torsdag 7 september 2017

Marinerade räkor till tacos

Är det dags att variera fredagstacon? Då tycker jag att ni ska prova räktacos med dessa marinerad räkor. Perfekt fredagsmat! Tycker ni inte om koriander kan ni byta det mot persilja.


Marinerade räkor till tacos

1 kilo räkor med skal eller 3-4 hg färdigskalade
1 liten rödlök
1 röd chilifrukt
0,5 kruka med koriander
2 msk olivolja
pressad citron
flingsalt

Skala räkorna. 
Finhacka rödlök, chilifrukt och koriander och rör ihop med olivolja och citronsaft.
Häll marinaden över räkorna och rör om.
Smaka av med flingsalt och ev. mer citron.
Låt stå i kylen nån timme och dra åt sig av alla smaker.
Servera med taco-tillbehör.

Jag tog genvägen med färdigskalade räkor och det var ändå gott men om man skalar räkorna själv är jag övertygad om att det blir dubbelt så gott. Det är sällan jag använder färdigskalade räkor just för att det är så stor smakskillnad men ibland räcker inte tiden till (trots att jag har en egen räkskalare här hemma).

Goda tillbehör är t.ex. mjuka tortillabröd, sallad, gurka, paprika och en kall sås med citron och/eller chili.


Hoppas ni har en bra torsdag, själv ligger jag nerbäddad i soffan då en höstförkylning har slagit till med full kraft med halsont och feber. Feber är verkligen såå jobbigt, man känner sig konstig i hela kroppen, det är svårt att sova och kroppen värker. Så mina planer idag är att ligga i soffan och bli frisk för jag hatar verkligen att vara sjuk.

Lite senare i dag kommer jag lägga upp en tävling på Instagram - Missa inte det!

tisdag 5 september 2017

Grillade lövbiffspett

På fredagens grillfest hade vi med oss lövbiffspett som vi grillade några minuter och det blev verkligen supergott. Har ni grillat lövbiff nångång? Om inte, så har ni fortfarande tid för grillsäsongen är inte över än.


Grillade lövbiffspett

800 g lövbiff
4 msk japansk soja
4 msk sweet chilisås
2 msk olja
1 tsk sesamolja
salt och svartpeppar

Skär varje lövbiff i långa strimlor på längden, ca 2-3 per skiva. 
Blanda samman marinaden och lägg ner köttet. 
Marinera minst 30 min (men gärna några timmar). 
Trä sedan upp köttet som ett dragspel på blötlagda spett.
Grilla dem 2-3 min per sida. 

Mört, gott och snabbgrillat. När man är många som ska samsas om grillen är det skönt att ha med sig något snabbgrillat så man inte behöver ockupera grillen hela kvällen.

Trots ganska vanliga ingredienser i marinaden så blev det lite extra gott. Konstigt det där men rätt kombination kan göra en helt ny rätt.

Receptet hittade jag hos Matplatsen som hade hittat det hos Allt om Mat och det är verkligen värt att spridas för det är så gott.

Det blir många spett...
Dragspels-lövbiff på spett
Formen är kvar även när spetten tas bort :) 

I dag slutade jag lite tidigare och köpte med mig hämtmat hem allt bara för att få vara hemma utan måsten och njuta av kvällen lite extra länge och mycket. Precis vad jag behövde idag. Nu blir det lite Idol och Svenska Hollywoodfruar i soffan med en massa te och sen blir det en tidig kväll (för ovanlighetens skull).

måndag 4 september 2017

Matsedel v.36 september 2017

Bättre sent än aldrig kommer här veckans middagstips. Mitt mål är att publicera veckans matsedel på söndagarna men igår hade jag fullt upp med källarrenoveringen, eller inte själva renoveringen utan städandet och röjandet som följer med renoveringen så jag skippade datortiden.

Men nu har jag knåpat ihop en matsedel till er som jag hoppas kan inspirera er till veckans matlagning. Den är ganska lik hur vår egna matsedel ser ut, men inte riktigt...


Matsedel v.36 september 2017

Måndag
Kebab, pitabröd och dressing

Tisdag
Thaichililax med pressad potatis

Onsdag

Torsdag

Fredag

Veckans godsak

lördag 2 september 2017

Förlänger helgen

Man blir lite gladare när man får vakna till sol, eller hur? 
Känns som att det kan bli en bra lördag det här.

I går var vi bortbjudna på grillknytis till några grannar och fick en trevlig kväll med god mat o dryck. Det var lite småstressigt att hinna i tid (och det gjorde vi inte heller) då vi jobbade hyfsat sent, behövde fixa lite hemma, packa ner vår mat och gå iväg. Tur att det var nära! När vi väl kom på plats och jag sjönk ner i ute-soffan med en drink i handen - då kunde jag börja njuta av kvällen.

