tisdag 6 september 2016

Baksugen

Jag är så himla sugen på att baka bullar, kakor, kladdkakor, cupcapes och en massa annat. Men eftersom jag vet att jag inte kan låta bli att äta om jag bakar så låter jag bli bakandet. Men jag vet inte hur länge jag klarar motstå frestelsen att både få baka och äta.

Jag ser godsaker och spännande recept överallt just nu och det kliar i fingrarna att få baka. Till och med när jag inte är på receptsidor så handlar det om godsaker, som bilden här nedanför till exempel.


Min hög med bakrecept-att-prova blir bara högre o högre. Undra hur länge jag klarar att hålla mig. Inte länge känns det som. Det är ju inte bara att jag älskar att äta godsaker, själva bakandet är ju en av mina största hobbies som jag nu har blivit av med.

Tur att det är full fart hela tiden och alltför lite fritid så egentligen har jag inte tid att baka :)

måndag 5 september 2016

Äggmuffins

Har det gått bra i dag trots att det är måndag? Det har varit en helt ok dag för mig och nu är första arbetspasset slut, så nu är det dags för pass 2 - det hemma. Innan jag ska sätta igång med middagen (som jag förberedde igår) vill jag tipsa er om dessa godbitar. Perfekt till frukost, mellanmål eller som i mitt fall kvällsfika.

Vi åt så tidig middag igår så framåt kvällen blev jag lite småhungrig och ugnsstekte då ägg i en muffinsplåt. Så smidigt och så gott! Det blev över en äggmuffins som jag tog med till jobbet och åt till frukost, värmde på den lite i micron först och den var lika god i dag som i går.


Äggmuffins

Smörj en muffinsform. 
Knäck ett ägg per hål. 
Salta o peppra lite. 
Rör ev. om gulan lite eller behåll den hel.
Strö lite riven ost
Tillaga i 200 grader i 10-12 minuter. 
De stelnar lite på eftervärme så gör inget om de är lite lösa när du tar ut dem från ugnen.

Så himla enkelt och gott det här var. Det smakar som en blandning av stekta ägg och omelett men det går ju så mycket fortare att göra många när man kan göra dem samtidigt i ugn. Det bästa av allt - man slipper stekoset.

Jag tycker inte om hel gul så jag rörde om ägget lite för att krossa gulan. Nästa gång ska jag prova ha en gula hel för att se hur det blir. Meddelar er då!

Det här kommer jag göra många fler gånger och ska prova lite olika smaksättningar. Jag tror det blir gott med räkost, grönsaker, starkare ost, örtkryddor och/eller bacon. Har ni några bra tips på hur man kan krydda äggen?

Knäck ägg i smorda muffinsformar.
Salta o peppra. Rör eventuellt sönder gulan.
Strö över riven ost.
Efter ca 10 minuter i 200 grader har du goda äggmuffins att njuta av.

Måndagmorgon

Det jobbigaste med måndagar är att man måste ställa väckarklockan igen efter två dagar då man fått vakna av sig själv (eller någon familjemedlem). När man väl har stigit upp och tagit sig i väg till jobbet så är måndagar ändå rätt ok, eller hur?

Om ni inte tycker om måndagar kan det vara bra att tänka på detta.


Det kanske blir en kanonvecka, trots att ni just i dag känner er lite trötta och ledsna att helgen har tagit slut. Jag tänker då se till att min vecka blir riktigt bra, trots att jag är sjukt trött just nu. Och snart är det fredag och helg igen.

Jag har mycket roligt att se fram emot den här veckan, bland annat ska jag laga mat med en riktig kock igen. Jag är så nyfiken på menyn, ingredienserna och upplägget för den kvällen. Men mer om det senare i veckan. Nu är det dags att väcka barnen och se till att vi alla kommer i väg i tid.

Hörs senare med ett frukost-tips!

söndag 4 september 2016

Söndagslugn

Det värsta med att ta det lugnt är att jag blir så sugen på att småäta hela tiden. 
Så trots att jag har tagit det väldigt lugnt i dag har jag inte bara suttit i soffan utan jag har jobbat på här hemma med lite smått o gott för att inte kolla kylskåpet efter något att äta hela tiden. 

Jag har fortsatt tvätta en massa maskiner så nu ser man snart golvet i tvättstugan igen. Skönt att passa på att tvätta när det är kanonväder så att tvätten kan hänga ute. Jag har även försökt få lite ordning i våra frysboxar som är propp-fulla. Jag vet inte hur vi ska rymma mer älgkött, som jag räknar med att vi snart får hem eftersom älgjakten börjar i morgon. Frysrensningen innebar också att jag har förberett några middagar i veckan. Skönt att ha några middagar klara till kommande jobb-vecka.

