torsdag 15 mars 2018

Vitlöksbröd Lchf

När jag visade mina lchf-vitlöksbröd som vi åt i söndags på Idas 3-rättersmiddag fick jag frågor om vilket bröd jag åt. Och inte ska ni behöva leva i ovisshet 😉 Jag åt mitt favorit-köpesbröd som jag ofta rostar och det smakar i stort sett som "vanligt" rostbröd och passar perfekt att göra toast av.


Vitlöksbröd Lchf

Blanda smör med en massa vitlök.
Bred ett rejält lager på brödet, på med ost 
och in i ca 225 grader högt upp några minuter. 
Mums!


Så här ser brödpåsen ut, glömde ta kort på brödet 😀 Det kommer.... I en skiva bröd är det ca 2,4 g kolhydrater och per 100g bröd är det 10 g kolhydrater. Helt ok för mig!

Bland det godaste jag vet är rostade mackor med ost och marmelad och tänk det kan jag äta lågkolhydrataktigt också. Då använder jag detta rostbröd och till marmelad har jag kokade hallon. Det är helglyx det!

Den här veckan har gått såå fort så jag håller ju på att glömma att det är fredag i morgon. Hur man nu kan glömma en sån viktig dag. Och i morgon är det dessutom dags för lite fest med bubbel och småplock igen. Mysfredag helt i min smak. Kom precis på att jag måste ju förbereda lite ätbart redan ikväll eftersom jag jobbar i morgon.

tisdag 13 mars 2018

Idas 3-rättersmiddag

Ida som missade vårt firande i lördags ville att vi skulle ha en ny trerättersmiddag i söndags, där hon skulle försöka fixa det mesta. Mer firande tackar man ju inte nej till. Jag älskar att fira saker 💝


Idas 3-rättersmiddag

Vitlöksbröd


Vitlöksbröd kan vara en av de godaste förrätterna. I förhållande till arbetsinsats så är det nog den godaste och perfekt för barn som vill laga mat. Det här klarar de helt själva från tidig ålder. Tack vare lågkolhydratbröd kunde även jag njuta av vitlöksbröd.

Planksteksvariant


Stekt biff, sparris och champinjoner, serverad med balsamicosås, bearnaisesås och blomkålsmos eller potatismosgratäng.
Ida ville absolut ha kött och potatismos till middag, förmodligen för att hon hade sett våra plankstekar. Jag gjorde potatismosgratäng med en massa Västerbottensost för att det skulle bli lite roligare än "bara" potatismos. Här fick Ida ganska mycket hjälp.

Glass eller chokladmousse med jordgubbar och hallon


Jag åt av chokladmoussen från i lördags medan de övriga åt ischokladglass, serverat med jordgubbshjärtan och hallonsås. Efterrätten ordnade Ida helt själv, från att göra fina glasskulor till att skära ut hjärtan av jordgubbar.

Här är Idas egna tallrik, hon har även tagit kortet själv.
En hel del tillbehör blev det - stekta champinjoner och sparris, blomkålsmos och
potatismosgratäng med och utan Västerbottensost.

Isak som missade helgens firande tycker att vi ska äta fler 3-rättersmiddagar med go'mat. Men nu tror jag att vi väntar ett tag...i alla fall till helgen. Nu får vi sikta in oss på att komma på god och snabblagad vardagsmat att laga o äta i veckan.

måndag 12 mars 2018

Västerbottensostgratinerad chilisåskyckling

Vardagen är tillbaka och man har genast mindre tid till matlagning. Det är inte kul att komma hem från jobbet då hela familjen är hungriga och trötta. Om man ändå vill äta gott gäller det att ha planerat ordentligt och gratänger som man kan förbereda är perfekt vardagsmat.

Den här smakrika och goda gratängen passar både till vardag och fest, beroende på tillbehör, dryck och dukning.


Västerbottensostgratinerad chilisåskyckling

1 kg kycklingfilé
salt, peppar
3 dl riven Västerbottensost
sås
2 dl crème fraiche
2,5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
2 msk dijonsenap
1,5 tsk oregano
1,5 tsk basilika
1,5 tsk italiensk salladskrydda
ev lite salt 

Stek kycklingfiléerna i bitar, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Blanda ihop crème fraiche, grädde, chilisås, senap och kryddor.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven Västerbottensost
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad och eventuellt pasta.

