tisdag 22 september 2015

Äta, sova, shoppa

Snart är det helg! 
Kanske inte riktigt än men eftersom jag är ledig på fredag så är det ju faktiskt bara två arbetsdagar kvar. Hinner ju knappt med. Jag åker till Stockholm på fredag och vill tvätta en hel del kläder både till mig och barnen innan dess. Men det börjar bli bråttom om de ska hinna torka innan de ska packas ner. Vad har ni för helgplaner? Jag ska äta, sova och shoppa :)

bild från www.zazzle.se

Äter ni nå mycket rotsaker nu när de är så billiga? Jag har precis kokat upp ett gäng rödbetor så att de är klara till middagen i morgon. Kokta rödbetor är ju så himla gott till mycket, men absolut godast är de nog nykokta, varma och med en smörklick. 

I kylen finns även en massa morötter och vitkål, billigt och gott. Jag älskar den här tiden med billiga rotsaker. Det finns så mycket gott man kan göra med morötter, vitkål och rödbetor. Tips kommer!

I morgon ska Ida ha med sig morötter istället för frukt till skolan och hon valde så klart de två roligaste.

måndag 21 september 2015

Chokladtårta med mandelgrädde

I dag har jag inte missat att det är måndag, men nu börjar det vända. Efter en natt med dålig sömn, jag hade både svårt att somna och har varit vaken i natt, så känns det skönt att vi inte har något planerat för i kväll. Utan det kommer bli en lugn kväll utan aktiviteter. Precis vad jag behöver! Middagen är bortdukad och jag har satt mig med en kopp te och en bit chokladtårta från igår. En hyfsad bra måndag trots allt :)


Chokladtårta med mandelgrädde
Tårta
150 g mörk choklad
150 g smör
2 dl socker
4 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Mandelgrädde
2 dl vispgrädde
200 g mandelmassa

Garnering
Chokladspån

Smält chokladen i vattenbad.
Rör socker och smör poröst.
Tillsätt ett ägg i sänder.
Tillsätt mjölet med bakpulver. Rör om.
Rör ner chokladen.
Häll smeten i en smord och bröad bakform ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 25 minuter.
Låt den svalna.
Vispa grädden knappt färdig.
Blanda försiktigt ner mandelmassan och rör om.
Bred grädden över tårtan.
Strö över chokladspån.
Ät o njut!

Chokladtårtan i sig är inte nå jättespeciell (fast choklad är ju alltid speciellt), utan det är grädden blandad med mandelmassa som är det riktigt speciella och goda med denna tårta. Oväntat gott faktiskt! Leif, som inte är en man av stora ord, blev också överraskad över hur gott det var och berömde mandelgrädden.

Kakan/tårtan bakade jag på förmidda'n sen fick den stå tills det var dags att äta den, då vispade jag grädde, blandade ner mandelmassan, bredde ut mandelgrädden på tårtan, serverade och njöt.

söndag 20 september 2015

Grattis Olivia

Nu har vi firat klart vår fina stor-tjej (för i dag), tänk att hon nu är 16 år och får börja övningsköra. 


I oktober ska vi, traditionsenligt, ha en höstfest för släkten då vi firar både Olivia och Isak så till dagens middag var "bara" mormor och morfar bjudna. De bjöds på en av Olivias favoriträtter - en het räkgryta serverad med tagliatelle och sallad. Har ni inte provat räkgrytan än måste ni prova snarast, den är så underbart god...och stark. Här hittar ni receptet.


Inte helt oväntat blev det en chokladefterrätt, både jag och Olivia är galna i choklad. Jag bakade en chokladkaka som sen toppades med mandelgrädde och garnerades med chokladspån. Recept kommer...


Jag hoppas Olivia är nöjd med dagen...och presenterna. Dagen började på Clarion hotel Sense och deras Sky bar där en härlig frukost stod uppdukad. Jag tror att det är fler Lule-bor än vi som tycker om hotellfrukost för det var många frukostgäster och många med ytterkläder med sig.

Mitt frukostval
Räkgryta, tagliatelle och sallad - receptet för en perfekt middag.
Choklad, choklad och choklad och sen lite mandelmassa till det blir perfekt!

Matsedel v.39 september 2015

Idag fyller Olivia år, hipp hipp hurra, så kommande veckas matsedel är en hyllning till den nyblivna 16-åringen och innehåller hennes recept och favoriter. Nu ska vi börja denna regniga söndag med hotellfrukost på Clarion Sense. Vi gjorde det i fjol på Olivias födelsedag och det var så gått o mysigt så vi gör om det i år. Ha en bra söndag så hörs vi lite senare när vi har firat klart!
Matsedel v.39 september 2015
Köttfri Måndag
Olivias vegetariska pasta
Pasta, svamp, paprika och zucchini kryddad med curry

Kyckling marinerat i bl.a. ingefära, och annat gott med nudlar

Allt-i-ett med ris, korv och bacon, kryddad med Olivias favoritkrydda - curry
Torsdag
Olivias laxfavorit på spenatbädd med ost och tagliatelle
Så himla god och enkel lax serverad till pasta.

