torsdag 16 juni 2016

Romblåbär

Solen skiner och det är riktig sommarkänsla ute. Perfekt för drinktorsdag! Jag ska njuta för fullt av solen i dag för sämre väder är på ingång enligt prognosen, tyvärr, för vi har skolavslutning i morgon. Det är ingen riktig skolavslutning om det inte är sol, eller hur? Och det brukar alltid vara sol, kommer knappt ihåg en skolavslutning med regn.

Drinktorsdag på bloggen fortsätter men i dag är det inget tävlingsbidrag utan istället en drink här hemifrån. En superenkel drink att blanda ihop hemma. Inte alls lika avancerad och vacker som de drinkarna jag har presenterat de senaste veckorna. Fast då kanske det är fler som vågar sig på att prova den här.


Romblåbär

3 cl rom
3 cl lime
2 cl koncentrerad blåbärdryck
Russian

Blanda rom, pressad lime och blåbärsdryck.
Fyll upp med Russian.
Dekorera med några frysta blåbär.

Den här drinken provade jag inför min drinkkväll. Fast jag bjöd aldrig på den utan istället bjöd jag på den fräscha Matros Pink Heaven. Den här var god men är nog mer en höst- och vinterdrink än en vår- och sommardrink.

onsdag 15 juni 2016

Grekisk kyckling i ugn

Det blir mycket grillat nu och lär så bli i några månader till. Men ibland blir jag så less det och då är det gott att göra en gryta, gratäng eller liknande. Den här kycklingen som man inte behöver steka innan man tillagar den i ugnen kommer nog bli en återkommande vardagsrätt hos oss. Älskar när jag slipper stek-oset och älskar kyckling.


Grekisk kyckling i ugn

1 kg kycklingfilé
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kycklingfond
2 msk tomatpuré
0,5 pkt fetaost
oliver
soltorkade tomater

Skär kycklingen i bitar och lägg i en ugnssäker form.
Lägg oliver och bitar av soltorkade tomater på kycklingen.
Vispa ihop grädde och creme fraiche. Tillsätt sen fond och tomatpuré. 
Smula ner fetaosten. 
Häll såsen över kycklingen.
Tillaga i 225 grader ca 20 minuter, lite beroende på hur stora kycklingbitar du har.
Det kan vara bra att röra om i kycklingen efter halva tiden. 

Det här var en god vardagsrätt som klarar sig själv i ugnen - sån't gillar jag. En annan sak jag gillar det är att man slipper steka kycklingen först.

Jag åt bara sallad till kycklingen och såsen, men den passar nog till de flesta tillbehör - ugnsstekt potatis, pasta, ris. Vad tror du är godast till?

Kyckling, soltorkade tomater och oliver i en ugnsform.
Häll på såsen.
Efter ca 20 minuter har du en god middag!

tisdag 14 juni 2016

Vardags-grill-sallad

Så dags för piloterna att sluta strejka nu!
Känner mig riktigt bitter i dag att vi inte fick vår Stockholmsresa som vi hade planerat. Det är inte billigt för en familj på fem personer att flyga till Stockholm och sen bo på hotell. De flesta hotellrum rymmer bara fyra personer så vi måste alltså ha två rum, suck. Ja, ja nu är det så det är och jag får acceptera det.

Över till nå roligare - MAT :) I dag var det åter igen dags för grillat och i dag la vi familjefavoriten kyckling på grillen. Det verkar som att vi aldrig blir less att grilla och äta kyckling. Vi skulle kunna äta det flera gånger i veckan. Det har blivit mycket grillat och sallad den senaste tiden. Så enkelt och så perfekt när jag försöker undvika kolhydrater.

Jag gör inga avancerade sallader till vardags utan blandar ihop det vi har hemma, tillsätter mozzarella eller fetaost och kryddar lite.


Vardags-grill-sallad

sallad
gurka
tomat
paprika
purjolök eller rödlök
fetaost eller mozzarella
basilika eller persilja
himalayasalt
svartpeppar
olivolja
vit balsamvinäger

Dela alla grönsaker, lök och ost i mindre bitar.
Strö över finhackad basilika eller persilja. Har du inte färsk kan du använda fryst.
Dra några varv med salt- och pepparkvarnen.
Droppa över lite olivolja och balsamvinäger.

Se'n kan man ju variera den i oändlighet med att tillsätta och ta bort olika grönsaker. Sockerärter, tunnskivade eller rivna morötter, avokado, rädisor och grön sparris är andra grönsaker som man kan tillsätta för att få en lite roligare sallad.

Det är så enkelt att laga mat på sommaren när man kan grilla och sen räcker det med att servera maten till en sallad. 

I dag åt vi salladen till grillad kyckling och halloumi.
Men sallad passar lika bra till grillad lax.

måndag 13 juni 2016

Fläskpannkaka Lchf

Istället för härliga dagar i Stockholm är vi hemma i vardagen och det på grund av välavlönade piloter som vill ha ännu mer pengar - "mycket vill ha mer". Tur att vardagen är helt ok den med. Jag har gjort en massa tråkiga saker på jobbet i dag och då har det varit svårt att inte tänka "Tänk om...."

Perfekt vardagsmat är sånt som är lättfixat och klarar sig själv i ugnen ett tag så att man kan göra annat, t.ex duka. Fläskpannkaka är en perfekt vardagsmiddag och tänk så bra att man kan göra en mjölfri lchf-vänlig variant som smakar som vanlig fläskpannkaka.


Fläskpannkaka Lchf

3 paket bacon
8 st ägg
1,5 dl grädde
250 gram keso
150 gram fet och mild ost

Finstrimla bacon och fördela i en långpanna.
Stek i 225 grader tills baconet blivit krispigt. 
Vispa under tiden ägg med grädden lite lätt och rör sedan ner keson.  
Strö den rivna osten på baconet och häll se'n äggstanningen över det. 
Grädda i ca 20 minuter i 225 grader tills pannkakan fått gyllebrun yta.
Servera med lättsockrad/osockrad lingonsylt.

Vilken lycka det är när man upptäcker goda lchf-vänliga recept som smakar som man är van. Det här receptet hittade jag hos 56kilo.se, som är en stor inspirationskälla för mig just nu.

Jag hade en stor långpanna som hör till ugnen och då blev pannkakan lite för tunn så nästa gång använder jag min ikea-form som är något mindre än långpannan. Man, eller i alla fall jag, vill inte att pannkakan ska smaka ost så jag använde den milda och goda hushållsosten.


Nu är det mindre än en halvtimme kvar till Sveriges första match i årets fotbolls-EM så det är bäst att ta plats i soffan och börja uppladdningen.

söndag 12 juni 2016

Ostfyllda Beer Can Burgers

Ursäkta frånvaron igår men jag hade fullt upp att följa pilotstrejkens utveckling och trösta en ledsen 8-åring. Vi hade planerat att åka till Stockholm i dag för att gå på Gröna Lund, shoppa, gå på restaurang och en del annat roligt. Men istället för några dagars semester blir det nu att gå i skolan nästa vecka. Ingen rolig ersättning tycker barnen :) Och ni får ursäkta men jag känner inte nån sympati för piloternas strejk, jag tycker det finns många andra yrkesgrupper som behöver bättre lön och villkor.

Istället för hamburgare på Burger King får vi grilla hemma i dag och då har Olivia önskat dessa ostfyllda Beer Can Burgers som vi grillade förra helgen också.


Ostfyllda Beer Can Burgers

Köttfärsen

500 g köttfärs
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
1 dl riven ost
0,5 tsk salt
1 pkt bacon

Blanda ihop alla ingredienser, utom bacon.
Forma till ca 5 bollar.
Tryck ner en burk i varje boll så att det blir en platt botten och ett hål för fyllningen.
Linda bacon runt om köttfärsen.


