Jag blir lika lycklig varje gång jag lyckas servera en riktigt god och nyttig middag på mindre än en timme från det jag kommer hem...och att ingen har lyckats hungra ihjäl under tiden. I dag blev det min gooooda ugnslax som klarar sig nästan själv i ugnen, under tiden kokade jag potatis o gröna ärter och dukade. Sen var allt klart samtidigt. Kan det bli bättre?
Så himla gott det var med gröna ärter. Det är väldigt sällan vi äter det, men nu var det något extraerbjudande så jag köpte hem en påse. Både jag och Ida åt jättemycket och de passade perfekt till lax o potatis. Positivt överraskad!
Nu är det dags för kvällsruschen innan jag kan sjunka ner i soffan med den obligatoriska koppen med te. Bästa stunden! Sen måste jag komma på nån bra middag till imorgon också. Kan jag lyckas lika bra som i dag?
måndag 5 oktober 2015
Filkaka utan ägg
God morgon!
Ny dag, ny vecka och nya möjligheter.
I lördags bakade jag en filkaka, som smakar precis som en mjukpepparkaka. Riktigt god och saftig!
Filkaka
11 dl vetemjöl
7 dl socker
4 tsk bikarbonat
1 msk mald kanel
1 msk mald nejlika
1,5 tsk mald ingefära
9 dl fil
150 gram smält smör
pärlsocker
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke, rör ner filen och till sist det smälta smöret.
Häll över smeten i en smord långpanna och strö över lite pärlsocker.
Grädda på nedersta falsen i 200 grader i 30-40 minuter.
Vilken saftig och god kaka det här var och den är helt äggfri. Vilket kanonrecept! Kraftig smak av pepparkakskrydor så det luktade jul i huset och gissa om jag började längta till jul?! Nu har jag två bra recept på pepparkaksdoftande mjukkakor. För ni har väl inte missat min goda mjukpepparkaka som också är utan ägg. Här hittar ni det receptet.
Etiketter:
baka,
baka i långpanna,
mjuka kakor,
äggfritt bak
söndag 4 oktober 2015
Matsedel v. 41 oktober 2015
Bakar ni kanelbullar?
Ni har väl inte kunnat missa att det är kanelbullens dag i dag? Jag tänker inte baka kanelbullar i dag, men det står mycket annat på min baklista som jag ska försöka hinna med i dag. Just nu står det en ananaskaka i ugnen och luktar gott. Sen ska jag och Ida provbaka i min nya sockerkaksform som jag köpte i Stockholm förra helgen. Då tänkte jag faktiskt baka en kanelbullesockerkaka, så blir det lite kanelbullelukt i huset i alla fall.
Matsedel v. 41 oktober 2015
Köttfri måndag
Välj säsongens grönsaker till denna goda soppa.
Tisdag
Ostfylld köttfärslimpa och potatis
Paprikakryddad och saftig köttfärslimpa
Onsdag
Lax med italiensk salladskrydda och risoni
Enkel lax med en krydda
Torsdag
Lite pyssel men gott
Mysfredag
Krämig och god sallad där du väljer dina favoriter till en extra god sallad
Gott till helgen
Mandelmassa och bär tillsammans i denna goda kaka
lördag 3 oktober 2015
En bra lördag
Det blev en bra dag - precis som jag trodde.
Jag måste dock ta kort och pyssla på med det när inte Ida är hemma för annars kommer hon på att det är de sakerna som som är absoluta favoritsakerna - trots att hon aldrig leker med dem nå mer. Hon är hopplös på att göra sig av med saker och kläder som hon inte använder, vår lite hamster som sparar o sparar :)
Fläskfilégratäng |
Dagens middag blev en god krämig fläskfilégratäng med ris i en allt-i-ett-rätt. Så praktiskt, så smidigt och så lovely, precis i min smak. Att den dessutom blev så himla god gör det hela så mycket bättre och ni måste prova. Recept kommer....
En annan sak som blev otroligt god var filkakan jag bakade. En luftig och god kaka som smakar pepparkaka och det bästa av allt - den är äggfri. Ett riktigt kanonrecept, blir så himla glad när jag hittar goda kakor utan ägg.
Filkaka utan ägg. |
Löjrom och bubbel
Efter lite sovmorgon vaknade jag till en strålande höstdag.
Härliga färger och strålande sol. Det kommer bli en bra dag det här!
Gårdagskvällen blev också bra - god mat och lugn o ro - precis som jag ville. Efter jobbet hade vi lite ärenden att göra när vi sen kom hem var alla lite småhungriga så jag dukade fram lite smått o gott på barbordet för att stilla värsta hungern.
Bubbel och löjrom är aldrig fel!
Sen kunde vi fixa varmrätten utan (hunger)stress och det blev älgentrecôte, potatisgratäng och sallad. Entrecôten skar vi i skivor, saltade o pepprade och stekte några minuter på varje sida. Det blev riktigt gott. En sån måltid som man längtar tillbaka till.
Tyvärr höll inte rödvinet samma klass som maten. Då är det tur att det finns gott vatten som man kan dricka istället.
Nu ska jag ta tag i denna vackra lördag! På återseende.
fredag 2 oktober 2015
Önskemiddag
F.R.E.D.A.G
Mer behöver man inte säga förrän alla börjar le och blir lite extra glada. Jag längtar redan efter när jag kommer hem från jobbet i eftermiddag, öppnar en flaska bubbel och fixar i ordning en god fredagsmiddag som vi sen sitter länge o äter. Bästa stunden på hela veckan!
Dagens önskemiddag
Bubbel
Helstekt älgfile med fäskost, kantareller och bacon som äts med en krämig potatisgratäng och sallad.
Rödvin
Chaite
Nu lär inte vår middag se ut riktigt så här i kväll, men inte långt i från. Löjrom och älgentrecôte är framtaget och ska användas till en för- och varmrätt och lite choklad till efterrätt kommer det nog också bli. Det färdiga resultatet kommer ikväll, till dess får ni ha en bra fredag!
torsdag 1 oktober 2015
Chicken thai red curry
Åh vad det ska bli skönt med helg!
Den här veckan har känts extra jobbig och lång eftersom jag inte har känt mig helt kry. Men nu lagom till helgen börjar jag äntligen känna mig frisk. Måste komma på nå riktigt gott att äta i morgon och sen ska jag dricka nå gott vin. Men jag vet inte om jag är sugen på mousserande eller rött. Hmmm stora problem så här på torsdagskvällen.
Dagens middag gick fort att fixa i ordning eftersom jag redan hade stekt kycklingen. Bästa tipset för att få vardagsmaten att fungera. Ett annat bra tips är att ha en massa grönsaker i frysen som går fort att tina direkt i grytan (eller i micron eller i kokande vatten).
Chicken red curry
1 kg kycklingfilé
salt o peppar
1-2 msk röd currypasta
1-2 burk(ar) kokosmjölk
fryst broccoli
frysta minimorötter
Skär kycklingfilén i mindre bitar eller strimla den.
Stek dem i olja i stekpanna. Salta och peppra.
Krydda med currypasta. Rör om.
Häll i kokosmjölk. Koka upp.
Lägg i fryst broccoli och frysta minimorötter.
Låt puttra ca 15 min tills grönsakerna är mjuka, rör om då och då.
Servera med jasminris.
Så gott, så gott, så gott! Jag älskar röd curry och kokosmjölk. Egentligen spelar det inte så stor roll vad det är mer i grytan, det är lika gott med kyckling som lax eller endast grönsaker. Favoritsmaker helt klart för tillfället.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)