lördag 12 september 2015

Stolt mamma

Som mamma är man alltid lite småstolt över sina barn. De är söta, de är snälla, de är duktiga i skolan, de är duktiga i idrott, de är hjälpsamma osv. Men i dag är jag en extra stolt mamma för i dag har Olivia visat den absolut finaste egenskapen som en människa kan visa: 
MEDMÄNSKLIGHET.


Det är många flyktingar som passerar Luleå just nu på sin flykt undan krig. Flera hundra personer per dag kommer med tåg från södra Sverige och byter sen till buss för att ta sig vidare till Finland. I Luleå är det då några (ganska många) som hjälper dem med biljetter, sjukvård, vatten, fika, frukt, hygienartiklar och annat de kan behöva under den korta pausen i Luleå och den fortsatta resan.

För Olivia var det självklart att i dag när hon var ledig från skolan hjälpa till på tåg- och buss-stationen. När tåget med en massa flyktingar rullade in på station gick hennes tankar till Auschwitz, där hon var tidigare i år, och det var nära till tårarna. 

All tacksamhet och alla glada miner hon möttes av är värt så mycket och tänk om fler skulle vilja uppleva det. Även imorgonbitti kommer det två tåg och självklart är Olivia på plats även då för att hjälpa de som har lämnat sitt hemland i hopp om att få leva ett liv i fred.

fredag 11 september 2015

Matlagning i Brändön

Nu sitter jag och försöker komma på vad jag ska skriva om min underbara onsdagskväll i Brändön och deras konferensanläggning som ligger så vackert vid havet utanför Luleå. Jag vet inte hur jag ska lägga upp det här inlägget eller formulera mig för att ni ska förstå hur lycklig jag var och vilken kanonkväll vi hade.

Tänk att få göra det roligaste man vet i denna vackra miljö!

Jag älskar havet!

Jag har gjort så många tråkiga aktiviteter med jobb genom åren, värst var nog när vi skulle rida genom skogen och sen satt i en stor lada med en massa hö och åt. Eftersom allt alltid ska vara så hemligt vid såna här tillfällen hade jag ju inte en chans att hoppa av med tanke på min häst- och höallergi. Oj, så sjuk jag var när jag väl tog mig hem. Men nu var det inte den tråkiga upplevelsen vi skulle prata om utan den roligaste.

Efter en hel dags planering inför framtiden och en massa god mat och fika var det dags för kvällsaktiviteten. Vi samlades i den stora kåtan där eldarna brann för fullt, vin o öl var framplockat, matlådor stod på plats och kocken var redo, dvs allt var perfekt förberett.


Nu var det dags för oss att planera och fixa i ordning en god 3-rättersmiddag med hjälp av alla goda råvaror. Det fanns inga recept utan vi fick själv komma på vad vi ville göra och kocken assisterade oss om vi ville. Det måste vara svårt för en erfaren kock att se oss amatörer göra så mycket fel, men han höll sig lugn och tillrättavisade oss aldrig. När vi väl frågade fick vi en massa goda råd på vägen.

Oj vad jag fick idéer när jag såg alla välfyllda korgar. Det är ju sånt här jag älskar! Till slut hamnade jag, tillsammans med Jaana, vid förrättsbordet. Inte helt oväntat då jag älskar förrätter. Till vårt förfogande hade vi crème fraîche, majonnäs, räkor, kräftstjärtar, blåbärsgravad älg, pepparrot, dill, vårlök, rödlök, kaviar, förkokta rödbetor, solrosskott, inlagda (?) blåbär o lingon, salladsblad och Levainbröd. Vad skulle ni ha gjort av det?


Vi började med att lägga en salladsbädd på tallriken sen gjorde vi en skagenröra på crème fraîche, majonnäs, rödlök, pepparrot, dill, salt o peppar som vi la på en halv skiva levainbröd och toppade med solrosskott.

Dessutom gjorde vi en röra med det gravade köttet, crème fraîche, pepparrot, vårlök, salt o peppar som vi la på tunnskivade rödbetor, toppad med blåbär och lingon. Det var en chansning som gick hem att lägga en röra på rödbetsskivor. Det kommer jag göra fler gånger - så fräscht och så gott.

Vi blev riktigt nöjda över vår förrätt och vi fick dessutom mycket beröm, så ni kan nog förvänta er recept så småningom.


