måndag 14 november 2016

Saffransdeg à la Roy Fares

Jul, jul, jul, åh vad jag älskar jul. 
I lördags bakade jag lussekatter och saffransbullar med härlig vaniljfyllning och ni kan ju tänka er hur gott det luktade i huset. I år testade jag Roy Fares recept på saffransdeg och det här receptet kommer jag nog fortsätta att använda mig av. Det blev kanongoda bullar och degen var jättesmidig att jobba med. Degar som är lättjobbade är nog bland det bästa som finns. Kärlek 😀 Dessutom innehöll inte degen ägg, ytterligare pluspoäng för det.


Saffransdeg à la Roy Fares

Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
520 g vetemjöl, (8,5 dl)
Deg
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker, (2 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g vetemjöl, (5,5 dl)

Fördeg
Smula sönder jästen i en bunke.
Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen med den.
Blanda ner vetemjölet, knåda ordentligt till en fin deg. Använd köksassistenten i 5 minuter.
Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
Deg
Blanda i de resterande ingredienserna (smör, socker, salt och vetemjöl) i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna.
Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
Baka ut på valfritt sätt och lägg på plåtar.


Lussekatter

Baka ut degen till lussekatter, lägg på bakpappersklädda plåtar.
Tryck ner russin ordentligt.
Låt jäsa ordentligt under bakduk i 1-2 timmar.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.


Vaniljsaffransbullar

Fyllning
120 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Blanda ihop fyllningen.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje deg och bred på fyllningen.
Rulla ihop, skär i 1 cm breda bitar, lägg i pappersformar på plåt.
Låt jäsa ordentligt under bakduk i 1-2 timmar.
Pensla ev. med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Det blir jättegott att använda mandelmassa i fyllningen och dra ner ganska rejält på sockret. Men eftersom vi har lite mandelallergi i familjen så skippade jag mandelmassan i år och det blev faktiskt oväntat bra även utan mandelmassa. Vilken tur!

Traditionell lussekatt med russin innan gräddning.
Man kan även göra fina gula flätor.
Fläta efter gräddning.

Superkraft

Då var denna härliga helg över och det är dags för en ny vecka.
En vecka som innebär minutiös planering för att fungera. Vilken tur att jag är bäst på planering!


Jag vaknade alldeles alldeles för tidigt i morse. Undra om det beror på all planering eller nattens Supermåne? Det lär bli extra många koppar te i dag känner jag redan nu och vilken tur att jag har planerat för att sluta en timme tidigare just i dag.

Nu är det dags att väcka Ida och se till att vi gör oss klara så att vi tar oss i väg i tid. Vi hörs senare och då hoppas jag att jag kan ge er receptet på de urgoda saffransbullarna jag bakade i lördags. Så saftiga och goda, ett riktigt kanonrecept fick jag till i år.

söndag 13 november 2016

Lampa - smycke

Nu är det en mysig tid vi har framför oss med många tända ljus men man vill även har fina lampor att tända. Jag är så himla nöjd med vår lampa över köksbordet, min egna discokula. Men jag är på jakt efter en fin lampa att hänga över matbordet i vardagsrummet också.

Har ni något tips på en lampa som är vacker både när den är tänd och släckt? 
Som en prydnad, ett smycke, i rummet.

Kristallkronor är så fina och det blir så vackert när solen skiner på dess prismor och fyller rummet med regnbågsdroppar. Jag hittade sidan Lyster.se där de hade en massa olika kristallkronor. Det fanns plafonder, små kronor, stora kronor, gammal stil, modernare stil, ja lite allt möjligt faktiskt. Så kul att titta runt blanda alla kristallkronor och fundera vilken som skulle passa just hos oss.

Inte visste jag att man kunde köpa kristallkronor på nätet. Men varför inte - man kan ju köpa allt på nätet.

Det ska börjas i tid

Den här julen har jag tänkt börja i tid med allt roligt som hör till min favorithögtid, jag ska inte vänta till sista sekunden med allt så att det bara blir stressigt och jobbigt istället för mysigt och roligt. Så därför bakade jag både jullimpor, lussekatter och saffransbullar i går.

