söndag 14 januari 2018

Lördagsmys

Igår var det tjugonde knut och traditionsenligt tog vi bort det sista från julen - adventsljusstakar, stjärnor och julgranen. Men vi struntade i dansen och godiset. Det är verkligen med blandade känslor som jag plockar bort julen för det är så ljus o fint med allt julljus men det är ändå ganska skönt att huset är återställt och nu ser vi fram emot vårvintern, våren och sommaren.

Jag hann frosta av, rensa och sortera två av frysarna igår, nu är det bara en kvar och den är det bäst ordning i redan, så det blir ganska enkelt. Men i dag är det lite lite varmare så jag avvaktar nog till det blir lite kallare igen.


Jag tog en paus i allt städande när det var hockey på tv och fikade av min smarriga saffranskladdkaka utan vetemjöl och socker. Så himla god med en klick grädde och hallon. Eftersom jag älskar att fika är jag så glad att det finns så mycket gott man kan fika även fast man äter lågkolhydratkost. Framför allt första veckorna när sockersuget är som värst är det skönt att kunna stilla det värsta.

När de som hade sett hockeyn live kom hem efter vinsten åt vi kyckling Vindaloo, ett nytt gott recept jag provade igår. Framför allt Isak tyckte att det var jättegott och sa det redan efter första tuggan. Lycka! Det var en bättre lördag helt enkelt, som vi avslutade med lite seriemaraton i soffan och kom i säng alldeles för sent. Nu är klockan halv elva och vi har inte ens börjat med frukosten än, så enkelt faller vi tillbaka till julledighetstiderna.

lördag 13 januari 2018

Tacogratäng med paprikaost

Förmodar att det var många som åt tacos igår. Det gjorde vi också! 
Men jag gjorde även en god o krämig tacogratäng. Den var mest tänkt till mig som äter lchf för att få en mer mättande maträtt än en tacosallad. Men den blev väldigt populär och jag fick stoppa övriga familjen att äta upp allt för jag ville ha en matlåda också.

Ser ni Ida på bilden här nedanför när hon försöker gömma sig för att inte komma med på bild😀


Tacogratäng med paprikaost

500 g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda eller hemmagjord
1 burk tacosås (ca 200 g)
1 tub mjukost paprika a 275 g
200 g crème fraiche
1 röd paprika
2 dl riven ost

Finhaka löken och skär paprikan i mindre bitar.
Bryn köttfärs och lök. 
Tillsätt tacokrydda och tacosås. Låt puttra ihop. Lägg i en ugnsform. 
Rör ihop creme fraiche och mjukost. Häll ovanpå köttfärsen. 
Strö den hackade paprikan över, toppa med riven ost. 
Ställ in i 225 grader ca 25 min tills gratängen fått fin färg.

Det blev en väldigt krämig och god gratäng men en aning för "blöt" så det blev inte så fint på tallriken (kolla bilden längst ner). Men den otroligt goda smaken väger upp att det inte blev så vackert på tallriken.

Receptet hittade jag som så ofta hos 56kilo.se och jag tror faktiskt inte att jag modifierade nånting utan körde precis som hennes recept sa.


Det är så vackert ute nu med all rimfrost i träden. Tur att det blir så vackert ute annars skulle jag nog klaga hela tiden på kylan, men när det blir så här vackert så är det nästan värt det. Se'n så snöar det ju inte heller när det är så här kallt och med tanke på all snö vi redan har känns det bra med en snöfri vecka.

Redan i morgon sägs det blir varmare så jag är himla nöjd att jag kom på att frysarna behöver frostas av. Perfekt väder för det i dag! Tror även att jag ska värma mig med en god lchf-kaka för jag är sugen på att baka en gluten- och sockerfri saffranskladdkaka i eftermiddag.

Ha en underbar lördag!

torsdag 11 januari 2018

Hallonmuffins - socker- och glutenfria

Det är jobbigt nu!
I måndags började jag med lchf igen efter allt jul-frosseri, och nu är jag så sugen på nå gott så jag blir tokig. Men jag vet att det går över snart, dag 3 o 4 brukar vara värst. Men just i dag hade jag verkligen inte tackat nej till några av dessa hallonmuffins utan socker och gluten.

Himla passande att jag just i dag hittade dessa bilder från i höstas och kom på att jag hade glömt att ge er detta smarriga recept.


Hallonmuffins

1-1,5 dl sötströ
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
1 dl crème fraiche
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
hallon

Vispa mjukt smör och sötning pösigt. 
Rör ner äggen och sedan crème fraîche. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Sätt muffinsformar i en muffinsplåt.
Fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet och sätt sedan en stor klick hallon, tryck ner lite.
Grädda i lite drygt 200 grader ca 15-20 minuter, känn med sticka.

