onsdag 25 januari 2017

Baconpasta

I måndags när jag och Olivia åt low-carb-onara (roligaste namnet på carbonara med vitkål istället för pasta) kokade jag ihop en baconpasta till Ida och Isak. Så enkel men gjorde succé hos Isak.


Baconpasta 

1 pkt bacon
1-2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche 
0,5 dl grädde
lite salt
svartpeppar
ca 1 dl pastavatten
pasta

Stek bacon i små bitar.
Tillsätt tomatpuré, crème fraîche och grädde. Koka ihop i några minuter.
Tillsätt kokt pasta och lite pastavatten.
Blanda ihop till en krämig baconpasta och smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Servera till en sallad.

Isak tyckte att det här var jättegott, både när det var nygjort och även när han värmde det i micron dagen efter. En perfekt vardagsrätt är sånt som går fort att göra och ändå är supergott. Precis som denna baconpasta alltså.

Jag steker sällan bacon i stekpanna på spisen, utan använder ugnen. Så skönt att slippa stekoset och kan göra annat när baconet blir klart i ugnen utan min hjälp.


Sjukstugan fortsätter - Ida hostar hemskt och har nu även blivit täppt i näsan, Isak hade ont i halsen när han vaknade men gick ändå till skolan i hopp om att det går över och jag är inte helt pigg än. Och vabruari har inte ens börjat. 

Få se om det blir att jag vabbar eller vobbar i dag. Jag har sagt det förut och säger det igen - det är så skönt att jag har möjlighet att jobba hemifrån dagar som denna. Jag måste inte men jag kan, det är frihet! Jag har lite som jag skulle vilja jobba undan så jag tror det blir halvdag vab och halvdag vobb (jobb+vab) men jag börjar med en lugn vab-morgon i alla fall.

tisdag 24 januari 2017

Kycklingröra till tortilla eller gratäng

Som jag redan har berättat så åt vi familjefavoriten kycklingtortilla och lchf-varianten kycklingtortillagratäng i lördags och fick då förfrågan om recepten. Så här kommer dessa två goda maträtter som passar perfekt att göra samtidigt. Först gör man röran och använder en del till tortilla och den andra delen till gratängen och sen njuter man av den goda maten 😀


Kycklingröra till tortilla eller gratäng

1 kg kycklingfilé
1 purjolök
1 röd paprika
ev. 1 brk majs (ej lchf)
1 jalapeno eller annan chili
0,75 dl chilisås
0,5 dl tomatpuré
4 dl crème fraiche
chilipeppar

Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Fräs kycklingen några minuter.
Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Rör ner crème fraîche och ev. majs.
Koka ihop någon minut.


Kycklingtortilla

kycklingröra enligt ovan
tortillabröd
tomater
riven ost

Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Tärna tomaterna och lägg över.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.


Kycklingtortillagratäng

kycklingröra enligt ovan
riven ost

Lägg kycklingröran i en ugnsform.
Strö på ost.
Gratinera i 225 grader ca 15 minuter, tills osten har fått lite färg.


Alltså båda dessa maträtter är såå goda. Skulle barnen få bestämma skulle vi äta detta minst en gång i veckan.

********************

Jag är inte helt fri förkylningen än men känner mig mycket bättre. Men nu har Ida fått min hemska hosta och klagar även på halsont så vi blir hemma o vilar i morgon och hoppas det vänder snabbt för Ida. Det blir nog kanonbra med en vilodag för oss båda.

Nej nu är teet uppdrucket och Ida vill låna datorn och jag ska göra en städrusch så vi får vila i ett fint och städat hem i morgon. Så mycket lättare att vila när man inte behöver se allt som måste göras.

måndag 23 januari 2017

Det finns hopp

Såg ni Fråga doktorn på Svt tidigare i kväll? 
Det handlade om en tjej som ingick i en studie för att försöka bota/lindra jordnötsallergi och tack vare det är hennes jordnötsallergi nästan borta. Studien gick ut på att kraftigt jordnötsallergiska ungdomar åt medicin samtidigt som de trappade upp jordnötsintaget, se'n trappade de ner medicinen men fortsatte äta några jordnötter varje dag. Tjejen åt nu ingen medicin men 10 jordnötter varje morgon och enda reaktionen var "lite kli". Oj vad jag längtar tills studien är klar och de kan göra detta på "bred front", för detta kan man absolut inte testa hemma själv.

Jag blev så lycklig så jag fick tårar i ögonen. Det finns hopp! Tänk om Ida också kan bli kvitt sin kraftiga jordnötsallergi. Tänk om...

Tänk om det här inte behöver betyda LIVSFARA!

Här kan ni se programmet: http://www.svtplay.se/video/12035982/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-19-avsnitt-3?

Dubbla maträtter

I dag gjorde jag något jag sällan gör - två olika maträtter. 
En äggfri med kolhydrater till Ida o Isak och en kolhydratfri med ägg till mig och Olivia. I princip är jag emot att tillaga flera maträtter men ibland måste man för att alla ska få äta gott och det de tål. Jag skulle aldrig ställa mig och tillaga flera maträtter bara för att nån inte tycker om en ingrediens, men det är ju nå helt annat.

