fredag 3 november 2017

Italienskt menybyte

Taverna Gusto, Luleås italienska restaurang och även Olivias arbetsplats har bytt meny och vi var lite sugna på att prova några av deras nyheter. Så igår firade jag, Leif och Ida in långhelgen med god mat (och även ett glas vin för mig) i deras mysiga miljö. Extra bonus att vi fick träffa Olivia också 💕

Ni som följer mig vet ju att jag älskar italiensk mat och alla deras goda smaker, så det var inte lätt att välja från menyn.



Som så ofta när vi är på restaurang börjar vi med att dela på ett vitlöksbröd - godaste starten på ett restaurangbesök. Gustos nya variant borde bli en storsäljare för den var så himla god och vi nästan slogs om brödbitarna 😀 (salladen fick jag dock ha för mig själv).



Gillar ni stark mat? Då måste ni testa denna pasta med chili och räkor. Den var riktigt riktigt god, men lite för stark för mig så jag klarade bara äta några tuggor. Leif som älskar chili och stark mat och ofta vill ha mer hetta i maten tyckte för en gångs skull att det inte behövdes mer chili.



Självklart var vi tvungna att ta in deras gamla goda klassiker också - parma-pizzan. Den är aldrig fel, så mycket gott på en supergod botten. Det är ingen vanlig pizza de gör utan de gör napolitansk pizza, dvs den gräddas i 450 grader i bara nån minut. Och pizzabotten i sig är supergod så man vill inte ens lämna kanterna. Så varning för att du bli mätt!



Ida vill alltid avsluta med gelato, deras italienska glass och självklart fick hon det även i går. Glass är ingen storfavorit för mig, men Taverna Gustos gelato kan jag knappt motstå. Och Ida som älskar glass älskar deras gelato. Smakerna varierar och den här gången valde Ida den med vit choklad.



Leif fick prova deras starka glass med nån sås av chili. Vet inte riktigt vad det var men det var starkt och kanske inte den perfekta gelato-kombon. Men en rolig grej!

onsdag 1 november 2017

Mousserande sparrissoppa

Soppa måste vara bästa förrätten!
Alltid när jag har soppa till förrätt så blir jag så himla nöjd. Om man lyxar till det med lite mousserande vin i soppan blir det perfekt till fest. Förutom att det är gott är det inte så mättande heller så man orkar både varmrätt och efterrätt.



Mousserande sparrissoppa

500 g grön sparris
1 gul lök
5 dl sparrisspad
1,5 kycklingbuljongtärning
3 dl grädde
1-2 paket bacon
Ev lite salt och svartpeppar
1,5 dl mousserande torrt vin

Knaperstek bacon, klipp/skär i småbitar.
Skölj sparrisen och skär bort den nedre grövre delen. Skär sparrisen i centimeterstora bitar.
Spara topparna hela.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i två-tre minuter.
Häll av vattnet men spara fem deciliter sparrisspad.
Fräs finhackad lök i lite smör och rör ner sparrisen (inte topparna).
Häll på sparrisspad, buljongtärning och grädde.
Låt allt sjuda i cirka 10 minuter under lock.
Ta bort från plattan och mixa slät.
Häll i det mousserande vinet i soppan strax före servering.
Servera med baconbitar och sparristoppar.

Så gott det här var! Jag måste göra sparrissoppa oftare och Du måste absolut prova detta. Perfekt rätt att förbereda. Dagen innan festen gjorde jag allt klart förutom att tillsätta vinet. Innan servering värmde jag på soppan och hällde i det mousserande vinet. Perfekt!

Lägg sparristopparna i en mugg eller skål och häll på soppan, toppa sedan med bacon.

Nu är Leif och Ida hemma igen efter en vecka i Jämtland, så nu längtar jag till på fredag då jag är ledig och kan mysa hemma med Ida hela da'n. Imorgon blir det en heldag på jobbet med en massa möten, men se'n ska jag vila o mysa i tre dagar innan det blir en vecka i Stockholm för mig.

tisdag 31 oktober 2017

Coleslaw på rödkål

Till min Rosa oktober-fest gjorde jag en coleslaw med rödkål för att den skulle bli rosa/lila och passa in på festen. Och den blev inte bara snygg utan den blev riktigt god också.