Sen var det dags för den underbart goda varmrätten. Grillad oxfilé kan aldrig bli fel. Nu serverades den till potatisgratäng gjord i stekpanna på öppen eld, wokade grönsaker, stekt sparris och en grönpepparsås med konjak som jag snart ska prova göra hemma. Oj så gott det var och så mätt jag var men jag var ju tvungen att orka smarrig efterrätt också.


Efterrätten var cointreau-flamberad Gino eller liknande Gino i alla fall. Gino ska ju var i ugn så att chokladen smälter och blir ett täcke över den varma frukten. Men vi hade ingen ugn utan strödde på den rivna chokladen på den varma frukten så att den smälte. Till det serverades grädde men eftersom jag var så mätt struntade jag i grädden och orkade då lite mer fruktsallad :)

Nu så här i efterhand kom jag på att det hade varit kul att göra nå vitchokladmousse-liknande istället och serverat till fruktsalladen.


Vi kom igång snabbt och alla hittade sig en plats där de gjorde nytta. Inget tjafs, inga tveksamheter, bara så himla roligt. Tänk så duktiga vi var som lyckades få ihop en sån underbart god middag. Innan vi satte igång var vi många som trodde att vi skulle göra suovas eller nå annat enkelt, inte trodde vi att vi var betrodda att fixa värsta gourmetmiddagen.

På kniven (nere till vänster) ser man att det går fort och på bilden bredvid ser man hur det kan se ut när det har gått fort - riven vit choklad överallt t.o.m på golvet :) Oj vad vi skrattade åt det!

Efter middagen badade några badtunna o bastade men jag som var förkyld med feber (typiskt) la mig o sov ganska tidigt i en av stugorna vi hyrde. Det enda jag kan klaga på under hela vistelsen var nog att det saknades krokar på toaletten. Ingenstans att hänga handdukarna och inte heller kläderna när man duschade, men det hoppas jag att de fixar snart.


Det här gör jag gärna om! Tack kolleger, Brändö konferens och kocken Johan.

torsdag 10 september 2015

Glögg + te = Blossa 2015

I dag presenterade Blossa årets smak, den trettonde i ordningen. 

Välkommen på Afternoon Glögg!


Hur spännande kombination är inte detta!? Jag som älskar te, och dricker alldeles för många koppar på en dag, älskar att Blossa i år har inspirerats av de teälskande engelsmännen och smaksatt årets glögg med en av världens mest populära tesorter: Earl Grey. Jag längtar tills jag får provsmaka årets glögg för det kan ju bli bättre än med tesmak, eller vad tror ni? Hela december kan jag nu dricka te och glögg allt-i-ett :)

BLOSSA15 har en framträdande doft av citrus, te och glöggkryddor. Smaken är söt och frisk med glöggtoner som dröjer sig kvar i munnen för att avslutas med en klar citrus- och tesmak. Som alltid är BLOSSA tillverkad på en vinbas och i år har glöggen hela tre stycken viner i sitt grundrecept: muscatvin från Spanien, ett torrt franskt vitt vin med hög syra, samt mistelavin – ett sött vin som visat sig passa extra bra med det svarta teet.

BLOSSA15 har en alkoholhalt på 15 % och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober. Priset är 99 kronor för 750 ml.

Kanonmiddag

God morgon! Nu har jag precis vaknat i stugan där jag sovit i natt och snart är det dags för frukost innan vi drar igång dag 2 av våra planeringsdagar. 

Gårdagskvällens aktivitet var helt i min smak. Jag blir lycklig bara jag tänker på den och små-ler för mig själv nu när jag skriver om den. 

Vi skulle laga en 3-rättersmiddag över öppen eld i en stor kåta. Vi hade tre stora korgar med ingredienser som vi kunde använda till de olika rätterna. Inga recept utan vi skulle skapa helt fritt. Och som vi skapade o lyckades få ihop en kanonmiddag.  Mer om de olika rätterna kommer senare, men här kommer en liten sneak peek med mobilbilder. 

onsdag 9 september 2015

Fläskfilégryta

Nu är jag på jobb-konferens med övernattning, eller planeringsdagar rättare sagt. Nu ska vårt framtida arbete planeras. Kul o spännande! Men självklart har jag fixat ett förinställt inlägg till er så att inte saknaden efter mig ska bli för stor ;) (ha ha I wish)

I lördags när jag bjöd mamma o pappa på middag - hemma hos dem, gjorde jag en gryta klar hemma som jag sen tog med mig dit och värmde på. Det finns inget bättre än grytor när man vill förbereda maten, den blir ju oftast godare dessutom när den får stå och dra till sig alla goda smaker.