Fördrinken kunde vi dricka utomhus och det var faktiskt riktigt skönt.
Grillade lövbiffspett, ugnsstekt blomkål, sallad och chili-bearnaise.
Vaniljglass och varma hallon avslutade kvällen.

Ofta är man lite extra trött på fredagkväll och det kan vara småstressigt och kännas jobbigt att göra något annat än att småslumra hemma i soffan. Men om man väl tar sig för att göra något på fredagkväll så känns det som man förlänger helgen en aning och så himla skönt att vakna upp nästa morgon och hela helgen är kvar.

fredag 1 september 2017

Life is good...

Nu är det inte många timmar kvar på jobbet innan det är h-e-l-g!
Fredagskänsla! Så underbart.


Den här helgen ska jag försöka tillbringa så många timmar som möjligt hemma 
utan rännande på affärer och aktiviteter. Få se om jag lyckas!
Fast jag ska inte sitta i soffan utan jag hoppas att renoveringen är så pass färdig så att jag kan börja rensa, möblera om och organisera upp i källaren. Som jag har längtat!
Vad har ni för planer? Berätta gärna.

Ikväll ska vi bort på middag och det är nog lika bra det för annars hade risken varit stor att jag hade somnat tidigt i soffan. Vi förlänger helgen lite med en fredagsgrillmiddag hos grannarna.

Smakbox

I samarbete med Smakbox

Nu har augustis Smakbox kommit fullproppad med produkter. 
En del nyheter blandat med en del gamla bekantingar. En nyhet ska jag testa direkt jag kommer till jobbet - Te med ingefära och citron. Låter ju hur gott som helst en mulen dag som denna.


Om ni också vill börja prenumerera måste ni komma ihåg min rabattkod 
MATRO som ger er 15% rabatt 
på er första box. Här kan du läsa mer om Smakbox och börja din prenumeration.

Vilken är din favorit?

torsdag 31 augusti 2017

Amazin' kväll

I går var det en bättre onsdag!

Det var äntligen dags för en tjejsnackskväll med god mat o vin och en massa surr. Vardagslyx deluxe! Vi jobbade hyfsat sent allihop så när vi träffades hjälptes vi åt att slutföra maten för att se'n sätta oss o njuta av en trerättersmiddag. Så gott, så mysigt och så energipåfyllande. Laga mat tillsammans är så underskattat.

Zinfandel är alltid lättdrucket och gott, ett bra "laga-mat-vin", dvs smutta på lite vin samtidigt som man lagar mat. Det är bland det bästa jag vet och det är då vinet är som godast.


Vi började med en supergod räkpaj där pajskalet är fullt med Västerbottensost så det blir krispigt med så god smak. När pajskalet har svalnat fyller man det med en crème-fraiche-röra, räkor och gurka. Jag har gjort något liknande för flera flera år sedan och tyckte det var supergott redan då. Känner att det är dags att göra om det snart. Ska nog prova göra en lchf-modifierad variant.


Varmrätten var fylld fläskfilé som hade fått koka, se'n har den legat till sig i kylskåp och i går stekte vi bara på den, skar upp och serverade. Älskar saker som går att förbereda! Tyvärr fick jag inte helt koll på receptet, vad den var fylld med och hur länge den kokat för det var redan gjort av värdinnans nya dejt som visst är otroligt matintresserad. (Det måste vara en trevlig karl 😊)

Till det åt vi ugnsrostad sötpotatis och potatis, sallad och en sås som jag lyckades få till riktigt bra på det jag hittade i kylskåpet. Alltid svårt att laga mat hos andra, men himla roligt.

God mat o dryck, tända ljus och trevligt sällskap. Kan inte bli bättre!
Enkelt med mat man kan förbereda.
Jag tycker också om att fylla t.ex. fläskfilé, det blir både vackert och smakrikt.
En tallrik full med godsaker.

Till efterrätt bjöds vi på något jag inte kunde motstå - mörk choklad med mint. Alltså helt ärligt - finns det något godare?! Självklart drack jag även te till chokladen, ingen middag är fullständig utan te. Det serverades även glass men det var inte lika viktigt som chokladen, enligt mig. Jag blir lycklig bara av att titta på bilden med choklad. Smart (o gott) att ha skålar med olika chokladsorter, alla hittar nån smak de gillar.

Det bästa med hösten är att man nu börjar tända ljus igen. Myyyys!

I dag blir det en vanlig torsdag hemma men imorgon är det dags för fest igen då vi ska ha grillkväll hos grannar. Imorgon slutar jag fem och festen börjar halv sex så det blir småstressigt och det gäller att tänka till redan i kväll vad jag ska ha med mig. Note to myself: Får inte glömma att lägga köttet i marinad ikväll.

Men nu kör vi denna jobb-torsdag först!