Vet ni hur gott det var att tjuvsmaka?! Både jullimpan och bullarna blev såå goda och bästa julkänslan fick jag. Nu är jag i full gång med julförberedelserna och det känns så himla bra. Till veckan ska jag börja med julklappsinköpen på allvar också, bara alla kan bli klara med sina önskelistor.


Vi har ingen far att fira i det här huset i dag utan får vänta till nästa vecka med det och då blir det både födelsedag och fars dag som ska firas. Istället går vi ner till min pappa i dag och firar honom på fars dag med tacolunch.

lördag 12 november 2016

Festmiddag på några minuter

Har ni en lugn och skön lördagkväll? Vi har precis sjunkit ner i tv-soffan efter att ha dukat bort kvällens snabbfixade goda festmiddag. Än en gång kan jag säga Den som spar han har.... Inför Olivias födelsedag balsamvinägermarinerade jag fläskfilé och gjorde då lite extra för att ha till något senare tillfälle. Och det tillfället blev i dag. Jag har satt igång med julbaket i dag så det var skönt att middagen i stort sett var färdig och bara behövde lite småfix innan det var dags att äta.

Fläskfilén garnerade jag med soltorkade tomater, basilika, körsbärstomater och oliver och till den serverade jag lite krämig pestopasta, sallad caprese och sallad. Dessutom hade tjejerna gjort varsin kall sås, nämligen fetaostkräm och sambalkräm.


Oj nu börjar Så mycket bättre, vilken tur att jag i stort sett var klar med det här blogginlägget så att jag kan lägga bort datorn och fortsätta mysa i soffan. I första pausen får jag fixa en kopp te så blir det här en kanonkväll. 

Bästa köket

I torsdags hade jag en mysig och välbehövlig tjejmiddag och som vanligt efter bra fester och middagar så är inte köket en trevlig syn. För vem vill slösa viktig tid med vänner till att röja i köket? Inte jag i all fall, utan det fixar jag när gästerna har åkt. Men i torsdags orkade jag inte utan istället prioriterade jag några minuter med de stora barnen innan jag gick och la mig för att orka upp till jobbet på fredagmorgon.

Planen var att städa köket när jag kom hem från jobbet på fredag. Men vet ni vad?! Det behövde jag inte, för Olivia hann före. Bästa köksstädaren! Hon är helt otrolig på att få fint i köket. Jag fick så underbara före- och efter-bilder skickade till mig på jobbet. Underbar present!

Före-och-efter-bilder!
Köksbänken
Köksbänken, diskmaskinen och barbordet
Köksbordet

fredag 11 november 2016

Fylla på energi

Vilken mysig kväll vi fick igår. 
Så härligt att äta o dricka gott, surra en massa och bara mysa. Bästa kvällarna! Tidigare har vi varit rätt duktiga på att träffas utan för långt uppehåll men nu kom livet emellan och det har blivit glesare mellan träffarna. Men nu är vi på gång igen....hoppas jag. 

Jag älskar att bjuda på en massa gott när jag har gäster, gärna 3-rättersmiddagar, men nu räckte inte tiden till och det viktigaste var ju faktiskt att hinna träffas. Så det blev ingen förrätt utan vi högg in på varmrätten på en gång. Jag bjöd på en fläskfilégratäng med många favoritsmaker, mozzarella, soltorkade tomater och basilika, toppad med ruccola och körsbärstomater, till det bjöd jag på svarta oliver, tagliatelle och broccoli. Fick så mycket beröm för maten så jag blev nästan generad (de skulle bara veta hur enkel den var att göra).

Jag hade sett ut en smarrig efterrätt med choklad, blåbär och grädde men insåg att jag inte skulle hinna/orka få den klar i tid så istället bjöd jag på kanelbullar och godis till kaffet/teet. Men nu vet jag vad det blir för efterrätt nästa gång det ska ätas efterrätt och jag har lite mer tid.