Mums, mums vad gott det här var. Himla synd att jag inte har några kvar i frysen 😀 Tror att jag måste baka i helgen...

Jag har nästan alltid kokta hallon i frysen. Jag köper storpack frysta hallon och kokar dem några minuter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer och fryser sedan ner i portionsförpackningar. Perfekt att ta fram när man är sugen på nå gott eller som här då jag bakade med hallon. Har man färska hallon så använder man så klart det istället och trycker då ner några hallon i varje muffins.

På väg in i ugnen.
Tänk en klick grädde och en kopp te till detta.

Vilken dag det har varit jag har sprungit mellan möten mest hela da'n och fått kasta i mig frukost o lunch. Var rätt skönt när jag kring halv fyra kunde sjunka ner på min kontorsstol och få jobba undan lite vid skrivbordet i ett par timmar. Men det är ännu skönare nu när jag har fått sjunka ner hemma i soffan.

Nu ska jag gå o hänga tvätt sen ska jag fortsätta slappa i soffan o se Luleås hockeymatch. Dags för 2018 års första seger?

Ha en bra torsdagskväll - i morgon är det fredag 🎉

onsdag 10 januari 2018

Mitt 2018

Nytt år brukar innebära nyårslöften för många men inte för mig för jag brukar aldrig ha några nyårslöften Men i år har jag faktiskt några saker som jag ska tänka lite extra på för att må bra och för att 2018 ska bli bättre än 2017. Har ni några löften eller mål för 2018?


Under 2018 ska jag 

Gå på fler promenader - både på lunchen och kvällen
Mina nackproblem blir så mycket bättre när jag promenerar så nu ska jag verkligen se till att dessa promenader blir av varje dag. De behöver inte vara långa, huvudsaken är att de blir av.

Stå mer på jobbet
Även det är för att nacken ska må bättre. Jag har ett bra tips till er som också vill stå mer men "glömmer" bort det. Höj upp skrivbordet när ni går hem så blir det automatiskt att ni börjar varje morgon med att stå någon timme.

Äta bra mat på regelbundna tider
Äta bra mat kan betyda lite olika, men för mig just nu innebär det att jag drar ner på kolhydraterna. Det gör jag framför allt för att få bort sockersuget efter allt gott jag ätit under jul. Dessutom ska jag dricka några färre koppar te per dag.

Försöka sova mindre för att få längre kvällar
2017 har jag varit så trött och då blir det ofta att jag går och lägger mig tidigt för att jag tror att sömn ska göra mig piggare. Men nu ska jag försöka hitta energi på annat sätt än att sova. Självklart ska jag sova men jag som alltid har krävt mycket sömn ska nu försöka vara uppe en timme till varje kväll. Vem vet, jag blir kanske inte tröttare utan får istället en timme extra per dag. Utvärdering om några månader.

Inte skjuta upp saker... till helgen, till ledigheten, till se'n
Det är så lätt att man hamnar i soffan efter middagen och se'n blir man kvar där hela kvällen. Men mitt stora och faktiskt roliga städprojekt jag påbörjade efter nyår ska jag fortsätta med nån kväll per vecka. Se'n finns det ju alltid en massa annat som också måste göras och då ska jag se till att göra dem Nu och inte Se'n.

Men framför allt ska jag göra roliga saker så ofta jag kan
Det innebär bland annat att jag ska tacka ja till fler jobb-erbjudanden, inbjudningar och fester istället för att fega ur och välja tryggheten och lugnet hemma i soffan.

måndag 8 januari 2018

Pestolaxpasta

Nu är det slut på ledigheten och slut på att äta allt. 
I dag har jag börjat med lchf igen och det känns så skönt och jag är riktigt laddad. Det blev lite väl mycket av allt det goda i jul och i går passade jag på att äta en massa som jag nu vet att jag inte kommer äta på ett tag. Jag åt både lussekatt, choklad och faktiskt en semla också och till middag åt jag pasta. Se'n mådde jag som jag förtjänade också. Men nu är det lågkolhydratkost som gäller ett långt tag framöver.

När jag passade på att äta pasta såg jag till att äta en riktigt god pasta åtminstone.


Pestolaxpasta

4 laxfiléer
5 hg nykokt pasta (spara lite pastavatten)
1 rödlök
3-4 msk röd pesto
0,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
Salt o Peppar
babyspenat
körsbärstomater

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Strimla rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. Koka ihop några minuter.
Blanda ner den nykokta pastan, babyspenat och körsbärstomater.
Skär den stekta laxen i stora bitar och blanda försiktigt ner med det övriga.
Vill du ha det krämigare kan du tillsätta lite av pastavattnet.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.

