söndag 4 september 2016

Italiensk kyckling med balsamsås

Jag har börjat denna söndag precis som jag sa i går - med vila. Efter en skön sovmorgon har jag fortsatt i lugnt tempo och många koppar te. Älskar dessa lugna morgnar!

Nu ska jag snart äta lite lunch och det blir en kanongod lunch eftersom jag har kvar rester från gårdagens kyckling-middag.


Italiensk kyckling med balsamsås

1 kg kycklingfilé
2 hg lufttorkad skinka t.ex. parmaskinka
2 bollar mozzarella
salt
peppar
torkad basilika

balsamsås

2 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde

Dela kycklingfiléerna till två tunnare skivor.
Stek dem i stekpanna och krydda med salt, svartpeppar och basilika.
Skiva mozzarellan.
Lägg en mozzarellaskiva på varje stekt kycklingskiva.
Rulla en skiva skinka runt om kycklingen och mozzarellan. Lägg i en ugnsform.
Blanda ihop balsamvinäger, fond, pressad vitlök och grädde.
Häll såsen runt kycklingen i formen.
Tillaga i 225 grader i ca 15 minuter.

Detta blev så himla gott alltså, inte så konstigt kanske eftersom det är många av mina favoriter i en o samma rätt. Jag tror att det här kan bli nya favorit-rätten ett tag framöver. Så smidigt när man kan förbereda mycket också, för det är ju ingen nyhet att jag älskar mat som går att förbereda.

Jag serverade kycklingen till vitkålspasta och det passade perfekt, så förmodligen är det gott med vanlig tagliatelle eller annan pasta också.

God kyckling, vitkålspasta och sallad. Underbart gott!
Färdigt att montera ihop stekt kyckling, mozzarella och lufttorkad skinka.
Lite sås på detta och sen en kvart i ugnen.

lördag 3 september 2016

Min dag

Redan lördagkväll, dagen har gått alldeles för fort. Fast när jag tänker efter har jag ju faktiskt hunnit jättemycket. Jag började redan i morse med att baka vårt favoritbröd - Matro-limpa. Ida har längtat sååå länge efter att jag ska baka dessa goda limpor med bl.a. rågkross och linfrön. Trots att jag undviker kolhydrater kände jag att nu var det dags att baka, så att Ida får riktigt goda mackor ett tag framöver. Så nu får jag testa min karaktär....det kommer bli svårt att motstå dessa godingar.

Åh de är så goda, det vattnas i munnen när jag ser bilden.

Se'n har jag även bakat två omgångar gluten-, ägg-, mjölk- och nötfria chokladhavrerutor till Astma- och Allergiföreningen som ska säljas under Kulturnatten i Luleå nästa lördag. Och vet ni vad jag mer har gjort? Jag har köpt något jag har behövt i flera år - en cykel! Min gamla håller på att rosta sönder och jag får ont i nacken när jag cyklar med den eftersom styret är så lågt ner. Men nu har jag en riktig tant-cykel :)

Jag har även hunnit tvätta 3 maskiner, städat lite, varit på både en promenad och en cykeltur (så klart) och gjort en urgod middag. Svårt att misslyckas med kyckling, lufttorkad skinka, mozzarella och balsamvinäger. Det enda jag egentligen inte har hunnit i dag är att vila och ta det lugnt. Får ta igen det i morgon....kanske.

Inte så jättevackert, men jättegott.

fredag 2 september 2016

Asia-tävling

Jag tycker att vi firar att det är fredag med en tävling!

Vi använder ofta Santa Marias produkter och jag älskar asiatisk mat, så jag är kanonglad att jag nu får tävla ut 1 st Asia-box från Santa Maria, till era fina läsare. 
Själva tävlingen hålls på instagram så gå in där och leta upp tävlingsinlägget hos mig @matro_sara med samma bild som här nedanför



Asia-boxen innehåller 11 produkter, flera sorters nudlar, kryddmixer, såser och kokosmjölk, från Santa Maria, en inspirerande receptfolder och nudelskola. 
Värdet i butik för alla produkter som vinnaren får är över 200 kr!

Tävlingsinfo


Följ både mig och Santa Maria Sverige på Instragram
Tagga 3 vänner som också tycker om asiatisk mat
Svara på vilket land maträtten Bulgogi kommer ifrån
(tips, svaret finns på SantaMaria.se)

Sista dag att tävla är fredag 9 september och kom ihåg att det är på Instagram tävlingen är.


I samarbete med Santa Maria Sverige och Smakbox

En liten olycka

Det hände en liten olycka i går.

Ida älskar att leka frisör och få hålla på med mitt hår och jag tycker faktiskt också det är ganska skönt o mysigt. Så jag satte mig i frisörstolen soffan och njöt av att bli ompysslad.

