söndag 11 mars 2018

Mer Love

Vi drack ett passande vin igår, passande både till maten och namnmässigt. 
Det heter Las Moras LOVE.

Jag tycker om vin med fina namn och/eller etiketter. Självklart är ju huvudsaken att det är gott, men goda viner finns det gott om och då brukar jag faktisk välja vin efter etikett och tillfälle. Hur väljer ni vin?

Passande namn på vinet för att fira vår kärlek.

När jag läste på om vinet från Argentina stod det att det passar till exempelvis rådjurssadel, smakrik marockansk lammtagine eller mogna ostar på ostbrickan, dvs till smakrik mat. Och vi tyckte att det passade till plankstek också. Det viktigaste av allt - det var gott att dricka under matlagning. För jag tycker faktiskt att vin är absolut godast under tiden man lagar mat. Det är så himla mysigt att laga mat i lugn o ro samtidigt som man sippar på vin. I love it! Till maten dricker jag oftast riktigt mycket vatten och lite vin.


Det blev kvar lite vin i går, så passande då det blev en festmåltid även i dag. Ida som inte var hemma i går tyckte att vi skulle fortsätta firandet i dag men en ny trerättersmiddag som hon hjälpte till med. Mammas flicka 😀 och såna initiativ måste man ju uppmuntra. Till varmrätt vill hon absolut äta kött och potatismos. Tror ni hon hade sett våra plankstekar?

Dagens festmåltid började med vitlöksbröd. Hur den fortsatte får ni se i morgon för jag måste gå igenom alla kort först och nu är det dags för söndagskvällsruschen. Det ska packas väskor, planeras matlådor och middagar och logistiken ska planeras.

Vitlöksbröd från dagens goda middag

Ha en skön söndagkväll och hoppas ni är redo för en ny vecka!

21 år tillsammans

Igår firade jag och Leif 21 år tillsammans (lite i förväg). Egentligen är det på tisdag som vi ska fira men det är så mycket roligare att fira på helgen och dessutom blev vi ensamma hemma. Så vi lagade mat tillsammans och åt en riktigt god trerättersmiddag med många av våra favoritingredienser.


21 år tillsammans

Toast skagen 

En god skagenröra smaksatt med bl.a. dill och pepparrot serverades på toast, antingen lchf-bröd eller vanligt rostbröd. Dekorerades med machésallad, paprika och carambola.

Plankstek

Biff från Norrbotten, serverades med sparris, tomat, bearnaisesås, balsamicosås och blomkålsmos eller potatismos.

Chokladmousse med jordgubbar

Gjorde en chokladmousse med 70%-choklad i min grädd-sifon så att jag enkelt kunde servera en fluffig och god mousse.

Toast skagen och bubbel
Plankstek à la lchf och rödvin
Chokladmousse med jorgubbshjärtan

Ett tag funderade vi på att gå ut på restaurang men eftersom vi tycker om att laga mat ihop (förena nytta med nöje) och att vi med hjälp av bra råvaror kan laga lika god mat själva valde vi att stanna hemma och köpa bra ingredienser istället. Ett bra beslut för nu fick vi en helkväll med matlagning och god mat istället för ett par timmar på restaurang. 

Efter all god mat var det dessutom skönt att ha nära till soffan, för där landade vi se'n proppmätta och småtrötta.

fredag 9 mars 2018

Fredagslugn

Jag njuter av att det är fredagkväll medan barnen sörjer att sportlovet är slut!

Det har blivit mycket jobb den här veckan och jag hade tänkt kompensera det med att gå hem strax efter lunch i dag för att ha lite sportlov med Ida men det blev ändrade planer. Jag hade inte hunnit undan allt jag ville så jag jobbade kvar för att kunna känna mig ledig i helgen och inte tänka på jobbet. Så nu har jag ledigt på riktigt.

Ida hade haft det mysigt hemma med Olivia och även ätit Max-mat till lunch så hon hade inte saknat mig det minsta lilla. Skönt för mamma-hjärtat.

