tisdag 11 juli 2017

Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger

På Idas födelsedagsbuffé serverade vi bl.a. dubbelmarinerad fläskfilé med smak av ingefära och balsamvinäger. Den var verkligen supergod och alla trodde det var nötkött tack vare balsamvinägern som gjorde köttet brunt.


Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger

1 kg fläskfilé 
1 msk rapsolja 
0,5 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
Marinad 1 
2 msk japansk sojasås 
1 msk hoisinsås 
1 msk färskriven ingefära 
1 krm salt 
2 msk rapsolja 
Marinad 2 
0,75 dl balsamvinäger 
1,5 dl rapsolja 
1 tsk salt 
1 krm nymalen svartpeppar 
Till garnering 
färska örtblad och små kvistar av t.ex. oregano eller timjan

Dag 1
Blanda ingredienserna till marinad 1 i en plastpåse. 
Putsa köttet och lägg det i marinaden i påsen. 
Låt stå kallt över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden. 
Dag 2 
Torka av köttet. Bryn det hastigt i oljan, så att det blir vackert guldbrunt runtom. 
Lägg över köttet på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. 
Stick in köttermometer, så att spetsen kommer in i den tjockaste delen av köttet. 
Stek färdigt i nedre delen av ugnen i 175 grader tills köttet har en innertemperatur på 72 grader. Pensla gärna köttet 1-2 gånger med marinaden under stektiden. 
Låt köttet vila övertäckt cirka 15 minuter. 
Skär sedan i fina skivor och lägg i en plastpåse.
Blanda ingredienserna till marinad 2 och slå den över köttet i plastpåsen. 
Låt marinera minst 1 timme, men det går bra att låta den ligga i marinaden över natten. 
Garnera och servera.

Den här smakvarianten av kallskuret kött kommer jag använda fler gånger, många goda smaker i en o samma tugga. Att förbereda kött inför en buffé är perfekt för då är själva tillagningen redan gjord och man behöver bara lägga upp köttet på ett fat när man väl har gäster.

Som oftast använde jag fläskytterfilé och det funkade minst lika bra som fläskfilé i den här rätten. Servera köttet på ett buffébord med en massa andra rätter eller som ensamrätt med en god sallad och eventuellt nån kall sås.

Dubbelmarinerat kött tillsammans med mycket annat gott på buffébordet.

Nu är jag redo för jobb i morgon (och ytterligare två dagar). Matlådan är fixad, kläder framplockade, passerkortet nerpackat och alarmet är satt på tidigt, tidigt. Nu håller jag tummarna att det är uppehåll i morgonbitti så att jag kan cykla till jobbet och kan lämna bilen hemma.

En semestervecka i bilder

Nu börjar min för-semester att lida mot sitt slut för i morgon ska jag vara åter på jobbet för tre dagars arbete innan den "riktiga" semestern börjar. En veckas semester har jag haft och jag har hunnit såå mycket, känns som det var jättelänge sedan jag var på jobbet senast. Det är väl precis så det ska kännas efter en semester.

Luleå hamnfestival har pågått i helgen och på torsdagkväll när solen kom tillbaka efter några regniga dagar var vi in på Rix FM-festivalen där den stora artisten var Darin och han var lika bra som alltid. Det var mycket folk och svårt för Ida att se artisterna på scenen, men efter ett tag hittade hon en perfekt plats.

Perfekt att bli lite längre när man ska se artister framme på scenen.

På fredag hade vi kalas på altanen hela da'n för vår 10-åring, som var så himla nöjd med födelsedagen som innehöll bra presenter, roliga gäster, mycket aktiviteter och gott att äta.

Fika med tårta var lite av allt vi åt under dagen.

På lördag var det Dolly Styles tur att uppträda på hamnfestivalen och vi hade de bästa platserna. Vi hade nämligen turen att få följa Idas kompis familj ut med båten. Så istället för att stå o trängas på asfalt och knappt se scenen, satt vi o guppade i en båt och såg scenen perfekt och hörde allt de sa och sjöng.

Fina Ida!

Det var en helt magisk kväll på lördagen och jag är så glad att vi fick tillbringa den i en båt. Vattnet låg spegelblankt och solen värmde skönt. Kan inte bli bättre!

Vackra Luleå!

Igår var det dags att träffa två tjejkompisar för lite surr, mat och vin. En bättre måndag, helt enkelt. Eftersom ingen av dem hade testat Gustos goda pizzor så blev valet rätt enkelt när vi skulle välja platsen för vår dejt. Trots att både jag och Olivia har höjt deras pizzor till skyarna så att förväntningarna var skyhöga, så blev de imponerade och skulle definitivt återvända snart.

