lördag 14 april 2018

Familjemiddag, det bästa som finns

Dagen blev inte riktigt som planerat men den blev bra ändå. Tiden gick bara lite för fort. Vilken tur att vi har en till ledig dag innan vardagen drar igång igen. Isak hade första fotbollsmatchen för säsongen och för nya laget och jag hade förberett mig för att det skulle vara lite småkallt. Man fryser ju alltid när man sitter stilla på fotboll tänkte jag. Men så fel jag hade! Det var kanonvarmt och det blev nästan två timmar med solen värmande i ansiktet. Lovely!

När vi kom hem från fotbollen satte vi igång med maten på en gång, men det tog sin lilla tid med alla tillbehör och allt kött som skulle stekas. Men den som väntar på nå gott.....


Hela storfamiljen var samlad runt bordet och vi hade några mysiga timmar med mycket skratt och surr. Det är såna här gånger man vill stanna tiden.

Vi hade tänkt avsluta kvällen med att se något avsnitt av nån serie, men allvarligt talat så vet jag inte om jag orkar det. Klockan är inte ens 22 och jag bara gäspar och håller på att somna hela tiden. Fast ett avsnitt borde jag orka i alla fall. Vi får prova.

Ha en skön lördagkväll...om ni orkar vara vakna!

Underbart

Igår var det då äntligen fredag och jag hade en lång helg hemma framför mig och det firade jag så klart med lite bubbel. Jag hade en flaska rosé-cava som jag öppnade och njöt av samtidigt som vi förberedde maten. Som jag har sagt tidigare så är vin som godast i samband med matlagningen.


Till middag åt vi grönpepparbiffar med sås, sötpotatis, broccoli och sallad. Se'n hann jag med en kopp te innan jag hamnade i soffan framför tv:n. En lugn o skön fredag helt enkelt, precis som jag ville ha det.


Lördagen har börjat med en långfrukost men jag ska snart i väg. Det verkar vara helt underbart väder ute men jag har lite småsaker att göra innan jag ska ta mig ut i solen, både på en promenad och lite fika. Leif o Ida har åkt i väg för en slalomdag - de verkar inte ha fått nog trots en vecka full med slalom i Jämtland.

Jag hinner nog med en till kopp te innan jag ska i väg 😀
Ha en underbar lördag!

torsdag 12 april 2018

Cosmopolitan

Dags för en drinktorsdag på bloggen igen!

I dag tänkte jag bjuda på en av mina favoritdrinkar, speciellt när jag gör den själv. Köpte den på en bar en gång och då blev jag riktigt besviken. Förutom att den är supergod är den lätt att göra utan konstiga ingredienser.

 

Cosmopolitan

2-3 cl vodka
1 cl Cointreau
3-6 cl tranbärsjuice
1,5 cl färskpressad lime

Mät upp alla ingredienser i en shaker med is. Skaka och häll i glas.

Jag tycker om alkoholsvaga drinkar så att man kan dricka och njuta av många. Igår läste jag att en av årets drink-trender är just alkoholsvaga drinkar. Vilken tur, då är jag ju trendig 😀

Eftersom jag vill ha min Cosmopolitan alkoholsvag så använder jag mycket tranbärsjuice och mycket lime och det blir supergott. Friskt o fräscht!


Åh vad härligt med torsdagkväll och vetskapen om att i morgon är det fredag och se'n har vi en härlig helg att njuta av också. Lovely!

Kylskåp och skafferi är påfyllda så jag hoppas slippa ut o handla mat i helgen, istället ska jag göra roligare saker som att slöa hemma till exempel 😀

Nu ska jag gå o lägga mig för i morgon blir det ännu en tidig morgon innan det blir sovmorgon på lördag. Oj vad jag tjatar men jag ser så otroligt mycket fram emot den här helgen hemma efter två helger i Jämtland.

Att städa eller inte

Nästa vecka är det dags för oss att ha städerskorna här igen. Så skönt! 
Då slipper jag slösa så mycket tid på att städa i helgen när det ska vara kanonväder. Me like!

Har ni städerska, eller?
En till två gånger i månaden har vi en som städar hos oss men där emellan gör vi det själva. När de har varit här så känns det så himla skönt så då tänker jag att jag ska utöka städ-tiden till varje vecka för det är så värt pengarna och vore så skönt att helt släppa städningen. När fakturan kommer däremot då tänker jag att det där kan jag ju göra själv "För så jobbigt är det ju inte att städa". Så jag velar mellan att skippa det helt till att vilja ha mer städ-timmar. Så typiskt mig med min beslutsångest deluxe.

Tillsammans med Hemmiljö, ett Stockholmsbaserat företag, tänkte jag tipsa om lite olika arbetsuppgifter som man kan få hjälp med i hemmet. Jag tycker ju att vardagsstädningen är tråkigast och det jag helst vill ha hjälp med. Skulle vi någongång flytta skulle jag definitivt ta hjälp med flyttstädningen (så tråkig grej). Storstädning tycker jag däremot är ganska kul att fixa själv för då ser man ju sån stor skillnad från före och efter.

Tidigare tog jag hjälp med fönsterputs några gånger, men nu är det faktiskt en av de roligaste hushållssysslorna tycker jag. Framför allt när det är fint väder för då är det ju helt underbart att putsa fönstren utvändigt. Perfekt anledning till att vara ute!

Trädgårdstjänster som t.ex. krattning, bortforsling av skräp, altantvätt och ogräsrensning är också sånt man kan få hjälp med. Men dessa uppgifter känns inte heller speciellt jobbigt för mig (kanske för att jag är pollenallergiker så mycket av trädgårdsjobbet sköter Leif).

