För någon vecka sedan bakade jag ett härligt långpannebröd med lingon. Så vackert med de röda lingonen och så enkelt med långpannebak.
Lingonbröd
50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
0,5 dl rapsolja
0,75 dl ljus sirap
6 dl rågsikt
8-10 dl vetemjöl
ca 2 dl lingon, frysta eller färska
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Knåda försiktigt in lingonen i degen.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Kavla eller tryck ut den med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min.
Låt det svalna på plåten.
Jag tyckte om det här brödet jättemycket men barnen blev inte speciellt imponerade. Inte ens Ida som älskar hembakat bröd tyckte om detta, jag tror att det var lingonen som hon inte tyckte om.
Härlig deg med röda lingon |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar