onsdag 4 november 2015

Snart är det kladdkakans dag

Oj vad alla tipsar om kladdkakans dag på lördag, bloggar, facebook och instagram är fulla med påminnelser. Så det är väl bäst att jag hänger på trenden och tipsar om några kladdkakor. Här kan ni läsa fjolårets inlägg om mina favoitkladdkakor. Egentligen är ju alla kladdkakor goda, bara de inte blir för torra (som min senaste blev).

I år tipsar jag om lite annorlunda kladdkakor, kladdkakor utan.....

Jag kunde inte gissa att denna underbart goda kladdkaka var bakad utan gluten.



Jag har flera recept på kladdkakor utan ägg, men det här är min favorit just nu.



Längtar till advent för då ska jag baka den här goda saffranskladdkakan och servera med lingongrädde. Ni måste prova!



Perfekt att kunna göra en kladdkaka på några minuter. Det kanske är fler än jag som inte har ugn på jobbet, men här har ni lösningen om ni ändå vill servera nybakat på jobbet.


(Klicka på rubrikerna så kommer du till de olika recepten)

tisdag 3 november 2015

Lax med osttäcke

Har varit på utvecklingssamtal med Ida och passar då på att äta lunch hemma när jag ändå är i närheten. Älskar hemma-luncher framför datorn o tv:n och få släppa jobbet helt i nån timme. Dessutom hinner jag städa bort efter frukosten (smulor och smutsiga glas i massor) så att köket är rent och fint när jag kommer hem o ska påbörja middagen.

Färsk lax är ju så himla gott och lax överhuvudtaget är ju så lättfixat så det borde man äta oftare.


Lax med osttäcke
1 laxsida
3 dl crème fraiche
3 dl riven lagrad ost
salt o peppar

Lägg laxsidan med skinnet neråt i en smord ugnsform. 
Salta laxen lite. 
Rör ihop crème fraiche och riven ost med lite salt o peppar.
Bred röran över laxen och ställ in i mitten av ugnen i 200 grader cirka 30 minuter, eller tills laxen är klar.

Jag serverade romsås med årets löjrom till fisken och det passade så klart bra. Men det fungerar nog lika bra med andra goda såser, t.ex. vitvinssås. Vad skulle du servera för sås till lax med osttäcke?

Eftersom vi har några i familjen som inte är så stora fiskätare tillagade jag bara en halv laxsida och det brukar räcka. Men det blev alldeles för lite av den här goda fisken. Vi var fyra personer som åt middag och hela biten blev uppäten så det blev ingen matlåda till mig. Snyft!

måndag 2 november 2015

Apelsin-portionsskålar med sallad till Halloween

Oj så trött jag känner mig, en typisk måndag alltså. Och i dag har det varit mörkt o grått ute hela da'n och det blir man ju inte piggare av. Vi har ju blivit så bortskämda den här hösten med så mycket sol och så många härliga dagar.

Jag fortsätter med mina sena halloween-tips :) I år hade vi ingen pumpa som vi gjorde lykta av, så istället skar jag ansikten i apelsiner. Resultatet blev perfekta små skålar att servera sallad i.


Apelsin-portionsskålar med sallad till Halloween
apelsiner
sallad
tomat
morötter
andra goda grönsaker
Börja med att skära av ett lock av apelsinerna.
Skär bort apelsinköttet (och häll bort saften).
Skär ut mönster på apelsinerna på samma sätt som man gör med pumpor.
Blanda ihop en god sallad som du sen fyller varje apelsinskål med.
Sätt på locket.

Det var en del pyssel med att få bort apelsinköttet och saften, men när det var gjort var det bara roligt. Jag blev nöjd med resultatet så dessa skålar lär återkomma på Halloween nästa år. Så mycket roligare att servera sallad så här än i en stor skål på bordet.

Halloweendukning med salladsskålarna och servettringar/Draculatänder
Apelsinskålar på rad

Chokladbollsspindlar

Nu är första arbetsveckan i november igång. Tänk att det redan är november och i slutet av den här månaden är det första advent. Så mysigt och vad jag längtar till min älskade julmånad. Den här veckan kommer jag nog ge er lite halloween-pyssel-recept. Lite sent, men nu blev det ju så pga den eländiga förkylningen jag drabbades av. Men ni får väl bokmärka sidorna tills nästa år :) Börjar med att ge er receptet på dessa chokladbollsspindlar, som blev gulliga istället för läskiga. Eller vad säger ni?

Chokladbollsspindlar har jag sett lite överallt nu inför Halloween, så jag blev så himla sugen på att prova. Verkade enkla att göra och alla gillar ju chokladbollar, eller hur?