När jag tog ut gratängen luktade det inte jättegott så jag blev lite skeptisk och orolig. Men den var riktigt god faktiskt. Lite annorlunda smakkombinationer som blev riktigt lyckat faktiskt. Kul när maten smakar lite "annorlunda" annars fastnar jag ofta i samma kryddor och smakkombinationer.

Jag tycker att det räcker med saltet som man använder när man steker kycklingen och det som finns i salladskryddan, men vill man ha väldigt salt mat så kan man salta såsen lite också.


Hoppas er vecka har startat bra, det har min. 
Jag har varit hos kiropraktorn i dag och det besöket började med lite massage av vad jag tror är en av Luleås bästa massörer, hon hittar helt rätt punkter. Se'n lite kiropraktor-knäckande efter det och jag känner mig som en helt ny människa. Helt underbart och väl investerade pengar, för det är inte billigt men så värt det.

Måndagar är ofta rätt lugna då inget barn har någon aktivitet så det är ingen som behöver skjutsas och det är inga tider att passa. Skön start på veckan för se'n är det träningar varje kväll fram till lördag som också är träningsfri.

söndag 11 mars 2018

Mer Love

Vi drack ett passande vin igår, passande både till maten och namnmässigt. 
Det heter Las Moras LOVE.

Jag tycker om vin med fina namn och/eller etiketter. Självklart är ju huvudsaken att det är gott, men goda viner finns det gott om och då brukar jag faktisk välja vin efter etikett och tillfälle. Hur väljer ni vin?

Passande namn på vinet för att fira vår kärlek.

När jag läste på om vinet från Argentina stod det att det passar till exempelvis rådjurssadel, smakrik marockansk lammtagine eller mogna ostar på ostbrickan, dvs till smakrik mat. Och vi tyckte att det passade till plankstek också. Det viktigaste av allt - det var gott att dricka under matlagning. För jag tycker faktiskt att vin är absolut godast under tiden man lagar mat. Det är så himla mysigt att laga mat i lugn o ro samtidigt som man sippar på vin. I love it! Till maten dricker jag oftast riktigt mycket vatten och lite vin.


Det blev kvar lite vin i går, så passande då det blev en festmåltid även i dag. Ida som inte var hemma i går tyckte att vi skulle fortsätta firandet i dag men en ny trerättersmiddag som hon hjälpte till med. Mammas flicka 😀 och såna initiativ måste man ju uppmuntra. Till varmrätt vill hon absolut äta kött och potatismos. Tror ni hon hade sett våra plankstekar?

Dagens festmåltid började med vitlöksbröd. Hur den fortsatte får ni se i morgon för jag måste gå igenom alla kort först och nu är det dags för söndagskvällsruschen. Det ska packas väskor, planeras matlådor och middagar och logistiken ska planeras.

Vitlöksbröd från dagens goda middag

Ha en skön söndagkväll och hoppas ni är redo för en ny vecka!

21 år tillsammans

Igår firade jag och Leif 21 år tillsammans (lite i förväg). Egentligen är det på tisdag som vi ska fira men det är så mycket roligare att fira på helgen och dessutom blev vi ensamma hemma. Så vi lagade mat tillsammans och åt en riktigt god trerättersmiddag med många av våra favoritingredienser.


21 år tillsammans

Toast skagen 

En god skagenröra smaksatt med bl.a. dill och pepparrot serverades på toast, antingen lchf-bröd eller vanligt rostbröd. Dekorerades med machésallad, paprika och carambola.

Plankstek

Biff från Norrbotten, serverades med sparris, tomat, bearnaisesås, balsamicosås och blomkålsmos eller potatismos.

Chokladmousse med jordgubbar

Gjorde en chokladmousse med 70%-choklad i min grädd-sifon så att jag enkelt kunde servera en fluffig och god mousse.

