fredag 12 augusti 2016

Njut av dagen

Sista semesterfredagen blir en dag på språng! Gäller att passa på innan semestern är slut :)

Ingen har nog missat att jag älskar fredagar - även när jag har semester och "helg hela veckan" så är det något speciellt med fredagar, eller hur? Fast härligaste och bästa fredagskänslan har jag efter en hel arbetsvecka. Känslan när man kommer hem från jobbet en fredag är oslagbar (framför allt om huset dessutom är nystädat :) )


Efter en heldag på språng tänker jag avsluta min fredag i soffan, min älskade soffa.
Vad har ni för fredagsplaner?

torsdag 11 augusti 2016

Röding i dillgrädde

Trots att klockan börjar bli mycket är det full aktivitet i huset, både Olivia o Isak håller på att möblera om i sina rum. Och till ommöblering hör även rensning av gamla saker som de inte vill ha kvar i sina rum. Så snart har jag fullt upp med att gå igenom allt o bestämma om det ska vara kvar eller slängas. Känns som att det är det enda jag gjort den här sommaren :)

Till dagens middag ugnsstekte jag röding med dill och grädde. Superenkelt och supergott!


Röding i dillgrädde

röding, filéade och utan skinn
salt
citronpeppar
dill
grädde

Lägg rödingfiléerna i en ugnsform.
Krydda dem med salt och citronpeppar. 
Strö rikligt med dill över. Häll på grädde.
Tillaga i 175 grader i ca 10 minuter om du har lika tunna filéer som vi hade, 
i annat fall får du öka på tiden.

Det blir så himla god sås av grädden som blir smaksatt av dill, salt o citronpeppar. Och så mycket enklare att göra allt i ett, istället för att steka fisken för sig och göra såsen för sig. Till fisken o såsen serverade  jag vårt nya favorittillbehör - ugnsstekt broccoli och blomkål.

Det fungerar med nästan vilken grädde som helst till detta. I dag hade jag vispgrädde, men jag har även använt gräddsorter med lägre fetthalt och även Oatlys iMat (havregrädde) och det har alltid blivit lika gott.

Rabarbervaniljdrink

Veckans drinktorsdag bjuder på en drink där jag gjort många av ingredienserna sedan tidigare och har hemma i skåpen.

Vaniljsnapsen med jordgubbar och rabarber fick ni receptet på förra torsdagen och hittar det här. Rabarbersaft brukar jag göra flera liter av varje sommar och se'n frysa in. Det receptet hittar ni här. Om man inte vill göra vaniljsnapsen går det nog lika bra med vaniljvodka som går att köpa på Systembolaget. Raberbersaft går nog också att köpa, men den blir förmodligen inte lika god som den hemmagjorda :)


Rabarbervaniljdrink 

1 dl koncentrerad rabarbersaft
2 dl sodavatten
citron
jordgubbar
is

Blanda alla ingredienser i ett glas eller gör en större sats och bjud som bål!

Jag experimenterade en del innan jag hittade rätt blandning av de olika ingredienserna. Det här blev bra enligt mig, men jag vet att många vill ha spritstarkare drinkar än vad jag blandar. Jag är inte så jätteförtjust i vaniljsmaken (varför gjorde jag då en vaniljsnaps?), utan ville ha mer rabarbersmak så därför tog jag ganska mycket saft.

Saften är så söt i sig så det räcker gott o väl med bubbelvatten istället för att använda sprite eller nån annan söt läsk att fylla upp med.

onsdag 10 augusti 2016

Curryköttgryta

Höstväder ute och höstmat inne! 
I dag gjorde jag en köttgryta till middag så det kändes som höst, för grytor äter vi inte ofta under sommaren. När det dessutom var grått o tråkigt ute kändes det verkligen som höst, bara de tända ljusen som saknades.


Curryköttgryta

5-8 hg grytbitar
1 gul lök
1 msk curry
1 brk passerade tomater
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 brk champinjoner
salt, peppar, chilipeppar

Smält smöret och fräs curry, tillsätt sen köttet och bryn det till fin färg. 
Salta o peppra, lägg i en gryta.
Fräs sedan skivad lök i lite mer smör. Häll över i en gryta.
Tillsätt tomaterna och koka minst en timme till köttet är mört o gott.
Tillsätt grädde, crème fraîche och burk-champinjoner. 
Koka några minuter och smaka av med salt, peppar, chilipeppar och ev. mer curry.

Jag ugnsrostade broccoli och blomkål som jag serverade till grytan tillsammans med ris. Currysmaken passar riktigt bra till tomater, tycker jag. Det blir en annorlunda och mildare currysmak mot för när man gör en traditionell currysås.