Fin bena för att kunna locka håret. Inget fel på början....

Helt plötsligt blev Ida väldigt tyst och jag förstod på en gång att hon hade snurrat in kammen i håret. Jag brukar alltid säga att hon inte få snurra håret runt nå, men den här gången glömde jag säga det och då händer det så klart.

Kammen satt stenhårt i nacken, så jag såg ingenting och Ida kunde inte reda ut det. Så det vara bara att panik-ringa Olivia som kom hem på en gång och började med mission impossible.

Oj, oj det ser inte så lovande ut.

Efter nästan en timme hade Olivia, med lite hjälp av Isak, fått bort kammen i småbitar. Då började nästa problem - att reda ut värsta tovan. Mycket balsamspray och en bra borste gjorde ett bra jobb, men till slut gav vi upp och tog till saxen. Det var en stenhård tova som nog aldrig hade retts ut som var kvar så det var lika bra att klippa bort den lilla tofsen. Jag tror inte det kommer synas så mycket där bak i nacken. Fast jag ska nog boka en klipptid, inte bara för att fixa till detta utan det börjar bli dags för lite klippning o färg.

Rester från kvällen - hårtofs och en kam i bitar.

torsdag 1 september 2016

Rabarber-Mojito

Vissa dagar är lite bättre än andra. 
Middagen var förberedd och lättfixad så det gick snabbt att få middagen på bordet. Se'n hann vi sitta o prata o äta riktigt länge innan Isak var tvungen att åka på fotbollsträning. Det är inte alltid middagarna är så lugna o mysiga. Nu är middagen bortdiskad och jag sitter i soffan med min kopp te och njuter av lugnet och solen. Perfekt torsdag och i morgon är det fredag! Lovely!

På lördagens fest blev vi bjudna på denna goda rabarber-mojito som välkomstdrink. En riktig fullpoängare som jag har tiggt till mig receptet på.


Rabarber-Mojito 1 glas

0,5 lime
6 cl rom
6 myntablad
2 msk rabarbersirap (se recept nedan)
is
sodavatten

Garnering
1 msk rabarbersirap (se recept nedan)
limeklyftor
myntablad

Skölj limen noga i ljummet vatten och skär den i klyftor. 
Blanda limeklyftor, rom, mynta och 2 msk rabarbersirap i ett glas. 
Muddla eller stöt med skaftet av en slev eller trämortel.
Fyll på med is och sodavatten. 
Ringla i 1 msk rabarbersirap. 
Garnera med ­limeklyftor och myntablad.

Rabarbersirap till flera glas

250 g rabarber
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Ansa och skär rabarbern i 2-3 cm långa bitar. 
Lägg dem i en kastrull och tillsätt socker och vatten. 
Koka upp och låt sjuda ca 10 min. 
Låt massan rinna av i en sil. Pressa med en sked så att all vätska rinner ut.
Häll saften i en kastrull och låt koka utan lock till sirapsliknande konsistens ca 5 min. 
Låt kallna.

Jag tror att min "vanliga" rabarbersaft som jag gör varje sommar av vår rabarber skulle fungera lika bra som denna sirap. Testar kanske redan i helgen och kan då även passa på att ta någon bättre bild. Kul att hitta nya användningsområden till all saft vi har i frysen.

Torsdag - det nya fredag

Oj vad skönt det var att sova riktigt många timmar en natt. Jag mår bättre än i gårkväll men tyvärr känner jag mig inte helt ok, det är nå som ligger o lurar. Vilken tur att vi inte har nå speciellt inplanerat i helgen så jag kan vila hela dagarna och få ny energi. Kanske ska jag koppla av med lite bakning, DET var länge se'n. Ida och även jag saknar och längtar efter min goda Matro-limpa så jag har lovat henne att jag ska baka riktigt snart.


Men innan fredag och helg är det en torsdag med flera roliga möten på jobbet. Möten där jag behöver vara effektiv och full av idéer, tur att jag bokade in morgonmöten för på eftermiddagarna brukar jag inte vara lika full av energi.

Ha en bra torsdag så hörs vi lite senare med en drink!

onsdag 31 augusti 2016

Bästa bloggen?

Jag fryser, halsen gör ont och jag är ovanligt trött. Usch jag varken vill eller har tid att bli sjuk, så nu ska jag gå o lägga mig för sömn brukar verkligen vara bästa medicinen för mig.

Men först tänkte jag tipsa om att Olivia har börjat blogga. 
In här o titta! 
Det bara sprutar inlägg ur henne. Hur hinner hon? 


Imorgon är det drinktorsdag igen och jag tänkte bjuda på en riktig goding som jag funderar på att göra i helgen för att hålla kvar lite sommarkänsla trots att vi har gått in i september.

God natt och krya på mig :)