onsdag 14 oktober 2015

Eriks vinsåser

Snart är det dags för dagens lunchlåda som idag består av fredagens lyxmiddag - närproducerad hängmörad entrecôte, ugnsrotsaker och rödvinssås. Längtar!

På fredagar då tiden är knapp men man ändå vill äta lite godare tar jag gärna lite genvägar. I fredags var genvägen såsen, då jag provade Erik Lallerstedts rödvinssås och jag blev glatt överraskad. Jag har tidigare provat en köpes-rödvinssås men den åkte i slasken efter första tuggan. Men den här var riktigt god.


Skaka flaskan, häll upp i kastrull, låt sjuda någon minut, tillsätt ev. en klick smör. Färdig att servera! Perfekt en fredagkväll istället för att koka egen sås :)

Ska bli spännande att prova de andra sorterna också, vitvinssås och framför allt rosévinssås som jag aldrig har sett tidigare i nån affär. Rosévinssåsen ska jag prova till någon smarrig pastarätt, kanske med kyckling också. Eller vad tror ni en rosévinsås passar till?


Eriks rödvinssås är gjord på vin med Tempranillo-­druvor från norra Spanien. Vin av Tempranillo karaktäriseras oftast av en kryddig och mustig smak. Det som blev över från fredagens middag och dagens lunch tänker jag använda i en höstgryta med älgkött, kantareller och rotsaker - mums!

tisdag 13 oktober 2015

Isak 14 år


Hipp hipp hurra i dag är det Isaks födelseda'


Trots dålig planering och ont om tid lyckades jag få till en riktigt god 3-rättersmiddag i Isaks smak.


Till förrätt blev det Isaks favorit tacochips och salsa
men även min favorit rågkrustader, skagenröra och en paprikabit
Till varmrätt hade Isak önskat Djungelkyckling med....
...goda tillbehör.
Den snabb-fixade efterrätten var köpta munkar med vaniljfyllning, till Isaks stora glädje.

måndag 12 oktober 2015

Fläskfilégratäng med ris

Jag har ju helt glömt bort att ge er receptet på denna allt-i-ett-rätt. Vilken tur att en bloggläsare mejlade mig i dag och bad om receptet. Förlåt att det har dröjt. Men nu när ni får det så måste ni provlaga detta för det var riktigt, riktigt gott....och så himla smidigt då allt tillagas i samma form.


Fläskfilégratäng med ris
3 dl okokt ris
ca 700 g fläskfilé
1 bit purjolök
0,5 zucchini
3 morötter
3 dl crème fraiche med chilismak
2 dl grädde
1 msk kalvfond
3 dl riven ost
kantareller
persilja

Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
Skiva och stek fläskfilén, salta o peppra.
Strimla purjolöken och zucchinin, skala och riv morötterna. Stek grönsakerna mjuka.
Tillsätt crème fraîche, grädde och fond till grönsakerna. Koka ihop några minuter.
Fördela det kokta riset i en smord ugnsform.
Lägg köttskivorna uppepå.
Häll såsen med grönsakerna överst.
Peta med en gaffel så lite sås rinner ner i riset.
Strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i 20 minuter.
Smörstek kantarellerna.
Garnera med kantarellerna och persilja.

Jag älskar mat som blir färdig i ugnen för då hinner man i lugn o ro duka och göra sallad. Att maten dessutom blir så god som den här då är det ju perfekt. Jag kunde knappt sluta äta av grönsakerna och såsen som fick en otroligt god smak.

Mums vilken god middagstallrik
Stekta fläskfiléskivor på en risbädd.
Under osten gömmer sig mycket gott.
Middagen är klar!

söndag 11 oktober 2015

Matsedel v.42 oktober 2015

God morgon! 
Här har vi tagit lite sovmorgon och har nu precis dukat bort frukosten. Men jag ska nog ta en till kopp te och krypa upp i soffan och se Nyhetsmorgon. Vi har haft en lugn o mysig söndagmorgon, hoppas hela da'n fortsätter på samma sätt. Det är så otroligt vackert ute så i dag står en höstpromenad längs vattnet högst upp på dagens att-göra-lista.

Tänk att det redan är söndag och dags för en ny matsedel för kommande arbetsvecka.


