onsdag 9 augusti 2017

Ändrat födelsedagsfirande

Det blev lite ändrat födelsedagsfirande för min mamma igår. Planen var att vi skulle bjuda henne på middag hemma hos oss, men eftersom vi har sjukstuga hemma ville vi inte bjuda hem någon. Både Isak o Ida var så pass dåliga så vi åkte till hälsocentralen med båda två och det visade sig att båda hade halsfluss och fick varsin penicillinkur på 10 dagar. Suck! Men nu kan det bara bli bättre, eller? Känns som det har varit alldeles för mycket sjukdomar hemma hos oss den här sommaren. Jag skyller på det dåliga vädret.

Tillbaka till gårdagens födelsedagsfirande: Jag och Olivia som kände oss friska cyklade ner till mamma/mormor för att fira henne till eftermiddagsfikat. Därefter åkte jag till Kvantum och handlade lite smått o gott till middag, vi hade ju trots allt lovat henne en middag. Från ingenting till en festmiddag på några minuter.

Bartendern Olivia blandade varsin Aperol Spritz till oss vuxna som vi avnjöt tillsammans med varma ostfyllda krustader, rågkrustader med ostkräm o isade rädisor och lite tacochips o dip.


När den vackra drinken var uppdrucken och tilltugget uppätet satte vi oss till bords där vi fortsatte äta och dricka bubbel. Nu dukade vi fram en ugnsomelett med mozzarella, räkor, lufttorkad skinka, skagenröra, baguetter och grönsaker.


Trots sjukstuga och ändrade planer blev det en bra dag och jag tror att mamma blev riktigt nöjd ändå. Jag och Olivia var då nöjda när vi cyklade hem och pratade om hur mysig kväll vi haft. Och "Den som spar han har..." så nu har vi ju kvar vår festmåltid som vi ska bjuda på hemma hos oss. Men det väntar vi med tills alla känner sig friska och pigga.

söndag 6 augusti 2017

Enkel halloumisallad

I går ville jag äta något gott och fräscht och till slut föll valet på grillad lax med en enkel med ack så god halloumisallad. Det blev precis så gott och fräscht som jag önskade. Lycka!


Enkel halloumisallad

sallad, jag använde isbergssallad
romanticatomater
rödlök
gul paprika
nektariner
halloumi

Skölj och dela sallad och grönsaker.
Lägg upp på ett fint fat.
Skiva och grilla halloumin.
Lägg överst.
Servera.

Det här kommer jag definitivt att äta fler gånger. Så gott att göra en god sallad och sen toppa med nygrillad halloumi. Man kan toppa med lite olivolja, salt o peppar, men det var så gott utan så jag saknade faktiskt ingenting. 

Salladen serverade jag till grillad lax och en fräsch o god kall sås med dill och citron. Trots lite energi och noll inspiration lyckades jag få till en riktig kanonmiddag - det är lycka för mig och gav mig mer energi och inspiration. Tänk så lite som behövs.


Känns som att det kommer bli en lugn hemmadag i dag. Snart är semestern slut och jag har en del som behöver fixas innan jag är redo för jobb igen. Leif börjar jobba i morgon medan jag har semester två dagar extra och börjar jobba på onsdag istället. Känns skönt att börja med en kort-vecka.

Vad har ni för söndagsplaner?

lördag 5 augusti 2017

Färska grillade majskolvar

Vi grillar ofta majskolvar som tillbehör nu på sommaren. Oftast använder vi de vakuumförpackade förkokta majskolvarna, men nu när det finns färska majskolvar grillar vi även det ibland. Inte lika enkelt som den förkokta varianten, men inte långt därifrån.


Färska grillade majskolvar

Klipp av toppen.
Lägg majsen i kallt vatten så att de täcks.
Låt ligga ca 30 minuter.
Vik upp bladen bakåt och tryck ihop blasten. Knyt runt om med två flikar av blasten.
Pensla magsen med olja och lägg den på grillen.
Grilla runt om ca 10 min.
Servera, pensla gärna med något kryddsmör när du äter.

Grillad majs är så himla gott tillbehör till grillat. Äter ni det ofta? Har ni provat grilla färska majskolvar? Det blir så effektfullt och snyggt med blasten.

Knyt blasten innan grillning.
Grillade och goda!

Vilken natt! 
Både Ida och Isak vaknade i natt med hög feber och mådde därefter, stackarna. Isak fick alvedon och somnade om men Ida hade svårare och komma till ro och ville så klart inte vara vaken ensam. När vi väl slumrade till i soffan så gick grannens billarm. Oddsen på det?! Jag var inte speciellt glad just då.

Men efter en lugn dag med mycket vila känns det nu bättre men det lär bli en hyfsad tidig kväll, hoppas jag.

Nu ska vi snart börja med dagens middag och eftersom jag är sugen på nå fräscht o gott blir det grillad lax, trots att solen precis försvann.

Hoppas ni har en bra lördagkväll!

fredag 4 augusti 2017

Tjejgrill

Ännu en kväll med god mat o dryck i trevligt sällskap. Det har blivit otroligt många sådana den här sommaren. Åh som jag älskar det. 

I dag blev det grillmiddag med två barndomsvänner och Facebook påminde mig om att vi hade exakt detsamma för 7 år sedan. Varje sommar träffas vi för en grillmiddag och det var ju lite roligt att vi i år prickade exakt samma datum som 2010.


