söndag 25 februari 2018

Matsedel v.9 feb/mars 2018

Vi har vaknat till ännu en solig men kall dag! Det är så otroligt vackert ute så jag måste försöka ta mig ut en sväng i dag innan jag ska i väg på ett möte. Men nu ska jag först ge er en veckomatsedel för inspiration inför kommande vecka. Hoppas ni hittar nå ni vill prova!


Matsedel v.9 feb/mars 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


************************

Förmodar att några av er har sportlov till veckan. Vi får vänta ytterligare en vecka innan det är dags för vårt sportlov. Fast det blir inte mycket till sportlov för oss, Ida ska vara på fritids och jag o Leif kommer jobba hela veckan. På påsklovet däremot åker vi till Åre för lite slalom, ledighet och mys.

Njut söndagen!

lördag 24 februari 2018

Ingefära- och chilikryddade kycklingben

I veckan fick vår Crock pot Slow cooker laga mat en av dagarna och som vanligt blev det saftigt och gott med minimal ansträngning från vår sida. Vi hade fyndat kycklingben som vi kryddade och la ner i crock pot-grytan och 4-5 timmar senare var den superbilliga och superenkla middagen färdig.


Ingefära- och chilikryddade kycklingben

1 kg kycklingben
1 msk torkad ingefära
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk kycklingfond
1 msk soja
2 msk sweet chili
1 tsk sambal oelek
0,75 dl vatten
salt

Blanda ingefära, paprikapulver, kycklingfond, soja, sweet chili, sambal och vatten i en liten skål.
Pensla blandningen på kycklingbenen och lägg sedan ner dem i grytan till en slow cooker (Crock pot).
Ev. överbliven kryddblandning häller du över kycklingbenen i grytan.
Salta lite.
Tillaga på låg temperatur i 4-5 tim.

God smak på dessa kycklingben, kanske inte så konstigt eftersom jag älskar både ingefära och thai chilisås. Som vanligt när det gäller kyckling så måste man krydda ordentligt för att det ska bli smak. Trots att det var chili i detta så var det inte speciellt starkt, så vill du ha chilistarka kycklingben måste du öka på chilin ordentligt. 

Om man vill så kan man sila av skyn och göra sås av den, men det gjorde inte vi.


Solen skiner och snön gnistrar - det ser helt underbart ut ute, MEN det är minus 20. För kallt för att vara ute nån längre stund, i alla fall för mig som alltid fryser. Dessutom har jag en förkylning i kroppen som aldrig verkar vilja bryta ut ordentligt eller försvinna, så jag håller mig inne i värmen.

Vad gör ni denna sista lördag i februari?
Jag brukar tycka att februari är såå lång och kall men i år har den gått riktigt fort, men kall. Tänk att det snart är mars och snart börjar solen värma och man kan sitta ute och lyssna på takdroppet. Vårvintern är ju så underbar.

fredag 23 februari 2018

Mina favoritsemlor

Jag har nu fått förfrågningar lite överallt om receptet på mina goda semlor. Så här kommer receptet! Men som jag skrev tidigare så är det ingen speciellt med bulldegen förutom att det är viktigt med mycket kardemumma.

Många efterfrågar recept på luftiga semmelbullar, men jag förstår inte varför. Jag gröper ändå ur det mesta av bullen för att blanda med mandelmassan till en underbart god fyllning.


Semmelbullar 

15-20 st
100 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor, stötta
ca 1 l vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degspad, salt, socker och kardemumma. 
Blanda i mjöl lite i taget och rör tills degen är smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Arbeta ev. degen ytterligare på bakbord. 
Baka ut till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 5-8 min. 
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Mandelmassafyllning

inkråmet ur semmelbullarna
mandelmassa
mjölk

Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta ur bullen så det blir ett stort hål. Jag sparar bara en kant så att bullen håller ihop.
Riv mandelmassa grovt och blanda med inkråmet (urtagen bulldeg). 
Tillsätt lite mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålen i bullarna.
Spritsa på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker.