Ostfyllning

1 mozzarelleboll
1 dl riven ost
50 g philadelphiaost
jalapeno

Mosa mozzarellan och blanda med de andra två ostsorterna.
Fyll urgröpningen i köttfärsen med oströran.
Lägg 1-2 skivor jalapeno överst.
Grilla på indirekt värme ca 30 minuter till köttfärsen är klar.

Det här var riktigt gott! Olivia brukar inte tycka om köttfärs-rätter, så att hon önskade det här till middag är nog högsta betyget man kan ge :) Vi använde vår favoritkryddning till hamburgare - sambal och ost. Ostfyllningen gjorde burgaren extra saftig och krämig och det blev som en sås som rann ut från burgaren så en extra sås är inte nödvändig.

Det blir lite bättre om man använder en smalare burk än de vanliga för då blir inte burgaren lika stor. 

Forma köttfärsen runt en burk
Smaskig god burgare redo att ätas
Ett fat fulla med burgare redo för grillen.
Många godsaker på grillen
Åh vilken god middag!

fredag 10 juni 2016

Fredagsmys med räkor och rosé

Är det fler än vi som sitter bänkade framför tv:n för att se premiärmatchen i fotbolls-EM? Bra uppladdning inför Isaks match i morgon. Jag kommer väl se dagens match lite till och från samtidigt som jag gör annat, bland annat skriva till er. I dag har vi en riktig hemmakväll, alla är hemma och ingen verkar speciellt sugen på att åka i väg på nå'. Mina favoritkvällar!

Vi invigde helgen med en riktig festmiddag - räkor och vin! Vi dukade fram lite smått och gott så var och en fick göra sin egna räkmacka. Allt var lchf-vänligt och sååå himla gott! Ibland är det synd att man blir mätt så snabbt.


Gör din egna räkmacka med dessa ingredienser
gurka
paprika
sallad
tomat
avokado
ägg
ostbröd
räkor
aioli
skagenröra

Mums! Ett glas rosé-bubbel som pricken över i:et till en urgod kolhydratfattig räkmacka. 
En riktig fredagsmysmiddag enligt mig!

Svartvinbärssmoothie

F.R.E.D.A.G!

Trots att det bara har varit en fyradagarsvecka är denna fredag så otroligt välkommen. Men det är kanske på grund av fyradagarsveckan jag är så trött, man vill hinna lika mycket som en vanlig arbetsvecka men på en dag mindre. Men nu har vi några dagar ledigt igen och jag ska vila och ha roligt med familjen och inte tänka på jobbet och allt annat jag måste göra. Vila deluxe är det som hägrar!

Igår kväll skulle Idas klass ha spelat brännboll och grillat men på grund av regnet och stormen var ingen speciellt sugen på att vara utomhus, så vi styrde snabbt om det till en inne-aktivitet. Alla fick ta med eget fika istället för att några få skulle baka till alla, och Ida valde att ta med en smoothie. Och trots all läsk, festis, kakor och bullar som flödade i klassrummet så ångrade hon inte sitt val. Duktig tjej!


Svartvinbärssmoothie

1 apelsin
1 dl frysta svarta vinbär
1 dl halvtinade jordgubbar
1 dl turkisk yoghurt

Skala apelsinnen och dela den i bitar.
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn smoothie.
Servera genast.

Svarta vinbär kan uppfattas som lite sura och då kan det vara bra att söta smoothien lite. Apelsin är ett perfekt och naturligt sötningsmedel :) Dessutom blir smoothien något fräschare och friskare med lite citrussmak. Har ni provat?

Ida älskar smoothies av alla slag och äter det flera gånger i veckan. Jag tänkte skriva vilken som är hennes favorit, men när jag tänker efter så har hon nog ingen favorit utan älskar alla smaker. Vi använder aldrig banan utan mixar turkisk yoghurt och bär, ibland tillsätter vi även mjölk lite beroende på vilken konsistens vi vill ha.