är att steka saker. En av anledningarna till att jag älskar det här receptet är nog för att jag slipper den tråkiga stekningen. Så skönt att bara skära kycklingen, blanda ihop såsen, hälla den över kycklingen i en form och medan gratängen står i ugnen kan man  förbereda tillbehören.

Ris och broccoli är jättegoda tillbehör till kycklingen men det funkar även med pasta om man hellre vill det.