Jag vill alltså helst ha hjälp med återkommande arbetsuppgifter, som vardagsstädningen. Saker man gör mer sällan som t.ex. altantvätt känns inte alls lika jobbigt.

Hur är det för dig? Vad skulle du helst vilja ha hjälp med?

onsdag 11 april 2018

Broccoligratäng

Åh vad jag älskar broccoli! Det är gott i och till det mesta - som tillbehör, i grytor o gratänger, som soppa och i sallader. Det här gratängen passar som ensamrätt, som tillbehör till en köttbit eller på ett buffébord och tack vare ägg så blir den extra mättande och god.


Broccoligratäng

1 broccoli (färsk, eller samma mängd fryst tinad)
örtsalt
1 ägg
1 dl grädde
50 g philadelphiaost
riven smakrik ost

Dela broccolin i mindre buketter, koka dem nästan mjuka i saltat vatten.
Låt dem ånga av och lägg i en ugnsform.
Salta lite.
Blanda ihop ägg, grädde och philadelphiaost.
Häll blandningen över broccolin.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter så den får lite färg.

Den här gratängen tillsammans med en god sallad är sååå gott. Vill du ha lite mer äggstannings- eller omelett-känsla kan du använda 2 ägg om du vill. Vill du inte alls ha ägg så går det också bra och då bara använda grädde, men jag får för mig att ägget hjälper så att gratängen håller ihop bättre. Broccoli har ju ingen stärkelse som t.ex. potatis som gör att det blir en krämig gratäng som "håller ihop".


Tack o lov så mår jag lite bättre i dag. Febern verkar ha släppt helt o hållet och genast mår man så mycket bättre och har mer energi. Jag är fortfarande tung i huvudet och täppt i näsan men känner mig ändå nästan frisk tack vare att jag inte har feber. Jag räknar med att vara helt frisk till helgen, peppar, peppar....

Jag ser fram emot en helg i lugnets och mysets tecken. Ska bli så skönt att gå omkring o skrota hemma utan måsten eller annat. Jag tänker bara göra roliga saker! Bland annat ska jag provbaka lite, jag har ett recept på mjölk- och äggfria blåbärsmuffins som jag har gått o klurat på som jag är lite nyfiken att prova. Dessutom hoppas jag energin är tillbaka fullt ut så jag orkar gå på en isvägspromenad, för nu blir det nog inte så många fler promenader innan isvägen försvinner för i år.

tisdag 10 april 2018

Sojakryddade kycklingben

När man har ont om tid eller ork efter jobbet när maten ska fixas är det helt underbart att ha en Crock pot som gör mesta jobbet. Fixa lite på morgonen och ha middagen färdig när du kommer hem. Kan det bli bättre? Just det här receptet som inte behöver tillagas så länge var jag hem på lunchen och fixade. 


Sojakryddade kycklingben

1-2 kg kycklingben
0,5 citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Till grytan
0,5 gul lök, i klyftor
1 st morot, i bitar
1-2 dl vatten
1 msk kycklingfond

Gnid in kycklingbenen med citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla runt om kycklingbenen. 
Lägg lök, morötter, vatten och fond i en botten på Crock pot-grytan. 
Lägg kycklingbenen ovanpå.
Tillaga på låg effekt i 4 timmar.
Kontrollera att kycklingen är klar genom att se att skära ett snitt för att se att vätskan är klar och köttet vitt.

Saftiga och goda kycklingben som har tillagats medan vi är på jobbet. Så underbart. Jag åt bara en sallad till kycklingen medan de övriga åt risoni (pasta i ris-form) också.

Om du använder frysta kycklingben får du öka på tillagningstiden med någon timme.


Oj så risig jag känner mig. Det var länge sedan jag var så här förkyld och hängig. Svettas o fryser om vartannat liksom näsan som är täppt eller rinnig om vartannat, huvudet är tungt, bihålorna värker och jag har ingen energi alls. Å ena sidan längtar jag tills jag ska gå o sova eftersom jag är så trött fast å andra sidan gruvar jag mig för det för nätterna med feber och täppt näsa är inte roliga. Jag sov väldigt oroligt i natt. Jag dricker stark ingefärashot i mängder och hoppas det påskyndar tillfrisknandet.

Nu ska jag gå och vila i soffan och hoppas jag blir lite piggare av det!

söndag 8 april 2018

Borta bra men hemma bäst

Så himla skönt att vara hemma och sova i sin egna säng, det blev en rejäl sovmorgon i morse efter en vecka med få sovtimmar. Se'n duschade jag länge och varmt, älskar vår dusch, innan det blev en långfrukost som sig bör när det är helg.

Se'n blev det lunch/eftermiddagsfika ute i solen hemma hos oss med mina föräldrar och brorsan med familj. Det blev lite trångt på den lilla snöfria altanen men så himla mysigt och finns det hjärterum så finns det stjärterum. Vi satt länge ute o njöt i solen och av takdroppet, så avkopplande. 


Snön hänger ut rejält mycket från taket så vi satt beredda på ett takras men det uteblev. Men det lär komma nångång i veckan förmodar jag, framför allt eftersom de har lovat plusgrader hela veckan. Snön på vår stora altan och på gräsmattan lär ligga kvar länge länge till och just nu känns det som att snön aldrig kommer försvinna. 

Hade gärna varit ledig nån mer dag hemma men känner mig ändå redo för kommande vecka som innehåller en hel del roliga saker både privat och på jobbet.