Till mig och Olivia gjorde jag vår gamla favorit i ny tappning som är så enkel att göra och perfekt vardagsmat - carbonara med vitkål istället för pasta. Oftast när vi äter Carbonara så brukar ägg-allergikern Isak få pasta och bacon bara. Men det känns lite torrt och tråkigt så i dag lyxade jag till det lite och gjorde en sås också som jag blandade ihop med pasta och bacon.

Vitkålscarbonara
Baconpasta
 Nu ska jag stänga ner datorn och vänta in Fråga Doktorn på Svt för det ska handla om jordnötsallergi. Sen blir det lite läxläsning med Ida och lite småplock i tvättstugan innan jag stupar i säng. Jag ser fram emot många timmars sömn i natt så att jag är riktigt pigg i morgon och ni kanske kan få slippa höra mitt sjuk-gnäll 😀

Försökte trots allt

Försökte få lite mysig helgkänsla, trots förkylningar, i lördags genom att laga en familjefavorit till middag. Kycklingtortilla älskar hela familjen men då den innehåller mycket kolhydrater gjorde jag även en gratängvariant med få kolhydrater så att vi som inte äter kolhydrater också får äta av den goda kycklingröran.

Man måste ju göra det bästa av situationen för det är inte kul att ligga i soffan o sängen en hel helg. Vill ju vara frisk och njuta av helgen!


Åkte till jobbet i morse eftersom det stod så mycket på dagens agenda som jag inte orkade boka om. Men jag känner nu till lunch att jag kanske borde ha varit hemma. Febern har inte riktigt släppt så jag blir fort matt och ögonen känns "trötta". Ska jobba bort en sak efter lunch se'n flexar jag nog ut tidigare så jag kan åka hemma och inta min plats i soffan - igen - suck! 

Både fredag- och lördagkväll ska jag träffa vänner, surra, äta o dricka gott. Vill/måste vara frisk då! Men över en vecka brukar ju sällan förkylning och feber sitta i så jag räknar med att vara helt frisk på nån dag. Positivt tänkande!

söndag 22 januari 2017

Blir så less

Usch vad less jag är att vara sjuk. 
En hel helg är förstörd på grund av denna eländiga förkylning.
Orkar inte mycket mer än att ligga i soffan, fast samtidigt vill jag inte ligga ner för då täpper både hals och näsa igen så jag knappt kan andas. Är sugen på en massa gott, fast när jag väl äter o dricker så smakar inget gott. Fryser så jag tar på mig en extra filt, då börjar jag svettas och måste sparka av mig allt. Ja ni hör inget är bra just nu. 

Men nu hoppas jag att det vänder!


Jag ska ligga och vila hela da'n i dag också för att på bästa sätt förbereda mig inför kommande vecka då jag vill vara frisk. I morgon har jag en visning av systemet som jag har designat och jobbat med senaste halvåret - Vill visa! och på tisdag har jag massage inbokat - Vill och behöver det!

Jag drömmer mig bort till sommar o sol och en c-vitaminpreppad apelsindrink designad av Ida.


Min högsta önskan just nu är att övriga familjen klarar sig från förkylningen och får fortsätta vara friska och glada. Men det skulle förvåna mig om vi är så lyckosamma.

fredag 20 januari 2017

Kesoplättar i ugn

Jag är såå sugen på semlor just nu, jag lär inte kunna vänta till fettisdag med att äta en eftersom det är först 28 februari - över en månad kvar. Men i väntan på semlor äter jag nå annat med grädde men mycket nyttigare. Sockerfritt, glutenfritt och med få kolhydrater. Kesoplättar har jag ätit förut men då stekte jag dem i stekpanna och eftersom det inte finns mycket som är tråkigare än att steka pannkakor var jag snabb att prova tipset om att tillaga dem i ugnen.


Kesoplättar i ugn

2 ägg
200 gram keso (en liten burk)
1,5 msk fiberhusk
En nypa salt

Mixa alla ingredienser med stavmixer.
Klicka/bred ut 6-8 stycken på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter.
Servera med grädde och bär.

Det här var ett jättesmidigt sätt att tillaga dessa kesoplättar på och jag kommer definitivt göra om det. Mest för att det är så tråkigt att steka plättar och för att jag är slö, för det blev inte lika gott som när man steker dem i en stekpanna. De såg lite tråkiga ut men smakade helt ok, framför allt med hallon och grädde. Mums!

Klicka/bred ut på plåt.
Nygräddad kesoplätta
Mumsigt med hallon och vispad grädde

Det är ingen vanlig härlig fredag här i dag. Som jag saknar den härliga fredagskänslan! Jag är tokförkyld med feber och vill helst bara sova och Ida får vara hemma med mig i dag för att vila nacken som hon gjorde illa igår. En riktig sjukstuga alltså, men jag hoppas att vi kryar på oss lite tills ikväll så vi kan njuta lite av fredagskvällen åtminstone.