Fläskfilégryta
ca 1 kg fläskfilé
färska champinjoner
1 paprika
frysta minimorötter
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk kalvfond
2,5-3 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
salt peppar
Stek köttet i skivor, krydda. Lägg i en gryta.
Dela och stek champinjonerna, krydda. Lägg i en gryta.
Tillsätt paprikabitar, minimorötter, senap, tomatpuré, kalvfond, grädde och crème fraîche. 
Låt koka ihop, sänk plattan och koka under lock i 5-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

En enkel gryta där dijonsenapen gör det lilla extra. Jag tycker inte om senap men så här i grytor passar det riktigt bra som krydda, för man kan inte ens ana någon senapssmak.

tisdag 8 september 2015

Nötfri skola

Jag har precis kommit hem från jobbet och nu blir det vab med Ida resten av da'n. Det var skönt att hinna jobba undan lite på förmiddan, som jag kunde göra tack vare hjälpsamma föräldrar och hjälpsam dotter. Olivia hade sovmorgon så Ida var med henne en stund först och jag kunde cykla iväg före sju, och sen har hon varit ett par timmar med mormor o morfar. Perfekt lösning!


Den här allergilappen visade Olivia till mig igår, den sitter på alla korridordörrar på hennes nya skola. Jag blir så glad när jag ser att de tänker på allergiker, jag hoppas alla visar den hänsyn som de ber om. Alla skolor (inklusive personalrum) i Luleå kommun ska vara helt nötfria dygnet runt, det står i det konstpolitiska programmet som alla skolor måste följa. Men tyvärr är det alltför många som inte har koll på det så det är bra med lite extra kom-ihåg-lappar.

I våras var det en vikarie på Idas skola som kom gående i korridoren med en näve nötter, men då reagerade många av Idas kompisar och sa åt honom. Känns tryggt att 7-8-åringar har stenkoll på vad som gäller och att de även säger till de vuxna (som förhoppningsvis inte gör om samma misstag).

måndag 7 september 2015

Hjortron med kardemummacrunch och vanilj-cream cheese

I dag blev det en vab-dag hemma i soffan med Ida (inte vad jag hade planerat). Det är astman som spökar igen och hon hostar rejält mycket, så vi har mest legat och myst i soffan. Men nu börjar hon piggna till lite och vill hitta på saker - ett bra tecken! Vågar jag hoppas på jobb imorgon? Tveksamt!

Här kommer receptet på lördagens smarriga efterrätt med bland annat hjortron. Jag hade förberett allt tidigare på da'n och förvarade i olika burkar, för att sen bara varva det i glas inför servering.


Hjortron med kardemummacrunch och vanilj-cream cheese

Kardemummacrunch
3 dl havregryn
2 msk rapsolja
0,2 dl ljus sirap
0,5 msk honung
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk vaniljsocker

Mal kardemummakärnorna.
Blanda alla ingredienserna i en skål och fördela sedan på bakplåtspappersklädd plåt. 
Rosta i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, rör då och då. 
Låt svalna på plåten.

Vanilj-cream cheese
2 äggulor
2 msk florsocker 
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl grädde
200 g naturell färskost, t.ex philadelphia

Vispa gulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt osten och fortsätt vispa till en slät smet.
Vispa grädden, inte för hårt, i annan bunke.
Vänd sedan ner den i ostblandningen.

Rårörda hjortron
500 gram hjortron
0,5 dl strösocker

Rårör hjortron och strösocker, genom att bara röra ihop med en slev.

Inför servering
Varva kardemummacrunch, vanilj-cream cheese och rårörda hjortron i fina glas.


En smaskig och fräsch efterrätt men som blev en aning för söt för min smak. Nästa gång använder jag nog hjortronen som de är istället för att råröra dem. Jag tror det skulle bli snäppet godare med lite syrliga bär som bryter av det övriga söta.

Kardemummacrunch blev riktigt gott, smakar lite som start så jag tror jag ska testa det som blev över i lite fil.

Vill man förenkla detta så kan man använda sig av grädde istället för den goda krämen. Men jag tyckte att krämen blev otroligt god och skulle inte byta bort den mot grädde.