Dagens middag blev en smarrig kyckling-gratäng med västerbottensost, chilisås, dijonsenap och örtkryddor. Recept kommer! Kyckling är ett säkert kort när man inte har planerat något annat - går att variera, enkelt att tillaga och blir oftast supergott.



Som jag sa i går skulle jag sätta mig och leta inspiration till morgondagens trerättersmiddag och jag började med att kolla mina recept med räkor för en riktigt god förrätt. Då märkte jag väldigt väl hur jag tycker om att servera räk-förrätter - i mina små Iittala Essence-glas. Så imorgon ska jag försöka hitta något annat att servera förrätten i 😀 Men glasen är ju så fina och i perfekt förrätts-storlek så det blir nog svårt att hitta nå lika fint o bra i mina skåp. Jag måste kanske köpa nå nytt 😉


Nu ska jag lägga mig i soffan och se Talang, risken är nog stor att jag småslumrar lite. Precis som en vanlig fredagkväll alltså.

torsdag 8 mars 2018

Kall örtsås

Just nu längtar jag riktigt mycket till sommaren och det var nog en av anledningarna till att jag blandade ihop en kall sås till middan i söndags. På sommaren sker det var o varannan middag men på vintern har vi oftast varm sås. Känner ni igen det?


Kall örtsås

3 dl gräddfil, crème fraîche, turkisk yoghurt eller liknande
0,5 dl hackad färsk persilja
0,5 dl hackad färsk basilika
0,25 dl hackad färsk gräslök
örtsalt

Blanda ihop alla ingredienser.
Låt stå i kylskåpet ett tag.
Smaka av.

Det är inte så noga med måtten utan använda en massa av goda örtkryddor och tillsätt lite salt så är jag säker på att ni får en lika god sås som vi fick.

Såsen serverade jag sen till ugnsrostade grönsaker och marinerad stekt kyckling. Riktigt god middag så den lär jag återupprepa snart igen.



Har ni fredagsmiddagen färdigplanerad? Inte jag!
Så ikväll ska jag sätta mig och leta inspiration till en supergod, mysig och lättfixad middag, för precis så vill jag ha fredagsmiddagar. God mat med liten ansträngning som man sitter länge o äter. Egentligen är jag sugen på en varm smörgåstårta t.ex. den här men det är ju alldeles för mycket kolhydrater för mig just nu. Den får jag vänta ett tag på.

På lördag har jag date night med min man så till dess ska jag planera en 3-rättermiddag. Fast där har jag i alla fall huvudingredienserna klara - räkor till förrätt, kött till varmrätt och choklad till efterrätt. Bara finliret att göra något gott av det kvar. Det roliga alltså!

Oj, nu måste jag koka en kopp te och bänka mig i tv-soffan för det är ju hockeyderby mot Skellefteå ikväll. En viktig match så här i slutet av SHL. Snart dags för slutspel!

Snö, snö, snö

I år har det snöat hela vintern känns det som. Oftast brukar snön vräka ner några gånger per år men där emellan är det rätt lugnt. Men inte i år då har det kommit en massa snö en massa gånger. Och det är nog vårt fel😀  för i år är första året som vi inte har någon traktor som tar bort snön åt oss.

Vi snålade in på det i år eftersom vi inte har varit nöjda. Oftast har det dröjt så länge innan de kommer o tar bort snön så Leif har ändå varit tvungen att ta bort det mesta för att vi ska kunna ta oss till jobbet med bilarna. Dessutom brukar det som jag sa bara vara snö-problem några gånger per år. Gissa om Leif har ångrat sig när han har slitit med all snö i år.

Insynsskydd à la snö

Det är lite extra lätt att (basket)dunka nu, bara att klättra upp i snöhögen.

Det lär dröja innan vi kan sitta på vår altan och njuta av sommar o sol.

Dessa bilder med all fin vit snö, blå himmel och strålande sol är ju ändå ganska fina. Men vad vi har svurit åt allt snöande i år. Men nu har vi en härlig månad framför oss - vårvintern - när solen börjar värma och man kan sitta ute o fika med all snö omkring sig och lyssna på takdroppet eller ta härliga isvägspromenader med solen gassande i ansiktet.