Toast skagen och bubbel
Plankstek à la lchf och rödvin
Chokladmousse med jorgubbshjärtan

Ett tag funderade vi på att gå ut på restaurang men eftersom vi tycker om att laga mat ihop (förena nytta med nöje) och att vi med hjälp av bra råvaror kan laga lika god mat själva valde vi att stanna hemma och köpa bra ingredienser istället. Ett bra beslut för nu fick vi en helkväll med matlagning och god mat istället för ett par timmar på restaurang. 

Efter all god mat var det dessutom skönt att ha nära till soffan, för där landade vi se'n proppmätta och småtrötta.

fredag 9 mars 2018

Fredagslugn

Jag njuter av att det är fredagkväll medan barnen sörjer att sportlovet är slut!

Det har blivit mycket jobb den här veckan och jag hade tänkt kompensera det med att gå hem strax efter lunch i dag för att ha lite sportlov med Ida men det blev ändrade planer. Jag hade inte hunnit undan allt jag ville så jag jobbade kvar för att kunna känna mig ledig i helgen och inte tänka på jobbet. Så nu har jag ledigt på riktigt.

Ida hade haft det mysigt hemma med Olivia och även ätit Max-mat till lunch så hon hade inte saknat mig det minsta lilla. Skönt för mamma-hjärtat.

Dagens middag blev en smarrig kyckling-gratäng med västerbottensost, chilisås, dijonsenap och örtkryddor. Recept kommer! Kyckling är ett säkert kort när man inte har planerat något annat - går att variera, enkelt att tillaga och blir oftast supergott.



Som jag sa i går skulle jag sätta mig och leta inspiration till morgondagens trerättersmiddag och jag började med att kolla mina recept med räkor för en riktigt god förrätt. Då märkte jag väldigt väl hur jag tycker om att servera räk-förrätter - i mina små Iittala Essence-glas. Så imorgon ska jag försöka hitta något annat att servera förrätten i 😀 Men glasen är ju så fina och i perfekt förrätts-storlek så det blir nog svårt att hitta nå lika fint o bra i mina skåp. Jag måste kanske köpa nå nytt 😉


Nu ska jag lägga mig i soffan och se Talang, risken är nog stor att jag småslumrar lite. Precis som en vanlig fredagkväll alltså.

torsdag 8 mars 2018

Kall örtsås

Just nu längtar jag riktigt mycket till sommaren och det var nog en av anledningarna till att jag blandade ihop en kall sås till middan i söndags. På sommaren sker det var o varannan middag men på vintern har vi oftast varm sås. Känner ni igen det?


Kall örtsås

3 dl gräddfil, crème fraîche, turkisk yoghurt eller liknande
0,5 dl hackad färsk persilja
0,5 dl hackad färsk basilika
0,25 dl hackad färsk gräslök
örtsalt

Blanda ihop alla ingredienser.
Låt stå i kylskåpet ett tag.
Smaka av.

Det är inte så noga med måtten utan använda en massa av goda örtkryddor och tillsätt lite salt så är jag säker på att ni får en lika god sås som vi fick.

Såsen serverade jag sen till ugnsrostade grönsaker och marinerad stekt kyckling. Riktigt god middag så den lär jag återupprepa snart igen.



Har ni fredagsmiddagen färdigplanerad? Inte jag!
Så ikväll ska jag sätta mig och leta inspiration till en supergod, mysig och lättfixad middag, för precis så vill jag ha fredagsmiddagar. God mat med liten ansträngning som man sitter länge o äter. Egentligen är jag sugen på en varm smörgåstårta t.ex. den här men det är ju alldeles för mycket kolhydrater för mig just nu. Den får jag vänta ett tag på.

På lördag har jag date night med min man så till dess ska jag planera en 3-rättermiddag. Fast där har jag i alla fall huvudingredienserna klara - räkor till förrätt, kött till varmrätt och choklad till efterrätt. Bara finliret att göra något gott av det kvar. Det roliga alltså!

Oj, nu måste jag koka en kopp te och bänka mig i tv-soffan för det är ju hockeyderby mot Skellefteå ikväll. En viktig match så här i slutet av SHL. Snart dags för slutspel!