Coleslaw på rödkål

ca 300 g rödkål
ca 100 g vitkål
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
örtsalt
nymald svartpeppar

Strimla kålen fint och lägg i en skål
Blanda ner crème fraiche, majonnäs och kryddor.
Rör om ordentligt.
Låt salladen stå i kylen i några timmar.

Det här blev en god och vacker variant av coleslaw som jag kommer göra fler gånger. Ev. tillsätter jag lite äpple nästa gång för att få den lite fräschare och friskare. Jag vill inte ha så mycket "klet" och den här gången lyckades jag riktigt bra.


Visst vet ni att det är i dag, 31 oktober, det är Halloween? Halloween har aldrig gått så obemärkt förbi som i år hemma hos oss. Enda pyntet jag har är en pumpa ute, en hel pumpa för jag har inte ens karvat i den. Den hade så vacker form så jag ville inte "förstöra" den utan den fick stå som den är bredvid en ljuslykta.

Istället för allt plocka fram allt Halloween-pynt har ju huset varit pyntat i rosa till min Rosa oktober-fest och efter festen kändes det bara som onödigt jobb att plocka fram alla halloween-grejer för några få dagar.

I kväll ska jag och Olivia äta Tapas på Luleås bästa Tapas-restaurang, så har vi tur så är vi inte hemma när vi får "bus-eller-godis-besök" och får då behålla allt godis för oss själva.

söndag 29 oktober 2017

Höstlovsmat

Veckans matsedel blir en höstlovsspecial.
Mat som barnen älskar och som är ganska lättlagat. För det är nog många föräldrar som jobbar den här veckan trots att barnen är lediga och då är det skönt med lättlagad mat, eller hur?


Höstlovsmat 

Måndag


Tisdag


Onsdag


Torsdag


Fredag


Veckans godsak


**********************

Klockan är bara kvart över sju (fast för kroppen är den kvart över 8) och jag är redan såå himla trött. Att planera, fixa och genomföra en fest tar lite på krafterna. Ska blir skönt att alldeles strax krypa ner under täcket och förhoppningsvis få riktigt många timmars sömn innan klockan ringer i morgonbitti. 

Jag är så nöjd med mig själv att jag tog mig ut på en småkylig promenad i solen och inte bara låg kvar i soffan, som faktiskt var min första tanke i morse. Så nu har jag planerat för fler promenader i veckan, jag måste komma tillbaka till min gamla vana att alltid gå på en lunchpromenad.

Rosa oktober fest

Nu är jag trött, nöjd och lycklig - precis som man ska vara efter en bra fest. Min rosa oktober-fest blev precis så bra som jag hade kunnat hoppats på. En fest helt i rosa - pynt, ljus, dukning, dryck och mat gick allt i rosa nyanser. Gissa hur kul jag har haft när jag har planerat och funderat vad jag ska bjuda på. Drycken var enklast - rosa bubbel.


Rosa välkomstdrink med rosa tilltugg

krustader med västerbottensskagenröra toppad med vindruva
brieostkrustader med syltad rödlök eller rädisa


Rosa förrätt

sparrissoppa med baconströssel 
bruschetta med kronärtskockskräm o lufttorkad skinka 


Rosa varmrätt

ugnsstekt lax
rostad potatis, rödbetor och blomkål
fetaostkräm
coleslaw med rödkål
varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella
sallad


Rosa efterrätt

hemmagjord hallonglass
hemmagjord oreoglass
grädde
hallon


Mer rosa

rosébubbel
bubbelvatten
rosa godis


När jag har pratat med folk om att jag tänkte bjuda på rosa mat så har alla tittat lite konstigt på mig, nästan lite äcklade. För de tänkte nog att jag skulle färga maten rosa med karamellfärg eller liknande, men det finns ju riktigt mycket mat som är rosa naturligt. Det blev lite fusk med saker som drog lite åt lila hållet, men det är ju nästan rosa.