Chokladbollsspindlar
100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
1 msk kaffe
Garnering
råsocker, lakrits- eller chokladströssel el liknande
godissnören, lakrits eller kola
chokladbitar

Blanda ordentligt ihop alla ingredienser. Jag använder elvisp.
Rulla bollar i valfri storlek som du sen rullar i råsocker eller strössel.
Klipp godissnörena i lagom benlängd. 
Gör hål i chokladbollen till benen med hjälp av tandpetare.
Stick in "benen" i hålen.
Tryck in chokladen som ögon

Till garnering använde jag min favorit - råsocker som inte är lika sött som pärlsocker och ger ett sånt fint guldskimmer, passar även till spindlar. Men jag tror att strössel också kan bli bra och att det då ser ut som håriga spindlar. Eftersom barnen inte tycker om lakrits använde jag kolasnören trots att svarta ben nog blir lite läskigare. Som ögon använde jag Odenses choklad-chunks. När jag hade rullat bollarna ställde jag in dem i kylskåpet ett tag för att stelna något innan jag fortsatte garnera med ben och ögon.

Jag vet att spindlar har 8 ben men det var så svårt att rymma det utan att hela chokladbollen sprack.
 
Chokladbollsspindlar passar perfekt på en spindeltårta.

söndag 1 november 2015

Halloween till slut

Tyvärr har jag inte orkat göra någon veckomatsedel till er i dag, men ni hittar en massa veckomatsedlar här. Febern har nästan hållit sig borta i dag så då passade jag på att göra lite halloween-inspirerad mat och dukning. Bättre sent än aldrig...

Olivia suckade dock åt mig och tyckte att jag skulle ha passat på att vila lite i dag efter flera dagars förkylning och innan en ny arbetsvecka drar igång. Men det var ju så kul, fast jag känner mig ganska trött nu...


Jag använde lite enkla knep för att få till en halloweendukning. Dracula-tänder passar perfekt som servettring och lite plastspindlar på bordet blir lite lagom läskigt. Lite orangefärgat socker blir fint på glaskanten tillsammans med orange dricka. Istället för pumpor kan man skära ur apelsiner och använda som fina serveringsskålar i portionsstorlek.

Själva middagen var inte så halloween-aktig - lax med osttäcke, mandelpotatis och löjromssås. Efterrätten däremot passar på halloween - spindeltårta full med spindlar.

Nu ska jag krypa ner och mysa lite med Ida innan hon somnar, så blir hon glad och jag får lite extra vila. Hörs imorgon med lite nya recept.

lördag 31 oktober 2015

Potatismos-spöken

Jag orkade inte, pga febern, göra nån rolig läskig Halloween-middag men lite orkade jag piffa till middagen. Jag som älskar högtider och "tema-helger" kan ju inte bara laga en vanlig middag när det är Halloween, det är ju ett helt år till nästa gång.


Efter Idas halloween-disco där jag bidrog med kattlådan, gick Ida en "Bus eller godis"-runda med kompisar och fick ihop en hel massa godis. Såna här helger är det risk för sockerchock deluxe. 

När vi sen kom hem hade klockan hunnit bli mycket så det var bråttom att få middagen på bordet. Trots det hann jag göra några spöken av potatismoset och till ögon använde jag små tomatbitar. Till spökena åt vi en chilikycklinggryta som passade perfekt till potatismos.

Kardemummacrunch

Är ni redo för Halloween idag? 

Ida är laddad! Hon ska både på Halloween-disco och gå en "Bus eller Godis"-runda. Själv hade jag stora planer på att göra en läskig Halloween-middag men det satte denna eländiga förkylning stopp för. Usch vad less och sur jag är. Jag vill ju vara frisk o pigg! Men jag känner mig lite piggare i dag så jag ska försöka orka lite Halloween-pyssel i sista sekund i alla fall innan febern slår till igen.

Denna krispiga kardemummacrunch är så användbar så man kan se till att alltid ha en skål i skafferiet. Man kan ha den i filtallriken, på smoothien eller till efterrätten.


Kardemummacrunch
3 dl havregryn
2 msk rapsolja
1 msk ljus sirap
0,5 msk honung
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk vaniljsocker

Mal kardemummakärnorna.
Blanda alla ingredienserna i en skål och fördela sedan på bakplåtspappersklädd plåt. 
Rosta i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, rör då och då. 
Låt svalna på plåten.

Jag älskar ju kardemumma så det här är en crunch helt i min smak och det luktar underbart i köket när man rostar den i ugnen.

Varva grädde, bär och kardemummacrunch i ett fint glas och du har en snabbfixad och god efterrätt.