Napoletansk pizza med bresaola och ett glas rosé.

I dag kommer jag nog inte göra så mycket mer än att förbereda mig för några dagars jobb - tvätta lite, fylla på kylskåpen, fixa lite matlådor och ställa in mig mentalt på att stiga upp före sex i morgon.

måndag 10 juli 2017

Fläskfilé i pestosås

Över 12 timmars sömn fick jag ihop i natt. Så välbehövligt och vilken tur att jag gick o la mig riktigt tidigt. Nu orkar jag nog med kvällens restaurangbesök också. Under småbarnsåren sov man lite men det är inte så mycket bättre med tonåringar i huset, framför allt inte under festivalhelger.

Förra veckan, en regnig dag, gjorde jag en fläskfilégratäng istället för att grilla. Ibland, men inte ofta, lagar vi alltså mat i köket på somrarna.


Fläskfilé i pestosås

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
soltorkade tomater
basilikablad
mozzarella
sås
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
0,5 dl röd pesto
2-3 tsk torkad basilika
garnering
körsbärstomater, halverade
ruccola

Skiva fläskfilén och stek skivorna. Salta och peppra lite. Lägg över i en ugnsform.
Skär tomaterna i mindre bitar. Strö över fläskfilén tillsammans med basilikablad och mozarellabitar.
Koka ihop crème fraiche, grädde, pesto och torkad basilika. Häll det i formen.
Ställ in i 200 grader i 20-30 minuter.
Strö delade körsbärstomater och gärna även ruccola över gratängen innan servering.

Tyvärr hade jag ingen ruccola hemma, annars hade jag definitivt strött över även det innan servering. Det blir så vackert och smakerna passar perfekt ihop också.

Mycket gott i en och samma form.
På med såsen och sen in i ugnen.
Klar i ugn!
Strö sedan på lite garnering t.ex. ruccola och tomater så blir det både vackrare och godare.

Efter flera dagar med sol är det i dag mulet och regnar lite så då ska jag passa på att städa lite inne för när det väl är soligt och varmt då tillbringar vi inte många minuter inomhus. Men det får gärna klarna upp om någon timme och bli ännu en kanonkväll för i kväll ska jag på restaurang med två tjejkompisar och det skulle vara så underbart om vi kan sitta på uteserveringen i kvällssol.

söndag 9 juli 2017

En underbar dag

Vilken underbar dag!
Jag har inte gjort mycket vettigt på hela da'n utan bara njutit av ledigheten, solen och värmen. Har suttit/legat ute på altanen nästan hela dagen där jag har surrat med familjen, lyssnat på ljudbok och till och med slumrat en stund. Lovely!

Innan midda'n öppnade jag en rosé cava som jag avnjöt i loungen tillsammans med vattenmelon. En perfekt och rosa kombination.


Inte helt oväntat blev det grillat och sallad till middag. I dag blev det ribs och kycklingfiléer som vi la på grillen. Det är nog det vi grillar oftast.


En sån här härlig dag måste man fira med lite efterrätt. Jag varvade cheesecakekräm, blåbär och sötsalt granola i glas och toppade med lite citronmeliss. Supergott enligt mig, men övriga familjen var inte lika imponerade - de hade velat ha något sötare.


Efter en helg med alldeles för lite sömn ska jag gå o lägga mig tidigt ikväll. Lättare sagt än gjort men jag känner att jag behöver sova, annars lär huvudvärken bli värre och det vill jag i.n.t.e.

God natt!

lördag 8 juli 2017

Ida 10 år - Fest hela da'n

I går fyllde vår minsting Ida 10 år och hon hade önskat sig buffé och buffé det fick hon, inte bara en utan tre stycken. På eftermiddagen började vi med fikabuffé med bullar, kakor och tårta och när sen en av gästerna dök upp så det var lite sent med fika och lite tidigt för middag dukade jag upp lite ost o kex och bjöd på ett glas rosévin i solen i väntan på maten. Sedan var det dags att duka upp tredje buffén för dagen och då blev det middag med lite smått o gott.


Ida 10 år - Fest hela da'n



Fikabuffé

kanellängder
chokladsnittar med polkaströssel
sega mjölkchokladsnitt med jordgubbssmak
choklad- och hallongrottor
biscotti med mörk choklad
chokaldbollspuckar

pinocchiotårta
himmelsk jordgubbstårta
glutenfri rabarberpaj

kaffe
te
saftbål



I-väntan-på-maten-buffé

hälla-ut-bröd
fröknäcke
kex
brieost
skinka
chips

rosévin
vatten
saftbål


Middagsbuffé

dubbelmarinerad fläskfilé
grillade kycklingklubbor
grillad lax
kokt färskpotatis
pestopasta
bas-sallad med godsaker
tomat- och nektarinsallad med gräslök
fetaostkräm
turkisk yoghurt med thaichilisås

kex
hälla-ut-bröd
brieost

rosévin
öl
vatten
sommarsaft
saftbål



En supernöjd 10-åring somnade på kvällen. Hon var nöjd med presenterna, med gästerna, med bufféerna och framför allt med gästerna engagemang och ork att spela bl.a. kubb. Dessutom avslutades födelsedagen med att få åka karuseller på Luleå hamnfestival tillsammans med kusinerna. En svårslagen födelsedag! Själv var jag mest nöjd över vädret.

torsdag 6 juli 2017

Duka enkelt och snyggt

Jag tittar in en snabbsväng mitt i alla kalasförberedelser för Ida som fyller 10 år i morgon. Funderar på dukningen och hoppas vi kan sitta ute, men om vädret inte är med oss så blir det att vi sitter inne och då använder jag som vanligt Dunis fina dukar för att skydda bordet. Så skönt att slippa stryka dukar inför kalas och istället få koncentrera mig på det roliga - maten och fikat!


Ni har väl inte glömt rabattkoden jag har till er från Duni?

Ange MATRO17, så får ni 15% rabatt i Dunis webbshop www.shop.duni.se
Koden gäller tom 31 juli 2017.

Fyll upp skåp och lådor med servetter, glas, tallrikar, uppläggningsfat och annat fint och praktiskt inför kommande kalas och fester. 


En av mina storfavoriter och som jag alltid får frågor om var jag köpt är dessa fina glas/formar som passar perfekt till pannacotta eller andra saker man vill portionsservera. De är i sådant kraftigt material så de tål maskindisk och jag brukar faktiskt diska upp dem ibland för att återanvända. De ingår i serien Amuse Bouche och finns här.


Duni har en massa glas i olika former och utförande, in och titta. När man är många så är det så skönt att slippa ha köket fullt av disk dagen efter. Jag blandar ofta Dunis produkter med äkta glas eller tallrik, det tycker jag blir perfekt.

Det är sällan jag använder tyg-dukar numera, så skönt att slippa stryka stora dukar och de finare engångsdukarna känns som linne så det är ingen som saknar äkta vara. Den vita duken kompletterar jag sen med färgade/mönstrade vepor eller tabletter - allt i engångsmaterial för att underlätta för mig. 


Nu ska jag cykla till affären och köpa jordgubbar. Hoppas jag hittar några fina, igår var de verkligen inte fina och jag betalar inte en halv förmögenhet för övermogna jordgubbar. I så fall blir det nog blåbärstårtor istället för jordgubbstårtor i morgon.

onsdag 5 juli 2017

Kanellängder

Idag var det bullbakarväder och det var ju perfekt för då kunde jag baka bullar för ovanlighetens skull. Det känns som det var evigheter sedan jag bakade kanelbullar. För att snabba på bakandet gjorde jag längder av en del deg. Det går så snabbt och på kalas tycker jag om att ha längder så man kan ta en smal skiva och på så sätt orka smaka av alla sorter på fikabordet.


Kanellängder

Deg
50 g jäst
125 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
0,75 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering
ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, häll lite över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, (spara lite till utbakningen om det behövs)
Arbeta degen smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Rör ihop fyllningen under tiden.
Ta upp degen på arbetsbänk och dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Bred på fyllningen.
Rulla ihop, dela i två längder.
Klipp med sax jämna blad och vik varannan flik/blad åt vänster och varannan åt höger.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.

Jag har ätit alldeles för många bullar i dag, men nybakade kanelbullar är ju sååå gott. Det är inte mycket som är godare än det, eller hur?

Klipp jämna flikar i degrullen.
Vik varannan flik åt höger och varannan åt vänster som på den högra längden. 
Klippta och vikta bullängder redo att jäsa.
Nyuttagna från ugnen redo att ätas.

Nu har jag bakat bullar så det räcker ett tag så nu kan sommarvärmen och solen komma tillbaka, för det här höstvädret mitt i sommaren gör ingen glad. I dag började Luleå hamnfestival som ska pågå hela helgen och det är så mycket roligare och mysigare om det är kanonväder då. Och på fredag ska vi ha kalas för Ida hela dan och då vill vi kunna sitta ute för ett riktig sommarkalas.