Yummi så gott! Det här var så himla gott så nu har jag redan börjat fundera på en lågkolhydrat-variant så att jag kan äta det snart igen.

Som vanlig använder jag Icas röda pesto som är helt nötfri och underbart god. Hoppas de aldrig gör om receptet på den.


Då var jag igång med jobbet igen efter min härliga ledighet och det blev en tidig morgon, jag stämplade in redan före halv sju. När jag inte behöver se till att Ida tar sig till skolan så tycker jag att det är lika bra att vara tidigt på jobbet och på så sätt även kunna sluta tidigare. Idag stämplade jag ut redan 15.30 och får på så sätt en lång kväll eftersom vi hinner både äta och städa bort midda'n före 18.

Barnen är lediga från skolan imorgon också, så då lär det bli en till tidig morgon för mig. På onsdag däremot är vi tillbaka i de vanliga rutinerna med skola och jobb från 8-tiden istället.

Den tidiga morgonen känns dock av nu och jag tror jag ska gå o slumra lite i soffan!

söndag 7 januari 2018

Matsedel första arbetsveckan 2018

Inte ofta jag ställer klockan en vanlig söndag, men i dag gjorde jag faktiskt det. Annars var jag rädd att jag skulle sova bort hela förmidda'n och se'n inte kunna somna ikväll och då skulle jag vara extra trött i morgon när jobbet drar igång igen.

Mitt bästa knep för att få vardagen att fungera så enkelt som möjligt det är att ha planerat middagarna så man vet vad man ska tillaga när man kommer hem från jobbet och så att man har allt man behöver hemma. Vad är ditt bästa knep för en bättre vardag? Vi behöver nog alla lite tips nu efter en lång ledighet.


Matsedel första arbetsveckan 2018

Köttfri måndag
Självklart börjar vi veckan med en köttfri måndag och vi gör en smakrik paj och jag tror faktiskt att ingen saknar kött om du bjuder på denna småstarka paj.

Tisdag
Under jul har du säkert ätit köttbullar men nu är det dags för en köttfärslimpa som vi fyller med smaksatt färskost.

Onsdag
Gryta är perfekt vardagsmat som går att förbereda om man vet att man har ont om tid.

Torsdag
Endast 2 ingredienser (förutom laxen) behövs till den här fiskrätten. Värt att prova?

Fredag
Istället för vanlig taco gör vi en kycklinggratäng med tacosmak. Tacofredag på nytt sätt.

Veckans godsak
Har ni kvar mandelmassa efter julens julgodis och andra godsaker? Då passar det perfekt att baka dessa saftiga mazarinmuffins.

torsdag 4 januari 2018

Fläskfilépasta med mozzarella, tomat och basilika

Igår åt vi en av mina favorit-pastarätter. Den är så himla god och krämig. Inte så speciell egentligen men ibland är det enkla det bästa. Jag passar på att äta pasta nu för på måndag drar jag igång med lågkolhydratkost igen och som ni vet så är vanlig pasta "förbjudet" då.


Fläskfilépasta med mozzarella, tomat och basilika

tagliatelle
7 hg fläskfilé (eller fläskytterfilé)
1 dl crème fraiche
1 msk kalvfond
2 msk vatten
1 ask cocktailtomater
1-2 paket mozzarella, skuren i små bitar
1 dl färsk basilika, grovt hackad

Putsa fläskfilén, skär i skivor, banka ut skivorna något och salta och peppra.
Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna.
Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan.
Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma.
Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag.
Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över pastan.
Lägg även i mozzarellabitarna och den hackade basilikan.
Blanda ordentligt.

Servera gärna pastan på en salladsbädd av ruccola och eventuellt andra salladssorter, passar så himla bra. Tillsammans med ett glas rödvin blir det feststämning deluxe trots en ganska enkel maträtt. Me like!


Känns faktiskt skönt att ha kommit igång en aning jobbmässigt och att jag tvingades stiga upp tidigt i morse. Nu måste jag bara se till att komma i säng i tid ikväll så att jag inte sover för länge i morgon och kommer tillbaka till de sena rutinerna. Det är nog lika bra att ställa klockan, men jag ställer den lite senare än sju som den stod på i morse.

Planen för i morgon är att städa bort alla tomtar, men granen, ljusstakar och stjärnor får vara kvar en vecka till. Tycker att det är så himla mysigt så jag vill inte ta bort allt på en gång, måste vänja mig lite först.

Nej, nu måste jag koncentrera mig på hockeymatchen mellan Brynäs och Luleå där Luleå just nu ligger under med 2-0. Men det ska vi se till att vända nu när tredje perioden drar igång.