Mysfredag
Club sandwich
Kyckling, bacon, sallad, tomat, dressing och bröd

Och nå gott
Daimkladdkaka med daimgrädde
Choklad i massor är aldrig fel


lördag 19 september 2015

Olivias 16-års-tjejmiddag

God morgon!
Jag tog en lite bloggpaus igår. Direkt efter jobbet skyndade jag mig hem för att fixa i ordning middag till Olivias tjejmiddag. Jag kom hem till ett välstädat och fint hus. Tack Olivia! Det är så mycket roligare att laga mat i ett välstädat kök, eller hur?

Olivia hade städat och dukat fint i svart o vitt tills jag kom hem. Ser ni regnrusket utomhus?

När middagen var klar och tjejerna började trappa in åkte vi övriga till Pastabacken för en god middag. Men det var bara jag som valde pasta, de övriga tog pizza. När vi hade ätit klart åkte vi till mina föräldrar och stannade där några timmar tills vi var välkomna hem :)

Så det blev en lugn och mysig fredagkväll för oss. Bästa början på helgen!

Kalasmiddagen bestod av Baconfylld bergis med pizzasallad och tjejerna verkar ha tyckt om det för det var inte mycket kvar när vi kom hem. Kul att man lyckades :) På söndag är det dags för en ny kalasmiddag. Få se om den också bli omtyckt.

Populär kalasmiddag...
...som passar perfekt till pizzasallad.

torsdag 17 september 2015

Müslibröd i långpanna

Nu är det höst!
Ute spöregnar det o är kolsvart och hockeysäsongen är igång på riktigt med säsongens första SHL-match för Luleå. Vädret ska visst bli ännu värre i morgon - mysigt när man väl är hemma och myser men inte roligt om man måste ut.

I tisdags när jag var hemma med en krasslig Ida passade jag på att baka lite. Så roligt och gott! Varför bakar jag så sällan? Framför allt Ida älskar hembakat bröd så hon var nöjd när vi hade bakat klart och det fanns smaskigt bröd att äta.


Müslibröd i långpanna
6 dl ljummet vatten
1 pkt färsk jäst
2 tsk salt
3 msk sirap
4 dl müsli
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av det ljumna vattnet. 
Rör tills jästen har lösts. Häll på resten av vattnet, tillsammans med salt och sirap.
Rör ner müsli, rågsikt och nästan allt mjöl. 
Arbeta ner mer mjöl tills degen är smidig och lossnar från din bunke.
Låt degen jäsa i cirka 45-60 min.
Arbeta degen lite på bakbord och platta sen ut den i en liten långpanna.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i 225 grader i ca 20-30 minuter.

Det är mest på sommaren vi äter fil och müsli, nu när hösten är här och vi fortfarande har kvar en hel del müsli i skafferiet måste jag hitta andra användningsområde för den. Havregryn i bröd brukar bli gott, så då borde väl müsli också funka tänkte jag. Och jag hade rätt.....

Självklart använder jag Frebaco Kvarns müsli som är helt nötfri. Love it! Ska baka en ny omgång müslibröd snart, kanske redan i helgen, för det jag bakade i tisdags är redan slut.

onsdag 16 september 2015

Ädelostsås

Vilken konstig arbetsvecka det har varit, känner mig lite dagvild. Jobbade måndag, vabbade tisdag, tillbaka på jobbet idag men suttit på webbkonferens hela da'n. Trots att jag har suttit på mitt kontor ovanligt lite i veckan känns det som torsdag, förstår inte riktigt det. Två dagar kvar till helg och det blir en riktig kalashelg eftersom Olivia fyller år på söndag och ska firas både på fredag och söndag....till att börja med.

I fredags stekte vi fläskfilé, kokade pasta och broccoli var för sig och gjorde en ädelostsås. Sen serverade vi allt var för sig så man fick ta själv så mycket man vill av de olika sakerna. Och våra tallrikar såg helt olika ut :) Vilken blandning skulle du ha?


Ädelostsås
50 g ädelost
3 dl grädde
salt
peppar

Mosa ädelosten i en kastrull.
Koka ihop några minuter med grädden.
Smaka av med lite salt och peppar.

Det är jättesvårt att säga vilka proportioner man ska ha på ädelost och grädde eftersom det kan var så otroligt stor skillnad på styrka mellan olika ädelostar. Men som vanligt smaka dig fram till en bra lagom ädeloststark sås.