Vi började med ett gott alkoholfritt rosébubbel och lite tilltugg. Rosébubblet var faktiskt riktigt gott så det ska jag köpa hem och jag blir även sugen att prova det vita alkoholfria bubblet av samma märke.



Maria hade grillat så mycket gott, japp kvinnor kan grilla! Vi bjöds på flankstek (sommarens nya favorit), majskolvar och ostfyllda champinjoner från grillen. Till det åt vi sötpotatis-pommes (supergod köpesvariant), tzatziki, sallad och Jack Daniel's Glaze. Yummie vilken god middag!



Och som vanligt när vi träffas så avslutas middag med chai-te och choklad. Maria ville inte vara sämre än mig så hon hade också gjort två olika varianter 😀 dels hennes supergoda lchf-kladdkaka och dels en chokladrulltårta med björnbärsfyllning. Till det åt vi glass och varma björnbär.


Nu ska jag skynda mig i säng för i morgon ringer klockan 06.15. Japp ni läste rätt, 06.15 en semesterdag. Isak har fotbollscup och match redan klockan 08.00 och då ska de hinna värma upp och ha genomgång innan matchstart också. Känns en aning kämpigt! Men bara man tar sig upp så blir det kul med lite fotbollsmatcher igen. 

torsdag 3 augusti 2017

60-årsfirande dagen lång

I går var vi på 60-årsfest nästan hela da'n när min kusin fyllde år och firade. Det var så himla trevligt så vi tog oss nästan aldrig hem, jag och Ida älskar fest o kalas 😀

Vi började med bubbel, Mat-Tinas Spumante som jag aldrig smakat tidigare men det var riktigt gott och lättdrucket. Perfekt en sommardag.

Lånade Idas armband för att märka mitt glas så jag hade koll på det under hela kvällen.

Efter bubbel och paketöppning blev det fika och jag hade tur då det bjöds på min favorittårta - pinocchiotårta, full med jordgubbar. Mums! Dessutom fanns det gott te, det är man inte alltid bortskämd med som te-drickare.

Ser ni att det står 60 med de tända ljusen? Häftigt!
Jubilaren blåser ut ljusen med hjälp av två av sina underbart gulliga barnbarn.

Vid middagstid fortsatte vi ätandet då det dukades upp en pajbuffé med mycket gott bl.a. olika pajer, skagencheesecake, lufttorkad skinka och olika sallader, grönsaker o såser. En buffé helt i min smak!


Efter middagen dukades tårtan fram igen som efterrrätt innan vi fortsatte med en musik-quiz med två låtar vardera från 1957, 1967, 1977, 1987, 1997, 2007 och 2017, där vi skulle gissa på titel, artist och ytterligare en följdfråga till varje låt. Jag älskar musik-tävlingar och den här var på rätt nivå och tog lagom lång tid. Fast de första åren var jag inte så duktig på 😀

Orkade tyvärr inte ta med min riktigt kamera så ni få hålla till godo med suddiga mobilbilder. Men ni kan nog ändå föreställa er hur gott det var och hur trevlig vi hade.

tisdag 1 augusti 2017

Sol o regn

Vilket väder det har varit idag eller vilka väder ska man kanske säga. 

Det började med mulet o uppehåll, se'n sprack det upp och blev soligt o kanonväder och nu vräker regnet ner och har så gjort i några timmar.

Vi hade tur som hann woka klart i muurikkan ute på grillen innan ovädret kom. Vi åt dock inomhus vår supergoda räkwok och dagsfärska baguetter. Har ni inte provat räkwoken så måste ni göra det.

Här hittar ni receptet. 

I dag blev den extra spicy för jag gjorde som jag tipsade om i receptet, dvs stekte chili, ingefära och vitlök i oljan innan vi wokade alla grönsaker. Supergott!


Nu ska jag göra mig en stor kopp te och krypa ner i soffan o ta det lugnt resten av kvällen. 
Underbart med en hemmakväll i soffan!

Hemgjord pommes frites

Att göra pommes frites från grunden med potatis som friteras i en fritös är ju så mycket godare än vanlig pommes. Har ni provat? Det är bland det godaste tillbehöret jag vet. Jag kan inte låta bli att äta alldeles för mycket. Jag frossar lite i alla dessa kolhydratbomber nu för till hösten ska jag börja med kolhydratfattig kost igen 😀 Dessutom använder vi bara fritösen på somrarna då vi kan stå ute med allt osande.


Hemgjord pommes frites

Skär potatisen i stavar.
Fritera i 12-14 minuter, lite beroende på storleken på potatisstavarna.
När de är gyllenbruna ta upp, rinn av och salta.

Eftersom man inte kan fritera för mycket potatis i varje omgång så tar det lite tid. Hela familjen älskar det här så det går åt mycket potatis och vi får fritera många omgångar. Men vi väntar inte på att allt är färdigfriterat eftersom de är godast nyfriterade.

Potatisstavar i väntan på att friteras.

På dagens agenda står presentinköp - vi har flera kalas inom den närmaste veckan som jag behöver hitta bra presenter till. Fast jag har en idé till alla, så det ska nog inte behöva ta så lång tid bara jag hittar det jag vill. Ska bara städa igenom huset lite snabbt innan jag cyklar in till stan.

Sen hoppas jag solen tittar fram till middagen för igår försvann solen och värmen på eftermiddagen och kom aldrig tillbaka, så vi struntade i räkor och bubbel i går och hoppas det är räk- och bubbelväder ikväll istället.