Muurikka till mycket

Jag har ju en man som älskar att grilla så under sommaren använder vi grillen nästan dagligen och ofta både till lunch o middag, medan spis och ugn då får vila. I år har vi även börjat använda vår muurikka igen efter flera års uppehåll. Den är ju så himla smidig att använda till grönsaker, wok eller som för nån dag se'n - till att värma upp köttbullar o spagetti. Gissa om resterna blev så himla mycket godare än om vi hade använt micron.


Hade Leif varit hemma hade nog gårdagens kyckling- och grönsakswok också gjorts på muurikkan, men nu var han inte det så då gjorde jag den inne på spisen.

Om precis en vecka är jag tillbaka på jobbet. Då är det slut på slöa slappa dagar. Ska faktiskt bli ganska skönt med lite ordning o reda här hemma igen. Fast jobb-hösten startar med en rivstart, det hade varit skönt med en lite lugnare start. Men, men man är snabbt inne i det igen och det kommer nog bara säga swish så är det advent och jul.

tisdag 9 augusti 2016

Kyckling- och grönsakswok

Vädret fortsatte som det började i morse - sol, regn och blåst i en salig blandning. Nu är det mest blåsigt och väldigt höst-likt ute, jag är inte färdig med sommaren än så jag hoppas solen och värmen kommer tillbaka snart.

Jag ska alldeles strax i väg på styrelsemöte måste bara vänta hit barnvakten och i väntan på henne kan jag visa er dagens middag som fick full pott från alla trots alla grönsaker.


Kyckling- och grönsakswok

kycklingfilé
broccoli
zucchini
purjolök
paprika
röd chili
färsk ingefära
vitlök
soja
thaichilisås
olja
salt o peppar

Skär kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra. Lägg på en tallrik.
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Värm lite olja i en stekpanna, stek chili- och ingefära-skivor och riven vitlök i nån minut.
Tillsätt broccolin och stek den mjuk (tjocka bitar behöver kanske förkokas).
Lägg på en tallrik.
Stek purjon och zucchinin mjuk, smaksätt eventuellt med mer chili, ingefära och vitlök. 
Lägg på tallrik.
Stek paprikan lite snabbt. Tillsätt allt som du stekt se'n tidigare och värm på det.
Krydda med salt, peppar, soja och thaichilisås.
Servera!

Det blir så gott att steka chili, ingefära och vitlök först och se'n steka broccolin i den smaksatta oljan. Broccoli i sig smakar inte så mycket så det här är verkligen kanongott. Zucchini blir också lite extra god om man gör på samma sätt.

Jag skrev inga mått utan det får man avgöra själv beroende på vad man har för favoriter. Det här blir jättegott och smakrikt även utan kyckling. Tips till din nästa vegetariska middag!

Avokado- och sparrissallad

Till gårdagens kalas hade mamma önskat sig att jag och syrran gjorde varsin sallad till buffébordet. Jag gjorde denna, med inspiration från en räksallad som grannen bjöd på för några veckor sedan.


Avokado- och sparrissallad

sallad
sparris
citroninlagd avokado (se recept nedan)
cocktailtomater
rödlök
svarta oliver

Kvällen före:
Följ receptet nedan för citroninlaga avokado och låt den ligga i kylskåpet under natten.
Samma dag som salladen ska ätas:
Skär av topparna, och ytterligare en bit, på all sparris. 
Koka bitarna snabbt i lättsaltat vatten. Spola i kallvatten.
Skiva övrig sparris tunt med potatisskalare och lägg i kallt vatten.
Skiva rödlöken och lägg i kallvatten för att den ska bli krispigare.
Halvera tomaterna.
Lägg salladen i botten på ett salladsfat.
Lägg alla sparris över salladen, både bitarna och skivorna.
Lägg avokadon på och skeda över lite av lagen med chilin.
Avsluta med tomater, rödlök och oliver.


Citroninlagd avokado

2 mogna avokado
1 dl pressad citronsaft
0,5-1 dl socker
0,5 röd chili

Koka upp citron, socker och chili. 
Kyl ner. 
Dela avokadon i klyftor och låt ligga i lagen, gärna över natten.

Jag använde bara 0,5 dl socker och använde dessutom en stevia-variant på florsocker (det var det som fanns till hands) så min avokado blev väldigt sur. Vilken tur att jag tycker om citron i mat. Vill ni ha lite sötare är det nog bäst att använda hela decilitern med socker. 

Men detta är så himla gott så ni måste prova det! Röd chili är ju inte så starkt så jag använde den i salladen också som en extra krydda.


Sitter och funderar var jag ska göra i dag. Vädret verkar vela lika mycket som jag - sol och regn i en salig blandning. Nu är det sol och blå himmel så jag hoppas det har regnat klart för i dag. Kanske dags att gå ut och torka av möblerna.