Matsedel v.42 oktober 2015

Köttfri Måndag
Västerbottensost och kantareller är alltid en perfekt kombination

Tisdag
Höstgryta med svenska äpplen

Onsdag
Cf-torsk och pressad potatis
Enkel och god torsk med få ingredienser

Torsdag
Kycklinggrytor är aldrig fel

Mysfredag
Som en stor varm macka

Veckans godsak
Choklad och mint är den bästa kombon

lördag 10 oktober 2015

Kokos- och ananaskaka mjölk- och äggfri

Förra helgen bakade jag en ananaskaka och efter det fick jag en förfrågan om att göra en äggfri variant eftersom den såg så god ut (men pga allergi kan de inte äta ägg). 

En sån utmaning måste jag ju anta!

Eftersom jag tyckte att själva kakan var lite tråkig (vanlig sockerkaka) så ville jag göra om den något, inte bara utesluta äggen. Och vad passar perfekt till ananas?! Kokos, så klart. Så jag använde mitt kanonrecept på äggfri kokoskaka, Isaks favoritkaka.


Kokos- och ananaskaka mjölk- och äggfri
ca 500 gr ananasringar, 1 stor eller 2 små burkar
3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl juice från ananasburken

Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.
Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll i det smälta margarinet och ananasjuicen. 
Blanda allt till en smet.
Häll smeten i en liten långpanna (smord o bröad eller med bakplåtspapper).
Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 35 min.

Det här blev kanongott och mycket godare än äggvarianten utan kokos. Så här kommer jag definitivt göra ananaskaka i framtiden. Isak gav den också högsta betyg. Behöver den inte vara mjölkfri kan man så klart använda smör istället.

Jag som inte tycker om ljud älskar att baka utan elvisp så äggfria recept är underbart då man oftast bara blandar ihop alla ingredienser.

fredag 9 oktober 2015

Mam-power

Gårdagskvällen blev perfekt (som jag förstod)!

God mat o trevligt sällskap och vi hann diskutera och hitta lösningar på många, både stora och små, problem. Mam-power som en sa! Jag tror det får bli vårt nya uttryck.


Vi började med fyllda krustader - alltid en hit. Sen blev det nudlar med grönsaks- och kycklingwok med favoriten ingefära - kan aldrig bli fel. Och jag såg till att fotografera av receptet, så snart kommer det på bloggen.


Till efterrätt blev det smultronparfait (hur gott är inte det?) med hemmagjorda maränger. Maränger som Johanna trodde hon hade misslyckats med. Men det är nog de godaste marängerna jag smakat. Jag är inte så mycket för smuliga maränger, men dessa sega maränger var helt underbara till parfaiten. Så nu vet jag att jag ska ha marängerna inne i ugnen kortare tid i fortsättningen :)

torsdag 8 oktober 2015

Förena nytta med nöje

Igår förenade jag nytta med nöje.
 
Med allt ideellt arbete är det viktigt att man ska ha kul också för att orka med. Så gårdagens möte började med lite bubbel - alkoholfritt bubbel så klart eftersom vi hade möte samtidigt. Men genast blev det lite festligare. Underbart initiativ!

Arbetsdator och bubbel - Nytta och nöje
Bevis att den var alkoholfri :)

Efter ett ovanligt effektivt möte utan "extra-surr" gick vi ut och åt lite mat och kunde då fortsätta surra, både om våra gemensamma hjärtefrågor men även om allt annat som händer i våra liv. Skönt att kosta på sig lite extratid tillsammans efter mötet, istället för att alla bara rusar vidare till sitt.

Vi gick på All Star, en sportbar som jag faktiskt aldrig har besökt tidigare, men nu kan det nog bli fler besök. Jag som är extremt kräsen när jag äter på restaurang var faktiskt riktigt nöjd med maten.

Jag åt en god kycklingrätt "Creamy bourbon chicken" med pommes som var to die for.
Beskrivning från menyn: Marinerat kycklingbröst med en krämig svampsås smaksatt med bourbon. Serveras med krispigt bacon, grillad tomat, majskolv och Country Fries.

Creamy bourbon chicken
Club sandwich
Chicken burger
Stekt kött med en härlig sallad
Och jag fortsatte alkoholfritt med citronvatten

I kväll ska jag ut på roligheter igen men då är det bara nöje som gäller. Det är dags för tjejmiddag igen med en massa god mat och ännu mer surr. Härliga kvällar och jag är så glad att vi är så duktiga numera att träffas så pass ofta som vi gör.