lördag 21 november 2015

Bra början

Den här helgen har börjat lika bra som jag ville. Tänk vad lite som behövs för att bli lycklig :) Helgen började med en trevlig fredagkväll med gäster, ost, kex och vin och har fortsatt med en härlig lördag då jag har hunnit både baka, laga mat och ha fikagäster.

Gårdagens gäster hade med sig en flaska öl. Men det var ingen liten flaska de hade med sig, 3 liter öl i en plastflaska. Den var inte bara rolig, den var visst hyfsat god dessutom :)


Förutom två olika middagsrätter har jag hunnit med att baka lussekatter, saffransbullar med vanilj- o mandelmassefyllning och kanelkakor med hjortronkräm. En underbar köksdag och nu är julbaket äntligen igång så nu ska fortsättningen planeras. Ida vill baka pepparkakor så jag ska göra en pepparkaksdeg som får stå och mogna till nästa helg. Men vad ska jag baka mer?!

Kanelkakor med hjortronkräm
Saffransbullar med vanilj- och mandelmassefyllning
Lussekatter

fredag 20 november 2015

Lingonbröd

Här är det fullt upp mest hela tiden. Men nu är det äntligen helg och jag ska vila och komponera godsaker i köket hela helgen, mina två favoritsysselsättningar. Så det här kommer bli en kanonhelg känner jag på mig. Det började bra redan i kväll med goda vänner som kom över på lite fredagsmys. Men nu har de gått hem och jag ska lägga mig i soffan och se vem som åker ur Idol. Vem har ni som favorit? Tyvärr har ju vår storfavorit åkt ut så nu spelar det inte så stor roll hur det går.

För någon vecka sedan bakade jag ett härligt långpannebröd med lingon. Så vackert med de röda lingonen och så enkelt med långpannebak.


Lingonbröd
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
0,5 dl rapsolja
0,75 dl ljus sirap
6 dl rågsikt
8-10 dl vetemjöl
ca 2 dl lingon, frysta eller färska

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen lösts upp. 
Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. 
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. 
Knåda försiktigt in lingonen i degen. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. 
Låt det svalna på plåten.

Jag tyckte om det här brödet jättemycket men barnen blev inte speciellt imponerade. Inte ens Ida som älskar hembakat bröd tyckte om detta, jag tror att det var lingonen som hon inte tyckte om.

Härlig deg med röda lingon

onsdag 18 november 2015

Jobbmingel

Det var inte bara i gårkväll jag åt och drack gott. Det var go'fika och bubbelvatten på jobbet till eftermiddagsfikat också. Vilken mat- och fikadag! I dag blev det rester till middag, men det är ju denna härliga blandning mellan fest och vardag som jag älskar.

Vi har tre nya tjejer i vår korridor som bjöd på välkomstmingel med salta pinnar, ost, kex, pepparkakor, små söta maränger, kokostoppar och två mjuka goda kakor. Till det drack vi Loka Crush och kaffe/te. Trevligt avbrott i jobb-vardagen.


I dag var det en riktigt stressig dag på jobbet och hemma och i morgon lär det bli lika fullt upp från tidiga morgon till sena kväll. Men med helgen i sikte klarar man av några dagars stress. Till helgen hoppas jag kunna påbörja lite adventsbakning. Bakning är avkoppling för mig, så det ser jag verkligen fram emot.

Nu ska jag koppla av i några minuter med en kopp te innan jag ska ta tag i tvättstugestädningen.

tisdag 17 november 2015

Matkväll på Scandic

Jag gissar att det är fler än jag som ser fotbollsmatchen mellan Sverige och Danmark just nu. Efter jobbet och innan fotbollen hann jag med ett roligt matlagningsevent på Scandic i Luleå. Matnörd som jag är älskar jag alla sådana evenemang, att laga mat tillsammans är en perfekt aktivitet. Tips till kommande julfester!

Ni kommer få veta mer om Scandic och kvällens stamkundsaktivitet om någon dag men jag har över 150 bilder att gå igenom först.

Men här kommer en försmak! Den som väntar på nå gott....

Vi välkomnades till ett mysigt dukat bord,
i en lite avskild del av restaurangen.
Klassisk, men ack så god, skagen toast åt vi till förrätt.
Torsk med chevrekräm och varma grönsaker var dagens varmrätt.
Mascarponemousse, chokladmousse, cantuccini, maräng, banan och jordgubbar - wow vilken efterrätt!
Kvällens viner!
Tack för i kväll!