Men efter den härliga månaden kan vi ta ett hopp på nästan två månader på en gång så vi slipper allt slask (för det lär ta lite tid innan alla denna snö har smält) och sen brukar det bara vara grått, grått, grått innan grönskan kommer igång.

Men nu får jag sluta drömma om vårvintern och sommarn för nu är det dags att åka till jobbet. Det blir extra tidigt i dag för jag ska inte släppa av Ida på fritids utan hon ska vara hemma och hos mormor o morfar.

onsdag 7 mars 2018

Sportlovsfika

Nu har barnen sportlov och har lugna lediga dagar, men inte mycket sol. I måndags var det kanonväder med strålande sol, men se'n har det mest varit mulet och verkar så förbli. I och för sig är inte mina barn så besvikna för då kan de sova länge och ta det lugnt utan stress att gå ut.

Ni som följer mig på Instagram har redan sett dessa härliga fikabilder med Loka, Mer och Sportbollar från Gille. Detta och mycket mer var med i senaste Smakboxen. Vår favoritbox som nu även har korats till årets box 2017, samma utmärkelse som de vann 2016.

Visst kommer ni ihåg min rabattkod MATRO som just nu ger dig 30% på första boxen. 
Erbjudandet gäller så länge smakboxen med tema Knytkalas finns kvar. 
Så passa på nu för snart är alla boxar slut.
Läs mer och beställ din box här.


Jag kan verkligen rekommendera Smakbox som är proppfull med produkter, en del nyheter och en del gamla favoriter. Det är så kul med själva överraskningen för man vet ju inte vad som är i boxen, och än så länge har jag aldrig blivit missnöjd.

Om du startar en prenumeration får du en box varannan månad och det är inget köpkrav så du kan avsluta prenumeration när du vill OM du vill.

Nu har de två boxar att välja bland, den "vanliga" som jag har och även en "Balans" med mer vegetariskt, gluten- och laktosfritt och mindre sötsaker.

Vilken väljer du? 
Eller det kanske är läge att starta två prenumerationer - en på varje box!


Nu ska jag packa ihop mina saker och åka i väg till jobbet för ännu en arbetsdag. 
Hoppas ni får en bra onsdag!

måndag 5 mars 2018

Köttgryta med kokosmjölk

Att använda kokosmjölk i köttgrytor är inte jättevanligt för oss - trots att jag älskar kokosmjölk. Oftast använder vi det tillsammans med kyckling och röd curry. Men det är minst lika gott i köttgrytor med ganska vanliga kryddor.


Köttgryta med kokosmjölk

1 kg grytbitar (från älg)
400 ml kokosmjölk
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 bit ingefära, riven
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk torkad timjan
1 tsk rosmarin
1 krm cayennepeppar

Fräs på köttbitarna på hög värme så de får fin färg. Lägg ner i en kastrull.
Häll på kokosmjölk och grädde och låt koka upp.
Tillsätt tomatpuré, kalvfond, vitlök, ingefära och alla kryddor.
Koka i flera timmar så att köttet blir riktigt mört.

Det här var verkligen supergott! Servera tillsammans med ris, kokta grönsaker t.ex. broccoli och en god sallad så har du en kanonmåltid. Skippar du ris så har du en lchf-måltid och som du ser på bilden så skippade jag riset.

Koktiden beror på vilken typ av grytbitar du har, provsmaka en köttbit för att kolla koktiden. Man vill ha ett riktigt mört kött men som håller ihop.

***************************

Vilket härligt sportlovsväder det har varit i dag. Solen värmde och sken på den kritvita snön - det var så vackert och riktigt skönt sa de som var ut. Själv hade jag fullt upp så det blev ingen lunchpromenad i dag utan jag prioriterade viktigare saker. Jag lär hinna med härliga soliga lunchpromenader längre fram.

Nu ska jag koka mig en kopp te och krypa ner under en filt i soffan och se nå bra på tv.