Vingryta
7 hg grytbitar
1 gul lök
1 msk tomatpuré
3 dl rött vin
3 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan
2 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl grädde
salt och peppar
Skala och dela löken i bitar. Bryn i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut.
Häll allt över köttet och löken.
Tillsätt de hela vitlöksklyftorna, hel vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Låt grytan sjuda under lock ca 1 timme.
Tillsätt sedan buljongtärning och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Tillsätt grädde och smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs.
Alla åt med god aptit och det var verkligen supergott. Rödvin är en sån god krydda i köttgrytor. Jag serverade grytan till blomkålsris och sallad, men självklart funkar det med vanligt ris eller potatis också.