Tack vare att det är mycket kardemumma i bullen och man använder den i fyllningen så blir det en jättegod fyllning med smak av både kardemumma och mandelmassa. Älskar det!

Till Isak och Ida som inte vill ha mandelmassa utan vaniljsås sparar jag lite mer av bullen och gör ett litet mindre hål som går att fylla med vaniljsås.

Åh så gott!
Stora hål som är redo att fyllas.
Hålen är proppfulla med den goda mandelmassafyllningen.
Den vänstra är fylld med mandelmassa och sen spritsad med grädde.
Den högra är fylld med vaniljsås och då har jag sparat mer av bullen.

F.R.E.D.A.G
Känner ni känslan?! 
Underbart och nu kan man ju fira lite OS-guld också så det här kommer nog blir en bra kväll 
oavsett om jag firar med lite bubbel eller om jag somnar i soffan 😀

torsdag 22 februari 2018

Kebabsallad

Kebab är så gott att göra hemma. Jag äter kebabsallad medan övriga familjen helst vill ha pommes eller pitabröd till. För att få till kebabkött använder jag oftast lövbiff som jag skär i mindre bitar eller så tar jag en hel köttbit som jag skär skav av medan den fortfarande är lite fryst. Dessutom gör jag min egna kebabkrydda att krydda köttet med.


Kebabsallad

kött (t.ex. lövbiff i mindre bitar)
kebabkrydda - se nedan
salt
tillbehör
sallad
tomat
lök
paprika
gurka
orientdressing

Stek köttet, krydda med kebabkrydda.
Servera med goda tillbehör.

Orientdressing är den godaste köpes-dressingen till kebab. Men jag har hört att den är typisk norrländsk, att den inte finns i södra Sverige. Stämmer det? Det går fort och är supergott att göra egen kebabdressing men nu var det snabbmat som gällde och barnen tycker nog bättre om orientdressing än min hemmagjorda dressing.


Kebabkrydda

1 msk spiskummin
1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 krm kanel

Blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.
Glöm inte att salta köttet också.

Jag gör oftast dubbel sats kryddmix och sen förvarar jag det som blir över i en burk med lock till nästa gång jag vill använda mig av kryddmixen.


Jag och Ida har varit tidiga på jobb och fritids hela veckan så nu börjar vi längta till helgen och dess sovmorgnar. Men nu är det nära...

Det är så himla bra att Ida älskar att vara på fritids redan klockan 7 för att äta frukost där innan skolan börjar. Det innebär att vi slipper göra frukost hemma (jag äter aldrig frukost på vardagar) och att jag kan sluta jobbet klockan fyra istället för fem. Den timmen gör ganska mycket på kvällarna.

Nu ska jag väcka Ida och åka i väg till jobbet. André Myhrers OS-guld i slalom får vi fira ikväll, så underbart att han lyckades åka hem guldet och att jag inte steg upp tidigt i onödan.

tisdag 20 februari 2018

Bästa semlorna

I söndags åt vi årets godaste semlor - mina egna hembakade 😀

Det finns faktiskt inga som slår mina egna, att de är så goda beror på att jag har en massa kardemumma i bulldegen och fyller semlorna med enormt mycket mandelmassa. 2 tips som ni inte får missa! Hela familjen mumsade och höll med om att de åt årets godaste semla.

Just kardemumma och mycket kardemumma är superviktigt för att få till goda semlor. Men minst lika viktigt är att göra ett stort hål för mandelmassan i semmelbullen. Jag lämnar i stort sett bara kanten, resten tar jag ut och blandar med riven mandelmassa och lite mjölk, innan jag sedan fyller semmelbullehålet med mandelmassablandningen, toppar med grädde, locket och lite florsocker.


Isak och Ida som inte tycker om mandelmassa (än) fyller hålet med vaniljsås och toppar se'n med grädde. Tidigare när Isak inte tålde mjölk skippade han grädden och hade bara en massa vaniljsås i (och på) bullen. Funkar det med.