Italiensk kyckling med balsamsås

Jag har börjat denna söndag precis som jag sa i går - med vila. Efter en skön sovmorgon har jag fortsatt i lugnt tempo och många koppar te. Älskar dessa lugna morgnar!

Nu ska jag snart äta lite lunch och det blir en kanongod lunch eftersom jag har kvar rester från gårdagens kyckling-middag.


Italiensk kyckling med balsamsås

1 kg kycklingfilé
2 hg lufttorkad skinka t.ex. parmaskinka
2 bollar mozzarella
salt
peppar
torkad basilika

balsamsås

2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde

Dela kycklingfiléerna till två tunnare skivor.
Stek dem i stekpanna och krydda med salt, svartpeppar och basilika.
Skiva mozzarellan.
Lägg en mozzarellaskiva på varje stekt kycklingskiva.
Rulla en skiva skinka runt om kycklingen och mozzarellan. Lägg i en ugnsform.
Blanda ihop balsamvinäger, fond, pressad vitlök och grädde.
Häll såsen runt kycklingen i formen.
Tillaga i 225 grader i ca 15 minuter.

Detta blev så himla gott alltså, inte så konstigt kanske eftersom det är många av mina favoriter i en o samma rätt. Jag tror att det här kan bli nya favorit-rätten ett tag framöver. Så smidigt när man kan förbereda mycket också, för det är ju ingen nyhet att jag älskar mat som går att förbereda.

Jag serverade kycklingen till vitkålspasta och det passade perfekt, så förmodligen är det gott med vanlig tagliatelle eller annan pasta också.

God kyckling, vitkålspasta och sallad. Underbart gott!
Färdigt att montera ihop stekt kyckling, mozzarella och lufttorkad skinka.
Lite sås på detta och sen en kvart i ugnen.

lördag 3 september 2016

Min dag

Redan lördagkväll, dagen har gått alldeles för fort. Fast när jag tänker efter har jag ju faktiskt hunnit jättemycket. Jag började redan i morse med att baka vårt favoritbröd - Matro-limpa. Ida har längtat sååå länge efter att jag ska baka dessa goda limpor med bl.a. rågkross och linfrön. Trots att jag undviker kolhydrater kände jag att nu var det dags att baka, så att Ida får riktigt goda mackor ett tag framöver. Så nu får jag testa min karaktär....det kommer bli svårt att motstå dessa godingar.

Åh de är så goda, det vattnas i munnen när jag ser bilden.

Se'n har jag även bakat två omgångar gluten-, ägg-, mjölk- och nötfria chokladhavrerutor till Astma- och Allergiföreningen som ska säljas under Kulturnatten i Luleå nästa lördag. Och vet ni vad jag mer har gjort? Jag har köpt något jag har behövt i flera år - en cykel! Min gamla håller på att rosta sönder och jag får ont i nacken när jag cyklar med den eftersom styret är så lågt ner. Men nu har jag en riktig tant-cykel :)

Jag har även hunnit tvätta 3 maskiner, städat lite, varit på både en promenad och en cykeltur (så klart) och gjort en urgod middag. Svårt att misslyckas med kyckling, lufttorkad skinka, mozzarella och balsamvinäger. Det enda jag egentligen inte har hunnit i dag är att vila och ta det lugnt. Får ta igen det i morgon....kanske.

Inte så jättevackert, men jättegott.

fredag 2 september 2016

Asia-tävling

Jag tycker att vi firar att det är fredag med en tävling!

Vi använder ofta Santa Marias produkter och jag älskar asiatisk mat, så jag är kanonglad att jag nu får tävla ut 1 st Asia-box från Santa Maria, till era fina läsare. 
Själva tävlingen hålls på instagram så gå in där och leta upp tävlingsinlägget hos mig @matro_sara med samma bild som här nedanför



Asia-boxen innehåller 11 produkter, flera sorters nudlar, kryddmixer, såser och kokosmjölk, från Santa Maria, en inspirerande receptfolder och nudelskola. 
Värdet i butik för alla produkter som vinnaren får är över 200 kr!

Tävlingsinfo


Följ både mig och Santa Maria Sverige på Instragram
Tagga 3 vänner som också tycker om asiatisk mat
Svara på vilket land maträtten Bulgogi kommer ifrån
(tips, svaret finns på SantaMaria.se)

Sista dag att tävla är fredag 9 september och kom ihåg att det är på Instagram tävlingen är.


I samarbete med Santa Maria Sverige och Smakbox