Nu ska jag koncentrera mig på fotbollen. Vi hörs imorgon!

Var snäll

Har ni sett Bris och Nobes snygga samarbete? Jag tycker dessa flaskor är så snygga med så fina budskap. Ett perfekt samarbete då Aloe Vera-drycker är så populära hos barn och ungdomar.

Var snäll - Dröm stort - Tro på dig själv


Mina barn älskar Aloe vera-drycker, NOBE aloe vera är en svensk dryck som innehåller 50% aloe vera och finns i åtta olika smaker. Samtliga är utan konserveringsmedel och innehåller endast naturliga färger och smaker. Läs mer på www.nobealoevera.se

BRIS, Barnens rätt i samhället, är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden svensk organisation som erbjuder stöd och hjälp till utsatta barn och unga. Läs mer på www.bris.se


Nu blir det jobb några timmar och sen ikväll ska jag på roligheter igen. I kväll är det dags att laga mat med Scandics kökschef, älskar såna event. Ni kommer väl ihåg när jag var i Brändön med jobbet, jag blir fortfarande lycklig när jag tänker på den kvällen. Här kan ni läsa mer om det matlagningseventet.

Självklart hänger kameran med ikväll så ni kommer också få ta del av lite matlagning. Hinner jag så blir det lite Instagram-bilder under kvällen också. Ni kommer väl ihåg att jag heter @matro_sara på Instagram.

måndag 16 november 2015

OBH Nordicas Celsius Whisk

Tack var Trybe har jag fått möjlighet att prova OBH Nordicas Celsius Whisk, en ballongvisp med digital termometer. Du kan mäta temperaturen både vid vispning (perfekt till julknäcken) eller som en vanlig kökstermometer (till julskinkan?)

Här ser ni termometerns båda användningsområden, med visp i kastrull eller utan visp i steken.

Celsius Whisk presenterar aktuell temperatur på några sekunder och mäter temperaturer från -50 upp till 200°C med 0,1°C upplösning.

Först tänkte jag att det var en onödig pryl i köket men jag kommer på fler och fler användningsområden. Och jag tycker om att den är så enkel att diska, själva vispen knäpper man lätt loss från termometern och kan på så sätt diska den utan att vara rädd att det ska komma in vatten i termometern.

Bilder lånade från OBH Nordica
I samarbete med Trybe.com

Nötfri Nutella

Ni läste rätt! Nu har jag ett kanonrecept på Nötfri Nutella. Jag älskar nötfria saker och drömmer om en nötfri värld. Olivia älskar Nutella men pga Ida och Isaks nötallergi får hon aldrig äta Nutella hemma och vi kan aldrig prova alla roliga och smaskiga recept med Nutella. Men nu kommer det bli ändring på det! Här ska det bakas med denna nötfria Nutella.


Nötfri Nutella
300 g pumpakärnor
2,5 dl florsocker
1,5 dl kakao
2,5 tsk vaniljsocker
150 g (mjölkfritt) margarin
1 dl rapsolja
2,5 msk (havre)mjölk

Smält margarinet och låt svalna något.
Rosta pumpakärnorna i torr och het panna. Passa noga för de bränns lätt.
Mixa dem till ett mjöl.
Blanda/mixa ordentligt ihop med alla övriga ingredienser.
Förvara i kylskåp.

Mmm vad gott det här var. Men jag, Ida och Isak som var hemma och provsmakade vet ju inte hur vanlig Nutella smakar så vi fick vänta några timmar på att Olivia kom hem och vi fick ett expertutlåtande. Och vet ni vad hon sa? Att den här var mycket godare än vanlig Nutella! Jippie!

Jag tyckte att jag mixade pumpakärnorna ordentligt men som ni ser på bilden så kan jag mixa dem ännu mer. Det får jag prova nästa gång och det lär inte dröja. Undra vad jag ska baka? Vilket av alla mumsiga nutella-recept jag har sett ska jag prova.

Receptet hittade jag i Astma- och Allergiförbundets tidning Allergia, en tidning som alla medlemmar får hem i brevlådan gratis. Tips!