måndag 11 juli 2016

Morgonpigg

Efter en kalashelg är det åter dags för en jobbvecka, känns lite segt måste jag erkänna. Men det brukar bli bättre när man väl är på plats vid jobb-skrivbordet. Men det är det där att ta sig dit o inte fastna i snoozandet, i duschen eller vid frukostbordet.
I går hade vi en sån trevlig dag i solen med dubbla kalas för Ida. Kompisarna kom över på korvlunch, glass och lek (mer bilder kommer). Efter två intensiva timmar när kalaset var klart röjde vi snabbt undan för att duka fram för nästa kalas. För då dök mormor, morfar och kusinerna upp och vi bjöd på grillade hamburgare med tillbehör och rabarberpaj. Är så glad att vi äntligen fick sol så vi kunde njuta på altanen hela dagen, så mycket enklare att rymmas en massa folk där än i köket.

lördag 9 juli 2016

Sommar?

Äntligen har jag fått sova ordentligt! Är fortfarande lite chockad för klockan var strax efter 10 när jag vaknade. När hände det senast?! Men så otroligt skönt och välbehövligt det var. Nu borde jag orka göra det sista inför morgondagens kalas - röja undan lite, fixa godis, förbereda lekarna. Har ni nå roliga lekar/samarbetsövningar för 9-åringar som ni kan tipsa om?

Det lär inte bli någon vila i solstolen i dag för solen har inte hittat hit än. Men det ryktas om att den är på väg. Hoppas! Trots att jag jobbar till veckan så vill jag ha sol, sommar och värme för det är faktiskt roligare o lättare att jobba då. Fast lite längtar man kanske hem till altanen när man sitter vid jobb-skrivbordet och solen skiner :)

Älskar detta Facebook-konto!

fredag 8 juli 2016

Ida 9 år

På gårdagens kalas började vi med lite fika och det bjöds på lite smått o gott, men ovanligt lite sötsaker eftersom jag inte vill baka så mycket gott nu när jag försöker undvika sötsaker. Framåt middagstid plockade jag fram lite sallad och salladstillbehör till de gäster som var kvar. Det blev en godare och mer uppskattad middag än vad jag hade vågat hoppats på.

Ida 9 år

Fikat

kaffekakor
drömmar
rån fyllda med choklad- eller smultronkräm
fotbollskaka aka mockarutor
rabarberpaj
köpt jordgubbstårta

jordgubbar
hjortron
vaniljsås
grädde


Maten
Pasta- och köttbullssallad

köttbullar
pasta
isbergssallad
gurka
tomat
paprika
majs

Gör-din-egna-sallad

Blandat på ett fat

isbergssallad
babyspenat
gurka
tomat
paprika
purjolök

Småskålar "plocka-vad-du-vill"

räkor
ägg
citron
thaichilistekt kyckling
bacon
fetaost

Rhode Island-dressing
Brieost
Pyramid-knäcke

Åh så gott det här var och alla gäster var nöjda med att få plocka ihop sin egna sallad, och alla blev riktigt mätta. Det här kommer jag göra om fler gånger när vi har gäster!

Ugnsomelett

Jag hade tänkt visa er bilder från gårdagens 9-års-kalas, både vad vi fikade och vad vi åt. Men vi återhämtar oss fortfarande från gårdagen och planerar o förbereder inför söndagens nya kalas så därför får ni istället ett recept på ugnsomelett. Ett tillbehör som vi ofta gör numera. Medan ni läser receptet och funderar på när ni ska äta det, så forsätter jag redigera bilder från i går.

Ugnsomelett

5 ägg
2,5 dl grädde
salt, peppar

Vispa ihop ägg och grädde.
Krydda.
Smörj en ugnsform.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter tills omeletten stannat.

Ugnsomelett är ett perfekt tillbehör till det mesta. Det är ett självklart tillbehör på julbordet och nu när jag undviker kolhydrater är det ett välkommet tillbehör till mycket.

Ugnsomelett passar perfekt till bl.a. köttfärssås så man behöver inte sakna spagettin. Garnera med lite sallad och (lufttorkad) skinka så har du en god lunch att bjuda på.

torsdag 7 juli 2016

Kalas på gång

Vi kalasar hela da'n!

Födelsedagstjejen Ida
Högst på önskelistan stod en mobil....och det fick hon!
Fotbollskaka aka mockarutor
Perfekt väder för vimplar, de blåser som bara den :)

onsdag 6 juli 2016

Onsdag

Ännu en tidig morgon och ännu en dag med regn, men vet ni vad? 

I dag jobbar jag bara till lunch och se'n har jag semester i två dagar och se'n är det helg så nu får jag sovmorgon i f-y-r-a dagar. Härligt med fredagskänsla på en onsdag!


Eftermiddagen och kvällen ska jag ägna åt kalasförberedelser. Tänk att vår lilla sladdis blir 9 år i morgon! Jag tror jag säger fel varje gång jag säger att hon fyller 9 år. Det var ju nyss vi åkte in till förlossningen tidigt en kall men solig julimorgon. Jag gick några dagar över tiden men det gjorde inget för det blev som jag ville - att vår lill-tjej föddes 07-07-07. Gissa hennes lyckonummer?

tisdag 5 juli 2016

Deviled eggs

Oj vad fort tiden går! Jag har ju inte gett er alla recept från midsommarbuffén än och snart är det dags för kalas med en massa nya recept. Förutom de örtkrämsfyllda ägghalvorna hade jag med dessa deviled eggs med en lite starkare fyllningen. Styrkan avgör man dock själv med tabascon.


Deviled eggs

6 hårdkokta ägg
3 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
 droppar tabasco
salt o peppar
rädisor till garnering

Hårdkoka äggen, svalna, skala och halvera.
Ta ut äggulorna och blanda med övriga ingredienser.
Spritsa fyllningen i gropen efter gulan.
Garnera med rädisbitar.

Jag kokade inte äggen tillräckligt länge så gulan var inte hård och därför blev fyllningen lös och gick inte att spritsa fint. Men det var god smak i alla fall och passade perfekt till laxen och sillen på midsommarbordet.

För mig är ägg ett måste till sill och om man dessutom gör äggen lite roligare med en fyllning blir det extra gott och vackert på ett buffébord.

***********************

Nu har det regnat och blåst hela da'n, Gissa om jag är nå less! Känns som en riktigt dålig höstdag. Det bästa med det här vädret är att jag inte behöver ångra min sena semester, värre är det för Leif som började sin semester i går. Men snart måste det ju bli soligt och varmt. Vi väntar och längtar!