Isak älskar mina semlor och det var tack vare honom som jag orkade baka semlor i söndags trots att jag var lite seg efter Stockholmsresan. Men vad gör man inte för att glädja sina barn?! Och med tanke på hur himla gott det var så är jag glad att jag bakade. Det går ju faktiskt väldigt snabbt och smidigt att baka några semmelbullar, när man inte behöver kavla eller fylla dem med något.

måndag 19 februari 2018

Broccolisoppa med färskost

Man kan aldrig få för många snabbfixade vardagsrecept, eller hur? Grönsakssoppor är perfekt vardagsmat för stressade familjer - koka mjukt, mixa, krydda och i med en skvätt grädde, klart!

Här kommer receptet på en broccolisoppa där jag även tillsatt lite färskost, främst för redning då jag tyckte att soppan blev lite för vattnig (hade i för mycket vatten från början).


Broccolisoppa med färskost

1 bukett broccoli, färsk (eller liknande mängd fryst)
5-7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
100 g färskost
salt, svartpeppar

Dela broccolin och koka mjuk i vatten och buljongtärning.
Mixa med stavmixer.
Koka upp med grädde och färskost.
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Blir soppan för tjock så kan du späda med mer vatten.

Det blev en fyllig och god broccolisoppa tack vare färskosten. Jag använde en naturell variant men det är säkert gott att använda med smak också, t.ex. vitlöksost.

Beroende på hur tjock/lös soppa du vill ha kan du anpassa vattenmängden när du kokar broccolin.

************************

Då är vardagen igång igen och tyvärr dras jag med en förkylning - feber och lite halsont. Jag är för frisk för att vara hemma men orkar inte prestera max på jobbet. Inte roligt! Det viktiga nu är att inte Ida och Isak blir smittade för torsdag nästa vecka ska de provoceras mot hasselnötter på sjukhuset och då får de inte vara förkylda för immunförsvaret ska vara på topp.

Så tråkigt att inte känna sig helt pigg. Orkar inte mycket mer än att ligga i soffan med en filt över mig, trots att det är en massa jag hellre vill göra och en del annat jag måste göra.

söndag 18 februari 2018

Alla hjärtans dag till slut

Efter några helt underbara dagar i Stockholm med mina fina tjejer är det ändå skönt att vara hemma igen. "Borta bra men hemma bäst" stämmer såå bra in på mig.

I onsdags när det var Alla hjärtans dag hade jag alldeles för mycket att göra för att hinna njuta av att tillaga och äta en riktig Alla-hjärtans-dag-middag. Varför stressa? Det går ju lika bra att fira Alla hjärtans dag idag. Nu kunde jag njuta både av att tillaga och äta middagen. Vi hade så himla mysigt när hela familjen satt länge länge o åt och pratade. Oftast är det nån som är på språng eller har bråttom nånstans, men inte i dag. Me like!

Till förrätt åt vi Toast Skagen och drack bubbel
Skagenröra på mitt favorit-lchf-rostbröd
Var rätten var stekt karré, sötpotatis, sallad, bea och rödvin
Vi fick inte tag i nå riktigt gott kött till bra pris, så vi körde på karré i dag och det var inte så dumt trots allt
Efterrätten servades i hjärtformar
Grädde, hallon och Noblesse

Denna Stockholmshelg har tagit på krafterna, så jag tror att jag ska gå o lägga mig rätt snart trots att klockan inte ens är 22 än. Känns riktigt lockande att få krypa ner i sin egna säng efter några nätter i en hotellsäng. Fast jag har faktiskt sovit bättre än jag brukar göra på hotell, och jag har inte vaknat med huvudvärk en enda gång under den här Stockholmstrippen. Annars brukar jag oftast vakna med hemsk huvudvärk/migrän efter en natt med andra kuddar än mina egna. Mina kiropraktor-besök kanske gör nytta...