Så här mycket rosa mat kom jag på:
Välkomstdrink och drinktilltugg - rosébubbel, räkor, rädisor, rödlök och vindruvor går allt i rosa(lila) toner.
Förrätt - lufttorkad skinka, baconströssel och soppmuggarna var det rosa inslaget här.
Varmrätt - lax så klart, rosésallad, coleslaw av rödlök. Blandningen av tomater och vindruvor färgade mozzarellan lätt rosa på samma sätt som rödbetorna hjälpte till att ge rosa skimmer på potatisen och blomkålen.
Efterrätt - glass med hallon blev till en rosa efterrätt
Godisskålen var självklart fylld med endast rosa godis

Lite rosa rosor, rosa ljus, rosa pynt, rosa duk, rosa servetter, rosa muggar, rosa ljuslyktor, rosa uppläggningsfat och rosa skålar hjälpte till att göra detta till en fest i rosa skimmer. Så enkelt och roligt är det att fixa en tema-fest!

Men det absolut viktigaste för en lyckad fest är gästerna och jag hade turen att få samla fem av mina absolut bästa vänner 💕

fredag 27 oktober 2017

Flera nyanser av rosa

Imorgon är det dags för min Rosa oktober-fest och jag har börjat plocka fram allt rosa porslin och ljuslyktor för att påbörja dukningen och planera uppläggningen. Lika bra att gå "all in" 😀 Är det en rosa fest så ska det vara rosa, eller hur?

Egentligen är jag ingen rosa tjej, men lite rosa prylar lyckades jag skrapa ihop.


I dag var det bara jag och Isak till middag. Gissa hur konstigt det kändes? Vi som är vana att vara fem stycken runt middagsbordet tyckte att det var lite väl tyst och tomt i dag. Älskade familj! Nu sitter Isak i sitt rum i källaren och spelar på datorn medan jag sitter ensam på övervåningen vid tv:n. Just nu njuter jag av tystnaden, lugnet och att få bestämma över fjärrkontrollen, men inte vill jag ha det så här lugnt så många dagar.

Ha en underbar fredagkväll, nu ska jag göra en kopp te och ladda för Idol!

torsdag 26 oktober 2017

Ingefärashot Raw food

Dricker ni ingefärashots? 
Jag älskar det men har tyvärr inte fått in nån rutin att dricka det varje morgon. Det är nog mer så att när jag känner att en förkylning är på gång så börjar jag dricka det och då är det oftast för sent. Kokar man ingefäran så förstörs många av de nyttiga ämnena därför har jag nu provat en Raw food-variant där man inte alls hettar upp ingefäran. Starkt o gott!


Ingefärashot Raw food

Ca 400 gram ingefära 
2 citroner 
1 liter vatten 
ev 0,5 dl honung 

Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ”topparna”, 
ta även bort bitar som är fula.
Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i en mixer. 
Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. 
Tillsätt resten av vattnet och kör runt. 
Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att få ut allt nyttigt. 
Mixa en sista gång och häll se'n upp massan i en finmaskig sil. 
Låt rinna av och pressa ut den sista vätskan med en sked. 
Blanda i saften från citronerna och ev honung, blanda och häll upp i flaskor.

Jag älskar verkligen ingefära och jag använder inte honung när jag gör ingefärashot, utan jag vill ha det starkt och med kraftig ingefärasmak. 

Om du använder ett recept där ingefäran värms, kom då ihåg att aldrig värma till över 60 grader. Här hittar du ett recept på en lite mildare ingefärashot där ingefära och vatten värms i några minuter.

Ingefärabitar redo att mixas
Mixa tillsammans med vatten....
...till en härlig massa....
....som ska rinna av i en sil.
Häll upp i flaska och njut av en god ingefärashot.

Nu sitter jag där jag trivs som bäst - i soffan med hockey på tv, datorn i knäet och tända ljus o en kopp te på bordet framför mig. Lovely och imorgon är det fredag och helg! Jag har dessutom gjort bort det tråkiga inför lördagens tjejfest. Städningen! Nu är det bara det roliga kvar - fixandet av mat, dryck och dukning.

Njut av torsdagskvällen!